Maia Sandu moldovai elnök nem engedte, hogy Orbán Viktor kezet csókoljon neki

2023. június 2. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

45 ország részvételével tartották meg az Európai Politikai Közösség (EPK) találkozóját csütörtökön a Moldovai Köztársaságban, ahol az EU 27 tagállamának vezetőihez csatlakoztak az uniót körülvevő országok állam- és kormányfői is. Az EPK létrehozását Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezte annak érdekében, hogy az időszerű politikai kérdéseket az Európai Uniónál szélesebb körben, kötetlenül és rugalmasan vitathassák meg, írja a Telex.

A csúcstalálkozót Maia Sandu moldovai elnök nyitotta meg, aki elmondta, reményei szerint a mostani megbeszéléssel újabb lépést tesznek a kontinens békéje felé. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a résztvevők támogatását kérte Kijev NATO-csatlakozási törekvéséhez. Kijelentette, hogy a júliusi NATO-csúcstalálkozón Kijevnek egyértelmű jelzést kell kapnia a szövetségtől a hozzá fűződő viszonyának jövőjét illetően. A résztvevők támogatásukról biztosították Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban.

A Libertatea című román lap beszámolója szerint azonban a politikai nyilatkozatokon túl is szolgált – finom szólva – érdekességekkel a találkozó. Legalábbis ami az egyes férfi résztvevők viselkedését illeti. Mint írják, miközben Zelenszkij, Macron vagy Klaus Iohannis román elnök megelégedett azzal, hogy kezet fog a házigazdaként mindenkit fogadó Maia Sanduval, Orbán Viktor magyar kormányfő megpróbált kezet csókolni a moldovai elnöknek. Sandu azonban elhúzta a kezét, így Orbán nem járt sikerrel.

Hogy Giorgia Meloni olasz kormányfő örült-e annak, hogy az albán miniszterelnök hátulról elkapja és nyakon is csókolja, az nem derült ki. A felvételeken annyi látszik, hogy Meloni, miközben Edi Rama hátulról cibálja, egyik lábával a levegőben kapálózva igyekszik megtartani az egyensúlyát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!