„Apa, apa, tíz embert megöltem a puszta kezemmel! A fiad egy hős!” – sokkoló filmet vetített le az izraeli nagykövetség

2023. november 10. – 21:36

„Apa, apa, tíz embert megöltem a puszta kezemmel! A fiad egy hős!” – sokkoló filmet vetített le az izraeli nagykövetség
A Hamász egyik legnagyobb mészárlásának helyszíne, Kfar Aza kibuc – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bemutatta a Hamász október 7-i véres támadásának felvételeit az izraeli nagykövetség egy újságíróknak szervezett, szűk körű vetítésen. A sokkoló képek utáni sajtótájékoztatón a nagykövet elmondta: ez nem a palesztinok és Izrael közötti konfliktus, hanem civilizációs összecsapás, amely a nyugati világot is érinti.

„Nem lesznek szép jelenetek, de ez a valóság. A felvételeket nem mutathatjuk meg a széles nyilvánosságnak, mert tekintettel kell lennünk az áldozatok családtagjaira, de a világnak tudnia kell, miféle emberekkel van dolgunk. Nőket és gyerekeket mészároltak le, tudnia kell a világnak, hogy ezek az alávaló mészárosok mit és hogyan tettek” – ezekkel a szavakkal vezette fel az izraeli nagykövet azoknak a felvételeknek a gyűjteményét, amelyek a Hamász október 7-i támadásainak brutális részleteit mutatja be. A vetítést az izraeli nagykövetség szervezte meg, szűk körben, újságírók előtt. A látottakról sem kép-, sem hangfelvétel nem készülhetett. Hasonló vetítést először Izraelben tartottak újságíróknak.

A 42 perc tömény borzalom mellbevágó, felfoghatatlan jelenetek sorozata, az október 7-i támadás kezdetétől – ahogyan a Hamász fegyveresei áttörnek a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó kerítésen – a települések, kibucok és a Nova Festival megtámadásáig. A terroristák összesen 1100 civilt, köztük nőket és gyerekeket, olykor egész családokat mészároltak le, 300 katonát öltek meg. 30 települést támadtak meg, köztük Kfar Azában szedték a legtöbb áldozatot: helyszíni riportunkat itt olvashatja, videónkat itt láthatja.

Ujjongó terroristák a civil halottak felett

A felvételek nagy részét maguk a palesztin terroristák készítették, kis sportkamerával vagy mobiltelefonnal. Emellett az áldozatok felvételei, autók fedélzeti kamerái, térfigyelő kamerák adják ki a több mint száz órából összeválogatott anyagot, amelynek minden pillanata túl van a józan ésszel felfoghatóság határán. Utakon autóikban megölt családok, menekülő fiatalok a fesztiválon, akiket örömujjongással kísérve lőnek le a terroristák, összeégett holttestek, félholtra verten megcsonkított áldozatok. De a felvételeket nézők lelkét talán a felfoghatóságon túli borzalmai miatt nem is a holttestek látványa gyötri meg, hanem az élők kétségbeesett kiszolgáltatottsága. Azé a két 8-10 éves gyereké, akik apjukkal együtt menekülnének egy védettebbnek hitt helyiségbe, de a fegyveresek rájuk találnak, és kézigránátot dobnak be. Az apa azonnal meghalt, utána a két gyereket sokkos állapotban, de saját lábukon vezeti vissza szobájukba a fegyveres.

„Apa tényleg meghalt” – mondja sírva a nagyobbik. „Tudom, láttam” – válaszolja kétségbeesetten öccse. Miközben kiabálnak, és a kisebbik rájön, hogy a fél szemére nem is lát, kényelmesen besétál egy terrorista, a hűtőből üdítőt vesz elő, majd kényelmesen odébbáll.

A két fiú, ahogy egymás sebét tisztogatja, és a nagyobbik, ahogy azt kiabálja, hogy „miért élek még?!”, valószínűleg örökre beleég minden néző emlékezetébe.

A felvételek közül néhány részlet korábban már a nyilvánosság elé került. Az országot sokkoló támadás után nem meglepő, hogy Izrael a Hamász felszámolását tűzte ki célul. „Ez nem katonai művelet, hanem háború” – hangzott el a vetítés utáni sajtótájékoztatón.

„Világossá kell tenni, hogy a Hamász épp olyan, mint az Iszlám Állam (ISIS) volt, amelynek szíriai mészárlásait döbbenten nézte a világ. Ugyanaz történik, miért lenne más? Mert az áldozatok izraeliek?” – kérdezte Izrael budapesti nagykövete, utalva arra, hogy Izraelnek mintha jobban kellene magyarázkodnia a Gázában végzett légi és szárazföldi válaszcsapásokért, mint azoknak, akik a mostanra darabokra szabdalva stabilizálódott Szíriában harcoltak a terroristák ellen.

A Hamász taktikájának része a palesztinok feláldozása

A Gázai övezet civil áldozatai – az összes halálos áldozat száma a Hamász által ellenőrzött palesztin egészségügyi minisztérium szerint meghaladta a tízezret – valóban próbára teszik Izrael nemzetközi megítélését, pedig Izrael szerint világos, hogy a palesztin civilek nagyrészt épp a Hamász taktikája miatt halnak meg nagy számban.

„A Hamász nem csinál titkot abból, hogy alagútrendszerével magát védi, a civilek élete szerintük az ENSZ, a nemzetközi közösség felelőssége” – mondta a nagykövet, megjegyezve, hogy ma már bizonyítható, milyen kórházak, iskolák alatt vannak fegyverraktárak, bombakészítésre alkalmas helyiségek, kilövőállások, parancsnoki szobák. Ez nemcsak védelmet nyújt, visszaélve a nemzetközi joggal, hanem áramhoz, üzemanyaghoz is juttatja őket, mivel a kórházak humanitárius segítség címén ezeket megkapják.

Kfar Aza kibuc – Fotó: Huszti István / Telex
Kfar Aza kibuc – Fotó: Huszti István / Telex

Amit az izraeli hadsereg most megtesz annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen a civil áldozat, az sokkal több, mint amit bármelyik másik hadsereg megtenne – hangzott el a sajtótájékoztatón.

  • Telefonon értesítik a lakókat a célba vett objektumban.
  • Korábban kopogtatóbombákat is használtak, ezek használatával most felhagytak.
  • Tízmillió sms-t küldtek ki mostanáig, figyelmeztetve a civileket, hogy hagyják el a megsemmisítendő célpontot.
  • Szórólapokkal tájékoztatják a lakosságot, hogy menjenek a Gázai övezet biztonságosabb, déli részébe.

Más kérdés, hogy a Hamásznak elemi érdeke, hogy ne engedje el a pajzsként szolgáló palesztin lakosságot. „Ez egy terrorista szervezet, megérteni csak úgy lehet, ha ezt figyelembe vesszük. Őket a legkevésbé sem érdeklik a civilek” – hangzott el.

A fentiekhez hasonló, humanitárius figyelmeztetést jellegéből adódóan nem is ad a Hamász soha. Őket a palesztinok sem érdeklik, hiszen voltak izraeli arabok is, akiket kivégeztek a terroristák, jegyezte meg a nagykövet.

„Ez egy kulturális, civilizációs összecsapás, amely nemcsak a mi gondunk, hanem az egész nyugati társadalomé” – mondta.

Anya, hős vagyok, megöltem egy zsidó nőt és a férjét

Ezt jelzi egy képek nélküli, mégis rendkívüli betekintést nyújtó jelenet: egy terrorista felhívja saját szüleit egyik áldozata telefonján.

„Apa, apa, tíz embert megöltem a puszta kezemmel! A fiad egy hős! Egy zsidó nő telefonjáról hívlak, megöltem őt és a férjét is... Szólj anyának is! Anya, anya, a fiad egy hős, öltem, öltem, öltem!” A fegyveres szavait apja isteni áldással hagyja jóvá.

Ezt a férfit az izraeli szervek már beazonosították, ez nem is volt nehéz a telefonhívás alapján. Ugyanígy megvan számos más elkövető neve is, akiket az izraeli egységek utol fognak érni.

Október 7. mindent megváltoztatott

A sokkoló támadás után az izraeli társadalomban érezhető változás állt be, a korábban megegyezést keresők is szinte lehetetlennek érzik a biztonságos egymás mellett élést – amit az Izrael megsemmisítését deklaráló Hamász egyébként is elutasít.

Erről az izraeli társadalmi változásról ebben az anyagunkban is olvashat túlélők és túszok rokonainak véleménye alapján. A bizalmatlanságot növeli több elem:

  • A nemzetközi közösség károsnak bizonyult támogatása: a Gázába áramló pénzek, eszközök nagy részét a Hamász a maga javára használta fel.
  • A történelmi tapasztalat: Izrael hiába vonult ki Gázából 2005-re, két évvel később helyben a minden korábbinál radikálisabb Hamász jutott hatalomra.
  • A sokkoló felvételek: nemcsak a mészárlás vágta mellbe a társadalmat, de az is, milyen tomboló tömeg fogadta ujjongva a Gázai övezetben a foglyokkal, holttestekkel visszatérő fegyvereseket.
  • A konstruktív hozzáállás kudarca: tavaly 20 ezer palesztin kapott munkavállalási engedélyt, és dolgozhatott például a most megtámadott kibucokban. Több felvétel arra utal, hogy a fegyveresek részben a tőlük szerzett információk alapján készíthették elő a támadást.

A túszokról a Hamász semmit nem árul el

A felvételeken a túszok elhurcolása is látszik, Izrael 240 elrabolt személyt, köztük 38 gyereket tart számon. A képek alapján azonban sok embert súlyos sérüléssel szállítottak el – azaz dobtak fel dzsipek platóira –, könnyen lehet, hogy orvosi ellátás híján többen belehalhattak sérüléseikbe.

Állapotukról nem tudni semmit, a Hamász még pontos számukat sem árulta el, arra pedig végképp nem volt hajlandó, hogy odaengedje hozzájuk legalább a Vöröskereszt orvosait. Az, hogy ezt a terrorista szervezet nem teszi meg, megint csak a háborús helyzetet erősíti, így aki a civilek életéért aggódva tiltakozik, annak elsősorban a Hamásztól kellene követelnie a konstruktívabb hozzáállást – tették hozzá.

Helyette Izrael inkább azzal szembesült, hogy az ország katonai válaszcsapását okolták a bajokért – részben ilyen szellemű nyilatkozatként volt értelmezhető az, amit az ENSZ főtitkára mondott. António Guterres elítélte ugyan a Hamász támadását, de azzal a lendülettel Izraelt is, kijelentve, hogy „56 év fojtogató megszállása az előzménye terrorista akciónak”. A nagykövetség szerint nem világos, hogyan jött ki az 56 év, hiszen Izrael 1967–2005 között ellenőrizte a területet, 18 éve nincs is jelen a Gázai övezetben. A nemzetközi szervezetek tehetetlensége miatt fogytán a türelem Izraelben. A héten Tel-Avivban egészségügyi dolgozók és a túszok rokonai tüntettek a Vöröskereszt ellen, tétlenséggel vádolva a nemzetközi szervezetet, amiért az a támadás után öt héttel sem tudta elérni, hogy láthassa a túszokat.

A felvételek 42 perc gyilkolással, holttestekkel teli képei után még egy gyomrost kap a néző egy rövid adattal: a képeken 138 holttest látható, azaz mindössze tizede annak, amennyi embert a Hamász október 7-én legyilkolt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!