Izrael korlátozott mennyiségű üzemanyag bejutását engedélyezi a Gázai övezetbe

2023. november 15. – 08:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli védelmi minisztérium Palesztin Hatóság és Izrael közötti polgári ügyekért felelős ügynökség (COGAT) szerdán kora reggel bejelentette, hogy a nap folyamán engedélyezi az ENSZ teherautóinak, hogy az egyiptomi határon lévő rafahi átkelőnél újratöltsenek. Ez az első alkalom, hogy Izrael engedélyezte az üzemanyag bejutását a területre a Hamász október 7-i támadása óta.

A COGAT közölte, hogy a döntés az Egyesült Államok kérésére született, és összesen 24 ezer liter üzemanyagot engednek be Gázába. Arról nem közölt részleteket, hogy a szállítmányok pontosan mikor érkezhetnek meg.

Üzemanyagot visz gázai területen egy izraeli katona 2023. november 12-én – Fotó: Israeli Army Handout / Reuters
Üzemanyagot visz gázai területen egy izraeli katona 2023. november 12-én – Fotó: Israeli Army Handout / Reuters

Az ENSZ humanitárius hivatala (OCHA) szerdai közleményében azt írta: „Az izraeli hatóságok jelezték, hogy november 15-én korlátozott mennyiségű üzemanyagot engednek be a Gázai övezetbe, amelyet kizárólag a beérkező humanitárius segélyek szétosztásához szükséges teherautók működtetésére használnak fel. Ez a humanitárius műveletekhez szükséges üzemanyagszükséglet töredékét jelenti. Továbbra is tilos az üzemanyag bevitele bármilyen más célra, beleértve a kórházak, vízellátó és szennyvízkezelő létesítmények generátorainak üzemeltetését”.

Izrael eddig azért nem engedett be üzemanyagot a Gázai övezetbe, mert úgy vélték, azonnal a Hamász kezére kerülne. Az IDF szerint vasárnap 300 liter üzemanyagot akartak szállítani az al-Sifa kórházba, de a Hamász nem volt hajlandó elfogadni a felajánlást. A kórház egyik sebésze szerint a 300 liternyi üzemanyaggal amúgy se mennének sokra, mert az legfeljebb harminc percre elég. Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége, az UNRWA kedd este közölte, hogy az üzemanyaghiány miatt leállhat a humanitárius tevékenységük Gázában.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!