Az izraeli hadsereg felrobbantotta a Hamász parlamentjének épületét

2023. november 15. – 07:00

frissítve

Az izraeli hadsereg felrobbantotta a Hamász parlamentjének épületét
Izraeli katonák az al-Sifa kórház területén 2023. november 15-én – Fotó: Israeli Defence Forces / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hírfolyamunk az izraeli-gázai háborúról.

  • Szerdán kora reggel az izraeli hadsereg megrohamozta a Gázai övezet legnagyobb kórházát, az al-Sifát. Izrael és az Egyesült Államok szerint is a kórház alatt lehet a Hamász egyik parancsnoki központja. A Hamász ezt tagadja.
  • Az IDF szerint célzott műveletet hajtanak végre a Hamász ellen, a cél, hogy a civileknek ne essen bajuk.
  • Az épületkomplexumban több ezer beteg és civil is lehet még. A WHO keddi becslése szerint körülbelül 700 beteg, 400 kórházi dolgozó és 3000 civil tartózkodik a kórházban.
  • Az ENSZ humanitárius hivatala (OCHA) szerint már csak egy észak-gázai kórház működik minimális szinten.
  • Izrael szerda reggel bejelentette, hogy a nap folyamán korlátozott mennyiségű üzemanyagot engednek be a Gázai övezetbe, amelyet kizárólag a beérkező humanitárius segélyek szétosztásához szükséges teherautók működtetésére használhat fel az ENSZ.
  • Az izraeli kormány befolyásos politikusa szerint világszerte vadászni fognak a Hamász vezetőire

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta Málta határozattervezetét, mely „sürgős és kiterjedt humanitárius szünetre és evakuációs folyosók felállítására” szólít fel, melyeket „a kellő számú napig” kell fenntartani. A határozat felszólítja a Hamászt és a Gázai övezetben működő többi terrorszervezetet az általuk ejtett túszok „azonnali és feltétel nélküli” szabadon engedésére.

Az ENSZ BT 15 tagjából 12-en szavaztak a határozat mellett, három állandó – azaz vétójoggal rendelkező – tag, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország tartózkodott. Október folyamán a testület négyszer is eredménytelenül próbált elfogadni olyan határozatot, mely vagy tűzszünetre, vagy ennek kevésbé markáns változatára, „a harcok humanitárius szempontból való szüneteltetésére” szólította volna fel Izraelt. A próbálkozások rendre az USA vétóján futottak zátonyra, azonban Izrael legfontosabb szövetségese most nem élt a vétóval.

Az izraeli hadsereg szerda esti bejelentése szerint egy parancsnoki központot, fegyvereket, kevlar-mellényeket, robbanóanyagot és számítástechnikai eszközöket foglaltak le az al-Sifa kórház MRI-részlegén – utóbbiak „komoly értékkel bírnak a hírszerzés számára”. A bizonyítékként bemutatott hadianyag kevéssé utal arra, hogy valóban az al-Shifa lenne a „Hamász dobogó szíve” – bár mivel a terrorszervezet tisztában volt azzal, hogy az intézmény lesz az izraeli offenzíva egyik fő célpontja, több hét állt rendelkezésére ahhoz, hogy eltávolíthassa az ott felhalmozott felszerelésének és berendezéseinek zömét.

A zsákmányolt fegyverek és felszerelés egy része Fotó: Israel Defense Forces
A zsákmányolt fegyverek és felszerelés egy része Fotó: Israel Defense Forces

A közlemény szűkszavúan azt is megemlíti, hogy az épületkomplexumba behatoló katonák tűzharcba keveredtek a Hamász ott talált terroristáival, akikkel végeztek. Az IDF a korábbi értesüléseket cáfolva közölte, hogy tovább folyik a kórház területének átvizsgálása, és a kórházi dolgozók, ápoltak, illetve az ide menekült civilek biztonságának megteremtésére irányuló akciók.

A Hamász az izraeli vádakat és bizonyítékokat „nevetségesnek és értéktelennek” minősítette, és felvetette, hogy az IDF vihette a kórházba a bizonyítékokként bemutatott felszerelési tárgyakat. A terrorszervezet nyilatkozata azzal vádolja Izraelt, hogy „nyomás alá akarja helyezni a gázai egészségügyi intézményeket”, és ki akarja szorítani lakóhelyéről a lakosságot.

(BBC)

Az üzemanyaghiány miatt leállt tíz vízszivattyú és mindhárom szennyvízszivattyú a Gázai övezet déli részén található Rafah városában, közölte Thomas White, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) vezetője.

Szerdán 23 ezer liter üzemanyag jutott el a Gázai övezetbe, azonban az izraeli hatóságok korlátozása miatt csak a segélyszállítmányok fenntartására használhatják fel ezt a mennyiséget.

Az ENSZ szervezete korábban súlyos ivóvízhiány veszélyére figyelmeztetett. A problémát itt is az jelenti, hogy nincs elég üzemanyag a víztisztító üzemek működtetéséhez.

(BBC)

Egy helyszínen tartózkodó újságíróra hivatkozva azt írja a BBC, hogy az izraeli katonák mostanra elhagyták az al-Sifa kórház épületét. Az izraeli hadsereg eddig hivatalosan nem kommentálta, hogy mikor ér véget a művelet. A BBC nem tudta független forrásból megerősíteni az újságírói állításait. Ezzel párhuzamosan a BBC arab nyevű csatornájának azt nyilatkozta a kórház igazgatója, hogy a katonák elhagyták a kórház sebészetét, de azt nem tudta megmondani, hogy csak azt a részleget ürítették ki, vagy a teljes kórházat.

Egy magas rangú izraeli katonai vezető az AFP hírügynökségnek névtelenül azt nyilatkozta, hogy a katonák „konkrét bizonyítékokat” találtak arra nézve, hogy a Hamász katonai célokra használja a kórházat, írja a Times of Israel.

Az izraeli hadsereg felrobbantotta a Hamász törvényhozó tanácsának épületét, írja a Telegraph. A Gáza város északi részén található épületet két nappal korábban foglalták el izraeli kommandósok. A sikeres akció után az izraeli médiában nyilvánosságra hozták az ülésteremben izraeli zászlókkal pózoló katonákról készült fotókat. Az épületet elfoglaló egység az egyik legsúlyosabb veszteségeket szenvedte el a Hamász október 7-i támadása során.

Azt állítja szerdai közleményében a Hamász, hogy az izraeli hadsereg ellenőrzi a Gázai övezet legnagyobb kórházát, az al-Sifa kórházat. „Teljes mértékben az izraeli megszállást tartjuk felelősnek az egészségügyi személyzet és a betegek életéért és biztonságáért” – közölték.

Az izraeli hadsereg szerdán kora reggel rohamozta meg az al-Sifa kórházat arra hivatkozva, hogy a Hamász a kórház alatt alakította ki egyik műveleti központját. Ezt a Hamász tagadta.

Az egyik kórházban tartózkodó orvos azt mondta a CNN-nek, hogy az izraeliek 30 perccel a művelet megkezdése előtt figyelmeztették őket, hogy ne menjenek az ablakok és erkélyek közelébe. A kora reggeli órákban páncélozott járművek hangját hallották a kórház bejáratához közel.

Szintén a kórházban tartózkodott egy újságírók, aki arról számolt be, hogy szerda reggel izraeli tankok és katonák jelentek meg a kórház udvarán. A katonák az épület átvizsgálása közben elkezdték kikérdezni a fiatal férfiakat. Megadásra szólították fel a bent tartózkodókat, hangosbeszélőn azt mondták nekik, hogy felemelt kézzel hagyják el a kórházat.

(CNN)

Súlyos ivóvízhiányra figyelmeztet az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA), írja az MTI. A problémát az jelenti, hogy nincs elég üzemanyag a víztisztító üzemek működtetéséhez Gázában.

„A nap végéig a gázai övezeti lakosság mintegy 70 százaléka nem fog tudni hozzájutni tiszta vízhez” – jelentette ki Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa. Leálltak az olyan közszolgáltatásokat nyújtó létesítmények, mint a sótalanító és víztisztító üzemek.

Az Izrael által engedélyezett, Gázai övezetnek szánt mintegy 23 ezer literes üzemanyagszállítmányt csak az ENSZ teherautóinak működtetésére tudják fordítani, másra nem.

Az egyiptomi állami televízió szerdai tudósítása szerint a háború október 7-i kitörése óta először haladt át üzemanyagot szállító tartályautó Rafahnál, a Gázai övezet és Egyiptom közti egyetlen határátkelőn. A 2,3 millió palesztinnak otthont adó övezet üzemanyag-ellátása alapvetően Izraelen keresztül történik, mely az október 7-i terrortámadást követően leállította a szállítmányokat mondván, hogy azokat nem a polgári lakosság energiaellátására, hanem a Hamász terrorszervezet igényeinek kielégítésére fordítják.

Újságírók állnak egy épület tetején, miközben egy üzemanyagot szállító teherautóról tudósítanak, amely Rafahnál hajtott be a Gázai övezet déli részére 2023. november 15-én – Fotó: Said Khatib / AFP
Újságírók állnak egy épület tetején, miközben egy üzemanyagot szállító teherautóról tudósítanak, amely Rafahnál hajtott be a Gázai övezet déli részére 2023. november 15-én – Fotó: Said Khatib / AFP

Az Egyiptom által alapvetően zárva tartott határátkelőn eddig külföldi állampolgárok és súlyos sérültek távozhattak Egyiptom felé, Gázába pedig rendszertelenül bár, de több ENSZ-segélykonvojt is beengedtek.

(Guardian)

„Izrael le fogja vadászni a Hamász vezetőit, legyenek akár Gázában vagy akárhol a világban. (…) Nincs az a város, nincs az az épület, ahol biztonságban érezhetik magukat. Ugyanúgy el fogjuk érni a Hamász-kormányzat vezetőit, mint ahogy elértük a Hamász-kormányzat központjait”

– jelentette ki Benni Ganc, az izraeli háborús kabinet tagja egy szerdai sajtóközleményében. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egykori vezérkari főnöke a legnagyobb ellenzéki erő, a Nemzeti Egység Párt vezetőjeként csatlakozott október 7-e után politikai ellenfele, Benjámin Netanjahu háborús kabinetjéhez tárca nélküli miniszterként – hogy ellensúlyt képezzen a kormánykoalíció nyíltan etnikai tisztogatást követelő palesztinellenes tagjaival szemben.

A nyilatkozat jelentőségét az adja, hogy nyíltan megüzente, Izrael likvidálni akarja a Hamász eddig nem bolygatott politikai szárnyának vezetőit is, akik főleg a libanoni Bejrútban, a katari Dohában és a szíriai Damaszkuszban élnek. A Hamász emigráns szervezeteit nem különösebben nehéz elérni; Ben Hubbard, a New York Times isztambuli tudósítója saját elmondása szerint minden különösebb nyomozás nélkül el tudta érni a szervezet bejrúti és dohai irodáit, ahol a Hamász befolyásos tagjai – igaz, nem a felső vezetés tagjai – nyilatkoztak is neki. Az izraeli hírszerzés évtizedek óta hajt végre célzott likvidálásokat ezekben az országokban, szóval operatív szempontból nem valószínű, hogy megoldhatatlan feladatot jelentene a Hamász vezetőinek meggyilkolása. Azonban könnyen lehet, hogy a kormányzat az izraeli túszok szabadon engedésében fontos közvetítői szerepet játszó Katart nem akarja magára haragítani azzal, hogy Dohában végez mondjuk Iszmail Haníjével, a szervezet politikai szárnyának elnökével.

(via Times of Israel)

A New York Times magyar idő szerint szerda hajnalban közölt egy videófelvételek elemzésén és a felvételek tartalmának szakértői értékelésén alapuló cikket, melyből kiderült: Izrael több lövedékkel is eltalálhatta az al-Sifa kórházat, ráadásul a találatok nem a gyanú szerint az épületegyüttes alatt húzódó Hamász-bázis felé irányultak, hanem egyebek mellett az emeleten található szülészetbe csapódtak bele.

A neves amerikai lap a kórházat péntek hajnali egy és délelőtt tíz óra között érő, összesen négy tüzérségi csapásról készült felvételeket elemezte. A támadásokban a kórház igazgatója szerint hét ember vesztette életét, és sokan megsérültek.

A találatokat az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kapásból a Hamász eltévedt lövedékeinek tulajdonította, azonban a röppályából, a lövedékek kinézetőből és becsapódások jellegéből katonai szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy akár három becsapódásért is az izraeli haderő tehető felelőssé.

Egy videofelvételen sűrű füst és por látható a gázai al-Sifa kórház folyosóján, miután találatot kapott az épület 2023. november 15-én – Fotó: Gaza Ministry Of Health / Reuters
Egy videofelvételen sűrű füst és por látható a gázai al-Sifa kórház folyosóján, miután találatot kapott az épület 2023. november 15-én – Fotó: Gaza Ministry Of Health / Reuters

A lövedékek közül kettő ráadásul nem is az állítólag a föld alatt meghúzódó Hamász-bázis felé tartott, hanem az épület ötödik emeletén található szülészetet találta el. Az első éjjel egykor egy kis robbanóerővel bíró célmegjelölő tüzérségi lövedék lehetett, a másodikat viszont a Merkava harckocsik 120 milliméteres lövegének nagy robbanóerejű lőszereként azonosították. A találattól egy idős páciens életét vesztette, két nő pedig megsebesült. Mivel az IDF nem reagált a lap megkeresésére, nem derült fény arra, hogy célzott találatok vagy csak eltévedt lövedékek érték az épületet.

Kevésbé biztos, de elképzelhető, hogy az izraeli erők még aznap egy harmadik alkalommal is eltalálhatták a szülészetet; egy lövedék mindenesetre valósággal berobbantotta a külső falat, és komoly károkat okozott az épület belsejében is – ebben a csapásban hárman haltak meg. A negyedik találat az épületkomplexum másik oldalán található járóbeteg-ellátó rész előtti alumíniumtetőt szakította be; a detonációban hárman haltak meg és heten súlyosan megsebesültek. A szakértők önmagában a lövedék szakította lyuk alapján nem tudták pontosan megmondani, milyen fegyverből adhatták le a lövést.

Törökország az utóbbi években a palesztin szervezetek egyik legfontosabb nemzetközi támogatójaként lépett fel, így nem csoda, hogy az október 7-i terrortámadás után Recep Tayyip Erdoğan elsősorban Izraelt illette éles kritikával a Gázai övezetet elpusztító légicsapások miatt. A török elnök szerdai parlamenti beszédében már egyenesen azt állította, hogy Izrael egy „terrorállam”, mert Gázában szisztematikusan követ el háborús bűncselekményeket és sérti meg a nemzetközi jogot. Törökország október végén hazarendelte összes Izraelben szolgáló diplomatáját.

Erdoğan egy török és palesztin hibrid sállal a törökkormánypárt által szervezett szolidaritási tüntetésen Isztanbulban, 2023.október 28-án, a mögötte feszülő molinón a jeruzsálemi al-Aksza mecset látható – Fotó: Török Elnöki Hivata via AFP
Erdoğan egy török és palesztin hibrid sállal a törökkormánypárt által szervezett szolidaritási tüntetésen Isztanbulban, 2023.október 28-án, a mögötte feszülő molinón a jeruzsálemi al-Aksza mecset látható – Fotó: Török Elnöki Hivata via AFP

Erdoğan ezzel szemben az Izrael területén brutális vérengzést végrehajtó Hamászról azt állította, hogy az nem egy terrorszervezet, hanem egy politikai párt, melyet a palesztin emberek választottak meg. A török elnök kijelentése azon a tényen alapul, hogy a Hamásznak van egy politikai és egy katonai szárnya, előbbi valóban nyert a 2006. januári választáson, azonban a választás eredményeit elsodorta a palesztin belharc, melynek eredményeképp a Hamász 2007-ben erőszakos úton magához ragadta a hatalmat a Gázai övezetben – ahol azóta sem tartottak demokratikus választást.

Erdoğan azt követelte – az egyébként bukott embernek nevezett – Benjámin Netanjahutól, hogy valljon színt: rendelkezik-e Izrael atomfegyverrel. A felszólítás alapját az képezi, hogy az izraeli kormány örökségvédelmi minisztere, Amichai Elijahu „lehetőségként” beszélt az atombomba bevetéséről (Netanjahu elhatárolódott a szélsőjobboldali politikustól, és felfüggesztette kormánytagságát).

A török elnök a törvényhozás előtt ígéretet tett arra, hogy azon fog dolgozni, hogy a nemzetközi közösség minősítse terroristának a Ciszjordániát gyarmatosító zsidó telepeseket (akik egyébként október 7-e óta valóban véres etnikai tisztogatásokat követnek el a helyi palesztin lakosság rovására).

(via Guardian)

A nem túl kiegyensúlyozott, de a Gázai övezetből sokszor első kézből származó értesüléseket közlő al-Dzsazíra elérte az al-Sifa egyik orvosát, aki részletesen beszámolt a kórházban uralkodó állapotokról. Ahmed El Mohallalati a katari hírcsatornának elmondta, hogy kedd este óta folyamatos az „agresszív” fegyverropogás és állandóan detonációkat hallani, a komplexum egyes épületei között nincs átjárás

„Még az ablakon sem tudunk kinézni, hatodik napja nem kapunk élelmet és vizet, semmit nem tudunk adni a pácienseinknek, az orvosi oxigénellátás teljesen leállt, de még a vécézés utáni kézmosás is kihívást jelent.”

El Mohallalati a nemzetközi közösség beavatkozását kéri a további „bűnök” megakadályozására, azonban a kórház körüli harcok központi kérdésére, hogy tudniillik a Hamász bázisaként szolgál-e az épület, nem tér ki.

Holttestek a kórház előtt 2023. november 12-én. Az egészségügyi tisztviselők szerint sokan halnak meg az áram és vízhiány miatt, de az izraeli műveletek miatt eltemetni sem tudják őket – Fotó: Ahmed El Mokhallalati / Reuters
Holttestek a kórház előtt 2023. november 12-én. Az egészségügyi tisztviselők szerint sokan halnak meg az áram és vízhiány miatt, de az izraeli műveletek miatt eltemetni sem tudják őket – Fotó: Ahmed El Mokhallalati / Reuters

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese és sürgősségi segélyezési koordinátora az X-en (korábban Twitter) azt írta:

„Megdöbbentőek a katonai támadásokról szóló jelentések a gázai al-Sifa kórházból. Az újszülöttek, a betegek, az egészségügyi személyzet és az összes civil védelme minden más aggodalmat felül kell, hogy írjon. A kórházak nem csataterek”.

Az izraeli hadsereg szerint „célzott műveletet”, hajtanak végre a kórházban, ahol Izrael és az USA állítása szerint Hamász parancsnoki központot működtet. A Hamász ezt tagadja.

A BBC gázai tudósítója kapcsolatban áll egy újságíróval, aki állítólag jelenleg is az al-Sifa kórházban tartózkodik. A szemtanú beszámolói szerint az izraeli erők szobáról szobára, emeletről emeletre járnak, és mindenkit – a személyzetet és a betegeket egyaránt – kikérdeznek. A katonákat orvosok és arabul beszélő tolmácsok kísérik őket (ez megegyezik az IDF jelentésével, miszerint orvosok és tolmácsok kísérik a csapatokat). Az újságíró szerint a kórház az izraeli hadsereg „teljes ellenőrzése alatt van”, és nincs lövöldözés.

Elmondása szerint az IDF katonái felszólították a 16 és 40 év közötti férfiakat, hogy hagyják el a kórház épületeit, kivéve a sebészeti és sürgősségi osztályokat, és menjenek a kórház udvarára, hogy egyesével ellenőrizzék őket. Az újságíró szerint a katonák figyelmeztető lövéseket is leadtak a levegőbe.

A BBC független forrásból nem tudta megerősíteni ezeket az állításokat, hivatalos jelentést egyelőre nem tett közzé sem az IDF, sem a Hamász azzal kapcsolatban, hogy jelenleg mi történik a kórházban.

Izraeli katona orvosi ellátmány feliratú dobozok mellett az al-Sifa kórház területén 2023. november 15-én – Fotó: IDF / Reuters
Izraeli katona orvosi ellátmány feliratú dobozok mellett az al-Sifa kórház területén 2023. november 15-én – Fotó: IDF / Reuters

A Reuters egy orvossal beszélt, ő azt mondta, mielőtt megrohamozták volna az komplexumot, az izraeli csapatok a Hamász terroristáival csaptak össze a kórház előtt (ezt is megerősítette korábban az IDF), ezért a személyzetnek a biztonságuk érdekében távol kellett maradnia az ablakoktól. Az orvos azt állítja, a katonák a kórházra is lőttek. Ezt az állítást nem igazolta független forrás.

Az IDF szerint a Hamász főhadiszállásként használja az al-Sifa kórházat, ezért „célzott támadást” hajtanak végre a komplexum egyik épületében. A Hamász tagadja a vádakat, a kórház vezetése pedig szintén azt állítja, hogy az épületekben kizárólag betegeket és sérülteket ápolnak.

Hatalmas füstfelhők borítják az eget Gáza északi területe felett, miután Izrael bombázásokat hajtott végre a térségben.

Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője szerda reggel újabb felhívást intézett a Gázai övezet északi részén élő palesztin lakosokhoz, hogy meneküljenek délre. Az észak-gázai al-Sifa kórház és Gáza legnagyobb délre tartó útja, a Szala al-Din út között az evakuációs folyosó délután négyig lesz nyitva.

Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Az IDF közölte, hogy a Dzsabalia térségben levő al-Salam és al-Nour városrészekben helyi idő szerint 10 óra és 14 óra között humanitárius célból felfüggesztik a katonai tevékenységeket, Izrael azt tanácsolja, hogy aki elhagyná a térséget, ebben az időben próbálja meg elérni a Szala al-Din utat.

(Guardian)

A Hamász által ellenőrzött palesztin egészségügyi minisztérium már negyedik napja nem tud friss jelentést adni a gázai halálos áldozatok számáról, miután „az északi kórházakban összeomlottak a szolgáltatások és a kommunikáció” – közölte az ENSZ humanitárius hivatala (OCHA).

Múlt péntekig 11 078 palesztin halottról számoltak be, közülük 4 506 gyerek és 3 027 nő, a sebesültek száma pedig meghaladta a 28 000-et.

Bár Izrael vitatja a számok hitelességét, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az adatok megbízhatóak.

(BBC)

Az IDF Telegramon közzétett jelentése szerint szerdán kora reggel, mielőtt behatoltak volna az al-Sifa kórházba, az épületkomplexum előtt csaptak össze a Hamász terroristáival. Az izraeli védelmi erők állítása szerint a tűzharcban legalább öt Hamász-fegyverest megöltek.

Az IDF azt állítja, hogy a behatolás után „nem volt 'súrlódás” az izraeli csapatok, a betegek és az egészségügyi személyzet között, és nincs jele annak, hogy jelenleg túszokat tartanának fogva a helyszínen.

(Guardian)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy az izraeli tankok inkubátorokat, bébiételt és orvosi felszereléseket juttattak be a gázai al-Sifa kórházba, miközben a csapataik „precíz és célzott műveletet” hajtanak végre a létesítményben.

„Orvosi csapataink és arabul beszélő katonáink a helyszínen vannak, hogy biztosítsák, hogy ezek az ellátmányok eljussanak a rászorulókhoz”. Az IDF legfrissebb jelentése szerint eközben a katonáik az komplexum egyik épülete ellen hajtanak végre célzott támadást, ahol hírszerzési jelentések szerint a Hamász egyik parancsnoki központja működhet. A Hamász tagadja, hogy a kórházban katonai központot működtetnének.

A gázai kórházak igazgatója is megerősítette, hogy az izraeli tankok behatoltak az egészségügyi intézmény területére, és katonák hatoltak be az épületekbe. Állítása szerint a sürgősségi és a sebészeti osztályokra is bementek, ami megrémítette a betegeket, köztük a gyerekeket. „Ez egy nagyon ijesztő helyzet, nem tehetünk semmit a betegekért, csak imádkozhatunk” – mondta az AP hírügynökségnek telefonon.

Az izraeli hadsereg már a támadás előtt ígéretet tett rá, hogy segíteni fog a csecsemők evakuálásában a kórházból. Az épületkömpelxumban becslések szerint jelenleg több ezer civil, és több száz beteg és kórházi dolgozó tartózkodik. Az áram- és üzemanyaghiány miatt a kórházban napok óta fóliákba csomagolva próbálják melegen tartani a koraszülött csecsemőket. A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint az áramkimaradások és a megfelelő orvosi ellátás hiánya miatt az elmúlt napokban 15 beteg halt meg az al-Sifában, köztük hat újszülött.

(Sky News, CNN)

„A célunk az, hogy felkutassuk a Hamászt, bárhol is rejtőzködnek, és a kórházkomplexum a műveleteik központja, talán a Hamász dobogó szíve” – mondta a CNN-nek adott interjúban az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője nem sokkal azután, hogy az izraeli csapatok behatoltak a gázai al-Sifa kórházba.

Izrael és az Egyesült Államok is azt állítja, hogy a kórház alatt lehet a Hamász egyik parancsnoki központja. A Hamász ezt tagadja.

„Megpróbáltuk kiüríteni a kórházat, üzemanyagot szállítottunk az alapvető szolgáltatásokhoz, próbáltunk, próbálunk mobil inkubátorokat hozni, hogy kihozhassunk néhány csecsemőt a kórházból. Mert nem a gázai emberek az ellenségeink, hanem a Hamász” – hangsúlyozta. Az IDF egy videót is posztolt, melyen izraeli katonák orvosi felszereléseket és segédeszközöket visznek a kórház bejáratához.


(BBC)

Az ENSZ humanitárius hivatala (OCHA) szerint már csak egy észak-gázai kórház működik. Kedd esti közleményében a szervezet azt írta:

„A jelentések szerint november 14-én Gáza városában és Gáza északi részén a kórházak közül már csak egy működik minimális szinten. Az összes többi kórház beszüntette működését az áram, az oxigén, az élelmiszer, a víz és az orvosi eszközök hiánya miatt, amit a bombázások és a környékükön zajló harcok súlyosbítottak. A gázai al-Ahli kórház jelenleg több mint 500 beteget fogad, és a jelentések szerint ez az egyetlen egészségügyi intézmény, amely képes betegeket fogadni északon. Azonban ez is egyre nagyobb hiányokkal és kihívásokkal néz szembe”.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a gázai kórházak több mint fele – a 36-ból 22 – az üzemanyaghiány, a támadások okozta károk és az ellátási bizonytalanság miatt nem tud működni. A WHO már korábban figyelmeztetett, hogy az északi kórházak kiürítése – ahogyan azt az izraeli hadsereg követeli – egyes betegek számára halálos ítélet lenne, mivel a déli, még működő kórházak sem tudnak több beteget fogadni.

(Guardian, BBC)

Az izraeli védelmi minisztérium Palesztin Hatóság és Izrael közötti polgári ügyekért felelős ügynökség (COGAT) szerdán kora reggel bejelentette, hogy a nap folyamán engedélyezi az ENSZ teherautóinak, hogy az egyiptomi határon lévő rafahi átkelőnél újratöltsenek. Ez az első alkalom, hogy Izrael engedélyezte az üzemanyag bejutását a területre a Hamász október 7-i támadása óta.

A COGAT közölte, hogy a döntés az Egyesült Államok kérésére született, és összesen 24 ezer liter üzemanyagot engednek be Gázába. Arról nem közölt részleteket, hogy a szállítmányok pontosan mikor érkezhetnek meg.

Üzemanyagot visz gázai területen egy izraeli katona 2023. november 12-én – Fotó: Israeli Army Handout / Reuters
Üzemanyagot visz gázai területen egy izraeli katona 2023. november 12-én – Fotó: Israeli Army Handout / Reuters

Az ENSZ humanitárius hivatala (OCHA) szerdai közleményében azt írta: „Az izraeli hatóságok jelezték, hogy november 15-én korlátozott mennyiségű üzemanyagot engednek be a Gázai övezetbe, amelyet kizárólag a beérkező humanitárius segélyek szétosztásához szükséges teherautók működtetésére használnak fel. Ez a humanitárius műveletekhez szükséges üzemanyagszükséglet töredékét jelenti. Továbbra is tilos az üzemanyag bevitele bármilyen más célra, beleértve a kórházak, vízellátó és szennyvízkezelő létesítmények generátorainak üzemeltetését”.

Izrael eddig azért nem engedett be üzemanyagot a Gázai övezetbe, mert úgy vélték, azonnal a Hamász kezére kerülne. Az IDF szerint vasárnap 300 liter üzemanyagot akartak szállítani az al-Sifa kórházba, de a Hamász nem volt hajlandó elfogadni a felajánlást. A kórház egyik sebésze szerint a 300 liternyi üzemanyaggal amúgy se mennének sokra, mert az legfeljebb harminc percre elég. Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége, az UNRWA kedd este közölte, hogy az üzemanyaghiány miatt leállhat a humanitárius tevékenységük Gázában.

(Guardian)

Vélhetően több ezer beteg és civil húzta meg magát a gázai al-Sifa kórházban, amelyet az izraeli erők szerdán kora reggel ostrom alá vettek. A pontos számok nem ismertek, a WHO és a Hamász eltérő becsléseket ismertetett:

A WHO kedden azt mondta, hogy az al-Sifában körülbelül 700 beteg, 400 kórházi dolgozó és 3000 civil tartózkodik.

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint legalább 2300 ember van még a kórházban – 650 beteg, 200-500 alkalmazott és körülbelül 1500 civil.

A Dar al-Sifa, vagyis a Gyógyulás háza a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi intézménye, Gázaváros északi részén, a Rimal negyedben található. Az IDF már 2014-ben, illetve a most zajló harcok során is azt állította, hogy a Hamász főhadiszállásként használja. A Hamász tagadja a vádakat, a kórház vezetése pedig szintén azt állítja, hogy a komplexumban kizárólag betegeket és sérülteket ápolnak egészségügyi szakemberek.

Az al-Sifában napok óta nincs se áram, se víz, és nagyon gyenge az internet, ami súlyosan korlátozza a betegellátást. A WHO főtitkára vasárnap arra figyelmeztetett, hogy „a kórház sajnálatosan nem képes már kórházként üzemelni”.

A kórházról ebben a cikkben írtunk részletesen hétfőn.

(BBC)

Az Egyesült Államok a hadművelet után azt közölte: „Nem akarunk tűzharcot látni egy kórházban”. A Fehér Ház attól tart, hogy a hadműveletben ártatlan, beteg emberek kerülnek veszélybe, írja a BBC.

Joe Biden hétfőn este arról beszélt, hogy az al-Sifa kórházat meg kell óvni, és korábban Jake Sullivan nemzetbiztonsági főtanácsadó óva is intette Izraelt attól, hogy olyan kórházakat támadjon, ahol még betegeket ápolnak.

Dr. Mai al-Kaila palesztin egészségügyi miniszter szerint az izraeli hadsereg rajtaütése az al-Sifa kórház ellen „emberiség elleni bűncselekmény”, írja a BBC. Al-Kaila szerint a támadás „katasztrofális következményekkel járhat” a betegekre és az egészségügyi személyzetre nézve.

Betegek a gázai Al-Shifa kórházban 2023. november 10-én – Fotó: AFP
Betegek a gázai Al-Shifa kórházban 2023. november 10-én – Fotó: AFP

Al-Kaila a ciszjordániai Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumát vezeti, nem a Hamász ellenőrzése alatt álló gázai egészségügyi minisztériumot.

A Gázai övezet legnagyobb kórházában még mindig több száz alkalmazott és beteg van.

Az izraeli hadsereg szerint a Hamász jogellenesen folyamatosan katonai célokra használja az al-Sifa kórházat. Nem először hívják fel erre a Hamász terroristáinak figyelmét. Szerintük „elegendő időt biztosítottak” arra, hogy a terrorszervezet átadja az intézményt.

A hadsereg felszólította a kórházban tartózkodó összes Hamász-terroristát, hogy adja meg magát, miközben megkönnyítették a komplexum kiürítését.

  • A WHO szerint temetővé vált Gáza legnagyobb kórháza, az al-Sifa, amely az elmúlt napokban heves harcok frontvonalában állt.
  • Az ENSZ arról számolt be, hogy 1,5 millió palesztin, Gáza lakosságának több mint kétharmada elmenekült az otthonából a konfliktus miatt.
  • Két izraeli törvényhozó arról írt egy véleménycikkben, hogy a Nyugatnak az európai országok „hosszú múltra visszatekintő segítségnyújtása” alapján be kéne fogadnia a gázai menekülteket.
  • Az izraeli hadsereg elfoglalta a Gázai övezetet uraló Hamász katonai rendőrségének főhadiszállását.
  • Izrael először erősítette meg, hogy meghalt egy fogva tartott 19 éves katonájuk, miután a Hamász közzétette a holttestéről készült képeket.
  • Az izraeli külügyminiszter lemondásra szólította fel az ENSZ vezetőjét, mert az szerinte nem alkalmas a szervezet irányítására.
  • A Palesztin Vörös Félhold szerint több mint tíznapnyi ostrom után sikerült teljesen evakuálni a gázai al-Kudsz kórházat.
  • Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége közleményben jelezte, hogy ha nem jutnak üzemanyaghoz, csütörtökön le fog állni a humanitárius tevékenységük.
  • A Reuters ugyanakkor a saját forrásaira hivatkozva arról írt, hogy Izrael jóváhagyta 24 ezer liter dízel bevitelét a Gázai övezetbe, amelyet szigorúan az ENSZ tevékenységéhez lehet majd felhasználni.

Az előző nap eseményeit ide kattintva tudják visszaolvasni.

Az izraeli hadsereg szerdán kora reggel megrohamozta a gázai al-Sifa kórházat, a hadsereg szerint „pontos és célzott műveletet hajtanak végre a Hamász ellen”, írja a BBC.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a közösségi médiában közzétett közleményében azt írja, hogy orvosi csapatok és arabul beszélők is vannak a hadműveletben részt vevők között. A művelet célja, hogy a civileknek ne essen bajuk.

Állítólag civilek ezrei, köztük betegek és egészségügyi dolgozók húzódtak meg a kórházban és annak környékén. Korábban az Egyesült Államok azt mondta, hogy értesülései szerint a Hamásznak a kórház alatt van egy parancsnoki központja.

„Holttestek hevernek a kórházkomplexumban, és a halottasházakban már nincs áram. (…) Kénytelenek voltunk tömegsírba temetni őket” – idézte a BBC korábban Mohamed Abu Szalmiját, a gázai al-Sifa kórház igazgatóját, aki szerint 179 holttestet temettek el a tömegsírba.

Szalmija hozzátette, hogy a betegek azután haltak meg, hogy a kórház létfontosságú berendezései az áramkimaradások miatt meghibásodtak – ez a generátorok működtetéséhez szükséges üzemanyag hiánya miatt történt szerinte.

Izrael hetek óta nem enged be üzemanyagot a Gázai övezetbe, mert úgy vélik, azonnal a Hamász kezére kerülne, a terrorszervezet pedig izraeliek meggyilkolásához használná azt. Az IDF azonban jelezte, hogy vasárnap 300 liter üzemanyagot akartak vinni az al-Sifa kórházba, de a Hamász nem volt hajlandó elfogadni a felajánlást. A kórház egyik sebésze, Marvan Abu Szaáda szerint a 300 liternyi üzemanyaggal amúgy se mennének sokra, szerinte az legfeljebb harminc percre elég, a kórháznak napi tízezer liternyi üzemanyagra volna szüksége

Arról, hogy mennyit számíthat, mi történik a Gázai övezet legnagyobb kórházánál, ebben a cikkben írtunk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!