Új frontok nyílhatnak, figyelmeztette Izraelt a Hezbollahhal tárgyaló iráni külügyminiszter

2023. október 13. – 15:23

Másolás

Vágólapra másolva

„Valós lehetősége” van annak, hogy új frontok nyílnak, nyilatkozta Hoszein Amir-Abdollahian. Az iráni külügyminiszter az ország hírügynöksége szerint amiatt beszélt erről, hogy Izrael folytatja „a Gáza elleni agressziót, háborús bűncselekményeket és ostromot”.

A miniszter Libanonba érkezve nyilatkozott, ahová azért utazott, hogy tárgyaljon a „helyi hatóságokkal”. Izrael északi szomszédjának déli részét a Hezbollah uralja, amelynek a szombaton támadásokat kezdő Hamászhoz hasonlóan régóta segít Irán. A teheráni kormány folytatja a „palesztin ellenállás politikai és médiatámogatását”, nyilatkozta Hoszein Amir-Abdollahian.

A Hezbollah azóta bejelentette, hogy „készen áll” csatlakozni Izrael ellen.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere óva intett mindenkit attól, hogy beszálljon a konfliktusba, amikor a Hezbollah lehetséges részvételéről kérdezték.

„Az üzenet, amelyet bármelyik országnak vagy csoportnak küldenék, amelyik kihasználná a helyzetet és szélesítené a konfliktust: ne tegye.”

Nem válaszolt arra kérdésre, hogy az Egyesült Államok csatlakozna-e Izraelhez. „Nem fogok spekulálni semmin, ami a jövőben történhet”, de „az USA folytatni fogja Izrael támogatását” az önvédelmi joga gyakorlásában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!