Netanjahu: Ez még csak a kezdet, meg fogjuk törni a Hamászt!

2023. október 13. – 07:36

frissítve

Netanjahu: Ez még csak a kezdet, meg fogjuk törni a Hamászt!
Az izraeli hadsereg katonái a Gázai övezet határán 2023. október 13-án – Fotó: Jack Guez / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kérjük olvasóinkat, hogy amennyiben Izraelben élnek és van rá lehetőségük, írjanak nekünk az [email protected] címre! Köszönjük szépen!

  • 1,1 millió ember evakuálását követeli az izraeli hadsereg a Gázai övezetben
  • Az ENSZ szerint a kiürítés nem oldható meg ilyen gyorsan: ezt a reakciót az izraeli nagykövet szégyenteljesnek nevezte
  • A Hamász felszólította a palesztinokat, hogy maradjanak otthonukban, és ne engedelmeskedjenek az evakuálási parancsnak
  • Orbán Viktor bejelentette, hogy Magyarországon nem fognak „terrorista-párti” tüntetéseket engedélyezni
  • A Hamász közlése szerint az elmúlt egy napban 13 túsz halt meg a Gázai övezetet érő izraeli légicsapásokban
  • A WHO arra kérte Izraelt, hogy vonja vissza a kiürítési parancsot, mert az halálos ítélet lenne a kórházakban fekvő sérültekre nézve
  • A gázai egészségügyi minisztérium szerint 1800 ember halt meg az elmúlt napokban az övezetet érő izraeli légicsapásokban

Péntek estére lezárjuk a közvetítésünket, szombat reggeltől ismét percről percre követjük az izraeli-palesztin konfliktust.

Pénteken késő este 62 emberrel, köztük 46 magyar állampolgárral a fedélzetén sikeresen elhagyta az izraeli légteret a Magyar Légierő második gépe is. „Honvédségünk így összesen ötször repült be állampolgárainkért a konfliktuszónába annak érdekében, hogy mindenkit biztonságban hazahozzunk” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

A Hamász támadását már egy évvel korábban megtervezhették, írja a Sky News titkos dokumentumokra hivatkozva. A megtalált dokumentumok alapján arra lehet következtetni, hogy a Hamász kezdettől fogva nem csak katonai létesítményeket, hanem civil lakossági központokat is célba vett, és túszokat akart ejteni.

Az arab nyelven írt dokumentumokat állítólag izraeli katonák és a katasztrófavédelem munkatársai találták meg harcosok holttestén, az iratokon „2022 októberi” dátum szerepelt. A támadás megtervezésére utal az is, hogy a katonák részletes térképeket vittek magukkal a célba vett városokról és katonai támaszpontokról.

Elemzők szerint a megtalált dokumentumok egy része arra utal, hogy a Hamász úgy vélte: kemény katonai ellenállásba ütközik a határ mentén állomásozó izraeli csapatokkal.

A szakértők szerint nem valószínű, hogy egy ilyen művelet megtervezésére elegendő volt néhány hónap. A legtöbben egyet értenek abban, hogy ezek a dokumentumok valósak. Egyesek szerint ha a Hamász tervei tavaly októberben már előrehaladott állapotban voltak, az az izraeli hírszerzés „nagyon súlyos” kudarcának minősül.

A szíriai állami média szerint az izraeli erők rakétái csapódtak be az ország két legfontosabb nemzetközi repülőterére, így azok most használhatatlanok – írja a BBC.

Az állami média szerint a damaszkuszi és az aleppói repülőtér kifutópályái is megsérültek, most máshová irányítják a forgalmat.

Jeruzsálem nem kommentálta az állítólagos légicsapást. Izrael korábban is támadta már a háború sújtotta Szíriát – főleg Iránhoz kapcsolaható objektumokat vettek célba.

A két repülőtér nemcsak a polgári légi közlekedést kezeli, hanem katonai bázisoknak is otthont ad. Ezek a bázisok állítólag tranzitpontjai a Hezbollahnak libanoni és iráni kötődésű terrorcsoportnak, ami most fenyegeti Izraelt.

A légicsapásnak köze lehet ahhoz is, hogy Irán külügyminisztere azt tervezte, hogy iraki és libanoni látogatása után pénteken Szíriába repül. A körút célja a Hamászt pártolók összegyűjtése lehet.

Az oroszok – akik szövetségesei Bassár el-Aszad szíriai elnöknek – elítélték a Szíriát ért izraeli rakétacsapást. „Az ilyen erőteljes akciók rendkívül veszélyes következményekkel járnak, mivel fegyveres eszkalációt válthatnak ki az egész térségben” – írták a közleményben.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kitolja néhány órával azt a határidőt, amit a Gázai övezet északi részén található Al Awda kórház kiürítésére adott – írja a Sky News.

A kórházat így most helyi idő szerint hajnali 6-ig (magyar idő szerint 5 óráig) lesz alkalom kiüríteni – ami még mindig nem nevezhető túl nagyvonalú ajánlatnak. „A betegek evakuálása továbbra is bonyolult” – közölte a humanitárius szervezet.

Korábban az Orvosok Határok Nélkül számolt be róla, hogy mindössze két órát kaptak az intézmény evakuációjára. Ennyire kevés idő alatt lehetetlen egy ilyen horderejű akció levezénylése, főleg úgy, hogy nem biztosított a lélegeztetőgépen lévő betegek ellátása. Akkor azt írták, hogy a dolgozók ezután is el fogják látni a betegeket.

A napok óta rendszeres palesztinpárti tüntetések világszerte folytatódtak pénteken – írja a BBC.

Mivel a muszlim vallásban a péntek a legfontosabb nap a héten, ezért lehetett is számolni azzal, hogy a szokásos gyülekezeti imák után szerveződhetnek demonstrációk – egyébként erre kérte a Hamász is a muszlim közösségeket.

Irakban, Pakisztánban, Indonéziában, Törökországban, Malajziában és Bangladesben is tartottak palesztin szimpátiatüntetéseket.

A hírek szerint Jordániában a biztonsági erők összecsaptak azokkal a tüntetőkkel, akik elindultak az izraeli határ és a megszállt területek irányába.

A BBC helyszíni újságíróit megállították, majd megtámadták a rendőrök Tel-Aviv városában – írja a brit médium.

Muhannad Tutunji, Haitham Abudiab és a BBC arab csapata egy hotel felé tartott, amikor megállították az autójukat. Kirángatták őket a kocsijukból, amire jól látható betűkkel fel volt írva, hogy sajtómunkásoké. Ezután megmotozták és a falhoz lökték őket.

Tutunji és Abudiab a BBC újságíróiként azonosították magukat, és megmutatták a rendőrségnek sajtóigazolványukat. Tutunji megpróbálta lefilmezni az esetet, de a telefonját a földre dobták, és megütötték a nyakát. Az újságírók elmondása szerint fegyvert is szegeztek rájuk az ellenőrzés során.

„Az újságíróknak szabadon kell beszámolniuk az izraeli-gázai konfliktusról” – jelentette ki a brit közszolgálati televízió szóvivője. A BBC kérdéseivel kereste az izraeli rendőrséget, de egyelőre nem kaptak válaszokat.

„Ellenségeink még csak most kezdték el megfizetni az árat, most nem részletezem, mi vár még, de szeretném elmondani, hogy ez még csak a kezdet” – jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök rövid sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök először arról beszélt, hogy találkozott azokkal a családokkal, akik elvesztették szeretteiket. „Izrael soha nem fogja elfelejteni ellenségei szörnyű tetteit” – mondta.

Azt is elmondta, hogy országa nemzetközi támogatást gyűjt most. „Megtörjük a Hamászt, és győzelmet fogunk aratni” – mondta.

18

A megtekinteni kívánt oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozni szeretné a korhatáros tartalmak elérését a számítógépén, akkor használjon megfelelő szűrőprogramot!

A megtekinteni kívánt oldal tartalma az Országos Audiovizuális Tanács 220/2011 sz. határozatának 21. cikkelye szerint rögzített besorolás alapján e) vagy f) kategóriába tartozik, kiskorúak nem tekinthetik meg.

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet szerint Izrael mindössze két órát adott a Gázai övezet északi részén található Al Awda kórház kiürítésére – írja a Guardian.

„Munkatársaink továbbra is ellátják a betegeket. Határozottan elítéljük ezt az akciót, a folyamatos, válogatás nélküli vérontást és a gázai egészségügyi ellátás elleni támadásokat. Igyekszünk megvédeni munkatársainkat és pácienseinket” – írta a szervezet a közleményében.

Mahmúd Abbász palesztin elnök az Anthony Blinkennel tartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy elutasítja „a gázai palesztinok erőszakos kitelepítését” – közölte az MTI.

Ez a lépés „egy második nakbát” idézne elő – mondta Abbász, utalva a palesztinok tömeges kitelepítésére, illetve menekülésére az 1948-as háború után. Az elnök emellett követelte, hogy azonnal nyissanak humanitárius folyosókat az övezetben.

A palesztin elnök emellett al-Aksza mecsetnél előforduló „szélsőséges akciók” beszüntetését is kérte. Mindkét oldalon elítélte továbbá civilek meggyilkolását vagy bántalmazását, és felszólított a fogvatartottak szabadon bocsátására.

Abbász hangsúlyozta, hogy a palesztinok jogainak biztosítása elengedhetetlen a békéhez, és ehhez a kétállami megoldást kell szem előtt tartani. Ennek értelmében létre kell jönnie egy független, szuverén palesztin államnak az 1967-es hatnapos háború előtti határokkal, valamint Kelet-Jeruzsálemmel mint palesztin fővárossal.

Antony Blinken az Abbásszal közös találkozót követően hangot adott azon aggodalmának, hogy Izrael területük elhagyására kényszerítheti a palesztinokat.

Izrael pénteken, korán reggel közölte, hogy a Gázai övezet északi részén lévő 1,1 millió palesztin lakosnak az enklávé déli részére kell vonulnia 24 órán belül. Több nemzetközi szervezet lehetetlennek nevezte a kiürítési parancsot, a Hamász pedig felszólította a palesztinokat, hogy maradjanak otthon. Az övezetben lakók egy része elindult délre, egy részük viszont máshol keres menedéket északon.

A Hamász sajtóirodája szerint 70 ember halt meg miközben Gázavárosból menekültek.

A szervezet szerint főként nők és gyerekek alkották a csoportot, amelyet menekülés közben izraeli légicsapás ért. Az autóik három helyen kaptak találatot, miközben a városból dél felé tartottak.

Az nem derült ki azonnal, hogy pontosan mi is volt a légicsapások célpontja, és az sem, hogy volt-e fegyveres célpont az utasok között. (Sky News)

„Nem volt előzetes egyeztetés, amiről tudomásom van, mielőtt az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kiadta volna az evakuálási figyelmeztetést” – mondta John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációs koordinátora.

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezi ki a polgári veszteségek miatt, és dolgozik a biztonságos áthaladási lehetőségek kialakításán – mondta Kirby.

„Szeretnénk gondoskodni róla, hogy akik el akarnak menni, azok távozhassanak. Ezért nagyon keményen dolgozunk az Izraellel és az Egyiptommal, hogy megpróbáljunk biztonságos kiutat találni Gáza déli részéből. Illetve meg akarjuk őrizni a humanitárius segítségnyújtás lehetőségét is” – mondta Kirby. (CNN)

Izraelben, a libanoni határ közelében található Metula települést pénteken kiürítették – írja a Sky News.

Az Izrael legészakibb városának számító Metula lakossága kevesebb, mint 2000 fő.

Az Izraeli Védelmi Erők katonai övezetté nyilvánították a területet, ami azt jelenti, hogy a belépés szigorúan tilos.

Az ország Libanonnal közös határán napok óta feszült a helyzet, gyakoriak a tűzharcok, és a kisebb robbanások. Az országban aktív Hezbollah terrorszervezet nemrég bejelentette, hogy „készen áll” becsatlakozni az Izrael elleni harcba.

Az elmúlt 24 órában az Izraeli Védelmi Erők (IDF) erők helyi rajtaütéseket hajtottak végre a Gázai övezet területén, hogy befejezzék a terület terroristáktól és fegyverektől való megtisztítását célzó erőfeszítéseket – közölte az IDF.

Ez az első, hogy az izraeliek légi hadjáratról a földi hadműveletekre váltottak.

Gyalogos és harckocsi egységek is részt vettek a rakétákat indító terroristák és a túszaik felkutatásának érdekében – mondta Daniel Hagari ellentengernagy egy televíziós tájékoztatón. A hadsereg szerint legalább 120 túszt tartanak fogva Gázában.

A gázai civilek jó része dél felé indult el – folytatta Hagari.

(Guardian, Sky News)

Az elmúlt napokban a magyar kormány mellett az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) is több Izraelben ragadt magyart mentett meg. Nem csak nekik segítettek hazajutni, hanem azoknak az izraeli állampolgároknak is, akik az országba tartó járatok törlése miatt nem tudtak visszajutni Izraelbe.

Az EMIH nem tudott pontos számot mondani, hogy a konfliktus kezdetekor hányan rekedhettek Izraelben, miután a légitársaságok törölték a járataikat, ugyanis a kettős állampolgárok száma nem tisztázott. Becslésük szerint azonban pár száz emberről lehetett szó, akik közül sokan már hazajutottak.

Miután sokan keresték őket segítséget kérve, az EMIH meghirdetett egy mentesítő járatot, ami Izrael és Magyarország között közlekedett – írta meg lapunk kérdésére Megyeri Jonatán, az EMIH kommunikációs igazgatója. A járatra való regisztrációt nem csak az őket megkeresőkkel, de internetes és közösségi médiafelületeinken mindenkivel megosztották.

A szervezés során egyeztettek a magyar kormánnyal, illetve a két ország nagykövetségeinek is felajánlották a segítségüket. Az EMIH mentesítő járata végül nagyjából 100-100 embert vitt el mindkét irányba.

„Tekintettel arra, hogy vannak még magyar állampolgárok Izraelben és izraeli állampolgárok Magyarországon, amennyiben szükséges, igyekszünk hasonló akciót megszervezni”

– tette hozzá Megyeri, de tudomásuk szerint a magyar kormány is tervez további mentesítő járatokat indítani.

A Hamász még mindig emberi pajzsként használja a civileket, ami nehezíti a humanitárius segélyek Gázai övezetbe való bejuttatását – mondta Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere katari látogatása során egy sajtótájékoztatón.

A Hamász állítólag utakat is lezárt, hogy megakadályozza a palesztinok dél felé vonulását – mondta Blinken.

„Folytatjuk a tárgyalásokat Izraellel, hogy minden lehetséges óvintézkedést megtegyünk a civilek károsodásának elkerülése érdekében. Elismerjük, hogy sok palesztin család Gázában önhibáján kívül szenved, és hogy palesztin civilek vesztették életüket” – tette hozzá.

Blinken elmondása szerint az USA folyamatos kommunikációt folytat izraeli tisztviselőkkel, az ENSZ-ügynökségekkel és a Vöröskereszttel, hogy segítsen a gázai civileknek – mondta. Azt mondta, hogy az ezzel kapcsolatos részletek a következő napokban fognak kiderülni.

Blinken szerint az Egyesült Államok emellett szoros együttműködésben dolgozik a szövetségeseivel is, hogy kiszabadítsák a Hamász által fogva tartott túszokat. Azt mondta, csütörtökön találkozott néhány túsz családjával, akik „mélységes gyötrelmet élnek át”.

Az Egyesült Államok gondoskodni fog arról, hogy Izraelnek mindene meglegyen, amire szüksége van ahhoz, hogy megvédje magát – tette hozzá.

(Guardian)

A gázai egészségügyi minisztérium szerint 1800 ember halt meg az elmúlt napokban az övezetet érő izraeli légicsapásokban – írja a Sky News.

Az áldozatok között 583 gyermek és 351 nő szerepel. Emellett mintegy 7388-an megsérültek, köztük 1901 gyermek és 1185 nő.

18

A megtekinteni kívánt oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozni szeretné a korhatáros tartalmak elérését a számítógépén, akkor használjon megfelelő szűrőprogramot!

A megtekinteni kívánt oldal tartalma az Országos Audiovizuális Tanács 220/2011 sz. határozatának 21. cikkelye szerint rögzített besorolás alapján e) vagy f) kategóriába tartozik, kiskorúak nem tekinthetik meg.

Újabb 105 embert, köztük 89 magyar és 16 külföldi állampolgárt menekített ki Izraelből a magyar légierő – jelentette be Szijjártó Péter pénteken Moszkvában, írja az MTI.

Szijjártó hozzátette: a külföldi állampolgárok között vannak szlovákok, amerikaiak, izraeliek és osztrákok is. A fedélzeten összesen 44 gyermek van.

A külügyminiszter szerint az izraeli biztonsági helyzet továbbra is komoly aggodalomra ad okot, ezért a kormány legfontosabb célja a közel-keleti országban rekedt magyar állampolgárok biztonságos hazaszállítása.

Az utóbbi napokban, ahogy az izraeli hadsereg visszaszerezte az ellenőrzést a Gázai övezet körüli kibucokban, egyre több szemtanúi beszámoló lát napvilágot a Hamász fegyvereseinek meglepetésszerű támadásáról. A Negev-sivatagban lévő Kisszufim kibucba többtucatnyi fegyveres hatolt be, és válogatás nélkül betörtek a házakba, ahol civileket gyilkoltak.

A Kfar Aza, egy másik kibuc maradványai a támadás után – Fotó: Gil Cohen-Magen / AFP or licensors
A Kfar Aza, egy másik kibuc maradványai a támadás után – Fotó: Gil Cohen-Magen / AFP or licensors

Szemtanúk szerint a terroristák azzal próbálták előcsalogatni a házaikba zárkózó izraelieket, hogy az Izraeli Védelmi Erő, azaz az IDF katonáinak adták ki magukat.

„Amíg kint voltak, azt kiabálták, hogy »IDF, IDF«, valószínűleg azért, hogy hamis biztonságérzetet keltsenek bennünk, és kimenjünk az utcára. A lakók többsége azonban érezte, hogy valami nincs rendben” – mondta az Ynet Newsnak egy helyi túlélő, Smulik Harel.

A Hamász fegyveresei végeztek a kibucban élő 90 éves Gina Szemiaticcsal is, kirángatták a házában lévő menedékszobából, és a nappalijában lőtték fejbe. Egy helyi családra pedig, miután nem voltak hajlandóak kijönni a házukhoz épített pánikszobából, egyszerűen rágyújtották a házat.

Biztos, hogy figyelmeztetni kell a civileket a készülő hadműveletekre, de teljesen irreális, hogy egymillió ember 24 óra alatt odébb tud költözni, mondta az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell Pekingben. Izrael pénteken arra figyelmeztette a Gáza északi részén élőket, hogy 24 órán belül hagyják el a területet.

Palesztinok menekülnek Gázavárosból 2023. október 13 – Fotó: Ahmed Zakot / Reuters
Palesztinok menekülnek Gázavárosból 2023. október 13 – Fotó: Ahmed Zakot / Reuters

John Kirby, az Egyesült Államok elnökének szóvivője „nagy feladatnak” nevezte a kiürítést. „Ez nagyon sok ember, akiket nagyon rövid időn belül kellene átköltöztetni” – mondta az MSNBC-nek adott interjújában. „Értjük”, hogy az izraeli fegyveres erők „mit próbálnak tenni és miért próbálják ezt tenni – hogy megpróbálják elszigetelni a polgári lakosságot a Hamásztól, amely az igazi célpontjuk”. Szerinte az USA azon dolgozik Egyiptommal és Izraellel, hogy a nagyjából 2,3 millió gázai civil elhagyhassa a területet. „Ezek a palesztinok is áldozatok. Ők nem kérték ezt. Nem hívták meg a Hamászt és mondták, menjetek, és mérjetek csapást Izraelre.”

Gáza nagyon gyorsan kezd pokolivá válni, és az összeomlás szélén van, figyelmeztetett pénteki közleményében Philippe Lazzarini. Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) vezetője vérfagyasztónak nevezte a kibontakozó humanitárius válság méretét és sebességét.

A Gázát uraló Hamász szombaton indított támadásokat és terrorakciókat, például emberrablásokat Izrael ellen. A tel-avivi kormány elzárta a történelmi Palesztina délnyugati csücskében található terület víz- és áramellátását, amíg nem engedik el a túszokat.

Emberek gyülekeznek egy épület romjai mellett egy izraeli légicsapás után Rafahban, a Gázai övezet déli részén, 2023. október 13-án – Fotó: Said Khatib / AFP
Emberek gyülekeznek egy épület romjai mellett egy izraeli légicsapás után Rafahban, a Gázai övezet déli részén, 2023. október 13-án – Fotó: Said Khatib / AFP

Izrael harckocsikat és a korábbinál több katonát sorakoztatott fel a gázai határon, pénteken pedig arra figyelmeztette az északi részen lakó több mint egymillió civilt, hogy 24 órán belül hagyja el a területet.

Philippe Lazzarini szörnyűnek nevezte az ultimátumot, amely „csak korábban sohasem látott szintű nyomorhoz fog vezetni és Gáza lakóit még inkább a mélységbe löki”.

Az UNRWA vezetője szerint több mint 423 ezren már elhagyták az otthonukat, és a 270 ezret is meghaladja azok száma, akik a szervezet sátraiban találtak menedékre.

Megszólaltak a légvédelmi szirénák Izrael északi részén, miután kilőttek Gázából egy Ajjas-250 rakétát a libanoni határ közelében elterülő Safed irányába. A fegyver, amely állítólag a Hamász saját fejlesztése, 250 kilométeres hatótávolságáról kapta a nevét, így a 180 kilométerre lévő települést is meg tudták vele célozni.

Az IDF (Izraeli Védelmi Erők) megerősítette, hogy a rakétát sikeresen leszedték Haifa felett, de tűz ütött ki egy nyílt mezőn a település mellett, amelyet most a tűzoltóság próbál megfékezni. Az izraeli rakétavédelmi rendszerről, vagyis a Vaskupoláról itt írtunk legutóbb.

A rakétatámadások előtt nem sokkal az izraeli hadsereg lezárta az északi határon fekvő Metula környékét, és megkérte a lakosokat, hogy hagyják el a zárt katonai övezetet.

(Jerusalem Post)

A támadás előtt szombat hajnalban két telefonhívás is zajlott a Shin Bet (izraeli belső elhárítás) és az izraeli katonai hírszerzés között az ország haderejét tömörítő IDF fejének, Herzl Harevinek a tudtával. A feszült hangulatot azok a frissen napvilágot látott információk okozták, amelyek egy lehetséges Hamász-gyakorlatról szóltak.

Az adatokat a katonai hírszerzés kiértékelte, és a katonai vezetéssel, valamint a Shin Bettel közösen arra jutottak, hogy egyelőre nem kell további lépéseket tenni az ügyben. A Shin Bet „gyenge jeleknek” nevezte a töredékes információkat, és úgy gondolták, nem lehet belőle elégséges következtetést levonni a Hamász aktivitásával kapcsolatban, így a következő lépéssel reggelig terveztek várni. Egy kisebb osztagot délnek küldtek ugyan egy különálló emberrablási kísérlettől tartva, ők később tűzharcba is keveredtek a Hamász fegyvereseivel egy kibucnál.

Az IDF meglepődve fogadta, hogy a háttérinformációk nyilvánosságra kerültek, és attól tartanak, politikai forrásból érkeznek a szivárogtatások a belső elhárítás hibáival kapcsolatban. Felhívták a figyelmet a támadást megelőző hónapokra, amikor a védelmi erők több fejese is próbálta figyelmeztetni Benjamin Netanjahu miniszterelnököt egy lehetséges katasztrófáról, miután az izraeli parlament júliusban elfogadta ellentmondásos, nagy tüntetéseket kiváltó igazságügyi reformcsomagját, így több katona is megtagadta a szolgálatot.

A miniszterelnök irodája közölte, Netanjaut csak aznap reggel fél hétkor, a Hamász-támadás kezdete után értesítették az eseményekről.

(Haaertz)

Pénteken megérkezett Izraelbe Ursula von der Leyen és Roberta Metsola.

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnöke azért érkezett, hogy az ország vezetőivel tárgyaljon és kifejezze az EU szolidaritását. „A terror nem fog felülkerekedni. Számít, milyen választ adunk” – írta X-en (a volt Twitteren) Roberta Metsola. A Hamászt „képesek vagyunk – muszáj – megállítani”, valamint a humanitárius következményeket is a lehető leginkább enyhítenék.

„Valós lehetősége” van annak, hogy új frontok nyílnak, nyilatkozta Hoszein Amir-Abdollahian. Az iráni külügyminiszter az ország hírügynöksége szerint amiatt beszélt erről, hogy Izrael folytatja „a Gáza elleni agressziót, háborús bűncselekményeket és ostromot”.

A miniszter Libanonba érkezve nyilatkozott, ahová azért utazott, hogy tárgyaljon a „helyi hatóságokkal”. Izrael északi szomszédjának déli részét a Hezbollah uralja, amelynek a szombaton támadásokat kezdő Hamászhoz hasonlóan régóta segít Irán. A teheráni kormány folytatja a „palesztin ellenállás politikai és médiatámogatását”, nyilatkozta Hoszein Amir-Abdollahian.

A Hezbollah azóta bejelentette, hogy „készen áll” csatlakozni Izrael ellen.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere óva intett mindenkit attól, hogy beszálljon a konfliktusba, amikor a Hezbollah lehetséges részvételéről kérdezték.

„Az üzenet, amelyet bármelyik országnak vagy csoportnak küldenék, amelyik kihasználná a helyzetet és szélesítené a konfliktust: ne tegye.”

Nem válaszolt arra kérdésre, hogy az Egyesült Államok csatlakozna-e Izraelhez. „Nem fogok spekulálni semmin, ami a jövőben történhet”, de „az USA folytatni fogja Izrael támogatását” az önvédelmi joga gyakorlásában.

Megérkezett Ciprusra az a hajó, amely 65 magyar állampolgárt, köztük 18 gyereket szállított biztonságba Izraelből a kormány szervezésében, az érintetteket délután különgéppel hazaviszik Magyarországra – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvában.

Szijjártó azt mondta: a magyar diplomaták rámenősségének köszönhetően előző nap sikerült kétszáz jegyet szerezni egy Izraelből Ciprusra közlekedő hajóra, ezeket fel is ajánlották a közel-keleti országban rekedt magyaroknak, akik közül 65-en éltek a felkínált lehetőséggel.

„Jó hír, hogy néhány perccel ezelőtt a hajó kikötött Lárnakában, ahol a ciprusi kollégáim már várják a magyarokat, őket el fogják kísérni a lárnakai repülőtérre, ahonnan pedig egy, a külügyminisztérium által biztosított különgéppel haza fogjuk őket vinni. Tehát valamikor a délután, az este folyamán ez a 65 magyar állampolgár meg fog érkezni haza, és immár véglegesen biztonságban lesznek” – mondta a külügyminiszter.

Velük együtt eddig már közel 400 magyar állampolgár hagyta el a háború sújtotta országot a kormány szervezésében. A mentesítő járatok első körében 325 személyt, köztük 15 külföldi állampolgárt hoztak ki a honvédség gépeivel, az azt követő napokban pedig további öt, majd pedig másik három magyarnak sikerült kijutnia Izraelből a konzulátus segítségével. Az Izraelben tartózkodó magyarok kimenekítéséről ebben a cikkben írtunk bővebben.

(MTI)

A Hezbollah, az Irán által támogatott libanoni síita terrorszervezet és párt pénteken azt mondta, hogy „készen áll” csatlakozni az Izrael elleni harcokhoz, írja a Sky News.

A Hezbollah több figyelmeztetést is kapott korábban a külföldi hatalmaktól, hogy maradjon ki a háborúból, félő volt ugyanis, hogy a terrorszervezet belekeveredik a háborúba: nem is ez lenne az első támadásuk Izrael ellen, tavaly például Izrael azt közölte, hogy három Hezbollah-drónt lőttek le. Izrael páncélosokat mozgat északi határai felé, hogy felkészüljön egy esetleges támadásra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt üzenete Izraelnek, hogy ne indítsanak szárazföldi hadműveletet a Gázai övezet ellen. Putyin szerint egy ilyen művelet elfogadhatatlanul sok civil áldozattal járna.

„Ami a legfontosabb, hogy a civil áldozatok teljesen elfogadhatatlanok. Most az a legfontosabb, hogy véget vessenek a vérontásnak” – mondta Putyin, hozzátéve, hogy a nehézfegyverek lakott területeken való alkalmazása „minden fél számára súlyos következményekkel járna”.

„Természetesen mi is látjuk, hogy Izrael olyan támadásnak volt kitéve, amely kegyetlenségében példátlan. És természetesen joga van megvédeni magát, joga van biztosítani békés létét” – mondta Putyin a FÁK-csúcstalálkozó szűk körű ülésén.

Az orosz elnök szerint a palesztin-izraeli konfliktus tárgyalásos megoldásának nincs alternatívája. „A cél az ENSZ kétállami formulájának megvalósítása kell, hogy legyen, amely egy független palesztin állam létrehozását irányozza elő, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne, és amely békében és biztonságban élne együtt Izraellel” – mondta Putyin.

(Sky News, Interfax)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!