Reflektorfénybe lépett Putyin szakácsa, aki a börtönből indulva lett hadúr

Az orosz elnök iránti lojalitását egyelőre senki nem vonja kétségbe, de látványosan megerősödve szürke eminenciásból az ultrapatrióta vonalat képviselő elnökaspiráns is lehet Jevgenyij Prigozsinból. Vagy ugyanígy el is tűnhet. Bemutatjuk a netes trollhadsereg és a Wagner zsoldoscsoport mögött álló oligarchát, aki az elmúlt hetekben egy kalapáccsal kivégzett volt zsoldost árulónak minősített, és arról is beszélt, hogy beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba.

Az arcvesztés az oroszok kisebbik gondja a herszoni kivonulással

Stratégiai veszteséget szenvedett a Kreml Herszonban, de a Donbaszban ellentámadásra készülhet. Kijev viszont emberanyagban is jobban áll, újabb sikerekre is van esélye, de nem Herszon megye folyón túli része lehet az elsődleges célpont. Az orosz hadsereg gyengeségeiről, az ukrán erejéről és a háború téli szakaszáról beszéltünk Rácz András Oroszország-szakértővel.

Két államban dőlhet el a szenátusi többség

Arizonán és Nevadán múlhat, kié lesz az amerikai törvényhozás felső házának többsége a félidős választások után. De a végső szó Georgiáé is lehet. De miért kell ilyen sokat várni az eredményre?

Vakcinaellenesség, erdőirtás, macsóskodás és beszólogatás: búcsúzik „Dél-Amerika Trumpja”

Jair Bolsonaro alulmaradt a harmadik elnöki ciklusára visszatérő, baloldali Luiz Inácio Lula da Silvával szemben. Bolsonaro két nap hallgatás után végül a blokádokat elítélte, de kiállt az őt támogató törvényes tüntetések mellett.

A valaha mért leghosszabb recesszióra számítanak a briteknél

A brit központi bank 33 éve nem látott szintre emelte az irányadó kamatlábat, előrejelzése szerint három éven belül megduplázódhat a munkanélküliek aránya.

Kiengedték a kórházból Nancy Pelosi kalapáccsal megtámadott férjét

Az Egyesült Államok házelnökének 82 éves férjére otthonában támadt egy férfi, akinek eredeti célpontja Nancy Pelosi lett volna.

Politikai játékszer lett a munkácsi turulból

A munkácsi várról leszedett turul ügye a magyar kormány Moszkvával kapcsolatos politikájával, de kárpátaljai erős emberek pozícióharcával is magyarázható. Az biztos, hogy az obeliszken hamarosan Ukrajna címere fog állni. Helyszíni riport Munkácsról.

Putyin a Kreml teljes szövetségi rendszerét tette kockára Ukrajnában

A Kreml által Ukrajna ellen indított háború orosz katonai veszteségei miatt maradék posztszovjet szövetségeseinek megőrzése is fejtörést okoz Moszkvának. A keleti vezető államok után már kisebb súlyú partnerei is kritizálják Putyint, aminek csak az egyik látványos jele volt, ahogy a tádzsik elnök a hétvégén beolvasott neki.

Az orosz katonák azt kérték, bocsássunk meg nekik

Bejártuk a frissen felszabadított ukrajnai településeket, ahol a helyiek nem tudják, mihez kezdjenek: ugyan az orosz hadsereg kivonult, de sok helyen nincs áram, nincs gáz és nincs munkalehetőség. Ragaszkodó macskák, térerőt kereső lakók és harcba induló katonák: videóriport Északkelet-Ukrajnából, ami fél évig volt az oroszok fennhatósága alatt.

Leveszik a turult a munkácsi várról, ukrán címer kerül a helyére

A szovjetek által beolvasztott szobor helyére 2008-ban került vissza a turul. A városi tanács friss döntéséről a KMKSZ megdöbbenéssel értesült.

A 21. században miért tekinget Magyarország Moszkva felé?

Zelenszkij ukrán elnök befolyásos tanácsadójával interjúztunk Kijevben. Mihajlo Podoljak szerint nem kérdés, hogy Oroszország vereséget szenved, az orosz agresszióig jutott helyzetben pedig az orosz társadalomnak és a Nyugatnak is felelőssége van. Orbán politikájáról is elmondta a véleményét. Szerinte Oroszország agyaglábon álló kolosszus, azt pedig nem hiszi, hogy Putyin atomfegyvert is bevetne.

„Pusztítottak és örömüket lelték benne”

A nemrég felszabadított kelet-ukrajnai településeken áthaladva értünk Kamjankába, ahol még a korábban látottaknál is félelmetesebb pusztítást hagytak az oroszok maguk után. A lakók elkezdtek visszaköltözni, de fogalmuk sincs, mihez fognak kezdeni a faluban, ahol mindenük odaveszett. A Telex tudósítói meghalt szeretteik sírját kereső, és az orosz haderők rombolásában mindenüket elvesztett helyiekkel is találkoztak a szó szerint földig rombolt faluban.

Ez maradt hátra: megsemmisült otthonok, porig rombolt gazdaságok, elaknásított termőföldek

A szinte teljesen lerombolt, elnéptelenedett falvakban is megpróbálják az újrakezdést az orosz megszállóktól visszaszerzett ukrajnai területeken. Azonban az aknaveszély még sokáig megmarad akkor is, ha befejeződik a háború, amelynek még nem is látszik a vége. Helyszíni riport Ukrajna északkeleti részéről.

Mutasson már meg minket a tévében, hogy Putyin lássa!

Romba dőlt híd, szétlőtt házak, holttestek az út mellett – így néz ki az ukrajnai Kupjanszk, amely fél éven át az oroszok fennhatósága alatt volt. Videóriport a frissen felszabadított városból.

Az egyik gödörben egy egész család feküdt, szülők és két gyerek. A lábuk alapján próbálják őket azonosítani

Befejeződött a kelet-ukrajnai Izjumban annak a több mint négyszáz azonosítatlan holttestet rejtő erdőnek a feltárása, ahová az orosz megszállás hónapjaiban temették el sietve a halottakat. Közvetve mindannyian a háború áldozatai, de egy részük halála közvetlenül is köthető háborús bűncselekményhez. Helyszíni riport.

Az ukrán tábornok, akinek a nevét az orosz hadsereg bizonyosan megjegyezte

Az orosz hadsereg eddigi legnagyobb kudarcát szenvedte el a Harkiv megyei ellentámadásban, amelynek kidolgozója az ukrán szárazföldi erők parancsnoka volt. Olekszandr Szirszkij a hírek szerint Oroszországban született, együtt edz a katonákkal, és már korábban figyelmeztette az oroszokat, hogy Ukrajna egyetlen métert sem ad át harc nélkül.

Gorbacsov halála után még inkább bekeményített a Kreml a sajtóval és az ellenzékkel szemben

Beszüntetett lapok, gyerekrajzverseny elleni tiltakozás miatt többéves börtönbüntetés, a háborút háborúnak nevező nyilatkozatok vagy külföldi névjegykártyák birtoklása miatti letartóztatások, miniszteri szinten leárulózott művészek az elmúlt időszakban. Az állam fellépése részben megmagyarázza, miért nincs nagyobb tüntetés az országban.

Hosszú az orosz topmenedzserek halálozási listája az Ukrajna elleni invázió óta

Legutóbb a Lukoil új vezetője esett ki egy kórházi ablakon a hatodik emeletről. A 67 éves férfi tragédiája a sokadik gyanús haláleset az orosz olaj- és gázipari cégek vezetőinek körében.

Gorbacsov, aki a Nyugat szerint leszerelt, a Kreml szerint elügyetlenkedett egy birodalmat

Sztavropolból a Szovjetunió élére, Kádár János mellett a Váci utcában, George Bushsal golfautóban – nagyképben tekintjük át a 91 évesen meghalt Gorbacsov életének meghatározó pillanatait. Gorbacsovot szombaton temetik, de még mindig nem dőlt el, hogy állami temetése lesz-e, ami jól mutatja, kölcsönösen milyen ellentmondásosan viszonyult egymáshoz a Kreml és az utolsó szovjet vezető.

Meghalt Mihail Gorbacsov

A Szovjetunió utolsó vezetője 91 éves volt. Gorbacsov vagy elperesztrojkázta a Szovjetuniót, vagy békésen leszerelte, de egy biztos: nélküle másképp alakult volna a rendszerváltás Közép-Kelet-Európában és az egykori szuperhatalomban.

A fegyvercsempészet igazi nagy halát dobták be az oroszoknak az elfogott amerikaiakért cserébe

A Hollywoodot is megihlető Viktor Butot 10 éve ítélték el fegyvercsempészetért az USA-ban. A hírek szerint őt kínálták fel egy Oroszországban elfogott volt tengerészgyalogosért és Brittney Griner kosárlabdázóért cserébe. De úgy tűnik, az oroszok még tovább emelnék a tétet.

2,3 milliárd dollárt szán Joe Biden a klímaváltozás elleni küzdelemre

A szélsőséges időjárást álló infrastruktúrára és a családok hűtési, fűzési költségeire fordítanák a pénz javát.

Női csapatok is lesznek a FIFA '23 játékában

Az EA klasszikus sorozata mérföldkőhöz ért.

Putyin Nagy Péterként vívná meg a Nagy Honvédő Katonai Műveletet

Különös történelmi koktélt vet be az elnök, hogy az Ukrajna elleni inváziót senki ne vonja kétségbe Oroszországban. A második világháború után a svédek elleni 18. századi háború is képbe jött, így Putyin már Nagy Péter cárral erősítené saját megítélését.

Remélem, Putyin nem lesz olyan őrült, hogy megtámadjon egy NATO-tagot

Mit mesélnek a rezsim alakulásáról a Putyin körül egykor befolyásos szereplők? Alakulhatott volna másként az orosz demokrácia, ha nem az egykori KGB-s tisztet segítik hatalomba? – Catherine Belton Putyin emberei című könyve most magyarul is megjelent, de nem sodorta el az Ukrajna elleni háború, csak még aktuálisabb belelátni az események alakulásába, mint valaha. A szerzővel beszélgettünk.

A világpiacról hiányzó búzát termő mezőkön folynak a harcok, az orosz rakéták ismét elérik Kijevet

Orosz propagandafotókon a megszállóknak hálálkodó ukrajnaiak, rakétával szétlőtt áruházból embereket mentő tűzoltók, civileket legyilkoló orosz tüzérségi támadás Odesszában és Harkivban a háború legutóbbi hetéből.

32 év után kivonul a McDonald's Oroszországból

A gyorsétteremlánc megjelenése a demokratizálódó Szovjetunió egyik jelképe volt, távozása pedig annak, hogy a háborút indító Oroszország elszigetelődik a világtól.

Hajnalonként felriadsz, hogy érted jöttek, mert újságíró vagy

Százával jöttek el Oroszországból az újságírók is, miután az állam a háborúnak nem nevezhető háború ürügyén újabb eszközt kapott a kezébe, hogy leszámoljon a sajtóval. Oroszországot elhagyó újságírókkal beszéltünk arról, hogyan látják saját jövőjüket, és az országét, amelyben az Ukrajna ellen február 24-én megindított háborúval új időszámítás kezdődött, bár a sajtó ellehetetlenítésének folyamata jóval hosszabb volt.

A Nyugat elleni, újabb Nagy Honvédő Háborúvá lett az ukrajnai invázió Putyin ünnepi beszédében

Hivatalosan nem hirdetett háborút, de minden korábbinál háborúsabb beszédet mondott az orosz elnök a Vörös téren. Putyin szerint az ellenség a neonácizmus és a NATO, amely kikényszerítette az oroszok megelőző csapását Ukrajnában, amelynek nevét nem is mondta ki. Olvassa el a teljes beszédet magyarul!

Nagyot buktak Boris Johnsonék a helyhatósági választásokon

A konzervatívok 500 mandátumot veszítettek országosan.