„Apa, apa, tíz embert megöltem a puszta kezemmel! A fiad egy hős!” – sokkoló filmet vetített le az izraeli nagykövetség

2023. november 10. – 21:36

„Apa, apa, tíz embert megöltem a puszta kezemmel! A fiad egy hős!” – sokkoló filmet vetített le az izraeli nagykövetség
A Hamász egyik legnagyobb mészárlásának helyszíne, Kfar Aza kibuc – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bemutatta a Hamász október 7-i véres támadásának felvételeit az izraeli nagykövetség egy újságíróknak szervezett, szűk körű vetítésen. A sokkoló képek utáni sajtótájékoztatón a nagykövet elmondta: ez nem a palesztinok és Izrael közötti konfliktus, hanem civilizációs összecsapás, amely a nyugati világot is érinti.

„Nem lesznek szép jelenetek, de ez a valóság. A felvételeket nem mutathatjuk meg a széles nyilvánosságnak, mert tekintettel kell lennünk az áldozatok családtagjaira, de a világnak tudnia kell, miféle emberekkel van dolgunk. Nőket és gyerekeket mészároltak le, tudnia kell a világnak, hogy ezek az alávaló mészárosok mit és hogyan tettek” – ezekkel a szavakkal vezette fel az izraeli nagykövet azoknak a felvételeknek a gyűjteményét, amelyek a Hamász október 7-i támadásainak brutális részleteit mutatja be. A vetítést az izraeli nagykövetség szervezte meg, szűk körben, újságírók előtt. A látottakról sem kép-, sem hangfelvétel nem készülhetett. Hasonló vetítést először Izraelben tartottak újságíróknak.

A 42 perc tömény borzalom mellbevágó, felfoghatatlan jelenetek sorozata, az október 7-i támadás kezdetétől – ahogyan a Hamász fegyveresei áttörnek a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó kerítésen – a települések, kibucok és a Nova Festival megtámadásáig. A terroristák összesen 1100 civilt, köztük nőket és gyerekeket, olykor egész családokat mészároltak le, 300 katonát öltek meg. 30 települést támadtak meg, köztük Kfar Azában szedték a legtöbb áldozatot: helyszíni riportunkat itt olvashatja, videónkat itt láthatja.

Ujjongó terroristák a civil halottak felett

A felvételek nagy részét maguk a palesztin terroristák készítették, kis sportkamerával vagy mobiltelefonnal. Emellett az áldozatok felvételei, autók fedélzeti kamerái, térfigyelő kamerák adják ki a több mint száz órából összeválogatott anyagot, amelynek minden pillanata túl van a józan ésszel felfoghatóság határán. Utakon autóikban megölt családok, menekülő fiatalok a fesztiválon, akiket örömujjongással kísérve lőnek le a terroristák, összeégett holttestek, félholtra verten megcsonkított áldozatok. De a felvételeket nézők lelkét talán a felfoghatóságon túli borzalmai miatt nem is a holttestek látványa gyötri meg, hanem az élők kétségbeesett kiszolgáltatottsága. Azé a két 8-10 éves gyereké, akik apjukkal együtt menekülnének egy védettebbnek hitt helyiségbe, de a fegyveresek rájuk találnak, és kézigránátot dobnak be. Az apa azonnal meghalt, utána a két gyereket sokkos állapotban, de saját lábukon vezeti vissza szobájukba a fegyveres.

„Apa tényleg meghalt” – mondja sírva a nagyobbik. „Tudom, láttam” – válaszolja kétségbeesetten öccse. Miközben kiabálnak, és a kisebbik rájön, hogy a fél szemére nem is lát, kényelmesen besétál egy terrorista, a hűtőből üdítőt vesz elő, majd kényelmesen odébbáll.

A két fiú, ahogy egymás sebét tisztogatja, és a nagyobbik, ahogy azt kiabálja, hogy „miért élek még?!”, valószínűleg örökre beleég minden néző emlékezetébe.

A felvételek közül néhány részlet korábban már a nyilvánosság elé került. Az országot sokkoló támadás után nem meglepő, hogy Izrael a Hamász felszámolását tűzte ki célul. „Ez nem katonai művelet, hanem háború” – hangzott el a vetítés utáni sajtótájékoztatón.

„Világossá kell tenni, hogy a Hamász épp olyan, mint az Iszlám Állam (ISIS) volt, amelynek szíriai mészárlásait döbbenten nézte a világ. Ugyanaz történik, miért lenne más? Mert az áldozatok izraeliek?” – kérdezte Izrael budapesti nagykövete, utalva arra, hogy Izraelnek mintha jobban kellene magyarázkodnia a Gázában végzett légi és szárazföldi válaszcsapásokért, mint azoknak, akik a mostanra darabokra szabdalva stabilizálódott Szíriában harcoltak a terroristák ellen.

A Hamász taktikájának része a palesztinok feláldozása

A Gázai övezet civil áldozatai – az összes halálos áldozat száma a Hamász által ellenőrzött palesztin egészségügyi minisztérium szerint meghaladta a tízezret – valóban próbára teszik Izrael nemzetközi megítélését, pedig Izrael szerint világos, hogy a palesztin civilek nagyrészt épp a Hamász taktikája miatt halnak meg nagy számban.

„A Hamász nem csinál titkot abból, hogy alagútrendszerével magát védi, a civilek élete szerintük az ENSZ, a nemzetközi közösség felelőssége” – mondta a nagykövet, megjegyezve, hogy ma már bizonyítható, milyen kórházak, iskolák alatt vannak fegyverraktárak, bombakészítésre alkalmas helyiségek, kilövőállások, parancsnoki szobák. Ez nemcsak védelmet nyújt, visszaélve a nemzetközi joggal, hanem áramhoz, üzemanyaghoz is juttatja őket, mivel a kórházak humanitárius segítség címén ezeket megkapják.

Kfar Aza kibuc – Fotó: Huszti István / Telex
Kfar Aza kibuc – Fotó: Huszti István / Telex

Amit az izraeli hadsereg most megtesz annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen a civil áldozat, az sokkal több, mint amit bármelyik másik hadsereg megtenne – hangzott el a sajtótájékoztatón.

  • Telefonon értesítik a lakókat a célba vett objektumban.
  • Korábban kopogtatóbombákat is használtak, ezek használatával most felhagytak.
  • Tízmillió sms-t küldtek ki mostanáig, figyelmeztetve a civileket, hogy hagyják el a megsemmisítendő célpontot.
  • Szórólapokkal tájékoztatják a lakosságot, hogy menjenek a Gázai övezet biztonságosabb, déli részébe.

Más kérdés, hogy a Hamásznak elemi érdeke, hogy ne engedje el a pajzsként szolgáló palesztin lakosságot. „Ez egy terrorista szervezet, megérteni csak úgy lehet, ha ezt figyelembe vesszük. Őket a legkevésbé sem érdeklik a civilek” – hangzott el.

A fentiekhez hasonló, humanitárius figyelmeztetést jellegéből adódóan nem is ad a Hamász soha. Őket a palesztinok sem érdeklik, hiszen voltak izraeli arabok is, akiket kivégeztek a terroristák, jegyezte meg a nagykövet.

„Ez egy kulturális, civilizációs összecsapás, amely nemcsak a mi gondunk, hanem az egész nyugati társadalomé” – mondta.

Anya, hős vagyok, megöltem egy zsidó nőt és a férjét

Ezt jelzi egy képek nélküli, mégis rendkívüli betekintést nyújtó jelenet: egy terrorista felhívja saját szüleit egyik áldozata telefonján.

„Apa, apa, tíz embert megöltem a puszta kezemmel! A fiad egy hős! Egy zsidó nő telefonjáról hívlak, megöltem őt és a férjét is... Szólj anyának is! Anya, anya, a fiad egy hős, öltem, öltem, öltem!” A fegyveres szavait apja isteni áldással hagyja jóvá.

Ezt a férfit az izraeli szervek már beazonosították, ez nem is volt nehéz a telefonhívás alapján. Ugyanígy megvan számos más elkövető neve is, akiket az izraeli egységek utol fognak érni.

Október 7. mindent megváltoztatott

A sokkoló támadás után az izraeli társadalomban érezhető változás állt be, a korábban megegyezést keresők is szinte lehetetlennek érzik a biztonságos egymás mellett élést – amit az Izrael megsemmisítését deklaráló Hamász egyébként is elutasít.

Erről az izraeli társadalmi változásról ebben az anyagunkban is olvashat túlélők és túszok rokonainak véleménye alapján. A bizalmatlanságot növeli több elem:

  • A nemzetközi közösség károsnak bizonyult támogatása: a Gázába áramló pénzek, eszközök nagy részét a Hamász a maga javára használta fel.
  • A történelmi tapasztalat: Izrael hiába vonult ki Gázából 2005-re, két évvel később helyben a minden korábbinál radikálisabb Hamász jutott hatalomra.
  • A sokkoló felvételek: nemcsak a mészárlás vágta mellbe a társadalmat, de az is, milyen tomboló tömeg fogadta ujjongva a Gázai övezetben a foglyokkal, holttestekkel visszatérő fegyvereseket.
  • A konstruktív hozzáállás kudarca: tavaly 20 ezer palesztin kapott munkavállalási engedélyt, és dolgozhatott például a most megtámadott kibucokban. Több felvétel arra utal, hogy a fegyveresek részben a tőlük szerzett információk alapján készíthették elő a támadást.

A túszokról a Hamász semmit nem árul el

A felvételeken a túszok elhurcolása is látszik, Izrael 240 elrabolt személyt, köztük 38 gyereket tart számon. A képek alapján azonban sok embert súlyos sérüléssel szállítottak el – azaz dobtak fel dzsipek platóira –, könnyen lehet, hogy orvosi ellátás híján többen belehalhattak sérüléseikbe.

Állapotukról nem tudni semmit, a Hamász még pontos számukat sem árulta el, arra pedig végképp nem volt hajlandó, hogy odaengedje hozzájuk legalább a Vöröskereszt orvosait. Az, hogy ezt a terrorista szervezet nem teszi meg, megint csak a háborús helyzetet erősíti, így aki a civilek életéért aggódva tiltakozik, annak elsősorban a Hamásztól kellene követelnie a konstruktívabb hozzáállást – tették hozzá.

Helyette Izrael inkább azzal szembesült, hogy az ország katonai válaszcsapását okolták a bajokért – részben ilyen szellemű nyilatkozatként volt értelmezhető az, amit az ENSZ főtitkára mondott. António Guterres elítélte ugyan a Hamász támadását, de azzal a lendülettel Izraelt is, kijelentve, hogy „56 év fojtogató megszállása az előzménye terrorista akciónak”. A nagykövetség szerint nem világos, hogyan jött ki az 56 év, hiszen Izrael 1967–2005 között ellenőrizte a területet, 18 éve nincs is jelen a Gázai övezetben. A nemzetközi szervezetek tehetetlensége miatt fogytán a türelem Izraelben. A héten Tel-Avivban egészségügyi dolgozók és a túszok rokonai tüntettek a Vöröskereszt ellen, tétlenséggel vádolva a nemzetközi szervezetet, amiért az a támadás után öt héttel sem tudta elérni, hogy láthassa a túszokat.

A felvételek 42 perc gyilkolással, holttestekkel teli képei után még egy gyomrost kap a néző egy rövid adattal: a képeken 138 holttest látható, azaz mindössze tizede annak, amennyi embert a Hamász október 7-én legyilkolt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!