A vasárnapra virradó volt eddig a legrosszabb éjszaka Bejrútban a helyszíni tudósítók szerint

ÉLŐ

2024. október 6. – 09:07

frissítve

A vasárnapra virradó volt eddig a legrosszabb éjszaka Bejrútban a helyszíni tudósítók szerint
Fotó: Louisa Gouliamaki / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk folyamatosan frissül!

Jichák Hercog elnök holnap háromnapos körútra indul a gázai határ menti közösségekben az október 7-i merényletek egyéves évfordulója alkalmából – közölte hivatala.

A körutat a Nova zenei fesztivál helyszínén nyitja meg reggel 6:29-kor, pontosan egy évvel a Hamász terrortámadása után. Az út során Hercog ellátogat egy sor olyan kibucba és kistelepülésre, ahol a Hamász támadásokat indított.

„Emberként, izraeliként, zsidóként és Izrael elnökeként látogatom meg a helyszíneket és azoknak a közösségeknek a képviselőit, amelyek világa aznap elpusztul” – mondta.

(Times of Israel)

Az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy légiereje megölte a Hezbollah egyik parancsnokát, Hader Ali Taweelt.

A közlemény szerint Taweel volt az egyik felelős egy olyan páncéltörő rakéta elindításáért, amely januárban érte el Izrael északi határát. A rakétatámadásban két ember meghalt, köztük a rakétát célzó város egyik tűzoltója, és a férfi 76 éves édesanyja.

A támadás másik két felelősének, Mohamed Hadernek és Hassan Nteer el Rasheeninek a halálhírét szintén ezen a héten közölték.

A Hezbollah egyelőre nem kommentálta az állítást.

(Guardian)

Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője evakuálási riasztást adott ki mintegy 25 dél-libanoni terület lakosságának, felszólítva őket, hogy haladéktalanul induljanak el az Awali folyótól északra.

„Bárki, aki a Hezbollah tagjai, létesítményei vagy fegyverei közelében tartózkodik, az életét veszélyezteti” – mondta Avichay Adraee. Azt mondta, az otthonaikba való biztonságos visszatérés időpontjáról tájékoztatást adnak majd ki.

(Guardian)

A libanoni kormány közölte, hogy az iskolák elhalasztják a tanév kezdetét az izraeli légicsapások miatt.

Abbasz Halabi oktatási miniszter azt mondta, hogy az új ütemezés alapján november 4-én nyithatnak ki az iskolák.

(Guardian)

Olaf Scholz, Németország kancellárja ismét tűzszünetet sürgetett – írja a Guardian.

A német kormány továbbra is kitartóan kiáll a tűzszünet mellett, amelynek most végre létre kell jönnie – mondta.

„Sajnos a Hamász Izrael elleni terrortámadásának első évfordulóján a béke vagy akár a megbékélés távolibbnak tűnik a Közel-Keleten, mint valaha” – mondta Scholz videóüzenetében.

Scholz a Németországban növekvő antiszemitizmus ellen is felszólalt: „Soha nem fordulhat elő, hogy a németországi zsidó állampolgároknak félelemben és rettegésben kelljen élniük” – mondta.

Az Izraeli Védelmi Erők arra számítanak, hogy a Hamász október 7-i támadásának első évfordulóján nagy hatótávolságú rakétákat indíthatnak feléjük a Gázai övezetből – írja a Guardian.

A hadsereg megerősíti a védelmet a gázai határ mentén és az övezet központjában található Netzarim folyosó területén, ahol az IDF félig állandó jelenlétet tart fenn, az esetleges támadásokra számítva. Az IDF az izraeli határ menti városokban is együttműködik a rendőrséggel és az egészségügyi szolgálatokkal.

„A Déli Parancsnokság felkészült a védekezésre és a támadásra több forgatókönyvre a következő hónap során, valamint lehetővé teszi a megemlékezések biztonságos lebonyolítását a gázai határközösségekben” – áll az IDF közleményében.

Bár a Hamász katonai szervezetének nagy részét felszámolták, az izraeli munkatársak azt mondták, hogy a csoport továbbra is képes rakétatámadásokat végrehajtani.

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint a tegnapi intenzív légicsapásokban 23-an haltak meg országszerte – írja a BBC.

Legalább 93-an megsebesültek, többek között Dél-Libanonban, valamint a keleti Bekaa és Baalbek-Hermel régióban.

Vasárnap délelőtt sem álltak meg a Dél-Bejrútot érő légicsapások. A Reuters hírügynökség ma reggeli képei azt mutatják, hogy a közelmúltban füstfelhők szálltak a város felett.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) nem kommentálta a ma délelőtti újabb csapásokat.

Füst szállt fel vasárnap délelőtt a Bejrúti repülőgép üres kifutója felől – Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters
Füst szállt fel vasárnap délelőtt a Bejrúti repülőgép üres kifutója felől – Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

(BBC)

A libanoni miniszterelnöktől nemzetközi nemzetközi nyomásgyakorlást sürget a tűzszünet érdekében – írja a BBC.

Najib Mikati közleményében kijelentette, hogy kormánya továbbra is támogatja a tűzszünetre való közös felszólítást, amelyet Franciaország és az Egyesült Államok a múlt héten kezdeményezett az Európai Unió és az arab országok támogatásával.

Országa továbbra is követeli, hogy a nemzetközi közösség gyakoroljon nyomást Izraelre a tűzszünet tiszteletben tartására és az 1701-es határozat azonnali végrehajtására – mondta.

Mikati emellett üdvözli, hogy Emmanuel Macron francia elnök szombaton az izraeli fegyverszállítás leállítása mellett emelt szót.

„Egyhangúlag az azonnali és tartós tűzszünet mellett foglaltunk állást, és kinyilvánítottuk elkötelezettségünket a feszültségek enyhítése mellett a térségben” – mondta a francia elnök a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének 88 tagjának nevében. Macron támogató felszólalására azonnali kritikát kapott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől.

A BBC tudósítója szerint a szombatról vasárnapra virradó éjszaka volt az eddigi legrosszabb Bejrútban a konfliktus kezdete óta.

Nafiseh Kohnavard szerint éjszaka, órákkal a légicsapások után még mindig látni lehetett szikrákat és villanásokat egy Bejrút déli részén lévő célpont körül. Mint egy óriási tűzijáték – írja le a tudósító.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt állította, hogy a Hezbollahhoz tartozó célpontokra támadt. Egyes források szerint egy fegyverraktárról vagy egy benzinkútról lehetett szó.

A robbanások hol kisebb, hol nagyobb hangerővel hallatszottak különböző irányokból. Kohnavard szerint közben a drónok hangja is állandó volt – szerinte az IDF egyik alacsonyan repülő megfigyelő drónját hallotta a szállása körül.

„A becsapódások kora reggelig folytatódtak. Ez volt a támadások legrosszabb éjszakája, amelyet Bejrút átélt a konfliktus kezdete óta”

– írta az újságíró.

A légicsapásokra azután került sor, hogy az IDF kiürítési figyelmeztetést adott ki X-en. A támadások környékén szinte csak gyalogszerrel lehet menekülni, mert az út nagy részét megrongálta vagy elzárta a törmelék.

Tűz és füst Bejrút déli részén a légicsapások után – Fotó: Fadel Itani / AFP or licensors
Tűz és füst Bejrút déli részén a légicsapások után – Fotó: Fadel Itani / AFP or licensors

A Washington Post cikke nyomán újabb információk derültek a szeptember 18-án felrobbantott csipogók gyártásáról, illetve azokról az adóvevőkről is, amelyeket az egy nappal későbbi merényletben használtak.

A csipogókról kiderült, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad tervezte és gyártotta le őket 2022 és 2023 között. A módosított csipogókban olyan kevés robbanószer volt olyan jól elrejtve, hogy azt még röntgennel sem lehetett felfedezni.

Emellett a kütyüknek volt egy funkciója, ami aktiválta a robbantást: a műszerekre titkosított üzenetről érkezett értesítés, amit csak két gomb egyszerre való megnyomásával lehetett volna megtekinteni. A két kézzel való nyomkodás hatására bekövetkezett a detonáció, amiben a készülék használója mindenképp harcképtelenné vált, de nagyobb eséllyel meg is halt.

A lap az egy nappal később felrobbantott walkie-talkie adóvevőkről pedig azt írta, hogy azok már 2015 óta a Hezbollah birtokában voltak, így az izraeli titkosszolgálat már évek óta lehallgatta a kütyüket használó terroristákat.

A Washington Post cikkének tartalmát bővebben itt szemléztük.

A Wafa, a palesztin hírügynökség egészségügyis forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a Gázai övezet 38 kórháza közül 23-ban már nem üzemel.

A helyi – Hamász által irányított – egészségügyi hatóságok arról számoltak be, hogy a háború alatt 986 egészségügyi dolgozó vesztette életét, az izraeli támadások pedig állítólag 130 mentőautót tettek működésképtelenné. Ezeket az adatokat független forrásból még nem ellenőrizték.

Sérült gyerek érkezik az al-Aksza kórházba egy iskolát ért légitámadás után – Fotó: Ashraf Amra / 2024 Anadolu
Sérült gyerek érkezik az al-Aksza kórházba egy iskolát ért légitámadás után – Fotó: Ashraf Amra / 2024 Anadolu

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet sajtóközleménye szerint 36 kórházból 17 csak részben működik az üzemanyag-, gyógyszer- és alapvető kellékek bénító hiánya miatt. Az egészségügyi rendszer most az összeomlás szélén áll – írják.

(Guardian)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) jelentése szerint az éjszaka folyamán számos, Libanon területéről indított „légi célpontot” (vélhetően rakétát vagy drónt) fogtak el – írja a BBC.

A lövedékek nem értek el izraeli területre, de az országban riasztást adtak ki az égből lehulló repeszek veszélye miatt.

Egy másik korábbi jelentésben az IDF azt is közölte, hogy a haditengerészet rakétahajója két drónt fogott el a Földközi-tengeren, míg a légierő egy pilóta nélküli légi eszközt fogott el a Gush Dan partjainál. Mindhárom eszközt keleti irányból indították.

Egyik esetben sem jelentettek áldozatokat – tették hozzá.

Izrael újabb evakuálási parancsot adott ki a gázaiak számára az övezet északi részén nem sokkal azután, hogy offenzívát indított az észak-gázai Dzsabalijában.

Vasárnap reggel két evakuációs útvonalat nyitottak meg újra Gáza északi részéről, hogy az emberek a déli, úgynevezett humanitárius övezetbe költözhessenek. Az egyik folyosó a Szalah al-Din út mentén, a másik pedig az Al-Rashid parti úton húzódik.

A hadsereg szóvivője az Al-Dzsazíra szerint azt mondta a lakosságnak, hogy a Hamász „terrorista infrastruktúrát hozott létre a térségben, emberi pajzsnak használva a lakosságot, az óvóhelyeket és az egészségügyi létesítményeket”. Felszólította az embereket, hogy a hadművelet folytatása előtt induljanak el dél felé.

Evakuálásra kényszerülő palesztin család augusztus elején – Fotó: Ashraf Amra / 2024 Anadolu
Evakuálásra kényszerülő palesztin család augusztus elején – Fotó: Ashraf Amra / 2024 Anadolu

(Guardian)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szombat este újabb szárazföldi hadműveletet indítottak a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíjában – közölte a hadsereg a Times of Israel szerint.

Az IDF két páncélos dandárja az éjszaka folyamán bekerítette Dzsabaliját, és a csapatok jelenleg is a térségben tevékenykednek. A hadsereg azt állítja, hogy tudomásuk szerint a térségben azon dolgoznak a Hamász tisztviselői, hogy újra felépítsék a szervezetet.

Az IDF szerint Dzsabalijában állítólag fegyverraktárjai és alagútjai is vannak a szervezetnek, ezekre csaptak le. „A művelet addig folytatódik, amíg szükséges, miközben szisztematikusan csapást mérünk a térség terrorista infrastruktúrájára és teljesen megsemmisítjük azt” – áll az IDF közleményében.

António Guterres, az ENSZ főtitkára reggel videoüzenetet tett közzé az október 7-i támadások egy éves évfordulóján.

„Ezen a napon mindazokra emlékezünk, akiket brutálisan megöltek, és akik kimondhatatlan erőszakot szenvedtek el, beleértve a szexuális erőszakot is, miközben egyszerűen csak élték az életüket. Ez egy olyan nap, amikor a globális közösség a leghangosabban megismétli, hogy teljes mértékben elítéli a Hamász undorító tetteit, beleértve a túszejtést is” – mondta.

Guterres elmondása szerint számos számos túsz családjával találkozott, akiknek osztozott a fájdalmában és gyötrelmében. Újból követelte a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását.

„Itt az ideje, hogy elengedjék a túszokat, itt az ideje, hogy elhallgattassuk a fegyvereket, itt az ideje, hogy véget vessünk a szenvedésnek, amely elárasztotta a régiót. Itt az ideje a békének, a nemzetközi jognak és az igazságosságnak” – mondta. Azt mondta, az ENSZ elkötelezett a béke mellett, és reménykedik abban, hogy Izrael, Palesztina és a térség összes többi országa egyszer végre békében, méltósággal és egymás iránti tisztelettel élhet egymás mellett.

(Guardian)

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy szombaton 145 amerikai állampolgárt, állandó lakost és közvetlen családtagjaikat evakuálták Libanonból – írja a Guardian.

A csoport két járattal indult el Bejrútból Isztambulba. Mindegyik járat 300 utast tudott felvenni. Összesen több mint 600 embernek segítettek elhagyni Libanont a kormány által szervezett járatokon, emellett összesen 2600 helyet szereztek a rászorulóknak kereskedelmi járatokon.

A minisztérium szeptember vége óta azt tanácsolta az amerikaiaknak, hogy hagyják el Libanont, amíg a kereskedelmi légitársaságok járnak, és figyelmeztette azokat, akik maradnak, hogy készüljenek fel a helyben maradásra, ha a helyzet tovább romlik.

Az Izraeli Védelmi Erők a Gázai övezetben és Ciszjordániában is folytatták a csapásokat.

A Reuters szerint egy gázai mecset és egy iskola elleni légicsapásban legalább 24 ember meghalt. A Hamász azt állította, hogy ezeket állítólag menedékként használták azok, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat. Az izraeli légierő szerint a mecsetet a Hamász parancsnoki központként használta, és igyekeztek minimalizálni annak esélyét, hogy civilek is megsérüljenek a támadásban. A mecsetet és a volt iskolát szerintük a Hamász terroristái használták az IDF erői és Izrael elleni terrortámadások kiterveléséhez és végrehajtásához.

(Guardian)

  • Megölték Szaid Atallahot, a Hamász katonai szárnyának, az al-Kasszám Brigádok egyik vezetőjét.
  • Izrael újabb légicsapásokat mért Bejrútra: szombat hajnalban nagy robbanások és méretes füstfelhők sorozatát jelentették a libanoni főváros déli részén.
  • Donald Trump szerint Izraelnek az iráni nukleáris létesítményeket kellene csapást mérnie.
  • Az izraeli haderő egy kórházi mecsetben elrejtett Hezbollah-parancsnokságra mért csapást.
  • A közel-keleti konfliktus kiszélesedése miatt a térség repülőjáratainak útvonalát is módosítani kellett biztonsági okokból, és ez a Wizz Air Egyesült Arab Emirátusokat repülő járataira is igaz.
  • Az ENSZ közlése szerint 200 ezren menekültek Libanonból Szíriába az izraeli légi csapások és szárazföldi offenzíva elől.
  • 9 magyar állampolgár jött el egy szlovák géppel Libanonból.
  • Izrael több fronton is kiterjesztheti műveleteit a Hamász-támadás évfordulója környékén.
  • Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy szombaton megölte a Hamász katonai szárnyának két magas rangú vezetőjét, akik Libanonban tevékenykedtek.
  • Irán szombaton közölte, hogy bármilyen izraeli támadásra „még erősebb” megtorlással fog válaszolni.
  • Az izraeli katonai szóvivő szerint 440 Hezbollah-tag halt meg azóta, hogy Izrael hétfő este elkezdte bombázni Dél-Libanont.
  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton beszélt arról, hogy Izrael vissza fog vágni Iránnak a keddi rakétatámadásért.

Teljes szombati közvetítésünk itt olvasható.

Az elmúlt néhány órában Bejrútot intenzív légicsapások érték az izraeli erők részéről – írja a Guardian.

A helyi média a konfliktus eddigi legsúlyosabb csapásaiként jellemezte a támadást. A beszámolók szerint néhány lövedék a bejrúti repülőtér közelében landolt, ahonnan több száz külföldi evakuált személyt szállító járat szállt fel.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy célzott légicsapásokkal célozta a Hezbollah bejrúti infrastrukturáját, például fegyverraktárakat. Az IDF szerint a Hezbollah a libanoni fővárosban lakóházak alatt helyezte el fegyverraktárait és gyártóüzemeit, veszélyeztetve ezzel a lakosságot. A Times of Israel szerint a csapások előtt figyelmeztették a lakosságot, és a hadsereg hozzátette, hogy nem fognak leállni a légicsapásokkal.

Szombat éjjel öt izraeli légicsapás érte Bejrút déli részét. „Izraeli gépek négy nagyon heves csapást mértek Bejrút déli külvárosaira, és egyet pedig Chweifat területére” – közölte Libanon. Az AFP bejrúti tudósítói több robbanást hallottak, felvételeiken felszálló füstfelhők láthatóak az eltalált területekről. Az illetékesek közlése szerint a légi forgalom Libanon egyetlen bejrúti repülőterén „a déli külvárosok elleni izraeli támadás ellenére is folyamatos”.

Fotó: Reuters Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

A szombati híreket ide kattintva érheti meg részletesen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!