A Moszad 2015 óta lehallgathatta a Hezbollah tagjait a csipogók után felrobbantott adóvevőkön keresztül

2024. október 6. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

A Washington Post cikke nyomán újabb információk derültek a szeptember 18-án felrobbantott csipogók gyártásáról, illetve azokról az adóvevőkről is, amelyeket az egy nappal későbbi merényletben használtak.

A csipogókról kiderült, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad tervezte és gyártotta le őket 2022 és 2023 között. A módosított csipogókban olyan kevés robbanószer volt olyan jól elrejtve, hogy azt még röntgennel sem lehetett felfedezni.

Emellett a kütyüknek volt egy funkciója, ami aktiválta a robbantást: a műszerekre titkosított üzenetről érkezett értesítés, amit csak két gomb egyszerre való megnyomásával lehetett volna megtekinteni. A két kézzel való nyomkodás hatására bekövetkezett a detonáció, amiben a készülék használója mindenképp harcképtelenné vált, de nagyobb eséllyel meg is halt.

A lap az egy nappal később felrobbantott walkie-talkie adóvevőkről pedig azt írta, hogy azok már 2015 óta a Hezbollah birtokában voltak, így az izraeli titkosszolgálat már évek óta lehallgatta a kütyüket használó terroristákat.

A Washington Post cikkének tartalmát bővebben itt szemléztük.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!