Egy szemtanú szerint az izraeli katonák szobáról szobára járva ellenőrzik az al-Sifa kórházat

2023. november 15. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

A BBC gázai tudósítója kapcsolatban áll egy újságíróval, aki állítólag jelenleg is az al-Sifa kórházban tartózkodik. A szemtanú beszámolói szerint az izraeli erők szobáról szobára, emeletről emeletre járnak, és mindenkit – a személyzetet és a betegeket egyaránt – kikérdeznek. A katonákat orvosok és arabul beszélő tolmácsok kísérik őket (ez megegyezik az IDF jelentésével, miszerint orvosok és tolmácsok kísérik a csapatokat). Az újságíró szerint a kórház az izraeli hadsereg „teljes ellenőrzése alatt van”, és nincs lövöldözés.

Elmondása szerint az IDF katonái felszólították a 16 és 40 év közötti férfiakat, hogy hagyják el a kórház épületeit, kivéve a sebészeti és sürgősségi osztályokat, és menjenek a kórház udvarára, hogy egyesével ellenőrizzék őket. Az újságíró szerint a katonák figyelmeztető lövéseket is leadtak a levegőbe.

A BBC független forrásból nem tudta megerősíteni ezeket az állításokat, hivatalos jelentést egyelőre nem tett közzé sem az IDF, sem a Hamász azzal kapcsolatban, hogy jelenleg mi történik a kórházban.

Izraeli katona orvosi ellátmány feliratú dobozok mellett az al-Sifa kórház területén 2023. november 15-én – Fotó: IDF / Reuters
Izraeli katona orvosi ellátmány feliratú dobozok mellett az al-Sifa kórház területén 2023. november 15-én – Fotó: IDF / Reuters

A Reuters egy orvossal beszélt, ő azt mondta, mielőtt megrohamozták volna az komplexumot, az izraeli csapatok a Hamász terroristáival csaptak össze a kórház előtt (ezt is megerősítette korábban az IDF), ezért a személyzetnek a biztonságuk érdekében távol kellett maradnia az ablakoktól. Az orvos azt állítja, a katonák a kórházra is lőttek. Ezt az állítást nem igazolta független forrás.

Az IDF szerint a Hamász főhadiszállásként használja az al-Sifa kórházat, ezért „célzott támadást” hajtanak végre a komplexum egyik épületében. A Hamász tagadja a vádakat, a kórház vezetése pedig szintén azt állítja, hogy az épületekben kizárólag betegeket és sérülteket ápolnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!