Már egy évvel korábban megtervezhették a Hamász támadását

2023. október 14. – 00:22

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász támadását már egy évvel korábban megtervezhették, írja a Sky News titkos dokumentumokra hivatkozva. A megtalált dokumentumok alapján arra lehet következtetni, hogy a Hamász kezdettől fogva nem csak katonai létesítményeket, hanem civil lakossági központokat is célba vett, és túszokat akart ejteni.

Az arab nyelven írt dokumentumokat állítólag izraeli katonák és a katasztrófavédelem munkatársai találták meg harcosok holttestén, az iratokon „2022 októberi” dátum szerepelt. A támadás megtervezésére utal az is, hogy a katonák részletes térképeket vittek magukkal a célba vett városokról és katonai támaszpontokról.

Elemzők szerint a megtalált dokumentumok egy része arra utal, hogy a Hamász úgy vélte: kemény katonai ellenállásba ütközik a határ mentén állomásozó izraeli csapatokkal.

A szakértők szerint nem valószínű, hogy egy ilyen művelet megtervezésére elegendő volt néhány hónap. A legtöbben egyet értenek abban, hogy ezek a dokumentumok valósak. Egyesek szerint ha a Hamász tervei tavaly októberben már előrehaladott állapotban voltak, az az izraeli hírszerzés „nagyon súlyos” kudarcának minősül.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!