Januártól ismét emelkedett a nők nyugdíjkorhatára

2023. január 30. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

Január 1-jétől ismét emelkedett a nők nyugdíjkorhatára, a jelenlegi 61 év és 9 hónap helyett 62 évesen mehetnek nyugdíjba. A folyamat ezzel nem ért véget, a cél az, hogy – a férfiakhoz hasonlóan – a nők is 65 éves korukig legyenek munkakötelesek.

A korhatár növelése továbbra is fokozatos lesz: 2030-ra eléri majd a 63 évet, 2035-ben pedig már 65 évesen mehetnek a nők is nyugdíjba, írja a bizbrasov.ro.

A nyugdíjkorhatár emelése egész Európában aktuális kérdés

Számos ország döntötte már el, hogy megemeli a nők nyugdíjkorhatárát, közelítve azt a férfiak nyugdíjkorhatárához. Néhány országban, például Franciaországban a nők nyugdíjkorhatárát 60-ról 62 évre emelték. Más országokban, például Németországban fokozatosan tolják ki a határidőt.

Az intézkedéseket azzal indokolják, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak, illetve a nyugdíjrendszer nem tudna megbirkózni a nagy számú nyugdíjassal.

Az emelés azonban negatív következményekkel járhat azokra a nőkre nézve, akik fizikai munkát végeznek, illetve gyermeknevelés miatt szakították meg a karrierjüket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!