Megnyílt a rafahi határátkelő, betegek és külföldiek korlátozott evakuálása várható

2023. november 1. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

Megnyitották a rafahi határátkelőt, a Gáza és Egyiptom közötti átkelőhelyről készült videófelvételeken látható, hogy az emberek és az autók jutnak át rajta. A Katar által közvetített megállapodás értelmében külföldi- és kettős állampolgárok és betegek korlátozott evakuálása várható.

Palesztin és egyiptomi források már kedden arról beszéltek, hogy szerdán megnyílhat a rafahi határátkelő az olyan gázai civilek előtt, akiknek kórházi kezelésre van szükségük, és ezt Egyiptomban kapnák meg. Később a Sky News szerint a palesztin források jelezték, hogy 81 emberről lehet szó.

Szerda reggel meg is érkezett a mentőautó-flotta a határátkelőhöz Rafahban, hogy Egyiptomba szállítsa a sérült palesztinokat. Ha sikeresen átkelnek, ők lesznek az első ismert palesztinok, akiket az Izraellel vívott háború több mint három héttel ezelőtti kezdete óta kiengedtek a Gázai övezetből. Egyiptom is megerősítette, hogy 81 súlyosan sérült palesztin, valamint a külföldi állampolgárok első csoportjának átkelését engedélyezték.

Az egyiptomi mentőkonvoj, amely súlyosan sérült embereket szállít majd az országba, arra vár, hogy áthaladjon a rafahi átkelőn az egyiptomi oldalról 2023. november 1-jén – Fotó: Stringer / Reuters
Az egyiptomi mentőkonvoj, amely súlyosan sérült embereket szállít majd az országba, arra vár, hogy áthaladjon a rafahi átkelőn az egyiptomi oldalról 2023. november 1-jén – Fotó: Stringer / Reuters

James Cleverly brit külügyminiszter szerda reggel az X-en azt írta, a rafahi határátkelő „valószínűleg ma megnyílik a külföldiek első csoportja előtt”. „A brit csapatok készen állnak arra, hogy segítsenek a brit állampolgároknak, amint képesek lesznek elhagyni az országot” – írta.

Kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy közel 400 amerikai és családtagjaik – összesen mintegy 1000 ember – rekedt Gázában. Azt egyelőre nem lehet tudni, ők mikor távozhatnak a területről. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint Blinken hétfőn beszélt katari kollégájával arról, hogy nyomást gyakoroljanak a Hamászra, hogy engedje el az amerikaiakat és más külföldi állampolgárokat.

(Guardian, CNN)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!