Már csak egy kórház működik minimális szinten Gáza északi részén

2023. november 15. – 08:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ humanitárius hivatala (OCHA) szerint már csak egy észak-gázai kórház működik. Kedd esti közleményében a szervezet azt írta:

„A jelentések szerint november 14-én Gáza városában és Gáza északi részén a kórházak közül már csak egy működik minimális szinten. Az összes többi kórház beszüntette működését az áram, az oxigén, az élelmiszer, a víz és az orvosi eszközök hiánya miatt, amit a bombázások és a környékükön zajló harcok súlyosbítottak. A gázai al-Ahli kórház jelenleg több mint 500 beteget fogad, és a jelentések szerint ez az egyetlen egészségügyi intézmény, amely képes betegeket fogadni északon. Azonban ez is egyre nagyobb hiányokkal és kihívásokkal néz szembe”.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a gázai kórházak több mint fele – a 36-ból 22 – az üzemanyaghiány, a támadások okozta károk és az ellátási bizonytalanság miatt nem tud működni. A WHO már korábban figyelmeztetett, hogy az északi kórházak kiürítése – ahogyan azt az izraeli hadsereg követeli – egyes betegek számára halálos ítélet lenne, mivel a déli, még működő kórházak sem tudnak több beteget fogadni.

(Guardian, BBC)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!