Az izraeli hadsereg bemutatta az al-Sifában zsákmányolt fegyvereket, a Hamász szerint az egész csak színjáték

2023. november 16. – 00:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg szerda esti bejelentése szerint egy parancsnoki központot, fegyvereket, kevlar-mellényeket, robbanóanyagot és számítástechnikai eszközöket foglaltak le az al-Sifa kórház MRI-részlegén – utóbbiak „komoly értékkel bírnak a hírszerzés számára”. A bizonyítékként bemutatott hadianyag kevéssé utal arra, hogy valóban az al-Shifa lenne a „Hamász dobogó szíve” – bár mivel a terrorszervezet tisztában volt azzal, hogy az intézmény lesz az izraeli offenzíva egyik fő célpontja, több hét állt rendelkezésére ahhoz, hogy eltávolíthassa az ott felhalmozott felszerelésének és berendezéseinek zömét.

A zsákmányolt fegyverek és felszerelés egy része Fotó: Israel Defense Forces
A zsákmányolt fegyverek és felszerelés egy része Fotó: Israel Defense Forces

A közlemény szűkszavúan azt is megemlíti, hogy az épületkomplexumba behatoló katonák tűzharcba keveredtek a Hamász ott talált terroristáival, akikkel végeztek. Az IDF a korábbi értesüléseket cáfolva közölte, hogy tovább folyik a kórház területének átvizsgálása, és a kórházi dolgozók, ápoltak, illetve az ide menekült civilek biztonságának megteremtésére irányuló akciók.

A Hamász az izraeli vádakat és bizonyítékokat „nevetségesnek és értéktelennek” minősítette, és felvetette, hogy az IDF vihette a kórházba a bizonyítékokként bemutatott felszerelési tárgyakat. A terrorszervezet nyilatkozata azzal vádolja Izraelt, hogy „nyomás alá akarja helyezni a gázai egészségügyi intézményeket”, és ki akarja szorítani lakóhelyéről a lakosságot.

(BBC)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!