A rendőrség nem győzi hangsúlyozni, hogy változott a szabály körforgalmakban

2023. március 19. – 15:10

Másolás

Vágólapra másolva

Három hete, február 27-én lépett életbe a körforgalmakra érvényes új szabályzat, azonban a rendőrség folyamatosan vissza-visszatér a dologra, vélhetően azért, mert nem jutott el minden autóshoz az információ. Az előző szabályzat parttalan vitákat szült a közösségi médiában és rengeteg peres ügyhöz vezetett. A változásról mi is beszámoltunk korábban, azonban úgy tűnik, érdemes ismét felhívni a figyelmet az új KRESZ-re.

Tehát az új szabályzat szerint a körforgalom egy egyirányú főútként van meghatározva, ahol körirányú forgalom zajlik, és amelybe a jobb oldalon egymás után csatlakoznak be a mellékutak. Bevezették továbbá a közlekedési sáv fogalmát, így sávváltás esetén kötelező jelezni, illetve elsőbbséget adni.

Példaként, ha valaki egy kétsávos körforgalom belső sávjáról indulva szeretné elhagyni a körforgalmat, jeleznie kell jobbra, és ha a külső sávon épp jön egy jármű, azt el kell engednie.

Bár ebben most nem történt változás, szögezzük azt is le, hogy annak, aki be akar hajtani egy körforgalomba, minden esetben elsőbbséget kell adnia annak, aki már a körforgalomban halad.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!