Pokoli gázai körülményekre figyelmeztet az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének vezetője

2023. október 13. – 17:18

Másolás

Vágólapra másolva

Gáza nagyon gyorsan kezd pokolivá válni, és az összeomlás szélén van, figyelmeztetett pénteki közleményében Philippe Lazzarini. Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) vezetője vérfagyasztónak nevezte a kibontakozó humanitárius válság méretét és sebességét.

A Gázát uraló Hamász szombaton indított támadásokat és terrorakciókat, például emberrablásokat Izrael ellen. A tel-avivi kormány elzárta a történelmi Palesztina délnyugati csücskében található terület víz- és áramellátását, amíg nem engedik el a túszokat.

Emberek gyülekeznek egy épület romjai mellett egy izraeli légicsapás után Rafahban, a Gázai övezet déli részén, 2023. október 13-án – Fotó: Said Khatib / AFP
Emberek gyülekeznek egy épület romjai mellett egy izraeli légicsapás után Rafahban, a Gázai övezet déli részén, 2023. október 13-án – Fotó: Said Khatib / AFP

Izrael harckocsikat és a korábbinál több katonát sorakoztatott fel a gázai határon, pénteken pedig arra figyelmeztette az északi részen lakó több mint egymillió civilt, hogy 24 órán belül hagyja el a területet.

Philippe Lazzarini szörnyűnek nevezte az ultimátumot, amely „csak korábban sohasem látott szintű nyomorhoz fog vezetni és Gáza lakóit még inkább a mélységbe löki”.

Az UNRWA vezetője szerint több mint 423 ezren már elhagyták az otthonukat, és a 270 ezret is meghaladja azok száma, akik a szervezet sátraiban találtak menedékre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!