A vezetésben továbbra is bizonytalanok vagyunk, de már legalább tudjuk, hogy mi nem székelykapu – ezt olvastátok legjobban a Transtelexen

2024. április 17. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

Két éves lett a Transtelex. Ebből az alkalomból ismét megpróbáltunk számot vetni az elmúlt évünkkel. Voltak már összefoglaló cikkek, a kollégák kedvenc írásait pedig naponta osztjuk meg a Facebookon. Ugyanakkor online portálként mindig fontos kérdés, hogy mit olvasnak az emberek. És nagyon sokszor nem azt, ami büszkévé teszi az íróját. Most azokat az anyagokat szedtük össze, amelyekre a legtöbben kattintottatok az elmúlt évben. A top cikkek/hírek közé nyilván olyanok is kerültek, amelyeken sokat dolgoztunk, de akad jónéhány meglepetés is.

A vezetésben továbbra is bizonytalanok vagyunk

Egy évet még véletlenül behúzhat egy közlekedéssel kapcsolatos hír, de kettőt aligha. Mindezt úgy, hogy senki sem halt meg közben (értsd nem balesetes hír).

Tavaly még értettük, hogy miként végezhetett két, a körforgalmi szabályokat tisztázni igyekvő hír is a kedvencek között, de azt már nehezebb megmagyarázni, miért kattintottatok annyian arra a hírünkre, hogy motorkerékpárokat is lehet ezután vezetni B kategóriás jogosítvánnyal. Ráadásul hiába írtuk meg tavaly nyáron a hírt, mivel Klaus Iohannis normakontrollra küldte a törvényt az alkotmánybíróságra, nem léphetett még hatályba. Az alkotmánybíróság – eszerint – két héttel ezelőtt végül elutasította az államfő kifogását, így most már elvileg semmi akadálya, hogy alkalmazzák.

Hogy a közlekedéssel kapcsolatos hírek népszerűsége nemcsak kisiklás, hanem tendencia, az is bizonyítja, hogy a top olvasottak között végzett az a hír is, ami szerint minden közúton kötelező lesz lámpát kapcsolniuk a járműveknek. Sőt, az a hírünk is elég szépen teljesített, ami arról szólt, hogy traktort is lehet vezetni ezentúl B kategóriás jogosítvánnyal. Lassan itt lenne az ideje elgondolkodni egy közlekedési szabályokat tisztázó sorozatnak.

Örökzöld oktatás és Orbán Viktor

Egy kattintásbarát cikk tökéletes összetevői: Orbán Viktor, Tusványos, csendőrök és tüntető román nackók. Kollégánk sajátos tusványosi beszámolójában Orbán Viktor szokásos beszédéről pedig mindenik megvolt, nem is nagyon lepődtünk meg azon, hogy az elmúlt évünk második legnépszerűbb anyaga lett. Ahogy azon se, hogy szerettétek, amikor arról számoltunk be, Maia Sandu ellenállt Orbán Viktornak, és nem engedte, hogy kezet csókoljon neki.

A romániai közoktatás siralmas állapotának, a mai fiatalok nevelésének és a közösségi médiának a metszéspontja is jó sok olvasót ígér, pláne, ha még egy kis szex is keveredik a témába. Az eredmény elszomorító és elborzasztó is egyben: szexuális aktust mímeltek a tanárnőjükkel a 13 éves fiúk, felvették és kiposzolták. Az oktatási téma az érettségivel és a székelyföldiek hiányos román nyelvtudásával keverve pedig szintén jó sok kattintást ígér, és tavaly ezt számszerűsítve is tapasztaltuk, amikor arról a három Hargita megyei iskoláról írtunk, ahol egyetlen végzősnek sem sikerült a román érettségije.

Nemcsak ittátok a Csíki Sört, hanem a vele kapcsolatos híreket is olvastátok

A magyar adófizetői pénzzel megtámogatott Csíki Sör talán már nem olyan kapós, mint hajdanán, de ha a tulajdonosa eljegyzi a 17 évvel fiatalabb barátnőjét, ha csődeljárás réme fenyegeti a gyárat, vagy ha esetleg épp a büdös zokni ízű csipszük kóstolására adjuk a fejünk, az még mindig nagyon sok embert érdekel. Köztük van a negyedik legtöbb olvasót hozó hírünk is.

Lénárd András mellett egy másik NER-kedvenc üzletember székelyföldi, gyergyóremetei repterének a megnyitásáról beszámoló hírünket a topba kattintottátok.

Nagy éve volt a székelykapunak

És nemcsak azért, mert hungarikum lett, hanem azért is, mert végre sokan megtanulhatták, mi nem a székelykapu.

A magyarországi Sokorópátka bejáratánál felállított diadalkaput is úgy harangozták be, mint a világ legnagyobb székelykapuját. Végül a hungarikum minősítés megszerzését elősegítő Szőcsné Gazda Enikő, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum néprajzkutatója tette helyre a kérdést a Transtelexnek. Nem kevés ember kapta fel a fejét / vagy kattintott arra, hogy pontosan miért nem székelykapu a felállított építmény, hanem monumentális giccs.

K. Endre kegyelmi botránya sem maradt nyomtalan

K. Endre kegyelmi botránya alaposan felforgatta a magyar közéletet, lemondott és szinte teljesen eltűnt Novák Katalin, illetve berobbant a közéletbe Magyar Péter, akinek a nevét két hónappal ezelőtt még alig ismerte a nyilvánosság. A téma nálunk is szép számmal hozott olvasókat. A Zabolán, K. Endre szülőfalujában készült riportunk, illetve Novák Katalin erdélyi látogatásainak összefoglalója is sokatokat érdekelt, ahogy Stefano Bottoni értékelése Magyar Péter megjelenéséről is így kerülhetett be a top kattintott anyagok közé.

Stefano Bottoni gondolataira amúgy is sokan kattintanak nálunk, az Orbán Viktorról írt új könyvének a magyar megjelenése után adott interjúja is a kedvencek közé került. Igaz, nem kevesebbet állít benne, minthogy az erdélyi Orbán-imádat súlyos veszélyt jelent a romániai magyar közösségre.

A nagyképes, az nagyképes

Továbbra is megy a rajongás a képes anyagainkért, nem számít, hogy új, régi vagy nagyon régi képeket gyűjtünk egybe, legyen akár a téma a csak temetni és esküvőzni hazatérő avasiak, Kolozsvár építése a Ceaușescu-korszakban, vagy épp a 100 évvel ezelőtti Nagyenyed.

A TOP 10 kattintott anyagunk:

  1. Motorkerékpárokat is lehet ezután vezetni B kategóriás jogosítvánnyal
  2. Nekifeszültek a csendőrkordonnak a románok Tusványoson, szidták Orbánt, egymást és a magyarokat, mindhiába, a show nélkülük ment le
  3. Szexuális aktust mímeltek a tanárnőjükkel a 13 éves fiúk, felvették és kiposzolták
  4. Az erdélyi Orbán-imádat súlyos veszélyt jelent a romániai magyar közösségre
  5. Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa eljegyezte a nála 17 évvel fiatalabb Kárpáti Rebeka modell-műsorvezetőt
  6. Monumentális giccs a világ legnagyobb székelykapujaként beharangozott építmény, ami nem lesz értékesebb attól, hogy a Holdról is látható
  7. Minden közúton kötelező lesz lámpát kapcsolniuk a járműveknek
  8. A belgrádi ámokfutó elé állt, több társát megmentette az erdélyi röplabdacsapat edzőjének lánya
  9. „K. Endrének itt a helye. Itt született Zabolán, jöjjön haza”
  10. Bottoni: Magyar Péter akkor lépett színre, amikor a propaganda már nem tudja összefogni az önfélelemben tartott társadalmat

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!