A WHO-nak sikerült újra kapcsolatba lépnie az al-Sifa kórházzal, súlyos helyzetről írnak

2023. november 12. – 10:58

frissítve

A WHO-nak sikerült újra kapcsolatba lépnie az al-Sifa kórházzal, súlyos helyzetről írnak
Palesztinok próbálják elhagyni a Gázai övezetet- Fotó: Belal Khaled / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • A WHO szombat éjszaka azt jelentette, hogy elveszítették a kapcsolatot Gáza legnagyobb kórházával. Vasárnap helyreállt a kapcsolat, de súlyos helyzetről számoltak be.
  • Izrael evakuációs folyosót nyit az al-Sifa kórház és Gáza legnagyobb délre tartó útja között.
  • Benjámin Netajnahu izraeli kormányfő szerint Izrael felajánlott üzemanyagot az al-Sifa kórháznak, de ez a Hamász miatt nem jutott el az intézményhez.
  • Rakétatalálat érte az ENSZ egyik gázavárosi irodáját.
  • Megnyílt a rafahi határátkelő, de csak azokat engedik át rajta, akik rajta vannak a listán.
  • Több mint 182 ezren vettek részt az antiszemitizmus elleni tüntetéseken vasárnap a francia nagyvárosokban. Marine Le Pen és pártja is ott volt Párizsban.

A WHO korábban azt jelentette, hogy elveszítették a kapcsolatot Gáza legnagyobb kórházával, vasárnap este Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főtitkára kiírta az X-en (volt Twitter), hogy sikerült kapcsolatba lépniük a kórházban dolgozókkal. A WHO főigazgatója szerint a helyzet súlyos és veszélyes, három nap telt el áram és víz nélkül, és nagyon gyenge interneteléréssel, ami súlyosan érintette, hogy a szükséges segítséget meg tudják adni. „A környéken zajló folyamatos lövöldözések és bombázások súlyosbították az amúgyis válságos körülményeket” – írta.

Fotó: Nicolas Liponne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Fotó: Nicolas Liponne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Szerinte nagyon megugrott az elhunyt betegek száma, a kórház pedig már nem tud kórházként működni. „A világ nem maradhat csendben, miközben kórházak, amelyeknek biztonságos menedéknek kellene lenniük, a halál, a pusztítás és a kétségbeesés helyszíneivé változnak” – írta. A WHO más humanitárius szervezetekkel, köztük az Orvosok Határok Nélküllel együtt az egészségügyi intézmények elleni támadások befejezésére szólított fel, és azonnali tűzszünetet szorgalmaz.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője közben arról írt, hogy az EU elítéli, hogy a Hamász kórházakat és civileket használ emberi pajzsként, lehetővé kell tenni, hogy a polgári lakosság elhagyhassa a harci övezetet.

Borrell hangsúlyozta, hogy a harcok a kórházakat is érintik, áldozatokat szedve a civilek és az egészségügyi személyzet körében. Mint írta, a nemzetközi humanitárius jog előírja, hogy a kórházakat, az egészségügyi infrastruktúrát és a kórházakban tartózkodó civileket meg kell védeni. A kórházakat azonnal el kell látni a szükséges felszerelésekkel, és a sürgős orvosi ellátást igénylő betegeket biztonságosan el kell szállítani. „Arra sürgetjük Izraelt, hogy a polgári lakosság védelmének biztosítása érdekében tanúsítson maximális önmérsékletet ezen a téren” – jelentette ki.

Az EU csatlakozik a harcok azonnali szüneteltetésére és humanitárius folyosók létrehozására irányuló felhívásokhoz, többek között a határátkelőhelyek kapacitásának növelésével és egy külön tengeri útvonalon keresztül, hogy a humanitárius segélyek biztonságosan eljuthassanak a Gázai övezet lakosságához. Szerinte Izraelnek joga van, hogy a nemzetközi joggal és a nemzetközi humanitárius joggal összhangban megvédje magát, de felhívta a figyelmet, hogy az EU nagyon komolyan aggódik a gázai humanitárius helyzet súlyosbodása miatt, sürgeti a humanitárius segélyekhez való gyors és akadálytalan humanitárius hozzáférést.

Borrell az EU névében ismét felszólította a Hamászt, hogy azonnal és feltétel nélkül engedje szabadon az összes túszt. (Guardian, MTI)

Több mint 182 ezren vettek részt az antiszemitizmus elleni tüntetéseken vasárnap a francia nagyvárosokban – közölte a francia belügyminisztérium az MTI beszámolója szerint. A legnagyobb felvonulást Párizsban tartották, ahol a rendőrség összesítése szerint a több mint 105 ezer ember vett részt. A fővároson kívül 110 településen 77 650-en vonultak utcára.

„Egy olyan Franciaország, ahol zsidó honfitársaink félnek, nem Franciaország” – írta vasárnap reggel közzétett levelében Emmanuel Macron államfő, aki személyesen nem volt jelen a párizsi menetben, de előre jelezte, hogy „lélekben ott lesz”, és „tisztelettel üdvözli” a résztvevőket. A menet élén Yaël Braun-Pivet, a nemzetgyűlés és Gérard Larcher, a szenátus elnöke vonult „A köztársaságért, az antiszemitizmus ellen!” feliratú molinó mögött, Élisabeth Borne miniszterelnök és a kormány több mint harminc tagja, valamint a két korábbi köztársasági elnök, a jobboldali Nicolas Sarkozy és a baloldali Francois Hollande társaságában.

Párizsi felvonulás az antiszemitizmus ellen – Fotó: Claudia Greco / Reuters Párizsi felvonulás az antiszemitizmus ellen – Fotó: Claudia Greco / Reuters
Párizsi felvonulás az antiszemitizmus ellen – Fotó: Claudia Greco / Reuters


„A polémiák sem szennyezhetik be ezt a példátlan kezdeményezést” – mondta Yaël Braun-Pivet, miután Marine Le Pen és pártja, a szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) is jelezte részvételét a párizsi menetben. Olivier Véran kormányszóvivő szerdán azt mondta, hogy a Nemzeti Tömörülésnek „nincs helye” a menetben. A kormányszóvivő arról beszélt, az RN-t „a náci Németországgal kollaboráló Vichy-rezsim örökösei alapították”, ugyanakkor „nemzeti egységre szólított fel az antiszemitizmus és az erőszak minden formájával szembeni küzdelemben”.

Egy baloldali zsidó szervezet, a Golem aktivistái megpróbálták megakadályozni, hogy Marine Le Pen csatlakozzon a tömeghez, de a rendőrség feltartóztatta őket.
„Pontosan ott vagyunk, ahol lennünk kell” – mondta Marine Le Pen pártja nemzetgyűlési képviselőinek gyűrűjében a tüntetésen francia újságíróknak.

Valamennyi parlamenti párt, jobb- és baloldalról egyaránt képviseltette magát a megmozduláson, egyedül a radikális baloldali Engedetlen Franciaország jelezte, hogy nem kíván olyan rendezvényen részt venni, amelyet az RN is támogat. A baloldali párt nemzetgyűlési képviselői közül ugyanakkor többen is megjelentek a strasbourgi felvonuláson.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta a CNN-nek adott interjújában, hogy nem fogják abbahagyni a harcokat az al-Sifa kórház közelében. Arról beszélt, hogy felhívást tettek közzé, hogy a betegeket és sérülteket evakuálják a kórházból, és információi szerint közel száz embert már ki is menekítettek. Azt mondta, hogy ehhez biztonságos korridorokat hoznak létre, amelyeken át délre lehet eljutni az ostromlott északi részről.

Az al-Sifa kórház személyzete áramkimaradásokról és a generátorok leállásáról számolt be. A Guardiannek a sebészet vezetője azt mondta, hogy miután az inkubátoroknak sem jutott már elég áram, a nővérek 39 gyereket vittek át a szülészeti osztályról a komplexum másik részére, de hárman meghaltak. A palesztin Vörös Félhold vasárnap jelezte, hogy az al-Kudsz kórház már nem működőképes, mivel elfogyott az üzemanyag, és ezért elment az áram.

A WHO arról írt, hogy az utolsó információik szerint az al-Sifa kórházat tankok veszik körül. Az Izraeli Védelmi Erők régóta állítják, hogy a Hamász egyik központja az al-Sifa kórház alatti pincében és alagutakban található, de tagadják, hogy megtámadták volna az intézményt. Szerintük egy közeli épületet támadtak.

Netanjahu vasárnap arról is beszélt az NBC Newsnak, hogy szerinte Izrael felajánlott üzemanyagot az al-Sifa kórháznak. „Nem a betegekkel vagy a civilekkel harcolunk” – mondta. Azonban Netanjahu szerint ezt visszautasították, mert az egészségügyi intézményekben is rejtőző Hamász nem akar a kórházaknak juttatni üzemanyagot, hanem a terrorszervezet alagútjaiba akarják ezeket vinni.

Jichák Hercog izraeli elnök a BBC-nek vasárnap azt is mondta, hogy van áram az al-Sifában, és szerinte minden működőképes a kórházban.

Netanjahu újból kizárta, hogy hosszabb humanitárius szünetet vezessenek be. Az Egyesült Államok korábban háromnapos szünetet javasolt a harcokban, hogy a palesztin civilek elmenekülhessenek a leginkább támadás alatt álló részekről. „Ez nem szünet, ha arról beszélünk, hogy hagyjuk abba a harcokat, az pontosan az, amit a Hamász akar” – mondta. Izrael csütörtökön jelentette be, hogy naponta néhány órás lokális szüneteket vezet be, hogy az adott részről a civilek délre menekülhessenek.

A Reuters palesztin forrásokra hivatkozva arról is írt, hogy a Hamász vasárnap jelezte, hogy felfüggeszti a túszokról szóló tárgyalásokat amiatt, ahogy Izrael az al-Sifa kórházat kezeli.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó közben arról beszélt a CBS Newsnak, hogy az Egyesült Államok el akarja kerülni, hogy a kórházakon belül harcok alakuljanak ki a Gázai övezeten belül, ez veszélyeztetné a civilek életét, és ezt jelezték az izraeli erőknek is. Sullivan ugyanakkor hozzátette, hogy a nyilvánosan elérhető információk arra utalnak, hogy a Hamász más civil létesítményekhez hasonlóan ugyanúgy felhasznál egyes kórházakat is parancsnoki központként vagy fegyverraktárként.

A WHO korábban azt jelentette, hogy elveszítették a kapcsolatot Gáza legnagyobb kórházával, vasárnap este pedig az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet is jelezte, hogy szombat este óta nem tudják elérni a munkatársaikat az al-Sifa kórházban, a Gázai övezet északi részén, írja a Guardian.

A személyzet áramkimaradásokról és a generátorok leállásáról számolt be. Miután az inkubátoroknak sem jutott már megfelelően áram, a nővérek 39 gyereket vittek át a szülészeti osztályról a komplexum másik részére, a sebészetre, ahol nyolcasával rakták őket egy-egy ágyra, és megpróbálják melegen tartani őket.

Korábbi jelentések arról szóltak szombat reggel, hogy két koraszülött is meghalt, miután áramkimaradások voltak a kórházban. Marvan Abu Szada, a sebészet vezetője a Guardiannek vasárnap már azt mondta, hogy egy másik csecsemő is meghalt vasárnap reggel, és a 36 életben maradt gyerek állapota is romlott a hétvégén. „Attól félek, hogy az összes csecsemő meg fog halni” – mondta az orvos.

2023. november 10-i kép az al-Sifa kórházból – Fotó: Khader Al Zanoun / AFP
2023. november 10-i kép az al-Sifa kórházból – Fotó: Khader Al Zanoun / AFP

Hozzátette, hogy az al-Sifa kórháznak volt a legnagyobb koraszülött osztálya a Gázai övezetben, és sehol máshol nem tudnák megfelelően ellátni a csecsemőket. Az orvos szerint senki sem tud se ki-, se bemenni a kórházból. Összesen hatszáz beteg maradt még a kórházban, őket az ablakoktól távolabb helyezték el, hogy nehogy megsérüljenek lövésektől.

Az Izraeli Védelmi Erők régóta állítja, hogy a Hamász központja a kórház alatti pincében és alagutakban található, de tagadják, hogy megtámadták volna az intézményt. Szerintük egy közeli épületet támadtak.

Jichák Hercog izraeli elnök a BBC-nek vasárnap azt is mondta, hogy van áram az al-Sifában, és szerinte minden működőképes a kórházban.

Izrael azt is jelezte, hogy evakuációs folyosót nyit az al-Sifa kórház és Gáza legnagyobb délre tartó útja, a Szala al-Din út között. Az IDF szerint azt is felajánlották, hogy segítenek más gázai kórházakba evakuálni a betegeket, sérülteket.

Az IDF egyik szóvivője, Richard Hecht a Guardian szerint azt mondta, hogy még dolgoznak azokon a terveken, hogyan lehet a csecsemőket evakuálni az al-Sifa kórházból. Hecht szerint a Hamász közbeavatkozása miatt nem halad a csecsemők evakuálása, de próbálnak valamilyen megoldást találni. „Nem akarunk elfoglalni kórházakat, a terroristák infrastruktúráját akarjuk felszámolni” – mondta.

Többeket megsebesített a Hezbollah Libanonból Izraelbe átlőtt páncéltörő rakétája, jelentette be az Izraeli Védelmi Erők (IDF). Az izraeli erők tüzérséggel válaszoltak. A mentők azt mondták, hogy egy ember életveszélyesen megsérült, rajta kívül öt másik sérült lehet. Munkáltatójuk szerint az áldozatok a helyi elektromos művek dolgozói voltak, akik a megrongálódott villanyvezetékeket javították a korábban már kiürített határvidéken.

Az izraeli-libanoni határvidék 2023. november 11-én – Fotó: Hassan Fneich / AFP
Az izraeli-libanoni határvidék 2023. november 11-én – Fotó: Hassan Fneich / AFP

Korábban az ENSZ Libanonban szolgáló békefenntartó missziója (UNIFIL) bejelentette, hogy egy békefenntartóját meglőtték szombat éjszaka az izraeli határ közelében. Az állapota stabil, azt nem tudni, hogy melyik oldalról érte a lövés.

Az izraeli–libanoni határon folyamatosak az átlövések az elmúlt hetekben, az ottani helyzetről itt írtunk bővebben.

(BBC)

Minden ember élete szent, legyen keresztény, zsidó, muszlim, akármilyen nép vagy vallás tagja, mondta Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap. A katolikus egyházfő délben mondott beszédében hangsúlyozta: nincsen pillanat, amikor ne gondolna a súlyos helyzetre Izrael és a palesztin területek között. „Közelségét” fejezte ki mindazokkal, akik szenvednek, akár palesztinokról, akár izraeliekről van szó.

Fotó: Andreas Solaro / AFP
Fotó: Andreas Solaro / AFP

A harcok leállítását sürgette, mint mondta, a fegyverek soha nem fognak békéhez vezetni. Azt is hozzátette, hogy a konfliktusnak nem szabad tovább szélesednie. Gázában a sebesültek azonnali ellátását, a civil lakosság védelmét szorgalmazta, és még több humanitárius segítséget kért az „elgyötört palesztin népnek”. Másrészt az izraeli túszok szabadon engedését sürgette, elsősorban a gyerekekét és az idősekét. (MTI)

Az Al Jazeera jelentése szerint a Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium nem tud friss jelentést közzétenni a halálozások számáról, mert a kórházakat támadják az izraeliek.

„A kórházak célba vétele és a holttestek vagy sebesültek bejutásának megakadályozása miatt az egészségügyi tárca szombaton nem tudott pontos statisztikákat közölni az elmúlt órákban elhunytak és sérültek számáról” – írta a minisztérium.

A korábbi adatok alapján 11 100 palesztin halt meg az izraeli támadásokban, köztük több mint 8 000 gyerek és nő, a sebesültek száma pedig meghaladta a 28 000-et. Ezeket a számokat azonban nem sikerül a minisztériumtól függetlenül megerősíteni.

(Al Jazeera)

A múlt hét közepétől tömegek várták a Gázai övezet és Egyiptom határán lévő rafahi átkelőnél, hogy reggelente kifüggesszenek néhány papírt a kapura. Az a néhány A4-es lap sokak számára a haláltól való megmenekülést is jelentette. A papírokon egy névsor volt, pár száz személy nevével, akik engedélyt kaptak arra, hogy elhagyják a háború sújtotta területet.

Szerdától kezdve főleg kettős állampolgárok, külföldiek és sebesültek egy csoportja kapott engedélyt arra, hogy átkeljen Egyiptomba. A legtöbben a családi ügyeik miatt érkeztek látogatóba a Gázai övezetbe még a Hamász október 7-én Izrael ellen elkövetett terrortámadásai és az utána megindult izraeli válaszcsapások előtt.

Szombat óta bizonytalanná vált, hogy mennyien és mikor hagyhatják el az övezetet.

A határátkelőről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.


Eylon Levy izraeli kormányszóvivő azzal vádolta meg a Gázában működő nemzetközi szervezeteket, hogy aktívan kockáztatják a palesztin civilek életét. Konkrétan a Vöröskeresztet, az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) és az ENSZ humanitárius ügyek koordinációjával foglalkozó irodáját nevezte meg.

„Egy hónapig nem támogatták azt, hogy az északi területekről evakuálják a civileket. Most mindenkit veszélybe sodornak azzal, hogy elhamarkodott evakuálást követelnek a földi hadviselés kellős közepén” – írta Levy.

A közösségi médiában közzétett második bejegyzésében hozzátette, hogy „az ENSZ-ügynökségeknek is hosszan, keményen tükörbe kell néznie azért, mert bűnrészes a Hamász emberi pajzsos stratégiájában”.

Az izraeli hadsereg többször követelte, hogy Gáza északi részén lakók mozogjanak az övezet déli részére. Emellett viszont Izrael továbbra is bombázta az övezet déli részén található városokat, köztük Rafaht és Khán Júniszt.

(The Guardian)

A Reuters hírügynökség jelentése szerint civilek egy csoportja ma elhagyhatta Gázát a rafahi határátkelőn keresztül. Az ügynökség meg nem nevezett egyiptomi biztonsági forrásokra hivatkozik. Ha valóban így van, akkor három nap után először nyílt meg a határ Egyiptom felé.

A határon azok kelhetnek csak át, akik a korábbi listákon rajta vannak, új lista nincs, írja a BBC.

A BBC azon kérdésére, hogy hamarosan közzétesznek-e új listát, Hisham Adwan, a Gázai Átkelőhelyek Főhatóságának szóvivője azt mondta: „A rafahi átkelő november 1-től nyitva áll egyiptomiak és külföldi állampolgárok, valamint néhány súlyosan sérült palesztin számára. Folyamatosan frissítjük és közzétesszük a kitelepítettek listáját.”

(BBC)

„Körülbelül két órával ezelőtt elmentem vásárolni a gyerekeimnek pár dolgot Bani Suhaila faluba, Kán Júnisztól keletre” – írja Rushdi Abualouf, a BBC gázai tudósítója. „Egy kedves férfi meghívott egy csésze forró teára. Hirtelen négy bomba zuhant le körülöttünk, gyors egymásutánban.”

Az újságíró nem sérült meg, de úgy érezte, „ezúttal a halál nagyon közel volt”.

„Kövek repültek a fejünk felett. Sikoltozás hallatszott, és üvegek repkedtek körülöttünk. Egy körülbelül 10 házból álló tömb megsemmisült. Az embereket por és vér borította. Egy férfi egy sérült kislányt cipelt, és azt kiabálta: Hívj mentőt! Négy halottat és több mint száz sérültet láttam, és hallottam a romok alatt rekedtek segélykiáltásait.”

(BBC)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt írják a Telegramon, hogy épp civileket evakuáltak egy csata közben, mikor a Hamászosok rájuk lőttek – írja a Guardian. A jelentés szerint az izraeli katonák kézifegyverekkel és tankokkal is visszalőttek.

Egy másik összecsapásnál az IDF katonái arra jutottak, hogy egy épület tele van terroristákkal, ezért légi támogatást kértek, és egy katonai repülő szétlőtte az épületet. Hozzátették, hogy az elmúlt 24 órában több terroristár is megöltek, valamint több Hamász-létesítményt is likvidáltak. Független forrásból nem nagyon lehet megerősíteni ezeket az állításokat.

Izrael vakuációs folyosót nyit az al-Shifa kórház és Gáza legnagyobb délre tartó útja, a Szala al-Din út között – írja az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közleménye alapján a BBC.

Az IDF azt ígéri, hogy helyi idő szerint 10 és 14 óra között felfüggesztik a harcokat Dzsabalia környékén, hogy aki akar, délre tudjon menekülni. A BBC-nek egy szóvivő azt is elismételte, hogy nem lövik a kórházat, csak a mellette lévő épületet, ahonnan a Hamász az IDF állítása szerint korábban támadásokat indított.

Azt is megjegyezte, hogy kapcsolatban állnak az al-Shifa kórházzal, és felajánlották, hogy segítenek más gázai kórházakba evakuálni a betegeket, sérülteket.

A WHO szombat éjszaka azt jelentette, hogy elveszítették a kapcsolatot Gáza legnagyobb kórházával – írja a BBC. A szervezet a Twitteren írt arról, hogy az utolsó információik szerint a kórházat tankok veszik körül.

Az Izraeli Védelmi Erők régóta állítja, hogy a Hamász központja a kórház alatti pincében és alagutakban található, de tagadják, hogy megtámadták volna az intézményt.

A WHO szerint a kórházi kapcsolattartóik csatlakoztak a „több tízezer kitelepített emberhez”, akik próbálják elhagyni a régiót. Aggodalmukat fejezték ki a jelenleg is a kórházban dolgozókért, valamint a betegekért, köztük rengeteg gyerekért, akik közül sokan gépekre szorulnak, hogy életben maradjanak. Jelentések szerint szombaton két koraszülött is meghalt, miután elment az áram a kórházban.

A szervezet azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket, valamint a betegek biztonságos, szakszerű orvosi evakuációját követeli Egyiptomba.

Éjszaka rakétatalálat érte az ENSZ egyik gázavárosi irodáját – írja a BBC. Erről az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) igazgatója írt a Twitteren.

Achim Steiner bejegyzése szerint az épületben menedéket keresők közül sokan meghaltak vagy megsérültek.

„Ez minden tekintetben helytelen. A civileket, a civil infrastruktúrát és az ENSZ sérthetetlenségét mindig meg kell védeni”

– írta.

Az UNDP közleménye szerint november 6-án több száz civil menekült a korábban az ENSZ által működtetett épületegyüttesbe, és ezt az információt akkor nyilvánosságra hozták.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!