Magyar Hang: Csődeljárás indult a Csíki Sör ellen

2024. január 22. – 10:29

Másolás

Vágólapra másolva

A Hargita Megyei Törvényszék adatbázisára hivatkozva arról ír a Magyar Hang, hogy december végén csődeljárást indított a holland bejegyzésű Lixid Holding BV a csíkszentsimoni Lixid Project SRL ellen – utóbbi gyártja a Csíki Sört. Az ügyben az első tárgyalás február 28-ra van kiírva.

A lap emlékeztet: a székelyföldi sörgyárnak – amely miatt még törvény is született Budapesten – két tulajdonosa van, fele-fele arányban: Lénárd András mellett egy holland bejegyzésű cég, a Lixid Holding BV.

A Magyar Hang szerint a törvényszéki iratokból az is kiderül, hogy a holland cég fizetésképtelenség miatt indította meg a csődeljárást. Mint írják, megnézették egy szakemberrel a tíz éves székelyföldi vállalkozás mérlegszámait, a szakértő pedig egyetlen szóval jellemezte a helyzetet: katasztrófa.

Négy éve folyamatosan veszteséges a vállalkozás, és 2020 óta csökken az alkalmazottainak száma is. Ráadásul a cégnek háromszor akkora adóssága van, mint az éves forgalma.

A Magyar Hang úgy tudja, a holland cég ráadásul nem csak a sörgyár ellen, hanem Lénárd András többi vállalkozása ellen is bírósági eljárást indított. Tavaly júliusban eljárást indítottak a Csiki Retail 2020 SRL, valamint a Pityoka Gyar SRL ellen. Utóbbi cégnév a chipszgyárat takarja, és a Magyar Hang megjegyzi: az üzem létrehozásához és felépítéséhez a magyar adófizetők is jelentős összeggel, egész pontosan 1,7 milliárd forinttal ( kb. 4,5 millió euró illetve 22 millió lej) járultak hozzá.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk szerkesztőségi emailcímünkre a Csíki Sörtől: „Tisztelt Transtelex szerkesztőség! A nemrégiben megjelent cikkben leírtak kapcsán, a hivatalos álláspontunk: Relax! Nem vagyunk csődben! Részletek később.” Érdeklődve várjuk tehát a későbbre ígért részleteket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!