Nem Romániában forgatják a Wednesday következő évadát, mert a készítőket lépten-nyomon le akarták húzni

2022. december 24. – 13:11

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon úgy tűnik, hogy nem Romániában fogja forgatni a Netflix a nagysikerű sorozatának, a Wednesday-nek a második évadát, és ebben nem csak a törnénetszál alakulásának van szerepe. A helyszínváltoztatás háttere – amennyiben hiszünk a bukaresti médiában megszellőztetett iparági pletykáknak – nem csak a román hatóságok, hanem a helyi filmipar számára is kifejezetten kínos lehet.

Ahogy arról már többször is írtunk, a nézettségi rekordokat döntő nyolcrészes sorozat sok jelenetét Romániában forgatták. Az események fő helyszínének számító Nevermore akadémiát a Bușteni-ben található Cantacuzino-kastélynál rendezték be, de sinaiai királyi állomás, a bukaresti Dinamo sportklub uszodája, a Bukaresti Műszaki Egyetem egyik épülete, a fővárosi botanikus kert egyik melegháza, valamint Monteoru ház is jeleneteknek adott otthont.

Nagyjából egybehangzó iparági pletykák szerint viszont a Tim Burton rendezte sikersorozat forgatása inkább Bulgáriába vagy Magyarországra költözne. A döntésnek egyrészt anyagi vonzatai is vannak: Romániában ugyan létezik egy kerettörvény, amely lehetővé tenné az országimázs erősítése szempontjából hasznos produkciók támogatását, a jogszabály viszont jelenleg hatályon kívül van helyezve. Az amerikai gyártók így nem véletlenül választanak olyan országot a forgatásokra, ahol sokkal kedvezőbb anyagi feltételek mellett dolgozhatnak.

Tim Burtonék állítólagos döntésének ugyanakkor úgy tűnik, hogy van egy még kínosabb vetülete is. A Realitatea Plus, az Impact.ro és a DCNews is arról számol be, hogy az amerikai filmes folyamatosan azzal szembesült a romániai munkája során, hogy a helyi filmipari cégek lépten-nyomon megpróbálták „lehúzni”, és amikor technikai eszközöket bérelt volna, folyamatosan túlárazott ajánlatokat kapott. A leggyakrabban visszatérő példa az, hogy olyan kamerákat voltak kénytelenek 3000 dollárért bérelni a Wednesday alkotói, amelyeket egységnyi időre egyébként 300 dollárért szoktak kölcsönözni.

Az Impact.ro Irina Margareta Nistor filmkritikustól is megkérdezte, hogy mit gondol a pletykákról. A kritikus úgy fogalmazott, kételkedik abban, hogy a technikai eszközök túlárazásával vádolt cégek valóban ne lennének ennyire felelőtlenek. Nistor azt is elmondta, hogy Románia nem igazán használja ki a lehetőségeit, és még a meglévő esélyeit is elpuskázza. Példaként pedig a horvátországi Dubrovnikot hozta fel, amely a Trónok harca HBO-sorozat miatt vált különösen népszerű turista-látványossággá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!