Maia Sandu moldovai elnök nem engedte, hogy Orbán Viktor kezet csókoljon neki

2023. június 2. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

45 ország részvételével tartották meg az Európai Politikai Közösség (EPK) találkozóját csütörtökön a Moldovai Köztársaságban, ahol az EU 27 tagállamának vezetőihez csatlakoztak az uniót körülvevő országok állam- és kormányfői is. Az EPK létrehozását Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezte annak érdekében, hogy az időszerű politikai kérdéseket az Európai Uniónál szélesebb körben, kötetlenül és rugalmasan vitathassák meg, írja a Telex.

A csúcstalálkozót Maia Sandu moldovai elnök nyitotta meg, aki elmondta, reményei szerint a mostani megbeszéléssel újabb lépést tesznek a kontinens békéje felé. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a résztvevők támogatását kérte Kijev NATO-csatlakozási törekvéséhez. Kijelentette, hogy a júliusi NATO-csúcstalálkozón Kijevnek egyértelmű jelzést kell kapnia a szövetségtől a hozzá fűződő viszonyának jövőjét illetően. A résztvevők támogatásukról biztosították Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban.

A Libertatea című román lap beszámolója szerint azonban a politikai nyilatkozatokon túl is szolgált – finom szólva – érdekességekkel a találkozó. Legalábbis ami az egyes férfi résztvevők viselkedését illeti. Mint írják, miközben Zelenszkij, Macron vagy Klaus Iohannis román elnök megelégedett azzal, hogy kezet fog a házigazdaként mindenkit fogadó Maia Sanduval, Orbán Viktor magyar kormányfő megpróbált kezet csókolni a moldovai elnöknek. Sandu azonban elhúzta a kezét, így Orbán nem járt sikerrel.

Hogy Giorgia Meloni olasz kormányfő örült-e annak, hogy az albán miniszterelnök hátulról elkapja és nyakon is csókolja, az nem derült ki. A felvételeken annyi látszik, hogy Meloni, miközben Edi Rama hátulról cibálja, egyik lábával a levegőben kapálózva igyekszik megtartani az egyensúlyát.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!