Netanjahu: Ez még csak a kezdet, meg fogjuk törni a Hamászt!

2023. október 13. – 07:36

frissítve

Netanjahu: Ez még csak a kezdet, meg fogjuk törni a Hamászt!
Az izraeli hadsereg katonái a Gázai övezet határán 2023. október 13-án – Fotó: Jack Guez / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kérjük olvasóinkat, hogy amennyiben Izraelben élnek és van rá lehetőségük, írjanak nekünk az [email protected] címre! Köszönjük szépen!

  • 1,1 millió ember evakuálását követeli az izraeli hadsereg a Gázai övezetben
  • Az ENSZ szerint a kiürítés nem oldható meg ilyen gyorsan: ezt a reakciót az izraeli nagykövet szégyenteljesnek nevezte
  • A Hamász felszólította a palesztinokat, hogy maradjanak otthonukban, és ne engedelmeskedjenek az evakuálási parancsnak
  • Orbán Viktor bejelentette, hogy Magyarországon nem fognak „terrorista-párti” tüntetéseket engedélyezni
  • A Hamász közlése szerint az elmúlt egy napban 13 túsz halt meg a Gázai övezetet érő izraeli légicsapásokban
  • A WHO arra kérte Izraelt, hogy vonja vissza a kiürítési parancsot, mert az halálos ítélet lenne a kórházakban fekvő sérültekre nézve
  • A gázai egészségügyi minisztérium szerint 1800 ember halt meg az elmúlt napokban az övezetet érő izraeli légicsapásokban

Levélben panaszkodott az Európai Bizottság a TikTok vezérigazgatójánál arról, hogy jelzések alapján a videómegosztót „illegális tartalmak és hamis információk terjesztésére használják az EU-ban”. Mivel a platformot sok gyerek és tizenéves használja, a TikToknak „különleges felelőssége van abban, hogy megóvja őket” a túszejtéseket és hasonló erőszakos akciókat bemutató videóktól.

Thierry Breton belső piaci biztos arra figyelmeztetett, hogy a szabályok megsértése miatt jelentett tartalmakat időben le kell szedni, holott több hatóság is jelezte az Európai Bizottságnak, hogy ez nem így történik a TikToknál. A platformnak a dezinformáció ellen is fel kell lépnie, és szét kellene választania a megbízható forrásokat a „terrorista propagandától”, mert hamis videókat és tényeket terjesztenek a megosztón. Thierry Breton 24 órán belül „gyors, pontos és teljes körű” választ kért.

Ahogy arról korábban írtunk, augusztusban léptek életbe az uniós előírások, amelyek szigorúbb kötelezettségeket rónak a legnagyobb közösségi oldalakra, köztük például a Metára és az X-re (a volt Twitterre). Utóbbi két platform is a TikTokéhoz hasonló levelet kapott az Európai Bizottságtól.

A pénteki imák után Irakban többezres tüntetés szerveződött. „A tüntetés célja a megszállt Palesztinában zajló események, a vérontás és a jogsértések elítélése” – mondta Abu Kayan, az egyik szervező az AFP hírügynökségnek.

Jordániában szintén tüntetnek a palesztin szimpatizánsok, miközben az ország királya épp Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel találkozik. Sok jordániai palesztin menekült vagy palesztin gyökerekkel rendelkezik, köztük az ország királynéja is.

A tüntetők a közösségi médiában olyan videókat osztanak meg, amelyeken jordán katonák könnygázt használnak, hogy visszaszorítsák tiltakozásokat.

A Hamász és a Hezbollah magas rangú vezetői korábban pénteki ima utáni tiltakozásra szólították fel az embereket, ezért ma hasonló megmozdulásokra lehet számítani Libanonban és Tunéziában is. Az izraeli biztonsági erők a megszállt kelet-jeruzsálemi al-Aksza mecsetben is nyugtalanságra készülnek.

Tüntetők gyülekeznek a Tahrír téren egy Izrael ellenes tüntetésen Bagdadban 2023. október 13-án – Fotó: Ahmad Al-Rubaye / AFP
Tüntetők gyülekeznek a Tahrír téren egy Izrael ellenes tüntetésen Bagdadban 2023. október 13-án – Fotó: Ahmad Al-Rubaye / AFP

Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője szerint a hadsereg tisztában van azzal, hogy 1,1 millió ember evakuálása Gáza északi részéből több ideig is tarthat, mint 24 óra.

„Ez egy háborús övezet, igyekszünk időt biztosítani nekik, és sok erőfeszítést teszünk, és megértjük, hogy ez nem csak 24 órát vesz majd igénybe” – mondta a BBC kérdésére válaszolva egy tájékoztatón. „Szomorú valóság? Ez a Hamász felelőssége” – tette hozzá.

Hagari azt nem volt hajlandó pontosítani, hogy figyelembe veszik-e, ha az evakuáció tovább tart majd. „Megértjük, hogy ez időbe telik. Csak ennyit mondtam” – válaszolta.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Gázai övezet északi részén lévő kórházakban fekvő súlyos sebesültek számára a kiürítési parancs egyenlő egy halálos ítélettel – írja a Guardian. Az ügynökség főigazgatója ezért felszólította Izraelt, hogy vonja vissza a 24 óra alatt végrehajtandó evakuálásra vonatkozó döntését.

A WHO-t a gázai helyi egészségügyi hatóságok arról tájékoztatták, hogy lehetetlen evakuálni a veszélyeztetett állapotban lévő kórházi betegeket Gáza északi részéből. Vannak ugyanis olyan betegek, akik például lélegeztetőgépen vannak, őket nem lehet ilyen gyorsan kimenekíteni.

„Tehát ezeknek az embereknek a mozgatása halálos ítélet. Az egészségügyi dolgozóktól ezt kérni túlzottan kegyetlen dolog” – mondta a Reuters, a WHO szóvivője, Tarik Jasarevic.

A WHO igazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a gázai kórházak az összeomlás határán vannak. Gebrejeszusz közvetlenül Izraelhez fordult, hogy vonja vissza a kiürítési parancsot.

„2018-ban jártam Gázában. Az ellátáshoz való hozzáférés már így is nehézkes volt. Első kézből tudom, hogy egy tömeges evakuálás az enklávé déli részébe katasztrofális lenne. (…) Fellebbezünk a határozat megváltoztatásáért” – mondta.

Pénteken kora reggel Izrael felszólította a Gázai övezet északi részén élő 1,1 milliós lakosságot, hogy 24 órán belül hagyják el a területet, és menjenek el a régió déli részére. A Hamász felszólította a palesztinokat, hogy hagyják figyelmen kívül a kiürítési parancsot, és maradjanak otthon.

Az ENSZ szerint ilyen körülmények között lehetetlen ennyi embert ilyen gyorsan evakuálni, az utasítás pedig humanitárius katasztrófához vezethet. A szervezet arra kérte Izraelt, hogy vonja vissza a parancsot.

A BBC szerint több dolog is nehezíti a világ legsűrűbben lakott területéről való menekülést:

  • a közutak egy része romokban hever,
  • folyamatosak a légicsapások,
  • és az övezetben rohamosan fogy az üzemanyag.

Emellett a sebesültek közül sokan nincsenek mozgatható állapotban: ezért egyes orvosok fontolgatják, hogy minden körülmény ellenére maradjanak az övezet kórházaiban, bár az intézmények üzemeltetéséhez szükséges üzemanyaghiány számukra is nagy problémát jelent. A sebesültek mellett az idősek szintén segítségre szorulnak a menekülésben.

A hírek szerint a lakosság megrémült, sokan tanácstalanok. A török Anadolu hírügynökség már arról számolt be, hogy az evakuálási parancs hírére emberek százezrei indultak el a gázavárosi Al Shifa egészségügyi komplexum felé, menedéket remélve. Az elmúlt napokban több ezren táboroztak le a kórház közelében, miközben a kórház is megsérült a közeli légicsapások miatt.

A Fauda című izraeli sorozat egyik színésze is bevonult az izraeli seregbe – tette közzé a műsor hivatalos Instagram-oldala.

Idan Amedi katonai egyenruhába öltözve üzent egy rövid videóban a rajongóknak.

„Ahogy látjátok ma egy kicsit már szerelésben vagyok. Ez nem a Fauda egyik jelenete hanem a való élet” – mondta Amedi. Elmondása szerint ő is egyike annak a 300 ezer tartalékos katonának, akit a támadás után szombaton behívtak.

A Fauda egykébként részben az izraeli-palesztin konfliktust járja körbe egy nyugalmazott ügynök szemszögén keresztül, ezért is utalt a színész az egyenruhájára.

Megtámadták a pekingi izraeli nagykövetség egyik alkalmazottját – közölte az ország külügyminisztériuma.

A külügyminisztérium közleményt adott ki, miszerint a támadás nem a nagykövetségen történt. Helyi sajtóértesülések szerint az alkalmazottat egy bevásárlóközpontban késelték meg. A férfi kórházba került, de állapota stabil.

Kína nem ismerte el azonnal, hogy merénylet történt volna, és egyelőre az sem világos, hogy mi váltotta ki a támadást.

(Sky News)

Mintegy 150 rakétát lőttek ki Izraelre válaszul a palesztin civilek kitelepítési parancsára – közölte a Hamász fegyveres szárnya. A rakétákat a déli Askelon városa felé lőtték ki.

Egy izraeli tisztviselő korábban azt mondta, hogy viszonylag csendes éjszakájuk volt, bár Dél-Izrael felé lőttek ki rakétákat.

(Sky News)

A Hamász közlése szerint 13 túsz életét vesztette a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légicsapásokban az elmúlt 24 órában – írja a Sky News.

A túszok közül hatan az északi körzet két különböző pontján halhattak meg, további hét fogoly pedig a gázai körzet másik három helyszínét sújtó csapásokban veszítette életét.

Az elhunytak között külföldi állampolgárok is vannak – közölte a csoport. Izrael szerint nagyjából 150 embert tarthatnak túszként a Hamász fegyveresei.

A Hamász túszok megölésével fenyegetőzött, ha Izrael figyelmeztetés nélkül civileket bombáz. Izrael többször is bombázta a Gázai övezetet válaszul a Hamász szombati támadásaira, de elmondása szerint csak a Hamász bujkáló fegyvereseit célozta.

A Hamász felszólította a palesztinokat, hogy maradjanak otthonukban, és ne engedelmeskedjenek az evakuálási parancsnak – írja a Guardian.

A Hamász menekültügyi hatósága pénteken felszólította a terület északi részén élőket, hogy „maradjanak otthonukban, és álljanak ki a megszállás által vívott undorító pszichológiai háborúval szemben”.

Izrael elrendelte Gáza északi részének, köztük a több százezer embernek otthont adó Gázaváros evakuálását. A palesztinok Gázán belül csak délre menekülhetnének, mivel Izrael teljesen lezárta a területet. Az ENSZ szerint már 400 ezer palesztin menekült el az otthonából, több szervezet pedig bírálta a kiürítés körülményeit.

Gázavárosi lakosok biztonságosabb helyre menekülnek az izraeli légicsapások után – Fotó: Mohammed Abed / AFP
Gázavárosi lakosok biztonságosabb helyre menekülnek az izraeli légicsapások után – Fotó: Mohammed Abed / AFP

Magyarország nem engedi meg „a terrorszervezeteket támogató gyűléseket” – szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

Orbán szerint a magyar kormánynak ugyanis meg kell védenie a magyar zsidó állampolgárokat, és nem engedhetik meg, hogy bárki veszélyben érezze magát itthon, függetlenül a hitétől vagy származásától.

„Megdöbbentő, hogy Európa-szerte szimpátiagyűlések zajlanak, amelyek a terroristákat támogatják” – jelentette Orbán Viktor a Reuters jelentése szerint. Szerinte az ilyen tüntetések terrorveszélyt rejtenek magukban. A palesztinbarát gyűléseket már Franciaországban és Németországban is betiltották.

A miniszterelnök pénteken hosszabban is beszélt az izraeli-palesztin konfliktusról a Kossuth Rádióban. Az elmondottakról itt írtunk bővebben.

Nebal Farsakh, a Palesztin Vörös Félhold (ami a Vöröskereszt társszervezete) szóvivője Gáza városában azt mondta az Associated Pressnek, hogy kizárt, hogy több mint 1 millió embert ilyen gyorsan és biztonságosan ki tudnának vinni az övezetből.

„Felejtsük el az élelmiszert, felejtsük el az áramot, felejtsük el az üzemanyagot. Az egyetlen amiért aggódunk most az, hogy túlélik-e, hogy életben maradnak-e” – mondta Farsakh zokogva.

„Mi lesz a betegeinkkel? Vannak sebesültjeink, vannak idősek, vannak gyerekeink, akik kórházban vannak” – kérdezte.

Farsakh azt mondta, hogy sok orvos nem volt hajlandó kiüríteni a kórházakat és magára hagyni a betegeket.

Elmondása szerint több egészségügyi dolgozó inkább felhívta a kollégákat, hogy elbúcsúzzanak, mert ott akarnak maradni az övezetben ragadt páciensekkel.

(Guardian)

Az éjszaka folyamán 750 katonai célpontot értek légicsapások a Gázai övezetben – közölte az izraeli légierő.

A Sky News szerint ezek között voltak a Hamász föld alatti „terroralagútjai”, katonai telepek és állások, katonai parancsnoki központként használt magas rangú terrorista ügynökök lakhelyei, fegyverraktárak, kommunikációs csomópontok és célba vett magas rangú terrorista ügynökök is.

Izrael azt is állította, hogy megölte a Hamász különleges „Nukhba” katonai egységének egyik parancsnokát. Az elit Hamász-egység külön válogatott magas rangú tagokból áll, és állítólag az a feladatuk, hogy beszivárogjanak Izrael területeire.

Visszautasítja a Hamász, hogy az Izrael ellen szombaton indított támadás során civileket fejezett volna le és gyerekekt ölt volna. Az erről szóló híreket izraeli propagandának minősítette, noha a támadásnak legalább 1300 civil áldozata van. A Gázai övezet és Izrael között húzódó kerítést áttörve a terroristák izraeli településeket támadtak, az egyik legvéresebb helyszín Kfar Aza volt. Itt civilek, köztük gyerekek holttestei voltak, a katonák lefejezett áldozatokról is beszámoltak. Hivatalos bejelentés azonban izraeli részről a lefejezésekről nem volt.

A Hamász támadásának áldozatai a Kfar Aza kibucban, Izrael déli részén, 2023. október 10-én – Fotó: Ilan Rosenberg / Reuters
A Hamász támadásának áldozatai a Kfar Aza kibucban, Izrael déli részén, 2023. október 10-én – Fotó: Ilan Rosenberg / Reuters

A Hamász már szerdán is tagadta az állítások valódiságát, mondván, kizárólag katonai célpontokat támadtak. A terrorista szervezet a vádakat azzal hárította el, hogy valójában az izraeli válaszcsapások azok, amelyek civil áldozatok, nők és gyerekek életét követelték.

Pontosítást kért az ENSZ főtitkára, António Guterres Izraeltől, amely a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli kiürítését kérte. Ez 1,1 millió embert érint, akiknek a Gáza folyótól délre kellene menniük, miközben a 2,3 millió palesztin lakta területen 400 ezren már így is elhagyták otthonaikat. Az evakuálás célja az lenne, hogy Izrael katonai válaszcsapásai a Hamász terroristáinak szombati támadása után minél kevesebb civil áldozattal járjanak, és a zsidó állam hatékonyabban tudjon fellépni a fegyveres szervezettel szemben.

Az ENSZ szerint azonban a kiürítés ilyen gyorsan nem oldható meg humanitárius katasztrófa nélkül. A világszervezet reakcióját az ENSZ izraeli nagykövete szégyenteljesnek nevezte. Gilad Erdan szerint „az ENSZ éveken át szemet hunyt a Hamász fegyverkezése felett és afelett, hogy a szervezet a civileket és a civil infrastruktúrát arra használta fel, hogy elrejtse fegyvereit és gyilkos akciókat hajtson végre.” „Most pedig (az ENSZ), inkább kioktatja Izraelt, ahelyett, hogy kiállna Izrael mellett, amelynek polgárait lemészárolta a Hamász.” Márpedig a kiürítéssel Izrael csak csökkenteni akarja az esélyét annak, hogy a Hamász elleni válaszcsapásokban palesztin civilek haljanak meg. „Jobb lenne, ha az ENSZ inkább (a Hamász által elrabolt, izraeli) túszok kiszabadítására, fókuszálna, elítélné a Hamászt és támogatná Izraelt az önvédelemben” – idézte a CNN a nagykövetet.

Jordániában szállt le az amerikai külügyminiszter gépe péntek reggel – írta a Jerusalem Post. Az Egyesült Államok külügyminisztere Abdullah királlyal és a Palesztin Hatóság vezetőjével – és egyben a Hamásszal rivális, mérsékeltebb Fatah irányítójával – találkozik. Blinken ezután a tervek szerint Katarba utazik tovább.

1,1 millió ember evakuálását követeli az izraeli hadsereg a Gázai övezetben – írta a BBC. Az ENSZ-nek jelzett izraeli igény a 360 négyzetkilométeres terület 2,3 millió palesztin lakosának felét érinti, akiknek az övezet északi részéből kellene a déli részbe menniük 24 órán belül. Eközben több mint négyszázezren már elhagyták otthonaikat. A Gázai övezetből a Hamász fegyveresei szombaton intéztek példátlanul véres támadást Izrael ellen, a terroristák legalább 1300 civilt megöltek, áttörve az övezet és Izrael között húzódó védelmi rendszeren.

Támadást követő állapot Khan Younisban, a Gázai övezet déli részén, 2023. október 12-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Támadást követő állapot Khan Younisban, a Gázai övezet déli részén, 2023. október 12-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Palesztin források szerint az izraeli válaszcsapásoknak eddig 1500 áldozatuk van a Gázai övezetben. Az izraeli erők az övezetbe való szárazföldi behatolást fontolgatják, de pontos döntés még nem született az akcióról.

A Hamász a palesztin lakosságot arra szólította fel, hogy ne hagyják el lakhelyeiket. Ez a fegyveres szervezetnek alapvető érdeke, mert így az izraeli hadsereg ellene irányuló katonai akciói csak civilek életeinek árán valósítható meg. A lakosságot a Hamász korábban is élő pajzsként használta, hiszen katonai bázisait, kilövőállásait jellemzően az egyébként is sűrűn lakott Gázai övezet lakóházai között helyezi el.

A csütörtöki híreket ide kattintva olvashatja vissza.

  • Egyelőre nincs politikai döntés a szárazföldi hadműveletek elindításáról.
  • Az amerikai elnök a genfi egyezmény betartására szólította fel Izraelt.
  • Netanjahu szerint a Hamász tagjai „halott emberek”.
  • Izraelben 1300, Gázában 1500 körül van a halottak száma. 500 palesztin gyerek is az áldozatok között van.
  • Katasztrofális állapotok lehetnek a gázai kórházakban a Vöröskereszt szerint. Emellett egyre fogy a víz és az élelem a régióban.
  • Az izraeli parlament jóváhagyta a szükségkormányt.
  • Lövöldözés volt Jeruzsálem óvárosában, két rendőr megsérült, elkaptak egy fegyverest.
  • A magyar kormány egy Ciprusra tartó hajón hozott ki újabb 65 magyart Izraelből.
  • Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség saját pénzből finanszírozott különgéppel szállítja haza az itt rekedt izraelieket, visszafelé pedig több tucat magyart hoznak haza.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!