A Vlad Țepeșről szóló Netflix-sorozat sokakat teljesen kiakasztott Romániában, pedig ez lehet az eddigi legjobb

2023. január 11. – 19:03

A Vlad Țepeșről szóló Netflix-sorozat sokakat teljesen kiakasztott Romániában, pedig ez lehet az eddigi legjobb
Az Oszmán Birodalom felemelkedése – Fotó: Netflix

Másolás

Vágólapra másolva

Mehmed vs. Vlad alcímmel december végén jött ki Az Oszmán Birodalom felemelkedése című dokudráma sorozat második évada a Netflixen. A sorozat pillanatok alatt iszonyat népszerű lett Romániában, amin nincs mit csodálkozni, hiszen egy népszerű és világszinten kétségtelenül a legismertebb román uralkodó alakja van a középpontjában. De a történészek dicsérete ellenére a közönség egy jó részének csöppet sem tetszik, hogy nem a román történelemkönyvek idealizált Vlad Țepeș-figuráját látják viszont benne. Egy jelenet erejéig még Mátyás király is feltűnik.

December végéig néhány rövid beszámoló jelent meg arról, hogy a Netflixre érkezik egy sorozat, aminek Vlad Țepeș lesz az egyik főszereplője. Ezekben rendre kiemelték, hogy két romániai történész, Andrei Pogăciaş és Mihai-Florin Hasan mellett két romániai színész is szerepelni fog benne. Vladot a bukaresti színművészetin 2015-ben diplomázott Daniel Nuță alakítja, míg a jobb kezét, Dimitriet, Radu Micu játssza, aki szintén a bukaresti egyetemen végzett 2005-ben. A TV Mania interjút is készített Nuțăvel, aki nem először ölti magára Karóbahúzó Vlad szerepét. Korábban az Egregora című román sorozatban is ő játszotta Havasalföld egykori fejedelmét.

„A Netflix mindenképp román színészeket szeretett volna Vlad és testvére, Szép Radu szerepére. Aztán a rendezőnek az a ragyogó ötletet támadt, hogy nem egy romániai színésznek adja Szép Radu szerepét, akivel amúgy is kevés közük volt egymáshoz, hanem Dimitreinek, Vlad egyik parancsnokának. Komolyan készültem a castingre, és engem választottak. Így kezdődött a kaland” – idézte fel a színész az említett interjúban.

A sorozat megjelenése a számos pozitív komment mellett sokakat felháborított, mert nem az országa függetlenségért harcoló, hős Vlad Țepeș képe rajzolódik ki belőle, amit a történelemkönyvekből vagy az 1979-es Doru Năstase rendezte Vlad Țepeș-filmből megszoktak. Csak néhány példa a felháborodott kommentekre:

  • „Mi a dákok leszármazottai vagyunk, ez a föld nemcsak kincseket rejt, hanem az ősök vére áztatja, akik nem azért harcoltak, hogy opportunisták gúnyolódjanak rajtuk.”
  • „Művészileg jól sikerült film, de messze áll egy történelmi dokumentumfilmtől. Ez a film nem más, mint egy Mehmednek kedvező narratíva, de távol áll a történelmi igazságtól. Vlad méltóságteljes uralkodó volt, egy istenfélő és méltóságteljes román, aki nem hajolt meg a pogány oszmánok előtt.”
  • „Persze, két román történész… az egyik Hasan, a másik egy haszonleső.”

Sorozat a Hódítóról

Az Oszmán Birodalom felemelkedése tulajdonképpen II. Mehmed, a Hódító történetét dolgozza fel. A sorozat első évada Konstantinápoly elfoglalását mutatja be, ami tulajdonképpen megnyitotta az utat a törökök balkáni terjeszkedése előtt. A december végén megjelent második évad II. Mehmed 1462-es havasalföldi hadjáratát dolgozza fel, amikor is a törököknek hátat fordító Vlad Mátyás király támogatásának az ígéretével fellázad a szultán ellen, aki elmegy a több százezres seregével Havasalföldre lerendezni ezt az ügyet.

A vetélkedés nagyjából első pillanattól esélytelen, de azért Havasalföld fejedelme hősiesen küzd, ameddig teheti. A sorozat részletesen kitér Vlad Țepeș törökországi neveltetésére, itt tanulja ki például a elhíresült karóba húzási technikáját, illetve kapcsolatára testvérével, Szép Raduval és a szultánnal, II. (Hódító) Mehmeddel, akivel a sorozat narratívája szerint lelki társak.

Egy jelenet erejéig egyébként Mátyás király is feltűnik a sorozatban, és ha a készítők folytatják Hódító Mehmed életéről a sorozatot, akár még később is szerephez juthat.

A sorozat gyártója az amerikai-török Karga Seven Picturs. Az Oszmán Birodalom felemelkedése mellett például hozzájuk köthető a magyarországi Super TV2-n vetített Doktor Hekimoğlu, avagy a török Dr. House is. A forgatókönyvet Kelly McPherson amerikai producer írta, aki szenvedélyesen érdeklődik a térség középkori történelme iránt. Ők kérték fel a két romániai történészt a korábbi publikációjuk alapján, hogy szakértőként vegyenek részt a munkában.

Cem Yigit Uzümoglu II. Mehmet szerepében – Fotó: Netflix
Cem Yigit Uzümoglu II. Mehmet szerepében – Fotó: Netflix

Lehetne jobb is, de eddig ez a legjobb feldolgozása Vlad történetének

„Felváltva forgattunk egy Isztambul ázsiai részén fekvő filmstúdióban. (…) Mindketten beszéltünk néhány órát, Mihai kb. 6 órát, egy technikai szünettel, én úgy 4 órát, szintén egy cigiszünettel – amíg elemet vagy valami egyebet cseréltek – , illetve egyéb szünetekkel, amíg a szomszédos mecsetben kiabált a müezzin. (…) Annyit és úgy beszélhettünk, amennyit csak tudtunk Vlad Țepeș koráról, életéről, a térség politikai helyzetéről, Kelet-Európáról, háborúkról, hadseregről, társadalmi struktúrákról. Mihai inkább a civilek életéről, én inkább arról, amihez jobban értek, vagyis a hadseregekről, hadjáratokról, taktikákról, stratégiákról” – idézte fel a forgatást Andrei Pogăciaş történész, akire katonai szakértőként hivatkoznak a készítők.

Elmondása szerint hazatérésük után is sokat segítették még a gyártókat, például a kor nemességének öltözékéről, a katonák felszereltségéről szóló anyagokkal, illetve bármi másban, amiben segítséget kértek.

„Összességében a sorozat véleményem szerint a legjobb filmes feldolgozása Vlad életének. Sokkal jobb, mint a kommunista időszak román történelmi filmjei vagy az utóbbi évek képzelgésekből forgatott gagyi filmjei. Látszik, hogy a készítők komoly erőfeszítéseket tettek, igyekeztek minél inkább kézzelfogható valóságot teremteni, a forgatókönyv is rendben van. Igen, történelmileg sokkal jobb is lehetett volna, de így is nagyon jó” – értékelte történész. Megjegyzi, hogy ízlése szerint túl nagy hangsúlyt fektettek a „dráma” részre és túl keveset „doku” részre, és úgy látja, hogy sok olyan információ nem került be a nyilatkozatukból, ami nem csak a külföldi közönségnek lett volna hasznos, hanem a romániainak is.

„Fiatalabb koromban sokat beszéltem történelmi igazságról, de ma már kerülöm ezt. Azt mondhatom, hogy a film egy Vladról szóló elbeszélést mutat be. Nem a legrosszabbat és nem is a legjobbat” – nyilatkozta az Adevărulnak Mihai-Florin Hasan, a produkció másik romániai történésze, aki egyetért kollégájával abban, hogy a Netflix elbeszélése jobb, mint a klasszikusnak számító 1979-es romániai.

„Úgy döntöttek, hogy bemutatják, amit a törökök mondanak, bemutatják, amit mi, románok mondunk, de hogy kiegyensúlyozottak maradjanak, egy angol változatot részesítették előnyben. Jobban szeretem ezt a fajta elbeszélést, mint a román filmekben bemutatott mélyen ideologizált narratívát” – mondta Mihai Florin Hasan, akiről azt is megemlítik a cikkben, hogy neve hangzása ellenére nem beszél törökül, családja az 1660-as években telepedett le Erdélyben.

„Az én szemszögemből nézve a film nagy szolgálatot tett a román történelemnek, mert általában a világtörténelem nagy műveiben a román országok csak egy-másfél oldalt kapnak. Kelly az ő elképzelése szerint írta a forgatókönyvet, de értékelendő, hogy nem a »Vlad, a véres vámpír« vagy »Vlad, az őrült gyilkos, aki kontroll nélkül mindenkit megöl maga körül« vonalat követte, hanem egy másik, nyugati narratívát róla” – magyarázza a kolozsvári történész, aki szerint a gyártók akár úgy is dönthettek volna, hogy egy újabb Drakula-történetet forgatnak.

Mihai Florin Hasan szerint a román történelemről szóló ideologizált elbeszéléseknek az a hátránya, hogy „túlságosan a középpontba helyezzük magunkat”.

„A dokumentumfilm helyesen mutatja, hogy az oszmán előrenyomulás iránya Bécs és Róma felé tartott. A romániai országok ennek az iránynak valahol az oldalánál voltak. A szultánok nem azért támadtak meg minket, mert különlegesek voltunk, hanem mert stratégiai szempontból nem engedhettek meg maguknak valami irányíthatatlant a hátuk mögött” – magyarázta a történész, aki szerint akár tetszik, akár nem, ez volt a románok helye akkor a történelemben.

Daniel Nuță Vlad Țepeș szerepében az Oszmán Birodalom felemelkedése című sorozatban – Forrás: Netflix
Daniel Nuță Vlad Țepeș szerepében az Oszmán Birodalom felemelkedése című sorozatban – Forrás: Netflix

A sorozatot nem hagyta szó nélkül a romániai értelmiség sem

Ekkora felháborodás után nem meglepő, hogy a romániai értelmiség is többször megnyilvánult a film kapcsán. Ottmar Trasca történész például a Facebookon azt hangsúlyozza, egy olyan Vlad Țepeș fedezhető fel benne, aki valószínűleg sokkal közelebb áll a történelmi valósághoz, mint Bram Stoker regényének Drakula-figurája vagy Vlad Țepeș nacionálkommunista változata.

„Mindig is azt vallottam és vallom, hogy Románia történelme nem érthető meg teljesen anélkül, hogy ne helyeznénk azt a világtörténelem, különösen az európai történelem összefüggésébe” – írta a történész, aki szerint a sorozat érdeme, hogy rámutat az Oszmán Birodalom és Havasalföld közötti kapcsolat összetettségére. Ottmar Trasca megkeresésünkre azonban nem kívánta részletesebben értelmezni a sorozatot, mert mint mondta, nem a korszak szakértője.

Volt olyan is, aki bőszen kritizálta a sorozatot. Ionuț Cojocaru történész, turkológus a G4Median közzétett írásában például sorra veszi az esetleges pontatlanságait, illetve logikátlanságait.

A Spotmedian jelent meg talán a sorozat egyik legösszetettebb és legjobb elemzése. Ebben Mihai Maci, a Nagyváradi Egyetem oktatója amellett érvel, hogy mindenképp érdemes megnézni a sorozatot, mert megvan az a tulajdonsága, hogy felkeltse az érdeklődésünk a téma iránt. Arra késztet, hogy utánanézzünk a dolgoknak, és ezt érdemes lenne kihasználni, hogy új ismereteket, új nézőpontokat szerezzünk a korszakkal kapcsolatban.

Maci szerint a sorozat által kiváltott közbeszéd arról tanúskodik, hogy „nincs egy európai felfogásunk a történelmünkről”. Érvelése szerint a tankönyvi történetírás nagyrészt 19. századi gyökerű, amikor még a nacionalizmus foglalta el a módszertan helyét. Ebben a román történelem egyes mozzanatai összeolvadnak a folklórral, felnagyítva és moralizálva jelenik meg történelem egy-egy apró részlete. Ebben a történetben pedig a szultánok, pasák, erdélyi fejedelmek, az idegen királyok és császárok mohóságtól hajtott, tehetetlen gazemberek, aki összeesküdtek a román vajdák ellen. A román fejedelmek pedig inkább egy Sergiu Nicolaescu-film szereplőire hasonlítanak, amelyben az uralkodók „fáradhatatlanul harcolnak az ország függetlenségéért, egységéért és szuverenitásáéért, és mindenig egyfajta társadalmi egyenlőségre törekedtek”.

A Mehmed vs. Vlad pedig ráébresztett, hogy a külföldiek is számon tartanak olyan karaktereket, akiket eddig csak a magukénak tartottak az emberek, és nem elszigetelve mutatják be, hanem például II. Mehmed mellé helyezik. Nem a havasalföldi jobbágyok felszabadítóját mutatják be, hanem olyan karakterként, aki a bojárok karóbahúzásával tölti az idejét. Megemlíti, hogy a német krónikákban vérszomjas fejdelemként jellemzett Vlad-képet sokszor tagadják, mint a szász kereskedők vagy Mátyás király propagandájának termékét, vagy épp a karakter patológiájának tartják, ami végül Bram Stoker vámpírját is eredményezte.

Ugyanakkor amellett érvel, hogy Az Oszmán Birodalom felemelkedése sorozat román fejedelemről alkotott képe szintén nagyrészt fikció, amelyet intelligensen építenek a történelmi eseményekre a felkért történészek segítségével. De ettől még nem lesz kevésbé fikciós. Szerinte egy harmadik Vlad figurát kínál, mégpedig a törökökét, az oszmánellenes és igazságos román és a véres vámpír angolszász kép mellett.

Szerinte egyébként a magyarok egy negyedik Vlad képét is nyújthatnának egy Mátyás királyról szóló sorozatban, hiszen 12-13 évig volt magyar fogságban: előbb Visegrádon, majd Budán, illetve részt vett Mátyás huszitaellenes hadjáratiban. Viszont addig is, ameddig ez elkészül, a török sorozat „megérdemli, hogy a média és a szakemberek is megnézzék és vitatkozzanak róla”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!