Hamarosan új szabályok szerint közlekedhetünk a körforgalmakban. Kinek lesz elsőbbsége?

2022. október 25. – 15:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Változtatnának a törvényhozók a körforgalomban való közlekedés szabályain – szeretnék „egyszerűsíteni” azokat, hogy kevesebb baleset legyen ezeken a helyszíneken. A tervezet szerint a körforgalom új meghatározásából kikerülne az útkereszteződés fogalma, vagyis már nem minősülne annak. Jelenleg a KRESZ az „irányított forgalmú kereszteződések” kategóriájába sorolja a körforgalmakat.

A törvényhozók szerint azonban a hatályos KRESZ nem szabályozza megfelelően azt a helyzetet, amikor a körforgalomban több forgalmi sáv is van, és a jelenlegi jogszabály sok zavart és félreértést okozhat a nem egyértelmű meghatározás miatt. Illetve a balesetek esetén is sokszor nehéz értelmezni, hogy ezek kinek a hibájából történtek.

Az új törvénytervezet szövege szerint a körforgalom egy egyirányú főútként lesz meghatározva, ahol körirányú forgalom zajlik, és amelybe a jobb oldalon egymás után csatlakoznak be a mellékutak.

Így az új definíció szerint a második sávban közlekedő sofőrnek, aki a második kijáratnál szeretné elhagyni a körforgalmat, elsőbbséget kell adnia az első sávban haladó járműveknek, mert ezek a járművek a körforgalomban mozognak. Ugyanakkor „a gépjárművezetőknek a közlekedési manőver teljes ideje alatt jelezniük kell az irányváltoztatást”, írják.

Tulajdonképpen az új szabály nagyon egyszerű lesz: a többsávos körforgalom területe olyan, mintha a közepe körül folyamatosan haladna egy út, és a be- és kifelé haladóknak pedig elsőbbséget kell adniuk azoknak, akik már ott vannak, a kimenőknek pedig a jobb szélső sávra kellene állniuk – állítja a szakértő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!