Harminchat csecsemő életéért küzdenek az al-Sifa kórházban

2023. november 12. – 21:37

Másolás

Vágólapra másolva

A WHO korábban azt jelentette, hogy elveszítették a kapcsolatot Gáza legnagyobb kórházával, vasárnap este pedig az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet is jelezte, hogy szombat este óta nem tudják elérni a munkatársaikat az al-Sifa kórházban, a Gázai övezet északi részén, írja a Guardian.

A személyzet áramkimaradásokról és a generátorok leállásáról számolt be. Miután az inkubátoroknak sem jutott már megfelelően áram, a nővérek 39 gyereket vittek át a szülészeti osztályról a komplexum másik részére, a sebészetre, ahol nyolcasával rakták őket egy-egy ágyra, és megpróbálják melegen tartani őket.

Korábbi jelentések arról szóltak szombat reggel, hogy két koraszülött is meghalt, miután áramkimaradások voltak a kórházban. Marvan Abu Szada, a sebészet vezetője a Guardiannek vasárnap már azt mondta, hogy egy másik csecsemő is meghalt vasárnap reggel, és a 36 életben maradt gyerek állapota is romlott a hétvégén. „Attól félek, hogy az összes csecsemő meg fog halni” – mondta az orvos.

2023. november 10-i kép az al-Sifa kórházból – Fotó: Khader Al Zanoun / AFP
2023. november 10-i kép az al-Sifa kórházból – Fotó: Khader Al Zanoun / AFP

Hozzátette, hogy az al-Sifa kórháznak volt a legnagyobb koraszülött osztálya a Gázai övezetben, és sehol máshol nem tudnák megfelelően ellátni a csecsemőket. Az orvos szerint senki sem tud se ki-, se bemenni a kórházból. Összesen hatszáz beteg maradt még a kórházban, őket az ablakoktól távolabb helyezték el, hogy nehogy megsérüljenek lövésektől.

Az Izraeli Védelmi Erők régóta állítja, hogy a Hamász központja a kórház alatti pincében és alagutakban található, de tagadják, hogy megtámadták volna az intézményt. Szerintük egy közeli épületet támadtak.

Jichák Hercog izraeli elnök a BBC-nek vasárnap azt is mondta, hogy van áram az al-Sifában, és szerinte minden működőképes a kórházban.

Izrael azt is jelezte, hogy evakuációs folyosót nyit az al-Sifa kórház és Gáza legnagyobb délre tartó útja, a Szala al-Din út között. Az IDF szerint azt is felajánlották, hogy segítenek más gázai kórházakba evakuálni a betegeket, sérülteket.

Az IDF egyik szóvivője, Richard Hecht a Guardian szerint azt mondta, hogy még dolgoznak azokon a terveken, hogyan lehet a csecsemőket evakuálni az al-Sifa kórházból. Hecht szerint a Hamász közbeavatkozása miatt nem halad a csecsemők evakuálása, de próbálnak valamilyen megoldást találni. „Nem akarunk elfoglalni kórházakat, a terroristák infrastruktúráját akarjuk felszámolni” – mondta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!