Demény Péter
Demény Péter

RSS

Modellezés

Mit lehet megmenteni ebből a mulandó művészetből? – kérdezi a barátom a mostani színészhalálok kapcsán. Elhajózott Tordai Tekla, Csíky András, Barkó György: mi marad belőlük?

Úszik át a nyárba. A Magyar Kultúra Napja alkalmából

KAFról kellene írni. Arról, hogy a Magyar Kultúra Napján az ő életműve képviselhetné a magyar kultúrát. Mindaz, ami ebben a kultúrában szabad, szellemes, kalandos, az ott van a költészetében.

Szellemi térkép. A Román Kultúra Napjára

Megünneplem a Román Kultúra Napját is, a Magyar Kultúra Napját is. Most már igazán nem két különálló dolog a számomra.

Végleg hazatért – Kovács András Ferenc halálára

Soha nem adta meg magát semmilyen ideológiának, noha szubjektivitása szeszélyesen működött, és ez újabb vitákhoz vezetett. Elkeserítette, ami az utóbbi időben történt, de azt hiszem, ez csak még...

Összeérinteni a végeket

De talán mégis fontos lenne belátni: tragédia történt, halálos áldozattal is járt, nem szabadna ilyen frivolan, felelőtlenül és felületesen megnyilatkozni még ott sem, ahol lehet.

Szájsál

A közvéleménytől a politikusok megijednek, főleg, ha olyan ártatlan dolgokról beszél, mint egy karácsonyfa.

Szép város Kolozsvár

Gyönyörű esszék voltak, egy nagy kolozsvári szívszorító, pontos írásai. Bennük egy másik Gazsi fogalmazódott meg, vagy mondanám inkább, belőlük egy másik Gazsi fogalmazódott ki.

Kérdések a szemlélethez

Megértem, hogy az új Farkas utca sokakat elszomorít, azt is, hogy esztétikai és érzelmi érveik vannak a régi mellett. Csak azt érzem gyakran, hogy a változás önmagában nem jó, mindegy, mi lesz a...

Bumerángnyelés

Csak a sztálinizmusban féltek annyira a rendszer hatalmasai egymástól, mint az „aranykor” végén. Magyarországon is ez van most: az egymástól való félelem.

Kövess minket Facebookon is!