Bal- és jobboldali pártok együtt vonultak fel Párizsban az antiszemitizmus ellen tiltakozva

2023. november 12. – 23:33

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 182 ezren vettek részt az antiszemitizmus elleni tüntetéseken vasárnap a francia nagyvárosokban – közölte a francia belügyminisztérium az MTI beszámolója szerint. A legnagyobb felvonulást Párizsban tartották, ahol a rendőrség összesítése szerint a több mint 105 ezer ember vett részt. A fővároson kívül 110 településen 77 650-en vonultak utcára.

„Egy olyan Franciaország, ahol zsidó honfitársaink félnek, nem Franciaország” – írta vasárnap reggel közzétett levelében Emmanuel Macron államfő, aki személyesen nem volt jelen a párizsi menetben, de előre jelezte, hogy „lélekben ott lesz”, és „tisztelettel üdvözli” a résztvevőket. A menet élén Yaël Braun-Pivet, a nemzetgyűlés és Gérard Larcher, a szenátus elnöke vonult „A köztársaságért, az antiszemitizmus ellen!” feliratú molinó mögött, Élisabeth Borne miniszterelnök és a kormány több mint harminc tagja, valamint a két korábbi köztársasági elnök, a jobboldali Nicolas Sarkozy és a baloldali Francois Hollande társaságában.

Párizsi felvonulás az antiszemitizmus ellen – Fotó: Claudia Greco / Reuters Párizsi felvonulás az antiszemitizmus ellen – Fotó: Claudia Greco / Reuters
Párizsi felvonulás az antiszemitizmus ellen – Fotó: Claudia Greco / Reuters


„A polémiák sem szennyezhetik be ezt a példátlan kezdeményezést” – mondta Yaël Braun-Pivet, miután Marine Le Pen és pártja, a szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) is jelezte részvételét a párizsi menetben. Olivier Véran kormányszóvivő szerdán azt mondta, hogy a Nemzeti Tömörülésnek „nincs helye” a menetben. A kormányszóvivő arról beszélt, az RN-t „a náci Németországgal kollaboráló Vichy-rezsim örökösei alapították”, ugyanakkor „nemzeti egységre szólított fel az antiszemitizmus és az erőszak minden formájával szembeni küzdelemben”.

Egy baloldali zsidó szervezet, a Golem aktivistái megpróbálták megakadályozni, hogy Marine Le Pen csatlakozzon a tömeghez, de a rendőrség feltartóztatta őket.
„Pontosan ott vagyunk, ahol lennünk kell” – mondta Marine Le Pen pártja nemzetgyűlési képviselőinek gyűrűjében a tüntetésen francia újságíróknak.

Valamennyi parlamenti párt, jobb- és baloldalról egyaránt képviseltette magát a megmozduláson, egyedül a radikális baloldali Engedetlen Franciaország jelezte, hogy nem kíván olyan rendezvényen részt venni, amelyet az RN is támogat. A baloldali párt nemzetgyűlési képviselői közül ugyanakkor többen is megjelentek a strasbourgi felvonuláson.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!