„K. Endrének itt a helye. Itt született Zabolán, jöjjön haza”

2024. február 13. – 17:52

„K. Endrének itt a helye. Itt született Zabolán, jöjjön haza”
Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlanul érte a zabolaiakat, hogy a falu szülöttje és a nagy tiszteletnek örvendő pedagóguscsalád sarja, K. Endre kegyelmi ügye az oka a Magyarországon zajló botránynak, amibe már Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter is belebukott. Egyesek nem hiszik el, hogy mi történt. Mások várják, hogy az elnöki kegyelmet kapott tékozló fiú hazatérjen. De olyanok is akadnak Zabolán, akik szerint a K. Endréhez hasonlóknak semmi keresnivalója nincs a közösségben, és hangsúlyozzák, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is le kellett volna mondania.

Pár nappal ezelőtt, amikor először jártunk Zabolán, alig néhány ember tudott arról, hogy a Magyarországon dúló botrány a háromszéki községet is érinti. A kis utcák embere, a kocsmában sörözők és a boltosok sem tudtak még arról, hogy akkor már egy földijükről szólnak a magyarországi hírek, melyek jobban is érintik a kisközösséget, mint elsőre gondoltuk.

Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondása óta azonban már nem igen van olyan zabolai, aki ne hallotta volna, hogy mi történt. Ezt beszélik a zabolaiak a közösségi médiás csoportokban, a kocsmában, a boltokban, az utcán, de főleg a négy fal között. Sokan ugyanis csak azután tudták meg, vagy hitték el, hogy mi történt, hogy a magyarországi televíziókon sugározni kezdték az erről szóló híreket. Illetve, hogy megjelent K. Endre írása a Facebookon.

Akkor már elkezdték rebesgetni, hogy K. Endre és felesége, K. Anikó a botrány elől a községbe menekült. Ezt a hírt valamelyest megerősítette maga K. Endre is, aki azt írta levelében, hogy Magyarországban csalódott, 34 év után szándékában áll hazaköltözni.

„Lélekben mindig határon túli magyarnak éreztük magunkat, több mint harminc évvel ezelőtt örültünk, hogy hazánknak választhattuk Magyarországot, sajnos kárhozatunkra. Feleségemmel rémálomként éltünk meg minden napot az utóbbi kilenc esztendőben, ami kihatott a munkánkra, felemésztette egészségünket. Életem legboldogabb napja lesz, ha visszatérhetek legalább örök békességet lelni szülőföldemre idős édesanyámhoz, ahova tartozom, ahova Isten teremtett” – írta K. Endre „Hallgattassék meg a másik fél is!” című írásban, melyben tagadta, hogy pedofil bűncselekmények elkövetésében segédkezett volna, koncepciós eljárásnak nevezte az ellen folyó pert, és azt állította, hogy nem ő, hanem a felesége írta meg a kegyelmi kérvényt.

Azóta pedig a férfi a sajtóban is beszélt arról, hogy: sajnálja, hogy Nováknak Katalinnak és Varga Juditnak az ő kegyelme miatt kellett lemondania.

Elmentünk tehát másodszor is a Kovászna megyei Zabolára, ahol a K. család fontos szerepet tölt be a kétezer fős község életében, ahol a K. Endre 85 éves, özvegy, nyugdíjas édesanyja szoros kapcsolatot ápol a Mikes grófokkal, akik szeptemberben több napig vendégül látták Novák Katalin köztársasági elnököt és családját, és ahol már Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó is járt látogatóban.

A lemondások nem oldották fel a homályt

Bár időközben számos cikk napvilágot látott már K. Endre kegyelmével kapcsolatban, még mindig számos kérdésre nem kaptunk választ: miért kapott kegyelmet K. Endre, akit a bicskei gyermekotthon pedofil igazgató bűneinek eltitkolásában segédkezve három év és négy hónap letöltendő büntetésre ítélt el a bíróság.

Ugyanakkor az is kérdéses, hogy az egykori igazgatóhelyettes kinek a közbenjárására kapott részleges kegyelmet, hisz a sajtóban több forgatókönyv is felmerült már, és bizonyos szálak épp a szülőfalujába vezettek, mivel a K. Endre családja bejáratos a zabolai arisztokratákhoz és az Orbán család egyes tagjaival is kapcsolatban van. Ugyanakkor bizonyos források nyomán a Református Egyház szerepét is pedzegették már az ügyben.

K. Endre írásában azt is írta, erdélyi református pedagógus családból származik, édesapja és édesanyja díszpolgárok a községben, apai nagybátyja 30 évig volt iskolaigazgató, anyai nagybátyja falumonográfiát írt.

S bár ezt nem említette, de mivel a Református Egyház is érintett lehet abban, hogy a köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, érdemes hozzátenni, hogy édesapja nem csak népszerű testnevelő tanár, de a Zabolai Egyházközség főgondnoka is volt. A jelek szerint pedig ifjabb K. Endre személyesen is régóta ismerte Balog Zoltán református püspököt, aki a sajtó szerint közbenjárhatott Novák Katalinnál azért, hogy K. Endre kegyelmet kapjon.

Amikor pár napja először Zabolán jártam többen is arra hivatkozva utasították el, hogy beszélgessenek velem az ügyről, hogy vagy nem tudnak semmit, vagy annyira kényesnek tartották a helyzetet, hogy szerintük csak a családot jól ismerő források vállalhatnák, hogy megszólalnak. Találtunk is ilyen zabolaiakat, de mint kiderült, a K. család még a szűk kört se avatta be a történtekbe.

Egy több mint nyolcvan éves idős hölgy, akivel hosszasan elbeszélgettünk egy kávé mellett, azt mondta, hogy K. Endre édesanyjával, K. Eugéniával, akit Zseni néninek szólítanak a faluban, nagyon jóban vannak, de egy szóval sem említette fia ügyét. Az idős hölgy olvasta ugyan a pedofil botrányt, de azt mondja, hogy nem kötötte a K. családhoz, mert annyira abszurdnak tűnt, hogy egy ilyen rendes családban, rendes neveltetést kapott emberről ilyen hírek keringjenek, hogy meg sem fordult a fejében, hogy a két nevet összekapcsolja. Azt mondta, bár K. Endre rendszeresen hazalátogatott, és ezekről az alkalmakról Zseni néni boldogan mesélt, most arról sem tudott semmit, hogy K. Endrének egyáltalán szándékában áll hazajönni. Megjegyezte azonban, hogy egy ideje nem látta K. Eugéniát, mert az nem fogad vendégeket, ő maga is a postaládába kellett, hogy betegye a folyóiratot, amit meg akart osztani barátnőjével, mert „Zsenike biztos fél, hogy elkap valami vírust, az ő korában ez már veszélyes lehet”.

„Nekem se mondott semmit, pedig jó szomszédok vagyunk” – mondja K. Eugénia közvetlen szomszédja, akivel azelőtt találkoztunk, hogy K. Endre édesanyja fia nevének hallatán elzárkózott attól, hogy találkozzunk, feltegyünk pár kérdést neki.

Neki egy másik szomszédasszony szólt, hogy lépjen fel a község Facebook oldalára, mert ott beszélik a történteket.

A közvetlen szomszéd azt mesélte, hogy az elmúlt napokban nem látott mozgást a háznál, K. Endre pedig utoljára december végén látogatott haza karácsonyozni, és január elején távozott. A felesége, K. Anikó ekkor, úgy tudja, Csíkszeredában volt. K. Endre felesége a botrány kirobbanása előtt még azt mondta K. Eugéniának, hogy nem akar hazatelepedni Erdélybe, inkább egy öregotthont keresne nyugdíjas éveire.

A zabolaiak többsége a régi szép időkre szeret emlékezni, amikor a K. család Zabola krémjéhez tartozott

Nemcsak a közvetlen szomszédokkal beszélgettünk, hanem másokkal is szerte a faluban. Hol háborogva, hol kételkedve beszéltek az esetről, hol pedig sajnálkozva említették, hogy nagy szégyen, ami Zabola egyik legismertebb családjával történt. A falubéliek nagy részét a K. család tanította, hiszen Zseni néni volt az egyik tanítónője Zabolának, és a férje a tornatanár. Mi több, a fiatal K. Endrének is a faluban indult tornatanári pályája a 80-as évek második felében. K. Endre szülei nevelték ki tehát Zabola több generációját évtizedekre visszamenőleg, és a falusiak szerint a fiatal K. Endre is apjához hasonlóan kiemelkedő munkát végzett. Ezért is nehéz elhinniük a zabolaiaknak, hogy mi történt, s hogy ilyen egyáltalán megeshet velük. Kisközösség, összetartóak, ráadásul a család generációról generációra nagy tisztességnek örvendett a faluban.

„A fiatalabb K. Endre tanár urat nem ismerem. Az édesanyját ismerem, az édesapjára is emlékszem, a sportcsarnok az ő nevét viseli, egy tisztességes család. Én ezt nem hiszem el K. Endréről, szerintem a politika találta ki az egészet” – mondta az egyik boltos.

A zabolai sportcsarnok – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
A zabolai sportcsarnok – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Az elbeszélésekből az is kiderül, hogy idősebb K. Endre sztártanár volt, de gyakran eljárt a keze. „Az idősebb K. Endrét nagyon szerették a faluban, mert a futballt nagyon fellendítette volt Zabolán. Mindig adott a sportra, ezért nevezték el a sportcsarnokot róla” – mesélte egy idős bácsi, aki arra is emlékezett, hogy a tanár kirándulásokat szervezett, sízni is tanította őket.

„Egyszer valami olyat csináltam, ami miatt nagyon kikaptam a tanár úrtól, de tiszteltem, becsültem, mert édesapámnak nem mondta meg, hogy mit csináltam, mert ha ezt megmondta volna édesapámnak, tőle nem annyit kaptam volna” – emlékezett vissza az idős úr. Szerinte ez akkor nem volt probléma, mert ezelőtt nem volt olyan, hogy a gyermekekhez nem szabad hozzáütni, sőt, ha elmondták otthon, hogy a tanár megverte őket, akkor otthon is megverődtek.

Sokan, bár ismerik már az ügyet, bízni akarnak abban, hogy valóban tévedés történt. Sokan hivatkoznak K. Endre magyarázkodó levelére, amiben inkvizícióról, a média által gerjesztett hisztériáról beszélt, illetve arról, hogy „a pedofília elleni fellépés esetemben téves ürügyén sötét középkort idéző boszorkányüldözést folytatnak”.

A falubéliek nehezen tudnak dönteni olyan körülmények között, hogy K. Endre saját felelősségét, ami súlyos következményekkel járt, nem ismerte el levelében, és 17 hónapos börtönbüntetése után is kétségbe vonja a bíróság döntését.

A polgármester nem mondott véleményt, inkább a hallgatást választotta

A faluban nem mindenki osztotta meg szívesen velünk gondolatait az ügyről, K. Endre édesanyját, K. Eugéniát telefonon és a lakásán is megkerestük, de nem kívánt nyilatkozni. A fiatalok is rendszerint elzárkóztak a válaszadástól, Pap László Kálmán iskolaigazgató szintén így tett.

A község polgármestere, Fejér Levente sem szeretett volna megszólalni, bár ő az ügy kezdetekor vállalta a sajtónyilvánosságot. Novák és Varga lemondása után azonban úgy érezte, mondta nekünk, hogy az ügy akkorára duzzadt, hogy neki már nem szerencsés megszólalnia.

Annyit érdeklődésünkre azért tisztázott, hogy nem tud arról, hogy K. Endre hazatért volna, de amint ez megtörténne, a tisztánlátás kedvéért beszélni fog vele. Balog Zoltán püspök közbenjárása kapcsán pedig úgy fogalmazott, hogy K. Endrének „biztosan volt kapcsolata a Református Egyházzal, mert az a pozícióval jár”, de ennél többet nem akart mondani az ügyről.

Két idős bácsival a polgármesteri hivatalból kijövet találkoztunk. Egyikük, akit K. Endre édesapja és édesanyja is tanított, gyermekeinek pedig már az ifjabb K. Endre tartotta a tornaórát, azt mondta, szerinte a fiatal K. Endre is jó tanár volt. A diákjai őt is szerették. A '90-es években úgy tudja azért ment el, mert Magyarországon jobbnak látta a sorsát. Most pedig úgy vélte akkor fog hazajönni az édesanyjához, ha „lejárt az ügy”.

„Hát jöjjön is, Endrének itt a helye Zabolán. Ha itt született, itt a helye” – tette hozzá az idős úr, aki szerint a zabolaiak nagyon befogadóak, K. Endre pedig ott tévedett, hogy védeni kezdte az igazgatót, aki molesztálta a rájuk bízott gyermekeket a gyermekotthonban.

A zabolai polgármesteri hivatal – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
A zabolai polgármesteri hivatal – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Egyesek sajnálják Novák Katalin lemondását, mások meg Orbánt is lemondatnák

„Én sajnálom Endrét es, az édesanyját es, de Novák Katalint erősen sajnálom, mert én ezt a köztársasági elnököt nő létére nagyon szerettem, ha nem lett volna okos, nem lett volna megtermett és nem ismert volna 3-4 nyelvet, akkor nem került volna oda. Novák Katalin összejárta már Európát, Amerikát, Ázsiát. De azért eljött ide is, Zabolán is volt a grófi kastélyban három napot az egész családjával” – mesélte egy idős úr, akihez hasonlóan többen nyilatkoztak a megkérdezettek közül.

Azonban nemcsak ilyen véleményekkel találkoztunk, hanem olyannal is, amely szerint „Orbán mondjon le, K. Endrének nem Zabolán a helye, hanem a börtönben.”

„A zabolai sportcsarnokot K. Endréről nevezték el, de ennek e a K. Endrének semmi köze az édesapja eredményeihez. Már rég kiköltözött Magyarországra, nem tartozik Zabolához. Az normális dolog, hogy bármilyen módon kötődik gyermekek molesztálásához? Én úgy vagyok vele, hogy nem kellett volna a börtönből kiengedni” – mondja az egyik zabolai férfi, aki nem szívesen látná Zabolán K. Endrét.

„Az ilyen az büntetést érdemel, akár ő követte el, akár az igazgatót védte” – tette hozzá egy másik zabolai. Szerinte K. Endre tudhatott arról, hogy az igazgató gyermeket molesztált, és az csak súlyosbító körülmény lehet, ha még el is akarta tussolni, ezért szerinte nem jár kegyelem, mert ugyanúgy bűncselekményt követett el.

„Orbán Viktornak is le kellett volna mondania, mint Novák Katalinnak, mert ő is ugyanúgy tönkretesz itt minden országot. Magyarországot már lassan csődbe vitte” – mondta egy másik zabolai, szerinte összefűződnek a szálak a zabolai grófok, a magyarországi politikusok és a reformátusok vezetők között.

A zabolai református lelkész még együtt dolgozott K. Endre édesapjával, mint főgondnokkal

„Nem örülök annak, hogy minket is belekevernek ebbe” – mondja Beke Tivadar, Zabola község református lelkésze, akit a parókián kerestünk fel közvetlenül azután, hogy felmerült a sajtóban annak a lehetősége, hogy a református egyházi vezető, Balog Zoltán kezdeményezésére, közbenjárására kaphatott kegyelmet K. Endre.

A lelkész tudott arról, hogy idős K. Endre több évig a Zabolai Református Egyházközség főgondnoka volt. „A főgondnokság mindenképpen egy megbecsült tisztség a közösség részéről. K. Endrét főgondnoknak választották, mert felnéztek rá” – jelentette ki Beke Tivadar.

A főgondnoknak kiemelt szerepe van az egyházközség életében, magyarázta nekünk. A lelkésszel együttesen képviselik az egyházközséget. Hogy valaki főgondnok legyen 3 évig azt megelőzően már presbiternek kell lennie. A főgondnok hatáskörébe tartoznak például olyan dolgok, mint a presbitérium összehívása, a lelkésszel együtt kezeli az egyházközség vagyonát, gondoskodik az egyházközség épületeinek karbantartásáról.

Beke Tivadar 2005 óta szolgál a Zabolai Református Egyházközségnél, ekkor már idősebb K. Endre betegeskedett. Egy év múlva pedig, korára hivatkozva, visszavonult, majd 2013-ban elhunyt. A szülők kapcsolatrendszerét azonban K. Endre is magáénak tudta, igaz, ő 1991-es távozása miatt nem Erdélyben, hanem Magyarországon kamatoztatta, ahová a falubeliek elmondása alapján azért is ment ki a kor szelleme szerint, hogy befusson.

Arra a kérdésünkre, hogy vajon visszajöhetett-e a faluba az elmúlt napokban, azt válaszolta, nem tud róla, hogy Zabolán tartózkodna.

Elmondta azt is, hogy meglátása szerint a K. Endrét érintő ügy el van túlozva, és hiányolja mindkét oldal képviselőinek megszólaltatását. Ezalatt arra gondolt, hogy a jogerősen elítélt, majd kegyelmet kapott K. Endre véleménye szerinte kimaradt a sajtóból. Ugyanakkor kifogásolta azt is, hogy K. Endre neve és a pedofília egymás mellett van említve, holott ő nem pedofil, hanemsegített eltussolni a bicskei gyermekotthon egykori igazgatójának pedofilügyét. Kérdésünkre azonban vonakodva ugyan, de elismerte, hogy az eltussolás maga is problémás, és egyetértett abban, hogy az egyháznak is fontos gyermekek védelme.

Zabola a világ közepe, ahol Novák Katalin is megfordult

Arról nincs tudomásunk, hogy amikor Novák Katalin köztársasági elnök Zabolára látogatott, akkor K. Eugéniát meglátogatta-e, de a volt köztársasági elnök bejegyzése alapján tudható, hogy a Mikes grófok kastélyában járt. Hogy Novák Katalin találkozott-e a grófokkal, illetve mi volt a látogatása apropója, ezt a Zabolai Mikes birtok marketingosztályának vezetője, Albert Zoltán megkeresésünkkor nem kívánta kommentálni, és jelezte, hogy a K. Endrét is érintő ügyben sem járulnak hozzá „bármilyen anyag megjelenéséhez”. Novák zabolai vendégeskedéséről kijelentette, hogy a kastély látogatóiról nem áll módjukban információt kiadni, ugyanakkor a Mikes grófok és a K. család kapcsolatát is magán jellegű információként értékelte, ami „úgyszintén nem taglalható”.

Beke Tivadar lelkész azonban megerősítette nekünk, hogy a zabolai grófi családdal is remek viszonyt ápolt a K. család: Mikes Katalin évtizedek óta szoros barátságban van K. Endre édesanyjával, K. Eugéniával. Barátságuk a rendszerváltás előttre datálható, amikor a grófokat a kommunisták kisemmizték, birtokaikat elvették, és titokban jártak haza Zabolára. Ilyenkor a Mikes grófok K. Eugénia és Endre otthonában szálltak meg. Beke elmondta, amikor Novák Katalin Zabolán nyaralt, sem ő, sem a zabolai egyházközség tagjai nem találkoztak vele.

„K. Endre esete a gonosz rendszer pusztulását jelzi”

Miután a történet minden lehetséges érintettjét megkerestük, és a járókelőkkel is elbeszélgettünk, úgy döntöttünk, berekesztjük a zabolai kérdezősködést, ám a kastélyból jövet még volt egy érdekes találkozásunk. „Nekünk nem volt semmi problémánk K. Endrével, becsületes emberek voltak a szülei, épp ezért megdöbbentő ezeket a híreket hallani róla” – mondta két középkorú nő, akikkel a Jehova tanúi standnál elegyedtünk szóba.

Mivel isten királyságának eljövetelét ajánlgatták mindenki figyelmébe, a kegyelmi ügyről is a Biblia alapján mondtak véleményt. Elmondásuk szerint az, ami K. Endrével történt, jelzi, hogy „Isten hamarosan elpusztítja a gonosz rendszert”.

„Ezek a dolgok mind meg vannak jövendölve a Bibliában, hogy milyenek ezek az emberek: magukat szeretik, a pénzt, az élvezeteket. Ez szüli a háborúkat, a széthúzásokat, zűrzavarokat. Tudjuk, hogy ennek a gonosz rendszernek vége lesz, mint a Sodoma és Gomorának. Akkor is ilyen erkölcstelen voltak az emberek, mint most”.

Háttér

K. Endre erdélyi származású feleségével 1990 óta élnek Magyarországon, végzettségét tekintve K. Endre – édesapjához hasonlóan – testnevelő tanár, pszichológus, fejlesztő pedagógus, síoktató, több sportágban edzői diplomával rendelkezik. A bicskei gyermekotthonban 2016-ig, 25 éven át vállalt munkát.

A kegyelmi ügy azután robbant ki, hogy kiderült, Novák Katalin a pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét. A döntés azért is váltott ki nagy felháborodást, mert ellentétes volt a Fidesz legfontosabb politikai üzeneteivel, a gyerekek és a családok védelmével. A botrány hatására több ismert közéleti személyiség is kilépett Novák tanácsadói testületéből, és Bayer Zsolt is magyarázatot követelt a köztársasági elnöktől.

Miután csütörtökön Orbán Viktor is megszólalt a kegyelmi ügy miatt, már lehetett sejteni, hogy Novák Katalin politikai pályafutásának meg vannak számlálva a percei. A köztársasági elnök szombaton, a közmédiában jelentette be lemondását. Vele együtt lemondott Varga Judit is, aki még igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmi kérvényt.

Novák Katalint 2022. március 10-én választotta meg államfőnek a fideszes többségű parlament. Ő volt az első női köztársasági elnök Magyarország történelmében. A 2012-es plágiumbotrányba belebukó Schmitt Pál után Novák a második köztársasági elnök, aki a Fidesz 2010 óta tartó kormányzása alatt idő előtt lemondott.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!