Megérkezett Ciprusra az Izraelből kimenekített 65 magyar állampolgár

2023. október 13. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett Ciprusra az a hajó, amely 65 magyar állampolgárt, köztük 18 gyereket szállított biztonságba Izraelből a kormány szervezésében, az érintetteket délután különgéppel hazaviszik Magyarországra – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvában.

Szijjártó azt mondta: a magyar diplomaták rámenősségének köszönhetően előző nap sikerült kétszáz jegyet szerezni egy Izraelből Ciprusra közlekedő hajóra, ezeket fel is ajánlották a közel-keleti országban rekedt magyaroknak, akik közül 65-en éltek a felkínált lehetőséggel.

„Jó hír, hogy néhány perccel ezelőtt a hajó kikötött Lárnakában, ahol a ciprusi kollégáim már várják a magyarokat, őket el fogják kísérni a lárnakai repülőtérre, ahonnan pedig egy, a külügyminisztérium által biztosított különgéppel haza fogjuk őket vinni. Tehát valamikor a délután, az este folyamán ez a 65 magyar állampolgár meg fog érkezni haza, és immár véglegesen biztonságban lesznek” – mondta a külügyminiszter.

Velük együtt eddig már közel 400 magyar állampolgár hagyta el a háború sújtotta országot a kormány szervezésében. A mentesítő járatok első körében 325 személyt, köztük 15 külföldi állampolgárt hoztak ki a honvédség gépeivel, az azt követő napokban pedig további öt, majd pedig másik három magyarnak sikerült kijutnia Izraelből a konzulátus segítségével. Az Izraelben tartózkodó magyarok kimenekítéséről ebben a cikkben írtunk bővebben.

(MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!