Megkóstoltuk a zoknis csipszet, amely már a román fogyasztóvédelem érdeklődését is felkeltette

2023. április 17. – 13:54

Megkóstoltuk a zoknis csipszet, amely már a román fogyasztóvédelem érdeklődését is felkeltette
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Azt hittük, hogy csak egy áprilisi tréfa a zokniízű csipsz, de március vége felé már megjelent a romániai üzletek polcain a termék, amelyet megkóstolva elég nehéz volt megérteni, hogy miért pont zokni?

Egy csernátoni ellenőrzés során a Kovászna megyei fogyasztóvédelemnek feltűnt a csíkszentsimoni Pityóka Gyár Kft. által gyártott zokniízű Csíki Csipsz. A Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség magyarellenes intézkedései miatt – például a székely ízek kapcsán vagy az autókra ragasztott SIC feliratú matricák miatt – elhíresült vezetője, Mircea Diaconu nem hagyta ki az alkalmat, hogy a „nem az élelmiszerekre jellemző tulajdonság” miatt a Hargita megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség figyelmébe ajánlja a terméket, hogy az ügyben az érvényben lévő törvényeknek megfelelően járjanak el vele kapcsolatban. Diaconu erről maga számolt be a Facebookon. Mondjuk igazán kíváncsi lennék, hogy Diaconu mit gondol a vaginaízű csipszről.

A Csíki Csipsz még márciusban jelentette be, hogy április elsejétől piacra dobja a zokni ízesítésű csipszet, ami akkor leginkább tréfának tűnt. Március végére viszont már fel is tűnt az üzletek polcain a termék, mi pedig igyekeztünk megkóstolni, hogy milyen.

„Zoknival még nem tömték be a számat, a hajlékonyságom pedig nagyjából húsz éve megkopott annyira, hogy csak úgy lazán bekaphatnám a lábfejem (meg egyébként is, miért tennék ilyet), úgyhogy eleve nehéz elképzelni, mire számíthatok. Ha megpróbálom kizárni, hogy

mit ígér a csomagolás, akkor leginkább a klasszikus hagymás-tejfölös csipszhez hasonlítanám.

Az utóíze sem kellemes, szinte azonnal rágógumit követel fogyasztás után. Amit meg tudok állapítani: ennek a csipsznek a szaga egészen biztosan rosszabb, mint a zoknimé. Amit nem tudok megállapítani: ki és miért asszociálhatott a Csíki Csipsznél a zoknira, miközben a gyógynövényekből összeállított »fűszert« kóstolgatta” – írta Helga.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Nem véletlen jutott Helga eszébe a hagymás csipsz, ha megnézzük a címkét, akkor ilyen növényi összetevőket találunk a listán: csipkebogyó, mezei kakukkfű, citromfű, szurokfű és borsmenta. Meg persze burgonya, napraforgóolaj és só.

„Elég felejthetőre sikerült a zokni ízű csipsz.

A gyártó más ízesítésű termékeihez képest jóval visszafogottabb az íze, egy szinte már átlagos zöldfűszeres ízből csak a menta az, ami egyáltalán kivehető.

Azt továbbra sem értem, hogy a zokni hogyan kerül a képbe, a készítők saját bevallásuk szerint addig kóstolgatták a gyógynövényekkel ízesített ropogtatnivalót, mígnem a zokni íze jutott eszükbe. Lehet, inkább a termékfejlesztési folyamatokat kellene újragondolni, nem pedig marketingeszközökkel megoldani az ilyen helyzeteket” – írta összefoglalójában Emese, aki a Transtelex adminisztrációját intézi.

A Csíki Csipsz más ízesítésű termékeinek egyébként nincs rossz híre, legalábbis egyáltalán nem rosszabb, mint más hasonló termékeknek. Sőt az olyan fejlesztéseikről, mint az ecetes sós, a szarvasgombás vagy a parajdi sós, elég jókat hallani. A csipszekkel eddig nem nagyon trollkodtak.

Annamari értékelését olvasva kezdjük megérteni, hogyan juthatott a marketinges csapat eszébe, hogy a zokniról nevezze el a terméket: mert ami nem finom, az inkább kellemetlen, pont mint ez a csipsz.

„Egyértelműen mentás, gyógynövényes tea íze van, ami pedig sehogy sem passzol a csipsz ízzel, és a sóval sem igazán, valahogy nem érthető, hogy minek van ez a kombináció.

A junk food lényege, hogy azért eszed, mert finom, intenzív az íze, nem azért, mert egészséges lenne – amiért a gyógyteát iszod.

Mondjuk nem emlékeztet semmiképp a zoknira sem az íze, de valahogy nem kaptam kedvet hozzá, hogy többet is egyek belőle, mert minek” – írta Annamari.

A Csíki Csipsz gyártója soha nem rettent vissza nagyokat mondani, például azt, hogy betiltják, miközben erről nem nagyon volt szó, és soha nem riadt vissza a gerillamarketingtől. A zoknis csipsz is pont egy ilyen marketinglufi, így lehet jól eladni ezt a nem túl ízletes, nem túl karakteres terméket. Senki sem tudja, hogy milyen íze van egy büdös zokninak, legfeljebb a csípős szagáról lehet némi fogalmunk, na de az íze. És ki a fene fogja ellenőrizni, hogy nem mondanak igazat?

„Ez a csipsz már akkor elbukott, amikor kinyitottuk, és kiderült, hogy

egy becsületes sajtos csipsz is büdösebb, mint ez volt.

Néhány falat után aztán az is kiderült, hogy pont olyan, mintha a nagymama burjánteájába cukor helyett véletlenül sót tettünk volna” – írta Laci.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!