Gyerekek elleni szexuális bűncselekményekkel gyanúsítják a Mi Hazánk székelyföldi díszdalnokát

2023. február 28. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

A gyermekek védelmét zászlajára tűző Mi Hazánk Mozgalom január végi évértékelő rendezvényének egyik díszmeghívottja egy fogdát is megjárt sepsiszentgyörgyi zenész volt, akit Romániában az ügyészség kiskorúak elleni szexuális bűncselekményekkel gyanúsít. A tanári állásból is menesztett Szabó József a rendőrségen részleges beismerő vallomást tett.

„Az erdélyi zenei élet kiemelkedő alakja” – így konferálták fel a 444.hu tudósítása szerint a Mi Hazánk Mozgalom január végi évértékelő rendezvényén fellépő Szabó Józsefet. A 37 éves sepsiszentgyörgyi énekes két Kormorán-dalt és a Legyen béke! című saját szerzeményét adta elő a nemzeti radikális párt híveinek. Az előadót becsületesen megtapsolta közönség, de azért túlzás őt az erdélyi zenei élet kiemelkedő alakjának nevezni. A Szabó Jocó (Jocó Junior) művésznevű, névjegye szerint pop-dance-rock-funk-mulatós repertoárú énekes pályafutása ígéretesen indult, a két évtizeddel ezelőtt, Kolozsváron kiadott albuma ötezer példányban kelt el, és aranylemez lett. Mára azonban már jobbára csak városnapokon és lakodalmakon lép fel, és annak ellenére, hogy néhányszor szerepelt a Muzsika TV-ben, a Youtube-csatornájának alacsony a nézettsége, és a szűkebb környezetében, Székelyföldön sem túlságosan ismert. A háromszékiek talán gyakrabban találkozhattak a nevével, mert a zenepedagógusi végzettségű férfi a nemzetközi fesztiválokon is díjazott sepsiszentgyörgyi Harmónia ifjúsági kamarakórus alapítója és évekig a karvezetője volt, illetve tizenkét évig zenetanár volt a közoktatásban.

Amit a Mi Hazánk rendezvényén a felkonferálója elmulasztott megemlíteni: Szabó Józsefet két évvel ezelőtt elbocsátották a tanügyből, később letartóztatták, vizsgálati fogságban és házi őrizetben is volt, és jelenleg büntetőeljárás van folyamatban ellene kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények gyanújával. A zenész a munkaszerződése felbontásakor a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceumban helyettesítő tanárként oktatott. A Kovászna megyei tanfelügyelőség jelentette fel 2021 április elején a diákokkal szembeni magatartása miatt.

Az információkat a sepsiszentgyörgyi városi ügyészség szóvivője közölte a Transtelexszel. Ionel Pădurariu tájékoztatása szerint a férfit azzal gyanúsítják, hogy szexuális kapcsolatot létesített 13 és 15 év közötti kiskorúakkal. Az új román Btk. 220. cikkének első bekezdése szerint ez a bűncselekmény 1 és 5 év közötti börtönnel büntetendő, de a szóvivő szerint háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik a gyanúsítottat, figyelembe véve azt az ügyészség szerinti súlyosbító körülményt, hogy a feltételezett bűncselekményeket folytatólagosan követte el, illetve a elkövetésük idején a sértettek tanára volt.

A férfit 2021. november elsején tartóztatták le, egy hónapig volt fogdában és két hónapig házi őrizetben, 2022. január 26-tól szabadlábon védekezhet. Arra hivatkozva, hogy az eljárás még folyamatban van, a szóvivő közölte: nem áll módjában további részleteket közölni az ügyről, így nem tájékoztathat a tanfelügyelőségi feljelentés tartalmáról, a feltételezett bűncselekmények időpontjáról és körülményeiről, illetve a sértettek számáról.

Így azt már a romániai bíróságok portáljáról tudtuk meg, hogy az ügynek legalább két sértettje lehet, amikor ugyanis a Kovászna megyei törvényszék elrendelte Szabó József házi őrizetbe helyezését, azt is megtiltotta a gyanúsítottnak, hogy a felvegye a kapcsolatot két kiskorúval. Szintén a bíróságok portáljáról derült ki az is, hogy a volt zenetanár 2021 augusztusában – akkor még szabadlábon – beperelte a tanfelügyelőséget és a kézdivásárhelyi középiskolát, amiért kirúgták az állásából. Ügyének nem kedvezhetett, hogy közben eljárás indult ellene és a fogdát is megjárta, mert a keresetét 2022 márciusában elutasította a Kovászna megyei törvényszék.

Szabó József a Mi hazánk évértékelő rendezvényén – Fotó: Szabó Jocó hivatalos Facebook-oldala
Szabó József a Mi hazánk évértékelő rendezvényén – Fotó: Szabó Jocó hivatalos Facebook-oldala

Egy hét vizsgálódás után menesztették a tanári állásából

Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelőtől megtudtuk: a tanfelügyelőség azért fordult az ügyészséghez, mert a Nagy Mózes Elméleti Líceum vezetőitől a tudomásukra jutott, hogy az iskola egyik tanára törvénysértő módon viszonyul a diákjaihoz: Facebook Messengeren és Whatsappon szexuális tartalmú üzeneteket küld a tanítványainak. Közlése szerint azonnal a hatóságokhoz fordultak, mert az információkból úgy tűnt, hogy a pedagógus egyértelműen túllépte a tanár-diák kapcsolat határait. Közben az iskola is kivizsgálást indított az ügyben, ami egy héten belül Szabó József elbocsátásával zárult.

„Az iskola vezetőtanácsa meghallgatta a tanárt, valószínű néhány szülőt és néhány gyereket, és az ügyet annyira súlyosnak minősítette, hogy felbontották a munkaszerződését. Úgy gondolták, hogy ennek az embernek nincs mit keresnie a tanügyben” – magyarázta. Megjegyezte, hogy szerinte elszigetelt esetről van szó, mert az ilyen típusú ügyek a tanügyben hamar felszínre kerülnek. „Ha ilyesmi történik egy iskolában, és kettőnél több ember tudomást szerez az esetről, az agresszort a tapasztalataim szerint előbb vagy utóbb számon kérik” – jelentette ki. Kérdésünkre közölte azt is: nincs tudomása arról, hogy a Nagy Mózes Elméleti Líceumban a történtek után tartottak volna prevenciós előadást az iskolai szexuális zaklatások témájában.

A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum igazgatója, Bejan András a Transtelexnek elmondta, hogy Szabó Józsefet a 2020-as őszi versenyvizsga után alkalmazták helyettesítő tanárként, az 5-12-ik osztályokban oktatott. Az iskolában a tanév megkezdése után másfél hónappal a koronavírus-járvány miatt online oktatásra tértek át. 2021 februárjában tértek vissza a jelenléti oktatásra, de ekkor már baljós információk érkeztek az igazgatóhoz. „Februári visszatérésükkor jelezték a gyerekek, hogy furcsa üzeneteket kapnak a zenetanártól. Ezeket az eseteket az iskola etikai bizottsága kivizsgálta, és – Szabó Józseffel közösen – úgy döntöttünk, hogy április 1-jétől felbontjuk a munkaszerződését. Döntésünket a tanfelügyelőség elfogadta” – részletezte az igazgató, akit a rendőrség szintén kihallgatott ebben az ügyben.

Bejan András tudomása szerint nem a kézdivásárhelyi tanárkodása idején, hanem korábban történtek azok a feltételezett bűncselekmények, amelyek miatt végül az ügyészség büntetőeljárást indított Szabó József ellen. Elmondta, hogy a pedagógusnak nem azért bontották fel a munkaszerződését, mert a gyanú szerint szexuális viszonya volt a tanítványaival, hanem azért, mert azt etikai bizottság úgy ítélte meg, hogy „a tanár és a diák kapcsolatának nem ilyennek kell lennie”. Ennél többet az igazgató nem árult el Szabó József kifogásolt magatartásáról. Csak annyit tett hozzá: elbocsátása előtt a tanár maga is kérte, hogy a munkaviszonyát szüntessék meg, csak néhány hónap elteltével döntött úgy, hogy beperli emiatt az iskolát.

Volt kórustagok szerint a karvezető több lányhoz is közeledni próbált

Szabó Józsefről még a feljelentése előtt terjedtek olyan információk Sepsiszentgyörgyön, amelyek szerint az általa alapított Harmónia ifjúsági kórus leány tagjaival túlságosan is bizalmas viszonyra törekszik. Több egykori, időközben felnőtté vált kórustag nevét nem vállalva ezt a Transtelexnek is megerősítette. Egyikük elmondta: amikor még 15-16 évesek voltak, a karvezető több lánnyal is kikezdett, és nála is bepróbálkozott egy kórusos tevékenység ürügyén, de pár hétnyi hívogatás és sikertelen kezdeményezés után feladta. „Mentegetőzött nekem, hogy bármit hallok róla, ne higgyem el, mert nem igaz. Nekem viszont épp az tűnt gyanúsnak, hogy a semmiből odajött hozzám és erről kezdett el beszélni” – idézte fel a volt kórustag.

A lány utólag úgy látja: Szabónak az egyik célja a kórussal éppen az lehetett, hogy alkalmat teremtsen magának intim kapcsolatok kialakítására, ezért gyakran maguk a próbák is inkább szóltak arról, hogy a karvezetőt épp milyen kérdések foglalkoztatják, mint magáról az éneklésről.

„Visszagondolva nyílt titok volt, hogy miket csinál. Mindenki tudta, hogy Jocó ilyen furcsa, mindenkivel flörtölget. De annak idején valamiért meg sem fordult a fejünkben, hogy ez nagyon nincs rendben, ezért nem szóltunk a felnőtteknek vagy a rendőrségnek”

– tette hozzá forrásunk, aki felnőtt fejjel elítéli, hogy a karvezető egymás után mozdult rá a diáklányokra. Ez megtörtént szerinte a kórus prágai turnéján is, amikor a kórustagokat Szabó József felügyeletére bízták a szülők.

Egy másik lány így emlékezett vissza a kórusban eltöltött éveire: „Visszatekintve eléggé érdekes időszak volt, de akkor nem tűnt fel, hogy mit csinál, mert kicsik voltunk. Én 14 éves lehettem. Jocó akkoriban este tíz után nagyon sokat írogatott nekem messengeren. Eleinte úgy voltam vele, hogy csak barátkozik, de aztán túllépett egy határt. Olyan üzeneteket írt, hogy szájon puszilna. Erre néztem egyet, mert úgy éreztem, hogy ez nagyon nem oké”.

A volt kórustag beszámolója szerint Szabó József egy alkalommal titokzatoskodva találkozóra hívta őt, hogy kettejükről beszéljenek. Az akkor 14 éves lányt pedig megfenyegette, hogyha bárkinek is beszél erről, nagyon meg fog haragudni rá. Arra kérte, hogy csak akkor váltsanak üzenetet, ha ő maga kezdeményezi, mert félt a lebukástól. Azt nem árulta el, hogy pontosan miről szeretne beszélni, de utalásokat tett a szándékaira. Felvetette például, hogy felkeresi a lakásán a lányt, amikor egyedül van otthon. Később pedig konkrétan szóba hozta, hogy szájon csókolná és bebújna mellé az ágyba, ha még nem alszik.

„Nem szóltam anyáéknak erről, de Jocó felesége tudomást szerezhetett a férje szándékairól, mert az üzenetváltásunk után egy héttel kiraktak a kórusból. Azt mondta, azért, mert túl gyerekes voltam ehhez az egészhez. De más kórustársaimmal is voltak ilyen jellegű próbálkozásai. Voltak köztünk olyan lányok, akiket a református parókián tartott próba elkezdése előtt egy órával behívott, és amikor mi, a többiek megérkeztünk, a próbaterem ajtaját zárva találtuk. Előfordult, hogy sokáig várnunk kellett a zárt ajtó előtt, mert valamelyik lánnyal bent voltak kettesben. És olyan is volt, amikor egy turnén a kórustagok rányitottak, amikor egy 15 éves lánnyal volt együtt, akivel egyébként úgy tudom, hogy Prágában is kikezdett… Kedveltük Jocót, ezért sokáig nem esett le, hogy mi történik, csak akkor tűnt fel, amikor valaki visszautasította a közeledését, és emiatt kikerült a kórusból” – számolt be a volt kórustag.

Szabó József a prágai koncertturné első állomásán, Hegyközszentmiklóson, 2015-ben – Fotó: Klárik Lóránd / Harmónia kamarakórus Facebook-oldala
Szabó József a prágai koncertturné első állomásán, Hegyközszentmiklóson, 2015-ben – Fotó: Klárik Lóránd / Harmónia kamarakórus Facebook-oldala

A zenész megpróbálta lefizetni a Transtelex munkatársát

Szabó József a Transtelexnek elmondta: úgy került kapcsolatba a Mi Hazánkkal, hogy elküldte nekik a Legyen béke! címe dalát, amelyet a házassága felbomlása és az ukrajnai háború inspirált, és amelynek az üzenete szerinte az, hogy „Erdélyt az Isten őrizze meg ettől az egész problémától”. A dalt több erdélyi rádiónak is elküldte, de egyik sem volt hajlandó lejátszani.

„Régi szimpatizánsa vagyok a Mi Hazánknak. Írtam nekik egy üzenetet, hogy Szabó József zenész vagyok Sepsiszentgyörgyről, és szereztem egy dalt, amelyiknek a tematikája talál a Mi Hazánk mondanivalójával. Két hétre rá Novák Előd képviselő úr írt egy e-mailt, amelyben megkért, hogy a párt évértékelő rendezvényén énekeljem el ezt a dalt” – idézte fel a zenész. Hozzátette, hogy a fellépése után elkérték az elérhetőségeit, de azóta nem vette fel a kapcsolatot a Mi Hazánkkal.

Az ellene zajló büntetőeljárásról elmondta: a rendőrségi kihallgatásakor beismerte, hogy 2019-ben viszonya volt egy akkor 14 éves lánnyal, aki korábban tagja volt a Harmónia kórusnak. „Amikor összejöttünk, már nem volt kórustag, így nem állt fenn az az ügyészek szerinti súlyosbító körülmény, hogy a tanára voltam. Ez egy egy évig tartó szerelmi kapcsolat volt, amit a mellesleg 20 évesnek kinéző lány kezdeményezett, akit nem zaklattam, nem erőszakoltam meg. Az ügyészségnek megmutattam a szerelmes leveleit is. Az igaz, hogy belementem bizonyos dolgokba, amibe nem kellett volna belemennem. Ezt a lány is elmondta a rendőröknek és én is bevallottam. Mert amikor már pszichiáterek faggatnak, akkor az ember bevallja még azt is, amit nem kéne. Ha nem vallottam volna be semmit, akkor nem indult volna ellenem eljárás” – fogalmazott Szabó József.

Arra a kérdésünkre, miszerint tisztában volt-e azzal 2019-ben, hogy bűncselekményt követ el, igennel válaszolt. „Bánom, amit tettem, de azt szeretném, hogy azért ítéljenek el, amit ténylegesen elkövettem, ne rágalmak alapján” – mondta a férfi, akit az ügyvédje azzal biztat: tekintettel a büntetlen előéletére megúszhatja felfüggesztett börtönnel, esetleg erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezik.

A zenész fenntartja: más kiskorúval nem volt intim viszonya. „Sok mindennel meggyanúsítottak, ami nem igaz. Nem tudtak semmi mást rám bizonyítani, nem kaptak semmit a laptopjaimon. Ha lett volna egyértelmű bizonyítékuk, akkor rég lecsuktak volna, de az eljárás már másfél éve tart” – jelentette ki. A Nagy Mózes Elméleti Líceumban töltött időszakról azt mondta: csak beszélgetett a tanítványaival, nem szexuális tartalmú, hanem csak „barátkozó” üzeneteket küldött „13 éveseknek és 18 éveseknek is”, akik utólag „kiforgatták a szavait”. Értésünkre adta, hogy a tanítványait is okolja az állása elveszítéséért. „Higgye el, hogy a mai tizenéves lányok sem szentek. Amikor gitárral bementem nekik órát tartani, megakadt rajtam a szemük. Az üzenetváltások egy részét is ők kezdeményezték” – állította a zenész. Hozzátette, éppen azért akarta visszaperelni a tanári állását, mert úgy érezte, hogy az elbocsátása nem volt korrekt, hiszen csak „beszélgetett, baráti kapcsolatot ápolt” a diákjaival.

Szabó József a kézdivásárhelyi tanítványait okolja amiatt is, hogy az ügyészség tudomására jutott a 2019-es viszonya a 14 éves lánnyal. Elmondta, hogy a Nagy Mózes Elméleti Líceumban töltött időszakban több üzenetet váltott az egyik diákjával, akinek elárulta azt is, hogy volt már viszonya tizenéves lánnyal. „Ez a tanítványom szerelmes volt belém. Egy este, néhány pohár pálinka után elmeséltem neki messengeren, hogy volt már intim viszonyom egy 14 éves lánnyal, de csak egy évig működött a kapcsolatunk. Erre a tapasztalatra hivatkozva elutasítottam a közeledését. Bosszúból képernyőmentéseket készített az üzenetváltásainkról, és ezeket megmutatta az iskola etikai bizottságának, és felhasználták ellenem az ügyészek is” – számolt be a zenész. Kérdésünkre azt is elmondta, tudomása szerint azért engedték ki a házi őrizetből egy évvel ezelőtt, mert a pszichiátriai szakvéleményezés szerint „nem bántalmazó típus”.

Szabó József kérdésünkre tagadta, hogy a Harmónia kórus több tagját is zaklatta volna. Elmondta, hogy az ifjúsági kórusban tizennégy évestől huszonévesekig énekeltek, köztük a felesége is, így még ha akart volna, akkor sem tudott volna közeledni a lányokhoz. Azt beismerte: valóban előfordult, hogy a kórustagok némelyikét a többieknél korábban hívta próbára, de szerinte a zárt ajtók mögött szigorúan próba zajlott. Sőt az is előfordult, hogy a saját lakására invitált kórustagokat, de szerinte ezekben az esetekben sem lépte át a tanítvány-oktató kapcsolat határát. Az sem igaz szerinte, hogy a Harmónia prágai turnéján kikezdett volna az egyik lánnyal, hiszen azon a turnén a felesége is ott volt.

Kérdésünkre elmondta azt is: a házi őrizetébe helyezéséről szóló bírósági határozat azért két sértettet említ, mert a rendőrségi kivizsgálás idején a Harmónia kórus egy másik volt tagja is ellene vallott. „Bosszúból, amiért kiraktam a kórusból, ez a lány azt állította, hogy lefeküdtem vele is, amikor még csak 14 éves volt. Háromszor is kihallgatták és egymásnak ellentmondó vallomásokat tett” – állította Szabó József.

Azt is elpanaszolta, hogy a büntetőeljárás kezdetétől nem csak az állását veszítette el, a felesége is elvált tőle, és nehezen tud megélni a zenélésből. „Korábban programozói tanfolyamot is végeztem, pékséget alapítottam, amit végül eladtam. A büntetőügyem miatt mindenütt akadályokba ütköztem. Annak idején apait-anyait beleadtam a Harmónia kórusba. De semmi nem számít, ha egyszer hibáztál, akkor mindenki elítél. Most próbálok a zenéből élni, a mai napig énekes vagyok, hívnak ide-oda. De ha megírja ezt a cikket, tönkreteszi a zenei karrieremet, és nem lesz miből megélnem” – jelentette ki. Végül könyörgőre fogta, majd azt mondta, hajlandó fizetni is azért, hogy a Transtelex ne foglalkozzon ezzel az üggyel. „Nagyon szépen megkérem, ne járassanak le. Ha kell, mondjon egy árat, én kifizetem” – mondta a volt zenetanár.

Mi Hazánk: többé nem hívjuk meg a rendezvényeinkre

Megkerestük az ügyben a Mi Hazánkat is, annál is inkább, mert a második legnagyobb magyarországi ellenzéki párt még a mesekönyvektől is félti a gyerekeket, a gyermekvédelmi népszavazást pedig saját sikerének tekinti. Kisberk Szabolcs kommunikációs igazgatótól többek között azt kérdeztük: mennyire összeegyeztethető ez azzal, hogy a párt a nyilvános rendezvényein olyan személyt szerepeltet, akit gyerekek sérelmére elkövetett súlyos szexuális bűncselekményekkel gyanúsítanak.

A Mi Hazánk szóvivője megerősítette, hogy Szabó József kereste meg őket a Legyen béke! című dalával, aminek az üzenetét a párt fontosnak tartja, a dalszerző pedig szerintük „egy Erdély-szerte ismert zenész, akinek 3 lemeze jelent meg és több kitüntetést is kapott”. Kisberk Szabolcs közölte: nem volt tudomásuk arról, hogy Romániában büntetőeljárás van folyamatban a sepsiszentgyörgyi férfi ellen. Értésünkre adta: ha erről tudtak volna, nem is hívták volna meg a rendezvényükre. A kommunikációs igazgató közölte azt is, hogy a Mi Hazánknak nem áll szándékában további rendezvényeire meghívni a zenészt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!