Körforgalmi szabályozások, nyugdíjtörvény, bravúros tűzoltók – ezek voltak a legnépszerűbb híreink a Transtelex olvasói körében

2023. május 10. – 20:26

Másolás

Vágólapra másolva

Egy éves lett a Transtelex, ennek apropóján pedig számba vettük az eddigi munkánk eredményeit, az elmúlt néhány napban több összefoglaló cikket olvashattatok. Írtunk nektek például arról, hogy mi melyik cikkeinket tartottuk a legjobbnak, melyekre vagyunk a legbüszkébbek. Most pedig listázzuk azokat az anyagokat, melyekre a legtöbben kattintottatok. A top százban nyilván benne vannak azok a cikkek, melyeken a legtöbbet dolgoztunk, de akad jónéhány meglepetés is.

Előkelő helyen végeztek azok az anyagok, melyekben szexuális visszaélésekről írtunk, és furcsamód a közlekedési szabályok, pontosabban a körforgalmi rend és annak változásai is a lista élére kerültek. Sokan kattintottatok az identitásbeli kérdéseket érintő anyagokra, de a nosztalgiázó cikkek és a cuki hírek is jócskán vonzották a klikkeket. A legolvasottabb anyagunkra több mint 170 ezren kattintottatok, de a népszerűségi lista századik helyén végzett cikkünket is több mint 17 ezren olvastátok.

A lista legelső helyén az az anyagunk végzett, melyben a Böjte Csaba ferences szerzetes által alapított gyermekotthonokban történt bántalmazási eseteket tártuk fel. Hogy miért ütötte át sokak ingerküszöbét ez az ügy, nem szorul különösebb magyarázatra.

Körforgalmi szabályok

Furcsának tűnik viszont, hogy a top négybe két olyan hírünk is bekerült, melyekben a körforgalmakban érvényes közlekedési szabályokat igyekeztünk tisztázni.

Ez azonban csak első pillantásra látszik kuriózumnak. A gyakorló romániai sofőrök pontosan tudják, milyen érzés úgy közlekedni, hogy nem vagyunk biztosak abban, hogy kinek van elsőbbsége. Illetve hogy nem tudjuk eldönteni, a másik sofőr vajon miként értelmezi a szabályokat? Országszerte egyre szaporodnak az egyébként kétségkívül hasznos körforgalmak, azonban a jogalkotók nem voltak képesek tiszta helyzetet teremteni, világosan kommunikálni, ezért parttalan vitákhoz vezetett és számos pert eredményezett a problémás szabályozás.

A listán második helyén végzett hír még az előző közlekedési rend ügyében oszlatta a ködöt, a negyedik helyre pedig az az anyagunk futott be, amelyikben a februárban megváltoztatott forgalmi rendről írtunk. Mindkét anyagot több mint százezren olvastátok.

Mikor mehetünk nyugdíjba?

Meglepetésnek számít a lista harmadik helyezett anyag is, ebben arról írtunk, hogy ismét megemelték három hónappal a nők nyugdíjkorhatárát.

Az, hogy ezen sokan meglepődtek, szintén a zavaros kommunikáció eredménye, hiszen eldöntött dolog, hogy Romániában addig tologatják fokozatosan a korhatáros nyugdíjra jogosító életkort, amíg – 2035-re – a nők esetén is el nem éri a 65 évet. Népszerűségre vágyó politikusok azokban időnként beleállnak a témába, és harcot hirdetnek az intézkedések ellen, ezért hathat újdonságként minden alkalommal a már eldöntött rendszer gyakorlatba ültetése.

Szexuális abúzusok

A top százba – az említett Böjte-otthonos anyag mellett – további nyolc, szexuális abúzusokról szóló cikk került be, így akár azt is elmondhatnánk, hogy a leginkább olvasott anyagaink közel tíz százaléka tartozik ebbe a kategóriába. Nagyon népszerűek voltak a nőket futtató, nemi erőszakkal is megvádolt Tate fiúkról szóló beszámolók, akiket Romániában vettek őrizetbe. Sokan drukkoltatok annak, hogy a nőgyűlölet pápái minél hosszabban élvezhessék a bukaresti börtön hűvösét. Hatodik helyen végzett a hír – kb. 91 ezer kattintással –, ami arról szólt, hogy egy falusi iskolában angolórán a 13 éves fiúk szexuális aktust mímeltek a tanárnőjükkel, majd kiposztolták az erről készült felvételt. A kamaszok ilyen fokú neveletlensége is eléggé felháborító, viszont a legmegdöbbentőbb az ügyben az volt, ahogy a tanárnő „kezelte” a helyzetet: szerinte semmi különös nem történt és próbálta folytatni az órát a hangos röhögés közepette.

Hasonlóan népszerű volt az a cikkünk, amiben egy, a kegyetlenségéről elhíresült elítélt börtönbeli sikereiről írtunk. A nőket, köztük kiskorúakat prostitúcióra kényszerítő emberkereskedő kiperelte magának a jogot, hogy leváltsa a szexpartnerét. Azaz a börtönigazgatóság akarata ellenére elérte azt, hogy az a nő járjon be hozzá az intim szobába, akit ő akar, és nem a megunt élettársa. És arra is felkaptátok a fejeteket, hogy a gyerekek és a családok sorsáért fölöttébb aggódó Mi Hazánk rendezvényére egy kiskorúak ellen szexuális bűncselekmények elkövetésével gyanúsított dalnokot hívtak meg.

Gyermekmentés, fürdőző vadak

Az előkelő tizedik helyen egy nagyon cuki történet végzett: 75 ezren olvadtatok el attól, hogy milyen jófejek voltak a nagykárolyi tűzoltók.

Egy nagyobbacska srác beszorult a babahintába, ők pedig eleget tettek a kérésének: bravúros módon úgy szabadították ki, hogy nem vált nevetség tárgyává és még egy sétakocsikázásra is elvitték. Ebben a kategóriában nagyon népszerű volt az a videó is, amely egy erdei medencében fürdőző vadakról készült.

Ki a Jani? Bezzegrománia

Az általam identitás kategóriába sorolt írások a toplistán már az ötödik helytől kezdődnek, közel 96 ezren olvastátok el, hogy nem Romániában forgatják a Wednesday következő évadát, mert a készítőket lépten-nyomon le akarták húzni. Sokan olvastátok a Vlad Țepeșről szóló Netflix-sorozat körüli cirkuszról írt anyagunkat is. És – tágabban értelmezve ezt a kategóriát – ide sorolnám a schengeni csatlakozás meghiusulásáról írt cikkeinket. A híradásokon túl sokan kattintottatok azokra az anyagokra, melyek az országos méretű felháborodásról szóltak, valamint arra a riportunkra, melyben az országhatáron át ingázók mindennapos kínlódását mutattuk be.

Érdekelt benneteket, hogyan érhette utol Románia Magyarországot az egy főre eső GDP-ben, és követtétek a Bánffyhunyadon magyar közpénzből felépített, de elutasított óvoda ügyét is. Ugyanakkor Orbán Viktor tavalyi tusványosi beszédét és annak utórengéseit, valamint a nagymagyarországos sálak és egyéb kiegészítők, illetve a futballhuligánok hőbörgésének ügyét is élénk figyelemmel követtétek. Ahogy a kidobott levélszavazatok és az Erdélybe érkező magyarországi támogatások sorsát is. Valamint a Csíki sör gyártójának újabb gusztustalan találmányai, a medveszarkonzerv és a büdös zokni ízű chips körüli történéseket is.

Nosztalgia

A nosztalgiázós fotósorozataink is nagyot mentek, az idei pocsolyás télen élvezettel nézegettétek a hajdani havas telekről megjelent képsorokat, illetve a Dolgozó Nő fotóarchívumából kimazsolázott illusztrációkat.

Ha te is élvezettel olvasgattad a felsorolt cikkeket, és szeretnéd, hogy legyen folytatásuk, támogasd a Transtelexet!

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!