TGM-kötet, Dialóg, sikeres sorozatok és közügyek tematizálása töltötte ki a Transtelex második évét

2024. április 5. – 18:21

Másolás

Vágólapra másolva

A Transtelex működése második évének számbavételekor, amikor ismét az olvasók támogatásáért fordulva arra kérjük, őket, hogy szálljanak be a Transtelex egy napjába, és mikroadományaikkal segítsék működésünket, összegeznünk kell azt is, hogy mit sikerült az elmúlt évben megvalósítani.

Ha számot kellene adnunk arról, hogy melyek voltak az év legjelentősebb pillanatai a szerkesztőség 2023-as évében, mindenképp ki kell emelnünk azt, hogy könyvkiadásba kezdtünk, és nemsokára megjelenik a Transtelex első kötete Tamás Gáspár Miklós kolozsvári esszéivel. De meg kell említenünk azokat az alkalmakat, amikor személyesen is találkozhattunk a Transtelex Dialógokon, és ki kell emelnünk azokat a kiemelkedő minőségű tartalmainkat, amelyek miatt szeretik az olvasók a lapot.

Legnagyobb projektünk kétségkívül a TGM-kötet, a Kolozsvári esszék kiadása. Már az elindítása is közösségi erőfeszítést feltételezett, hiszen nem vághattunk volna bele anyagi segítség nélkül Tamás Gáspár Miklós kolozsvári esszéinek kiadásába. Az ötlet több hónapig érlelődött, majd TGM 75. születésnapján indítottuk el könyvkiadó kampányunkat, melynek célja az volt, hogy a szerkesztőségünk mentorának Kolozsvárhoz fűződő esszéit kötetbe gyűjtve nyújthassuk át az olvasóknak. A cél kettős volt: a rendkívüli válogatáson túl azt szerettük volna, ha az olvasók figyelme ismét a Transtelexre irányul, mert ez az újságírói műhely TGM szívügye is volt. Azt kértük, mindenki lehetőségéhez mérten támogassa a Kolozsvári esszék megjelentetését.

Örömmel jelenthettük, a kampány során az általunk célként kitűzött 2 millió forintnak (26 000 lej/5330 euró) több mint másfélszerese gyűlt össze, ebből, ahogy ígértük, kétmillió forinttal a kötet kiadásának költségeit fedezzük, a fennmaradó összeg pedig a Transtelex működését szolgálja, amint majd a kötet eladásából befolyó bevétel is. Számításaink szerint a 2024-es nyár eleji könyves események, ünnepi könyvhetek és könyvvásárok egyik fénypontja a TGM-kötet lesz!

Havonta jelentkező Dialóg offline beszélgetősorozatunk a másik olyan projektünk, amit gondosan, hónapról hónapra építgetünk. Igyekeztünk olyan témákat választani, amelyekről vitatkoztunk már az online térben, a Transtelex felületén vagy Facebook-oldalán. 2023 novemberében először történt meg, hogy Kolozsvár helyett Csíkszeredában tartottuk meg ezt. De a kolozsvári témáink is egytől egyig teltházzal futottak, sokan voltak kíváncsiak a Korunk-vita lezárására, a román-magyar viszonyt taglaló beszélgetésre, vagy az iskolai zaklatást körüljáró eszmecserére.

Az építő vitáknak vagyunk a hívei egyébként is, ezért szívesen látjuk a minőségi publicisztikát az oldalunkon. A Transtelex felületén zajlott nemrég a Korunk-vita, de a csíkszeredai polgármester, Korodi Attila romaellenes megnyilvánulásait is tematizáltuk, Drábik János tervezett kolozsvári fellépéséről mi írtunk. Teret adunk az eltérő véleményeknek, vendégcikkeknek is, sőt, kimondottan örülünk, ha az írások provokálnak, kilépnek a sablonokból, új szempontot és témát vetnek fel. Ezért örömünkre szolgál az is, hogy látványosan megnőtt vendégszerzőinknek száma, akiknek beküldött szövegei jelzik, sokakban tudatosult, hogy a Transtelex egy olyan közösséget épít, amely az érdemi, konstruktív párbeszédre alapoz.

Számos hírünkre, friss tudósításunkra kattintottak 100 ezernél is többen, sőt olyan hírünk is volt, amire 273 ezer olvasó kattintott, ezeket külön nem soroljuk fel, mivel fontosabb azokról a nagy témákról szót ejteni, amiket figyelemmel követett a Transtelex: többek között bemutattuk hogyan működik Erdélyben az MCC, Balázs Attila milliárdos üzletember gyergyóremetei birodalmát is körbejártuk és írtunk az ottani megaberuházásokról is. Figyelemmel követtük a kollégáink által feltárt ügyeket is, és megírtuk a szovátai gyermekotthonban történt bántalmazás ügyét, illetve a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium tanárának szexuális visszaéléseit bemutató oknyomozást is.

Kiemelten fontos volt számunkra a környezetvédelem és a természetvédelem, csíkszeredai Dialógunknál egy asztalhoz ültettük például a politikusokat, természetvédőket és önkormányzati vezetőket is, és folyamatosan figyeljük a fontos, aktuális zöld híreket, eseményeket, amelyekről korrekt, szakmai megalapozottságú tájékoztatást nyújtunk.

Folytattuk az Azopan Fotóarchívummal közös sorozatunkat is, többek között Soros György kolozsvári látogatását, egy holokausztot túlélő marosvásárhelyi házaspár élettörténetét, de egykori fotográfusok életművét bemutató cikkek is születtek ennek nyomán. Ugyanakkor más archívumokból is válogattunk nagyszerű fotókat, így mutattuk be a Minerva Archívumából Deák Ferenc látványos értelmiségi portréit.

Különleges fesztiválokra látogattunk, mélyinterjúkat készítettünk, túra-sorozatot indítottunk, nemrég pedig az Erdélyt a nagyvilággal felcserélő fiatal párokkal kezdeményeztünk párbeszédet, hogy megértsük, ki miért és hogyan dönt arról, hogy nem egy székelyföldi kisvárosban éli le életét, hanem kipróbálja Dubajt, Dániát vagy Spanyolországot.

Mindeközben igyekeztünk rajta tartani szemünket a romániai és magyarországi közéleten is, a kegyelmi üggyel részletesen foglalkoztunk, a Magyar Péter-jelenségről elemzőkkel beszélgettünk, a 2024-es szuperválasztási év történéseit is figyeljük, és már vitatkoztunk RMDSZ-es politikussal arról, hogy milyen kampányszlogenekkel indítja EP-jelöltjeit a szövetség.

Hogy legalább egy részét a releváns cikkeinknek ismét megmutassuk, támogatásgyűjtő kampányunk ideje alatt Best of címkével jelölve ismét címoldalra teszünk néhányat a fontos és kedvenc anyagaink közül.

Mindez nem lett volna lehetséges az olvasói támogatások nélkül. A Transtelex a rendszeres mikroadományoknak köszönhetően kap folyamatosan visszaigazolást arról, hogy elkötelezett közösség támogatja, és ez médiatörténelmi jelentőségű tény Erdélyben. Mégpedig azért, mert pontosan azt mutatja, hogy van értelme a szabad sajtóért, a független médiaplatformokért való küzdelemnek.

Meg vagyok győződve arról, hogy a Transtelex körül kialakuló és növekedő közösség elég erővel, hittel és lelkesedéssel bír ahhoz, hogy szélesebb körű változást hozzon: a tudatos médiafogyasztásban, a civil öntudatban, a politikumhoz való viszonyban, a közéleti kiállásban, a véleményformálásban, egyszóval saját életünk alakításában.

Köszönjük mindenkinek, aki méltónak ítélte és ítéli a Transtelexet arra, hogy adományával támogassa. Nem győzzük hangsúlyozni, ezzel további értelmet értelmet nyer munkánk, lehetségessé a jövőtervezés. Köszönjük!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!