Több ezer beteg és civil tartózkodik az al-Sifa kórházban

2023. november 15. – 07:54

Másolás

Vágólapra másolva

Vélhetően több ezer beteg és civil húzta meg magát a gázai al-Sifa kórházban, amelyet az izraeli erők szerdán kora reggel ostrom alá vettek. A pontos számok nem ismertek, a WHO és a Hamász eltérő becsléseket ismertetett:

A WHO kedden azt mondta, hogy az al-Sifában körülbelül 700 beteg, 400 kórházi dolgozó és 3000 civil tartózkodik.

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint legalább 2300 ember van még a kórházban – 650 beteg, 200-500 alkalmazott és körülbelül 1500 civil.

A Dar al-Sifa, vagyis a Gyógyulás háza a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi intézménye, Gázaváros északi részén, a Rimal negyedben található. Az IDF már 2014-ben, illetve a most zajló harcok során is azt állította, hogy a Hamász főhadiszállásként használja. A Hamász tagadja a vádakat, a kórház vezetése pedig szintén azt állítja, hogy a komplexumban kizárólag betegeket és sérülteket ápolnak egészségügyi szakemberek.

Az al-Sifában napok óta nincs se áram, se víz, és nagyon gyenge az internet, ami súlyosan korlátozza a betegellátást. A WHO főtitkára vasárnap arra figyelmeztetett, hogy „a kórház sajnálatosan nem képes már kórházként üzemelni”.

A kórházról ebben a cikkben írtunk részletesen hétfőn.

(BBC)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!