Izraeli miniszter: Világszerte le fogjuk vadászni a Hamász vezetőit

2023. november 15. – 15:03

Másolás

Vágólapra másolva

„Izrael le fogja vadászni a Hamász vezetőit, legyenek akár Gázában vagy akárhol a világban. (…) Nincs az a város, nincs az az épület, ahol biztonságban érezhetik magukat. Ugyanúgy el fogjuk érni a Hamász-kormányzat vezetőit, mint ahogy elértük a Hamász-kormányzat központjait”

– jelentette ki Benni Ganc, az izraeli háborús kabinet tagja egy szerdai sajtóközleményében. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egykori vezérkari főnöke a legnagyobb ellenzéki erő, a Nemzeti Egység Párt vezetőjeként csatlakozott október 7-e után politikai ellenfele, Benjámin Netanjahu háborús kabinetjéhez tárca nélküli miniszterként – hogy ellensúlyt képezzen a kormánykoalíció nyíltan etnikai tisztogatást követelő palesztinellenes tagjaival szemben.

A nyilatkozat jelentőségét az adja, hogy nyíltan megüzente, Izrael likvidálni akarja a Hamász eddig nem bolygatott politikai szárnyának vezetőit is, akik főleg a libanoni Bejrútban, a katari Dohában és a szíriai Damaszkuszban élnek. A Hamász emigráns szervezeteit nem különösebben nehéz elérni; Ben Hubbard, a New York Times isztambuli tudósítója saját elmondása szerint minden különösebb nyomozás nélkül el tudta érni a szervezet bejrúti és dohai irodáit, ahol a Hamász befolyásos tagjai – igaz, nem a felső vezetés tagjai – nyilatkoztak is neki. Az izraeli hírszerzés évtizedek óta hajt végre célzott likvidálásokat ezekben az országokban, szóval operatív szempontból nem valószínű, hogy megoldhatatlan feladatot jelentene a Hamász vezetőinek meggyilkolása. Azonban könnyen lehet, hogy a kormányzat az izraeli túszok szabadon engedésében fontos közvetítői szerepet játszó Katart nem akarja magára haragítani azzal, hogy Dohában végez mondjuk Iszmail Haníjével, a szervezet politikai szárnyának elnökével.

(via Times of Israel)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!