Megkóstoltuk a zoknis csipszet, amely már a román fogyasztóvédelem érdeklődését is felkeltette

2023. április 17. – 13:54

Megkóstoltuk a zoknis csipszet, amely már a román fogyasztóvédelem érdeklődését is felkeltette
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Azt hittük, hogy csak egy áprilisi tréfa a zokniízű csipsz, de március vége felé már megjelent a romániai üzletek polcain a termék, amelyet megkóstolva elég nehéz volt megérteni, hogy miért pont zokni?

Egy csernátoni ellenőrzés során a Kovászna megyei fogyasztóvédelemnek feltűnt a csíkszentsimoni Pityóka Gyár Kft. által gyártott zokniízű Csíki Csipsz. A Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség magyarellenes intézkedései miatt – például a székely ízek kapcsán vagy az autókra ragasztott SIC feliratú matricák miatt – elhíresült vezetője, Mircea Diaconu nem hagyta ki az alkalmat, hogy a „nem az élelmiszerekre jellemző tulajdonság” miatt a Hargita megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség figyelmébe ajánlja a terméket, hogy az ügyben az érvényben lévő törvényeknek megfelelően járjanak el vele kapcsolatban. Diaconu erről maga számolt be a Facebookon. Mondjuk igazán kíváncsi lennék, hogy Diaconu mit gondol a vaginaízű csipszről.

A Csíki Csipsz még márciusban jelentette be, hogy április elsejétől piacra dobja a zokni ízesítésű csipszet, ami akkor leginkább tréfának tűnt. Március végére viszont már fel is tűnt az üzletek polcain a termék, mi pedig igyekeztünk megkóstolni, hogy milyen.

„Zoknival még nem tömték be a számat, a hajlékonyságom pedig nagyjából húsz éve megkopott annyira, hogy csak úgy lazán bekaphatnám a lábfejem (meg egyébként is, miért tennék ilyet), úgyhogy eleve nehéz elképzelni, mire számíthatok. Ha megpróbálom kizárni, hogy

mit ígér a csomagolás, akkor leginkább a klasszikus hagymás-tejfölös csipszhez hasonlítanám.

Az utóíze sem kellemes, szinte azonnal rágógumit követel fogyasztás után. Amit meg tudok állapítani: ennek a csipsznek a szaga egészen biztosan rosszabb, mint a zoknimé. Amit nem tudok megállapítani: ki és miért asszociálhatott a Csíki Csipsznél a zoknira, miközben a gyógynövényekből összeállított »fűszert« kóstolgatta” – írta Helga.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Nem véletlen jutott Helga eszébe a hagymás csipsz, ha megnézzük a címkét, akkor ilyen növényi összetevőket találunk a listán: csipkebogyó, mezei kakukkfű, citromfű, szurokfű és borsmenta. Meg persze burgonya, napraforgóolaj és só.

„Elég felejthetőre sikerült a zokni ízű csipsz.

A gyártó más ízesítésű termékeihez képest jóval visszafogottabb az íze, egy szinte már átlagos zöldfűszeres ízből csak a menta az, ami egyáltalán kivehető.

Azt továbbra sem értem, hogy a zokni hogyan kerül a képbe, a készítők saját bevallásuk szerint addig kóstolgatták a gyógynövényekkel ízesített ropogtatnivalót, mígnem a zokni íze jutott eszükbe. Lehet, inkább a termékfejlesztési folyamatokat kellene újragondolni, nem pedig marketingeszközökkel megoldani az ilyen helyzeteket” – írta összefoglalójában Emese, aki a Transtelex adminisztrációját intézi.

A Csíki Csipsz más ízesítésű termékeinek egyébként nincs rossz híre, legalábbis egyáltalán nem rosszabb, mint más hasonló termékeknek. Sőt az olyan fejlesztéseikről, mint az ecetes sós, a szarvasgombás vagy a parajdi sós, elég jókat hallani. A csipszekkel eddig nem nagyon trollkodtak.

Annamari értékelését olvasva kezdjük megérteni, hogyan juthatott a marketinges csapat eszébe, hogy a zokniról nevezze el a terméket: mert ami nem finom, az inkább kellemetlen, pont mint ez a csipsz.

„Egyértelműen mentás, gyógynövényes tea íze van, ami pedig sehogy sem passzol a csipsz ízzel, és a sóval sem igazán, valahogy nem érthető, hogy minek van ez a kombináció.

A junk food lényege, hogy azért eszed, mert finom, intenzív az íze, nem azért, mert egészséges lenne – amiért a gyógyteát iszod.

Mondjuk nem emlékeztet semmiképp a zoknira sem az íze, de valahogy nem kaptam kedvet hozzá, hogy többet is egyek belőle, mert minek” – írta Annamari.

A Csíki Csipsz gyártója soha nem rettent vissza nagyokat mondani, például azt, hogy betiltják, miközben erről nem nagyon volt szó, és soha nem riadt vissza a gerillamarketingtől. A zoknis csipsz is pont egy ilyen marketinglufi, így lehet jól eladni ezt a nem túl ízletes, nem túl karakteres terméket. Senki sem tudja, hogy milyen íze van egy büdös zokninak, legfeljebb a csípős szagáról lehet némi fogalmunk, na de az íze. És ki a fene fogja ellenőrizni, hogy nem mondanak igazat?

„Ez a csipsz már akkor elbukott, amikor kinyitottuk, és kiderült, hogy

egy becsületes sajtos csipsz is büdösebb, mint ez volt.

Néhány falat után aztán az is kiderült, hogy pont olyan, mintha a nagymama burjánteájába cukor helyett véletlenül sót tettünk volna” – írta Laci.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!