Nyolcvan éve született Szécsi Pál, az egyik legnagyobb hatású magyar énekes

Életművét mindössze hét év alatt alkotta meg. Noha kivételesen sikeres volt, az újságok egy mondatban tudatták az ötven évvel ezelőtti halálhírét. Anyja gyerekkorában elhagyta, lengyel felesége...

Etiópia rejtett exportcikke: a jazz

Az afrikai ország viharos 20. századi történelmének az éhínségek, állampuccs és mészárlások mellett van egy sokkal vidámabb, de annál ismeretlenebb eleme, ez pedig az etióp jazz-zene.

Hogy csinálja a macska, hogy mindig a talpára esik?

A dolog fizikája meglepően bonyolult, annyira, hogy több évszázadnyi kutatás ellenére sincs rá még általános modell.

A telefonok repülős módja minek van?

Egy időben a mobilok valóban zavarhatták a repülőgépek műszereit, de a modern gépeket ma már nem érdekli, hogy bekapcsolja-e. Az ép eszünknek ettől függetlenül azért jót tesz.

A rejtélyes középkori kór, amitől az emberek szó szerint halálra táncolták magukat

A Rajna és a Mosel folyó mentén évszázadokon keresztül fel-felütötte a fejét a rejtélyes táncpestis: esetenként akár emberek százai is addig táncoltak, amíg össze nem estek, és többen meg is haltak....

Az őrludak az új őrkutyák

Egy brazil börtönben a kutyákat libákra cserélték, és ez, bármilyen meglepően is hangzik, egyáltalán nem új keletű dolog.

Melyik a leghangosabb állat a világon?

Nemcsak a válasz fogja meglepni, de az is, hogy milyen testrészével produkálja a meghökkentő hangerőt.

Miért szállnak a legyek a szemétre?

És főleg: hogy találják meg ilyen gyorsan? Na és hogy kerülnek legyek egy zárt kukába? És mi köze mindennek gyilkossági ügyek felderítéséhez?

Miért rosszabb a jetlag, ha kelet felé utazunk?

Röviden azért, mert könnyebb tovább fennmaradni, mint korábban elaludni. A hosszabb magyarázat kulcsa a cirkadián ritmus működése.

A három magyar tengerpart legendája

Mindenki hallotta már a történetet, hogy Magyarország partjait egykor három tenger mosta. Írt róla Petőfi, az 1848-as forradalom előtt az újságok is, beszéltek róla a parlamentben, de a valóságban...

Kövess minket Facebookon is!