Izrael rakéták árnyékában emlékezik meg október 7-ről, Netanjahu háza előtt is tüntetés lesz

2024. október 6. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

Egyéves évfordulós megemlékezésekre készülnek Izraelben a Hamász által tavaly elkövetett október 7-i véres támadás után. A palesztin szervezet tavalyi akciója a legsúlyosabb támadás volt a modern Izrael történetében. A Hamász háromezer fegyveresével törte át a Gázai övezet mentén húzódó védelmi rendszert, izraeli településekre és egy fesztiválra támadt, közel 1200 embert – köztük több mint 840 civilt – megölt, 250 embert túszul ejtett. A támadás utáni helyszíni riportjainkat, túlélők beszámolóit itt olvashatja. A Hamász mészárlásáról készült felvételekről itt olvashat bővebben.

Megemlékezést tartanak a Nova Festival helyszínén is, ahol 364 embert öltek meg a terroristák, és hurcoltak Gázába negyven túszt.

Nir Oz kibucban tavaly 46 embert öltek meg, rájuk a település temetőjében emlékeznek, ahol az évfordulóra a remény fáját is elültetik – írta a BBC. „Dühöt érzek így, egy év elteltével. Dühöt a palesztinok és a vezetőik iránt” – mondta az egyik áldozat édesanyja. „Emellett szomorúságot és csalódottságot érzek, hogy mág mindig vannak túszok, akik a Hamász alagútjaiban vannak fogságban”.

Megemlékezések lesznek Tel-Avivban is, ám a rendezvények korlátozottak lesznek, a lehetséges rakétatámadások miatt. A rakéták Libanon felől a Hezbollah, keletről Irán, délről a kétezer kilométerre lévő jemeni húszik felől érkezhet. Onnan már korábban is indukltak rakéták, a múlt héten Izrael válaszcsapást is hajtott végre állásaik ellen.

Az együttérző megemlékezések mellett az izraeli kormányfő felelősségét is felvető megmozdulás is várható. A túszok családtagjai tüntetést szerveznek Benjamin Netanjahu rezidenciája elé, a még talán életben lévő túszok hazahozatalát követelve.

Erre több tárgyalás irányult már, de Izrael szerint a Hamászon, a palesztin fegyveres szervezet szerint az izraeli kormányon ezek zátonyra futottak. Túszokat – több mint százat – megállapodással csak egyszer, még tavaly októberben sikerült hazahozni, egy hatnapos tűzszünetért és több száz palesztin őrizetes – főként nők és fiatalkorúak – elengedéséért cserébe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!