Az izraeli külügyminiszter lemondásra szólította fel az ENSZ vezetőjét

2023. november 14. – 08:15

frissítve

Az izraeli külügyminiszter lemondásra szólította fel az ENSZ vezetőjét
Súlyos sérültet hoznak a gázai al-Sifa kórházba – Fotó: Mohammed Al-Masri / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének kedden ismét közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy miután a Gázai övezetben október 7-e óta nem jutott be üzemanyag, a már három hete is problémás üzemanyaghelyzet csütörtökre odáig fajulhat, hogy képtelenek lesznek fenntartani a humanitárius tevékenységüket.

Mint írták, eddig kemény takarékoskodással és egy, a Gázai övezetben található raktárban tárolt készletekkel tudták folytatni a működésüket, de ez utóbbi mostanra teljesen kimerült.

„Nagyon egyszerű a helyzet. Üzemanyag nélkül a segítségünknek vége lesz, és még több ember fog szenvedni és meghalni. Hihetetlen, hogy humanitárius ügynökségeknek üzemanyagért kell könyörögnie”

– írta a szervezet, hozzátéve, hogy a háború kezdete óta fegyverként használták az üzemanyagot, ennek a gyakorlatnak pedig mindkét félnek azonnal véget kellene vetnie.

A Reuters ugyanakkor a saját forrásaira hivatkozva arról írt, hogy Izrael jóváhagyta 24 ezer liter dízel bevitelét a Gázai övezetbe, amelyet szigorúan az ENSZ tevékenységéhez lehet majd felhasználni.

Több mint két héttel azután, hogy a szervezet arról írt, hogy az izraeli hatóságok az al-Quds kórház teljes kiürítésére figyelmeztették őket a közelgő bombázások miatt, a Palesztin Vörös Félhold kedden arról számolt be, hogy a mai nappal, több mint tíznapnyi ostrom után sikerült mindenkit kimenteni az ez időre a humanitárius segélyektől állításuk szerint teljesen elvágott kórházból.

A szervezet állítása szerint a folyamatos izraeli bombázás miatt a kórházban már lehetetlen volt ellátni a betegeket. Azt is hozzátették, hogy a sebesülteket déli kórházakba szállították át. A szervezet szóvivője egyébként korábban arról beszélt, hogy még háromszázan lehetnek a kórházban.

(Guardian)

A jemeni húti lázadók vezetője fogadkozott, hogy folytatja az Izrael elleni támadásokat, és közölte, erői izraeli hajók után fognak kutatni a Vörös-tengeren.

Abdulmalik al-Húti azt mondta, katonái „különösen” figyelni fognak a Bab al Mandabra – a Jement és Dzsibutit elválasztó szorosra, amely összeköti a Vörös-tengert az Ádeni-öböllel és az Indiai-óceánnal.

„Nyitva tartjuk a szemünket, folyamatosan figyeljük és keressük az izraeli hajókat a Vörös-tengeren, különösen a Bab al Mandabban és a jemeni vizek közelében” – mondta.

A hútik egy Iránnal szövetséges milícia, és szintén szövetségesei a Hamásznak és a libanoni Hezbollahnak is. Ők irányítják Jemen nagy részét, köztük a fővárost, Szanaát.

Izraelt hibáztatják a közel-keleti instabilitásért, szerintük a térségben a „konfliktus körforgása” Izrael „folyamatos bűnei” miatt alakult ki. A konfliktus október 7-i eszkalációja óta többször indítottak rakéta- és dróntámadásokat Izrael ellen.

(Sky)

Megérkeztek az őszi esőzések Gázába, ami újabb kihívások elé állítja az ostromlott övezet civil lakosságát. Kedden kora reggel zivatar csapott le a területre, elmosva a légicsapásokból származó szürke törmelékport, amely minden negyedben az épületekre tapadt, valamint eloszlatta a legutóbbi éjszakai bombázások füstjét és tüzét.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint a gázai vízfogyasztás 90 százalékkal csökkent a konfliktus október 7-i eszkalációja óta. Az eső miatti kezdeti megkönnyebbülés azonban gyorsan szertefoszlott, ahogy a gyerekek vizes ruhákban vacogni kezdtek, miközben a rögtönzött szállásokat jó pár helyen elárasztotta a víz.

Fotó: Said Khatib / AFP
Fotó: Said Khatib / AFP

(Guardian)

Eli Cohen izraeli külügyminiszter lemondásra szólította fel António Guterrest, az ENSZ főtitkárát, mert a miniszter szerint Guterres nem alkalmas a szervezet vezetésére.

Cohen az ENSZ genfi épületében tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „Guterres nem érdemli meg, hogy az ENSZ vezetője legyen. Guterres nem támogatott semmilyen békefolyamatot a régióban... Guterresnek, mint minden szabad nemzetnek, világosan és hangosan ki kellene mondania: »Szabadítsátok meg a Gázai övezetet a Hamásztól«”.

Guterres az elmúlt hetekben többször bírálta Izraelt, amiért a Hamász terroristáit célzó gázai akciók sok civil halálával járnak.

António Guterres – Fotó: Fatih Aktas / AFP
António Guterres – Fotó: Fatih Aktas / AFP

(Guardian)

Izraeliek százai tüntetnek az izraeli védelmi minisztérium előtt, hogy felhívják a figyelmet a Hamász által Gázában fogva tartott több mint 200 túszra. Köztük jó páran foglyul ejtettek hozzátartozói, akik Tel-Avivból Jeruzsálembe vonulnak, reményeik szerint szombaton érnek majd oda Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök irodájához.

Egyes túszok családjai aggódnak amiatt, hogy a gázai események, az ottani civilek szenvedései háttérbe szorítják a Hamász terroristái által fogva tartott rokonaik ügyét.

(Sky)

Számos gázai egészségügyi intézmény szenved a forráshiány és a bizonytalanság miatt, az övezetben lévő kórházak több mint 60 százaléka, 36-ból 22 nem működik – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO szerint ez „az üzemanyaghiány, a károk, a támadások és a bizonytalanság” miatt van így. És a fennmaradó 14 kórházban is alig van elegendő felszerelés az életmentő műtétekhez és a fekvőbeteg-ellátáshoz. Azonnali tűzszünetre szólított fel a szervezet.

(BBC)

„Holttestek hevernek a kórházkomplexumban, és a hullaházakban már nincs áram. (…) Kénytelenek voltunk tömegsírba temetni őket” – idézte a BBC Mohammad Abu Salmiyah-t, a gázai al-Sifa kórház igazgatóját, aki szerint 179 holttestet temettek el a tömegsírba.

Salmiyah hozzátette, hogy a betegek azután haltak meg, hogy a kórház létfontosságú berendezései az áramkimaradások miatt meghibásodtak – ez a generátorok működtetéséhez szükséges üzemanyag hiánya miatt történt szerinte.

Izrael hetek óta nem enged be üzemanyagot a Gázai övezetbe, mert úgy vélik, azonnal a Hamász kezére kerülne, a terrorszervezet pedig izraeliek meggyilkolásához használná azt.

(BBC)

Izrael megerősítette egy Gázában fogva tartott 19 éves katona halálát, miután a Hamász nyilvánosságra hozta a holttestéről készült képeket. Úgy tűnik, ez az első alkalom, hogy Izrael megerősítette a Hamász ilyen állítását.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint Noa Marciano a határvédelmi alakulat besorozott közlegényeként szolgált. Halálának körülményeit nem kommentálták, „egy terrorszervezet által elrabolt halálos áldozatnak” nevezték.

Noa Marciano – Fotó: Izraeli Védelmi Erők (IDF)
Noa Marciano – Fotó: Izraeli Védelmi Erők (IDF)

A Hamász állítása szerint egy izraeli légicsapás végzett vele. A terrorszervezet közzétett egy korábban készült felvételt, amely Marciano azonosította magát, és elmondta, hogy négy napja tartják fogva a Gázai övezetben. A videón ezután állóképek láthatók egy hasonló külsejű fiatal nőről, aki egy véres lepedőn fekszik. Egy közeli képen fejsérülés látható. A Hamász képaláírása szerint Marciano „a cionista ellenség légicsapásában” halt meg múlt csütörtökön.

(Sky News)

Az izraeli hadsereg elfoglalta a Gázai övezetet uraló Hamász katonai rendőrségének főhadiszállását. A Hamász egyik alagútját is feltárták, amelynek lejárata a Gázai övezet egyik mecsetjében található. Előtte a mecsetbe behatolni készülő katonákat a hamászosok páncéltörő rakétákkal támadták, mire az izraeli hadsereg segítségül hívta a légierőt, és így tudtak végezni velük – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője.

Az IDF kedd reggeli közleménye szerint a légierő az előző nap mintegy kétszáz olyan célpontot támadott, amelyet a Hamászhoz köthetőnek vélt: fegyveres osztagokat, fegyvergyártó műhelyeket, parancsnokságokat. Este az izraeli haditengerészet csapást mért egy katonai kiképzőtáborra és egy raktárra, amelyet a terrorszervezet „haditengerészeti” részlege használt. A jelentés szerint október 28. óta 46 izraeli katona halt meg a Gázai övezetben.

A beszámoló szerint az izraeli hadsereg megkezdte az inkubátorok szállítását egy izraeli kórházból a gázai al-Sifa kórházba. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megkíméljük a civil lakosságot, segítsünk evakuálásában, valamint megkönnyítsük az egészségügyi felszerelések és élelmiszerek bejuttatását az övezetbe. Nem a gázai lakosság ellen folytatunk háborút” – mondta az izraeli védelmi minisztérium egyik szóvivője.

(MTI)

Két izraeli törvényhozó – az egyik a kormányzó Likud párt, a másik az ellenzéki liberális Jes Atid párt képviselője – arra ösztönzi a nemzetközi közösséget és a Nyugati világot, hogy fogadjanak be palesztin menekülteket a Gázai övezetből.

A Wall Street Journalnak írt véleménycikkükben Danny Danon (Likud) és Ram Ben-Barak (Jes Atid) felszólítja a „nyugati világ országait, hogy fogadjanak be korlátozott számban gázai családokat, akik kifejezték áttelepülési szándékukat”. A cikkben hivatkoznak az európai országok „hosszú múltra visszatekintő segítségnyújtására”, és azt javasolják, hogy „ha az országok csak 10 ezer embert fogadnának is be, már az is segítene enyhíteni a gázai válságot”.

(Times of Israel)

Öt héttel a Hamász október 7-i támadása után azonosították Vivian Silver kanadai-izraeli békeaktivista maradványait. Silver fia, Yonatan Zeigen a CBC Newsnak megerősítette 74 éves édesanyja halálát. Azt mondta, a maradványait már korábban megtalálták Beri kibucban, ahol lakott, de csak most, öt héttel a támadások után tudták beazonosítani a holttestét.

A nő háza porig égett, de a támadás utáni napokban még nem találták meg a holttestét, „nem volt nyoma dulakodásnak vagy lövéseknek”, ezért a családja azt hitte, hogy túszul ejtették és Gázába vitték. Zeigen múlt héten a CBC Radio 6 egyik műsorában elmondta, hogy a támadás reggelén telefonon és sms-ben tartotta a kapcsolatot édesanyjával, utoljára helyi idő szerint 10:54-kor hallott felőle. „Nagyon korán tudta, hogy a Hamász, a militánsok bejöttek a kibucba, de nem tudta, hogy mennyien vannak, és mi sem voltunk tisztában a támadás mértékével” – mondta.

Zeigen elmondta, hogy anyja nem sokkal a jom kipuri háború után, 1973-ban telepedett le Izraelben. Azért költözött a Beri kibucba, „mert részese akart lenni az izraeli-palesztin konfliktus békés megoldásának”. „Mindig is hitt abban, hogy az emberek, ha eltekintünk a politikától és az ideológiáktól, egyformán jók” – mondta a fia.

Vivian Silver aktív tagja volt számos humanitárius csoportnak, alapító tagja volt a Women Wage Peace nevű mozgalomnak, amely az izraeli-palesztin konfliktus lezárásáért és a nők békefolyamatba való bevonásáért küzd. Az utóbbi időben önkéntesként dolgozott a Road to Recovery nevű szervezetben is, és egészen a közelmúltig palesztinokat fuvarozott izraeli kórházakba Gázából. „Nagyon elfoglalt nő volt, aki jót tett, és emellett csodálatos anya és nagymama is volt” – mondta Zeigen a CBC Newsnak adott interjújában a múlt hónapban.

Az izraeli kormány szerint a Hamász terroristái október 7-én mintegy 1200 embert, köztük civileket és katonákat öltek meg az izraeli települések elleni támadásokban és rakétatámadásokban. A gázai határhoz közeli, 1100 fős Beri kibucban mintegy 120 embert mészároltak le, köztük nőket és gyerekeket.

(CBC News)

Az ENSZ humanitárius hivatala (OCHA) azt közölte, hogy kevesebb mint 10 nap alatt legalább 200 ezer ember menekült el Gáza északi részéről. Összesen mintegy 1,5 millió palesztin – Gáza lakosságának több mint kétharmada – menekült el az otthonából. Az OCHA figyelmeztetett, hogy a régió északi részén jelenleg csak egy kórház képes betegeket fogadni, az összes többi már nem képes működni az áramhiány és a folyamatos harcok miatt.

Izrael eközben felszólította a civileket, hogy ürítsék ki Gázavárost és a környező északi területeket, de az övezet déli része sem sokkal biztonságosabb. Az ENSZ által működtetett déli menedékhelyek már most is túlzsúfoltak, átlagosan 160 emberre jut egy WC.

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA), amely több mint 600 ezer embernek nyújt segítséget a dél-gázai létesítményekben, azt közölte, hogy holnapra kifogyhatnak az üzemanyagból, ami arra kényszerítheti őket, hogy a legtöbb segélyezési műveletüket leállítsák. Hozzátették, hogy nem tudják folytatni az élelmiszer- és gyógyszerimportot az egyiptomi rafahi átkelőn keresztül – amely a Gázai övezet egyetlen olyan határa, amelyet Izrael nem ellenőriz.

(Sky News)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője „temetőnek” nevezte a Gázai övezet legnagyobb kórházát. A Gáza északi részén található al-Sifa kórház az elmúlt napokban heves harcok frontvonalában állt. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a Hamász terroristái a kórház alatti alagutakban parancsnoki központot működtetnek, a Hamász és a kórház viszont tagadja ezt.

Christian Lindmeier, a WHO szóvivője szerint körülbelül 600 ember rekedt a kórházban. „A kórház körül holttestek hevernek, amelyekről nem lehet gondoskodni, még csak el sem lehet őket temetni, nem lehet őket hullaházba szállítani. A kórház már egyáltalán nem úgy működik, ahogy kellene. Majdnem olyan, mint egy temető” – mondta Lindemeier.

A menekült palesztinok az al-Sifa kórházban keresnek menedéket a Hamász és Izrael között zajló konfliktus közepette Gázában, 2023. november 8-án – Fotó: Doaa Rouqa / Reuters
A menekült palesztinok az al-Sifa kórházban keresnek menedéket a Hamász és Izrael között zajló konfliktus közepette Gázában, 2023. november 8-án – Fotó: Doaa Rouqa / Reuters

Az orvosok beszámolói szerint a kórházban felhalmozódtak az oszlásnak indult holttestek. Aggodalomra ad okot a több tucat koraszülött csecsemő sorsa is, akiket az áramkimaradások miatt nem tudnak inkubátorba helyezni. Dr. Mohamed Abu Selmia a BBC-nek azt mondta, hogy hét csecsemő már meghalt az oxigénhiány miatt.

Mark Regev, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök főtanácsadója azt mondta, hogy Izrael „gyakorlati megoldásokat” kínál a csecsemők evakuálására, és azzal vádolta a Hamászt, hogy nem fogadta el a javaslatukat.

Janez Lenarčič, az Európai Bizottság válságkezelésért felelős biztosa hétfőn arról beszélt, hogy a gázai kórházak több mint fele leállt, aminek elsősorban az üzemanyaghiány az oka.

(BBC)

Brazília elnöke azzal vádolta Izraelt, hogy „mindenféle kritérium nélkül ártatlan embereket gyilkol” a Gázai övezetben, és az ottani akciókat „ugyanolyan súlyosnak” minősítette, mint a Hamász október 7-i terrortámadásait.

Lula a kijelentéseit akkor tette, amikor hétfő este fogadta a Gázai övezetből kimenekített brazil állampolgárokat és családtagjaikat egy katonai reptéren, Brazíliavárosban. „Izrael állam megoldása ugyanolyan súlyos, mint a Hamászé. Ártatlan embereket gyilkolnak mindenféle kritérium nélkül.”

A brazil elnök azzal is vádolta Izraelt, hogy „bombákat dobálnak oda, ahol gyerekek, kórházak vannak, azzal az ürüggyel, hogy ott egy terrorista van”. „Ez megmagyarázhatatlan. Először meg kell menteni a nőket és a gyerekeket, aztán azzal harcolnak, akivel akarnak” – mondta Lula.

A brazíliai zsidó közösség képviselői tévesnek, igazságtalannak és veszélyesnek ítélték Lula kijelentéseit. Megvédték az izraeli hatóságok „látható és bizonyított erőfeszítéseit, amit a palesztin civilek megmentéséért tettek”.

(Guardian)




A hétfői híreket itt lehet visszaolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!