Függetlenség és kiszolgáltatottság között – képeken a Ceaușescu-korszak dolgozó női

2023. január 15. – 09:51

Függetlenség és kiszolgáltatottság között – képeken a Ceaușescu-korszak dolgozó női
A tulcea-i halkonzerv gyár dolgozója, 1973 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben az 1950-es évektől új lehetőségek jelentek meg a nők számára Kelet-Európában, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a cél valójában az államszocializmus építése.

A kenyérkereső, szakmát tanuló, a házimunka helyett a társadalom számára hasznos munkát végző nő alakja fontos eleme volt az államszocialista retorikának, és ezt 1945 és 1989 között a címével is üzenő Dolgozó Nő folyóirat közvetítette a romániai magyar közönség felé. A Minerva sajtófotó-archívum honlapján nemrég közzétették a havilap mintegy 10 ezer darabos, digitalizált fotóarchívumát, amelyben jelentős részt tesznek ki a gépek, kémények, gyártósorok között dolgozó nőkről készült felvételek.

Az erőltetett iparosítás és a nők

A nők tömeges munkába állására valójában szükség volt az 1948-tól központilag meghatározott tervgazdálkodás célkitűzéseinek teljesítésére. Nagyipari központokat építettek ki országszerte, amitől gazdasági fejlődést, a kommunizmus bázisának megerősítését remélték. Az agrármunkások és a nők ipar felé irányításának köszönhetően az iparban dolgozók évi gyarapodása elérte az 5,5 százalékot. A gyárak vidékről a városokba vonzották a lakosságot, ez magával hozta a tömbháznegyedek épülését, a városkép átalakulását és az erdélyi városokban az etnikai arányok megváltozását is.

A sikeres iparosítás ellenére a politikai szempontok szerint irányított tervgazdaság válságba került, az állam felhalmozódott külföldi adósságainak erőltetett visszafizetése miatt a 80-as években már nyoma sem volt annak a jobb életnek, amit az 50-es évektől ígért a propaganda a gyárba szegődő nőknek.

A dolgozó nők az 1950-es évek elején még a kezeslábasba vagy nadrágba és feltűrt ujjú ingbe öltözött traktorista- és bányászlányokat jelentették, akik vonzónak találják a korábban férfiasnak számító munkákat. A sematikus, idealizált történetek mellett a Dolgozó Nő ‘50-es években megjelent cikkeiben felmerül az a sokkal valószínűbb forgatókönyv is, hogy a munkavállalás jövedelemkiegészítést és társadalmi presztízst jelentett a szegényparaszti családból származó lányok számára, derül ki Sütő-Egeressy Zsuzsa elemzéséből. Ő mutatja ki azt is, hogy a folyóiratban hogyan váltja fel a nehézipari munkás képét a hagyományosan nőiesebb területen, például a textil- és bőriparban dolgozó vagy értelmiségi munkát végző nők képe, illetve, hogy az új nőideál jellemzésekor hogyan kerülnek előtérbe az olyan, hagyományosan nőiesnek tekintett tulajdonságok, mint a jóság, alkalmazkodókészség, pontosság. Ezt a ‘70-es évek cikkeiben is megtaláljuk:

„Hatalmas munkacsarnok a Tehnofrig Gépgyárban. Impozáns méretek – több méter átmérőjű, csillogó «tejes edények», hatalmas daru, minden, ami egy modern nagyüzemben csak lehet. De mi most csak a lányokat látjuk, a hegesztő brigád tagjait. Kis szürke munkaruhájukban, a nagy kötény ellenére csinosak, és látszik rajtuk, hogy elszánt akarással, nagy igyekezettel, tanulják a szakmát. (...)
– Mit szól a mama ehhez az új szakmához? – kérdem az egyik kislányt.
– Nagyon örül. Mert én szeretem.
Egy fiú is odajön hozzánk, hallgat és figyel.
– És a fiúk? Nem nehéz ilyen sok fiú között egy kislánynak szakmát tanulni?
– Ha én rendes vagyok, ők is azok!
Azóta is úgy érzem, hogy ez az a válasz, ami az egyetlen helyes női magatartásról tanúskodik, amit ismertetni, tanítani kellene a fiatal lányoknak: minden jónak és szépnek tőlem kell kiindulnia. És ellentmondásnak tűnhet, de ez volt az a mondat, ami leginkább meggyőzött, hogy ebből a kislányból és társaiból igazi szakmunkás lesz.” (Dolgozó Nő, 1972/11, 12. oldal)

Nem minden mama örült azonban ennyire lánya gyári munkájának, a társadalom értékrendje lassan változott, az ‘50-es évek elején például még a falusi családok alacsonyabb rendű munkának gondolták, határozottan ellenezték a gyári munkavállalást gyermekeik számára. A városra költözött fiatalok élete pedig gyökeresen megváltozott.

„(...)Most valahogy úgy érzem, egyformán tartozom a városhoz is meg a faluhoz is. Nem tudnám megmondani, hol érzem jobban magam. Kolozsvárt is megszoktam már, de Lóna mégiscsak a szülőfalum. (...) Kolozsváron azért is szeretem, mert nem szólítanak meg mindegyre, hogy miért öltözöm úgy, ahogy öltözöm, vagy hogy éppen hova megyek. Igaz, nemcsak a vidékiek, hanem a kolozsváriak között is akadnak fiatalok, akik nem tudják, mihez kezdjenek magukkal és szemtelenek. Ezeknek lehet, jót tenne, ha a városban is ismerné őket mindenki, és ahogy falun szokás – megszólnák. Nekem édesapám mindig azt mondta, bárhol vagyok, legyek becsületes, mert akkor nem mondhatnak rám rosszat. Eddig nem is volt nézeteltérésem senkivel” – mesélte a Kolozsváron esztergályosként dolgozó, 17 éves Harasztosi Erzsébet. (Dolgozó Nő, 1973/10, 4. oldal)

A munkaközösségek mellett működő KISZ-szervezetek megpróbálták ellenőrizni, kitölteni a fiatal munkások szabadidejét is: „A Cérnagyár munkásnőinek az elmúlt évek nemcsak a szakmunkássá válás esztendeit jelentették, hanem életforma-váltást is. A családból kikerült, önállósuló fiatalok és a faluról városra szakadt ifjak ipari munkássá növekedése egyformán megkövetelte a szakmai képzés, a politikai, kulturális és az erkölcsi nevelés folyamatosságát” – olvasható egy riportban. (Dolgozó Nő, 1977/2, 3. oldal)

Felszabadítás vagy még nagyobb kontroll?

A szociológusok leginkább azt róják fel a romániai államszocializmusnak, hogy miközben új lehetőségeket adott a nőknek, látszólag a nemi egyenjogúság jegyében, a korábbi családmodellre nem adott megfelelő alternatívát. A gyárak köré kiépültek ugyan a gyermeknevelést és a háztartás-vezetést segítő intézmények, ezek azonban nem mindig működtek megfelelően, ahogy az a Dolgozó Nő néhány olyan riportjából is kiderül, amely az adott keretek között igyekezett felfedni a gyárak és a munkásnők valós problémáit. A házimunka alsóbbrendűként jelent meg a társadalmilag hasznosabb termelőmunkával szemben. A lapban nagyon sok cikk ad tippeket ahhoz, hogy hogyan lehet a háztartás vezetését és a gyermeknevelést a munkahellyel összeegyeztetni.

A nők munkavállalása miatt visszaszorult születésszámra az abortusztilalom volt a diktatúra válasza, miközben a gyermeknevelés megfelelő körülményei, sőt egy idő után az élelmiszer is hiányzott.

Az 1965-ös abortusztörvény „ismét a biológiai struktúrája és működése által rabságban tartott lénnyé változtatta a nőt. A munkavállalással nyert függetlenség ezzel ismét kiszolgáltatottsággá vált”írja Geambașu Réka szociológus. A család, a magánélet egyrészt hozzáférhetővé, ellenőrizhetővé vált az állam számára – éppen a gyárakban szerveztek kötelező havi nőgyógyászati vizsgálatokat – másrészt, ahogy a kutató fogalmaz, „az egész házasság állandó, általában a nő megalkuvásával végződő alkufolyamattá vált”, és ez a nők mai önképére is hatással van.

A gyárban, gépek társaságában, munka közben lefényképezett többnyire fiatal, esetleg középkorú nők visszatérő szereplői a Dolgozó Nőnek. Ezek a (nagyrészt beállított) felvételek legtöbbször helyszíni riportokhoz vagy a „szocialista öntudatra ébredt”, dolgozó nő életmódját, tanulási kereseti lehetőségeit népszerűsítő cikkekhez készültek, de címlapra is kerültek, illetve előfordult, hogy a reklámrovatban, az üzemeket népszerűsítő cikkekben is szerepeltek.

Munkások a kolozsvári porcelángyár előtt, 1967 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
Munkások a kolozsvári porcelángyár előtt, 1967 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
A kolozsvári Spicul cukorkagyár, 1969 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
A kolozsvári Spicul cukorkagyár, 1969 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
Tejgyár, 1971 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
Tejgyár, 1971 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
Nemeș Cornelia, a gyulafehérvári porcelángyár munkásnője. A fotó az 1971-es, januári lapszám címlapján jelent meg – Fotó: Ioan Miclea Mihale / Minerva Fotóarchívum
Nemeș Cornelia, a gyulafehérvári porcelángyár munkásnője. A fotó az 1971-es, januári lapszám címlapján jelent meg – Fotó: Ioan Miclea Mihale / Minerva Fotóarchívum
Prodcomplex, Marosvásárhely, 1972. Jobbra: Kiss Ilona, a gyár egyik dolgozója, akinek a kezéből „szebbnél szebb üvegtárgyak kerülnek ki" – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum Prodcomplex, Marosvásárhely, 1972. Jobbra: Kiss Ilona, a gyár egyik dolgozója, akinek a kezéből „szebbnél szebb üvegtárgyak kerülnek ki" – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
Prodcomplex, Marosvásárhely, 1972. Jobbra: Kiss Ilona, a gyár egyik dolgozója, akinek a kezéből „szebbnél szebb üvegtárgyak kerülnek ki" – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
David Valeria gépészmérnök és Végh Enikő építészmérnök, az enyedi fémipari gyár alkalmazottai „egyidősek a Köztársasággal", 1972-ben – Fotó: Ioan Miclea Mihale / Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
David Valeria gépészmérnök és Végh Enikő építészmérnök, az enyedi fémipari gyár alkalmazottai „egyidősek a Köztársasággal", 1972-ben – Fotó: Ioan Miclea Mihale / Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
A tulcea-i halkonzerv gyár, 1973 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
A tulcea-i halkonzerv gyár, 1973 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
Csempegyár, Segesvár, 1973 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
Csempegyár, Segesvár, 1973 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
Kolozsvári cipőgyár, 1973 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
Kolozsvári cipőgyár, 1973 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
A csíkszeredai kötöttárugyár, 1973 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum A csíkszeredai kötöttárugyár, 1973 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
A csíkszeredai kötöttárugyár, 1973 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
Szalai Rozália brigádos a székelyudvarhelyi Cérnagyárban, 1976-ban – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
Szalai Rozália brigádos a székelyudvarhelyi Cérnagyárban, 1976-ban – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
Mondiala gyár, Szatmárnémeti, 1974 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
Mondiala gyár, Szatmárnémeti, 1974 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
Orosz Edit, a gyergyószentmiklósi szövetgyár fiatal munkása "már az iskolás műhelygyakorlaton elsajátította a szakma ábécéjét" (1977, 12. lapszám) – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
Orosz Edit, a gyergyószentmiklósi szövetgyár fiatal munkása "már az iskolás műhelygyakorlaton elsajátította a szakma ábécéjét" (1977, 12. lapszám) – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
A gyulafehérvári porcelángyár dolgozói, 1978 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
A gyulafehérvári porcelángyár dolgozói, 1978 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
Brassói kötöttárugyár, 1981 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
Brassói kötöttárugyár, 1981 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
A csíkszeredai Tractorul gyár és az egyik munkatársa, 1984 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum A csíkszeredai Tractorul gyár és az egyik munkatársa, 1984 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
A csíkszeredai Tractorul gyár és az egyik munkatársa, 1984 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
CUG, Kolozsvár, 1988 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
CUG, Kolozsvár, 1988 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
Tordai üveggyár, 1988 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
Tordai üveggyár, 1988 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
A nagybányai konfekció gyár dolgozói, 1989 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum
A nagybányai konfekció gyár dolgozói, 1989 – Fotó: Dolgozó Nő / Minerva Fotóarchívum

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink