Netanjahu szerint Izrael felajánlott üzemanyagot az al-Sifa kórháznak

2023. november 12. – 21:53

Másolás

Vágólapra másolva

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta a CNN-nek adott interjújában, hogy nem fogják abbahagyni a harcokat az al-Sifa kórház közelében. Arról beszélt, hogy felhívást tettek közzé, hogy a betegeket és sérülteket evakuálják a kórházból, és információi szerint közel száz embert már ki is menekítettek. Azt mondta, hogy ehhez biztonságos korridorokat hoznak létre, amelyeken át délre lehet eljutni az ostromlott északi részről.

Az al-Sifa kórház személyzete áramkimaradásokról és a generátorok leállásáról számolt be. A Guardiannek a sebészet vezetője azt mondta, hogy miután az inkubátoroknak sem jutott már elég áram, a nővérek 39 gyereket vittek át a szülészeti osztályról a komplexum másik részére, de hárman meghaltak. A palesztin Vörös Félhold vasárnap jelezte, hogy az al-Kudsz kórház már nem működőképes, mivel elfogyott az üzemanyag, és ezért elment az áram.

A WHO arról írt, hogy az utolsó információik szerint az al-Sifa kórházat tankok veszik körül. Az Izraeli Védelmi Erők régóta állítják, hogy a Hamász egyik központja az al-Sifa kórház alatti pincében és alagutakban található, de tagadják, hogy megtámadták volna az intézményt. Szerintük egy közeli épületet támadtak.

Netanjahu vasárnap arról is beszélt az NBC Newsnak, hogy szerinte Izrael felajánlott üzemanyagot az al-Sifa kórháznak. „Nem a betegekkel vagy a civilekkel harcolunk” – mondta. Azonban Netanjahu szerint ezt visszautasították, mert az egészségügyi intézményekben is rejtőző Hamász nem akar a kórházaknak juttatni üzemanyagot, hanem a terrorszervezet alagútjaiba akarják ezeket vinni.

Jichák Hercog izraeli elnök a BBC-nek vasárnap azt is mondta, hogy van áram az al-Sifában, és szerinte minden működőképes a kórházban.

Netanjahu újból kizárta, hogy hosszabb humanitárius szünetet vezessenek be. Az Egyesült Államok korábban háromnapos szünetet javasolt a harcokban, hogy a palesztin civilek elmenekülhessenek a leginkább támadás alatt álló részekről. „Ez nem szünet, ha arról beszélünk, hogy hagyjuk abba a harcokat, az pontosan az, amit a Hamász akar” – mondta. Izrael csütörtökön jelentette be, hogy naponta néhány órás lokális szüneteket vezet be, hogy az adott részről a civilek délre menekülhessenek.

A Reuters palesztin forrásokra hivatkozva arról is írt, hogy a Hamász vasárnap jelezte, hogy felfüggeszti a túszokról szóló tárgyalásokat amiatt, ahogy Izrael az al-Sifa kórházat kezeli.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó közben arról beszélt a CBS Newsnak, hogy az Egyesült Államok el akarja kerülni, hogy a kórházakon belül harcok alakuljanak ki a Gázai övezeten belül, ez veszélyeztetné a civilek életét, és ezt jelezték az izraeli erőknek is. Sullivan ugyanakkor hozzátette, hogy a nyilvánosan elérhető információk arra utalnak, hogy a Hamász más civil létesítményekhez hasonlóan ugyanúgy felhasznál egyes kórházakat is parancsnoki központként vagy fegyverraktárként.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!