Az izraeli parancsnokoknak helikopterről mutatták meg, merre kell majd vezényelniük a csapataikat Gázában

2023. október 15. – 07:50

frissítve

Az izraeli parancsnokoknak helikopterről mutatták meg, merre kell majd vezényelniük a csapataikat Gázában
A lerombolt otthona romjain ül egy fiatal palesztin férfi a Gázai övezet déli részén 2023. október 15-én – Fotó: Mohammed Abed / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az izraeli hadsereg műveleti területté nyilvánította és lezárta a libanoni határzónát, miután a Hezbollah átlőtt egy rakétát.
  • Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szombaton azt mondta, közeledik a Hamász egy héttel ezelőtti terrortámadásaira adott válaszlépéseik következő szakasza. Vasárnap először ül össze a vészhelyzeti egységkormány Tel-Avivban.
  • Az izraeli hadsereg arra vár, hogy az észak-gázai civilek elhagyják a területet. Vasárnap háromórás időablakot nyitott a civileknek a biztonságos elvonuláshoz.
  • A gázai kórházaknak két napon belül elfogyhat az összes üzemanyaga.
  • Egyiptom segélyszállítmányokat próbál juttatni az övezetbe. Szaúd-Arábia a stabilitás visszaállításáért tesz erőfeszítéseket, Irán szerint viszont „bármilyen lehetőség elképzelhető”, ha Izrael folytatja Gáza támadását. Oroszország azt szeretné, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa már hétfőn ítélje el határozatban az izraeli konfliktust.
  • Az USA újabb repülőgép-hordozót küld Izrael közelébe.

Az Amnesty International szerint Izrael evakuálási parancsai „nem felelnek meg a nemzetközi humanitárius jognak”. A jogvédő szervezet hat videót ellenőrzött a hetven ember halálát okozó támadásról, ami egy állítólag biztonságos útvonalon történt. Elítélték „a palesztinok Gázából való erőszakos eltávolítását”, szerintük „egy újabb brutális példáját láthatjuk annak, hogy a gázai civileknek nincs hová menniük biztonságban”. Hozzátették, hogy a civileknek joguk van a biztonsághoz és az orvosi ellátáshoz. (Guardian)

Irán újra figyelmeztette az Egyesült Államokat és Izraelt, ha eszkalálják a gázai konfliktust, azzal „az iráni hadsereg beavatkozását kockáztatják”. Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter az al-Dzsazírának azt mondta, hogy ha folytatódnak az atrocitások, Irán nem maradhat egyszerű megfigyelő.

Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter és Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet vezetője – Fotó: Irán külügyminisztériuma / MTI
Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter és Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet vezetője – Fotó: Irán külügyminisztériuma / MTI

„Ha a háború kiterjed, az Amerikának is súlyos károkat fog okozni” – mondta a külügyminiszter, aki Dohában Iszmáil Hanijével, a Hamász vezetőjével is tárgyalt. Az együttműködés folytatásáról állapodtak meg. Irán hosszú ideje támogatja a Gázai övezetet uraló terrorszervezetet. (BBC)

Izraelben akár börtönbe is kerülhetnek azok az állampolgárok, akik „megsértik a nemzeti morált”. A szabályozás előterjesztője Slomó Karai Likud-párti távközlési miniszter, aki minél előbb szigorítana.

Ha elfogadják a javaslatot, a rendőrség letartóztathatja azokat, akik olyan információkat terjesztettek, amelyek árthatnak a nemzeti morálnak, vagy ellenséges propaganda alapjául szolgálhatnak. A nemzetbiztonsági miniszterrel közösen kidolgozott rendelettervezet a médiát is célba venné: széleskörű jogosítványokat kapnának a hatóságok a kiadványok korlátozására.

Slomó Karai korábban az al-Dzsazíra hírtelevízió helyi irodájának bezárására tett javaslatot, szerinte ugyanis a csatorna elfogult a Hamász irányába és veszélybe sodorja az izraeli katonákat. „Ez egy uszító csatorna, ez a csatorna levideózza a csapatokat a gyülekezési területeken, Izrael állampolgárai ellen uszít” – mondta a miniszter az izraeli katonai rádióban. Döbbenetesnek nevezte, hogy a Hamász szóvivőinek az üzenete átjuthat az al-Dzsazírán. (Haaretz / MTI)

„Az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli a Hamászt és az Izrael-szerte elkövetett brutális és válogatás nélküli terrortámadásokat, és mélységesen sajnálja az emberéletek elvesztését” – olvasható a huszonhét tagállam vezetőinek közös nyilatkozatában. Kiemelték Izrael jogát arra, hogy „a humanitárius és nemzetközi joggal összhangban megvédje magát az ilyen erőszakos és válogatás nélküli támadásokkal szemben”.

Az EU felszólította a Hamászt, hogy azonnal és feltételek nélkül engedjék szabadon a túszokat. Azonnali humanitárius segélyt szorgalmaznak a leginkább rászoruló gázai civileknek, de garantálni kell, hogy a terrorszervezetek ne éljenek vissza a segítségnyújtással. (Guardian)

„Izrael kész két fronton is harcolni, ha kell” – mondta Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője. „A Hezbollah az északi határ eszkalációján dolgozik Irán irányítása és támogatása mellett. Izraelnek erős hadserege van, amely készen áll két fronton, sőt még több fronton is harcolni” – tette hozzá Hagari. Az ország érdekeinek védelmében „teljes mértékben” együttműködnek az Egyesült Államokkal.

Kitért arra is, hogy komoly erőfeszítéseket tesznek a Gázai övezetbe hurcoltak érdekében. „Ez a legfontosabb számunkra” – mondta. Eddig 155 túsz családját értesítették, és 289 elesett katona nevét hozták nyilvánosságra. (MTI)

Néhány órával azután, hogy bejelentették a vízszolgáltatás helyreállítását a Gázai övezet déli részén, egyelőre semmi sem utal arra, hogy javulna a helyzet. Az ENSZ óvóhelyein már elfogyott a víz. A Gázában dolgozó segélyszervezetek munkatársai azt mondták, még nem láttak bizonyítékot arra, hogy helyreállt volna a szolgáltatás. „Ha nincs áram, a szivattyúk sem működnek” – mondta az Orvosok Határok Nélkül egyik tisztségviselője. „A kórházak a működőképességük határán vannak”. (Reuters / Guardian)

Túszejtési kézikönyvet készített a Hamász, melyben az emberrablási folyamat különböző szakaszaira vonatkozó utasításokat gyűjtötték össze. Ezt Jichák Hercog izraeli államfő mondta a CNN kérdésére. A kézikönyvet az egyik, Izraelben lelőtt Hamász-terrorista holtteste mellett találták meg.

Hercog szerint a kiadványban részletezik, hogy a támadóknak hogyan kell káoszt teremteni egy megszállt helyszínen, kitérnek arra, hogy mikor kössék be a foglyul ejtett emberek szemét, vagy például mikor alkalmazzanak áramütést. Akik fenyegetést jelentenek a terroristákra vagy megpróbálja elterelni a figyelmüket, azokat likvidálni kell. A túszokat emberi pajzsként kell alkalmazniuk, „nemre, fajra vagy vallásra tekintet nélkül”, mondta Hercog.

A kézikönyv tartalmaz továbbá egy olyan részt is, amelyben az Izraeli Védelmi Erők (IDF) hierarchiáját és hadviselési képességeit ismertetik. (Haaretz)

Az izraeli pénzügy- valamint a kulturális és sportminiszter is felelősséget vállalt amiatt, hogy felkészületlenül érte az országot a Hamász nagyszabású terrortámadása.

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter egy közleményben azt írta, hogy vállalja a felelősséget a történtekért, és azért is, ami történni fog.

„Nehéz időszakon megyünk keresztül. A mészárlás, amely minden izraelit ért, félelmetes volt, ilyen kegyetlenséget a holokauszt óta nem látott a világ. Őszintén be kell ismernünk, hogy kudarcot vallottunk. Az ország vezetése és biztonsági rendszere kudarcot vallott polgáraink védelmében. Nem tartottuk be az állam és polgárai közötti íratlan szövetséget, a legfőbb szövetséget. Egy szövetséget, amelyet vérrel írtak, és amely most vérrel van bemocskolva” – közölte Smotrich.

Korábban vasárnap Miki Zohar kulturális és sportminiszter a hadsereg rádiójának adott interjújában azt mondta, hogy a kormány minisztériumait teljesen meglepte a Hamász támadása, és nem voltak felkészülve az ilyen eseményekre.

„Az izraeli kormány nevében, és az egész izraeli állam nevében a bocsánatotokat kérjük, mindazért, ami történt” – mondta Zohar.

Az izraeli légierő magas rangú szárazföldi tiszteket vitt repülésre az elmúlt napokban a Gázai övezet fölé, hogy felülről láthassák a hadsereg várható manővereinek irányát.

A dandár- és zászlóaljparancsnokoknak harci helikopterekről mutatták be, hogy amint beléptek Gázába a csapataik, milyen irányú lehet a szárazföldi offenzíva, értesült a Times of Israel.

Az IDF szombaton azt jelentette, hogy befejezi az előkészítését az összehangolt légi, tengeri és szárazföldi támadásnak.

Vasárnap a hadsereg főparancsnoka, Herzi Halevi tartott beszédet csapatai előtt.

„A mi feladatunk az, hogy behatoljunk Gázába, és aztán megtaláljuk azokat a helyeket, ahol a Hamász gyakorlatozik, tervez, rakétákat lő ki, akciózik. Mindenhonnan támadják őket, minden parancsnok, minden haderőnem, hogy elpusztítsák az infrastruktúrát. Egyszóval, hogy győzzünk. Valami nagy dolgot fogunk tenni, fontosat, hogy hosszú időre megváltozzon a helyzet” – mondta Halevi.

A Dél-Libanonban állomásozó ENSZ-békefenntartók (UNIFIL) azt jelentették, hogy eltalálta egy rakéta az egyik katonai bázisukat. Az okozott károkról egyelőre nem adtak jelentést, és egyelőre az sem világos, hogy honnan érkezett a rakéta.

Az UNIFIL egy közleményben azt írta, hogy egész nap intenzíven tüzeltek felettük, és a határ izraeli és libanoni oldalán is észleltek becsapódásokat. Így találták el a naqourai főhadiszállásukat is, ahol senki sem sérült meg.

„Emlékeztetjük valamennyi érintett felet, hogy a civilek vagy az ENSZ-személyzet elleni támadások a nemzetközi jog megsértésének minősülnek, ami háborús bűncselekménynek minősülhet” – írták a közleményben.

Múlt szombaton az Izraelbe betört terroristacsoportok több kibucot is lerohantak, és tucatjával ölték meg az ottani lakókat. Az akciók egy részét GoPro kamerával is rögzítették, legalábbis erre utalnak azok a felvételek, amelyek kikerültek a netre.

A Times of Israel által is szemlézett videók a Szúfa kibuc megtámadásakor készülhettek, és azt mutatják, hogyan járták módszeresen végig az épületeket a támadók. Az egyik videón pedig az látható, hogy egy fegyveres kilövi egy ott parkoló mentőautó kerekét, hogy használhatatlanná tegye.

A terroristák behatoltak a házakba is, hogy megöljék az ott lévőket, vagy túszokat ejtsenek. Az egyik házban is bujkálók után kutattak, az egyik katona a padlásfeljáróba is lőtt, majd egy gyerek hangját utánozva, azt mondta, hogy anya, abban reménykedve, hogy elő tud így csalogatni valakit.

A Twitteren egy olyan videó is kering, amelyen valószínűleg a felvételt készítő Hamász-tag kiiktatása szerepel.

A Gázában meghaltak száma 2450-re, míg a sérülteké 9200-ra növekedett a palesztin egészségügyi minisztérium szerint.

Az izraeli szaktárca is közzétette a sérültek számát. A múlt heti támadás óta összesen 3842-en kerültek kórházba, 369-en közülük pedig még mindig ott vannak, 90-en súlyos, 191-en középsúlyos állapotban vannak, 89-en könnyebben sérültek.

Az izraeli hadsereg pedig azt közölte, hogy október 7-e óta már 283 katonájuk vesztette életét.

(via Times of Israel, CNN)

A Gázához közel lévő Askelónban megszólaltak a légvédelmi szirénák. A Háárec információi szerint egy Gázából indított rakéta eltalált egy lakóházat. Egyelőre arról nincs információ, hogy a támadásnak volt-e áldozata.

Az izraeli hadsereg múlt hét szombaton, a Hamász támadásakor készített felvételeket tett közzé. Az IDF-felvételen látható, ahogy a helikopterekkel indított rakétákkal a gázai határt átlépő, majd kegyetlen akciókra szétrajzó terroristákat iktatnak ki. Legyenek azok gyalogosok, motorosok, üljenek autóban vagy teherautóban.

(via Times of Israel)


Egyiptom elnöke, Abdel-Fattáh esz-Sziszi azt mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszternek, hogy Izrael reakciója a Hamász támadására túlmutat az önvédelmen, és kollektív büntetésnek minősül.

Sziszi a Blinkennel folytatott tárgyalás után azt is mondta, hogy nem szabad a konfliktusban részt vevő civileket célba venni.

Anthony Blinken külügyminiszter Abdel-Fattáh esz-Sziszi egyiptomi elnökkel tárgyalt a gázai helyzetről – Fotó: Jacquelyn Martin / AFP
Anthony Blinken külügyminiszter Abdel-Fattáh esz-Sziszi egyiptomi elnökkel tárgyalt a gázai helyzetről – Fotó: Jacquelyn Martin / AFP

A Reuters korábban arról írt, hogy Egyiptom minden olyan tervet ellenez, amely a palesztinokat más országok kárára szorítaná ki. Sziszi szerint a palesztinoknak saját területükön kell maradniuk, de Egyiptom azon dolgozik, hogy segélyszállítmányokat kapjanak. (via Guardian)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz megismételte korábbi állítását, miszerint az izraeli evakuációs parancsok halálos ítéletet jelentenek az orvosi ellátásban részesülőknek.

A WHO főigazgatója Twitteren írta, hogy az egészségügyi létesítményeket érő támadások további haláleseteket és sérüléseket okoznak. „Az izraeli evakuálási parancsot a kórházakba gyakorlatilag lehetetlen végrehajtani, és halálos ítélet a betegek és sérültek számára. Az egészségügyi dolgozók betegeik mellett állnak. A WHO felszólítja Izraelt, hogy védje meg az egészségügyi intézményeket, egészségügyi dolgozókat, betegeket és civileket, és haladéktalanul vonja vissza a kórházak evakuálási parancsait” – írta.

Gebrejeszusz szerint már így is túlterheltek a kórházak, tele vannak pótágyakkal, és ha még meg is próbálnák átszállítani az embereket, akkor az instabil állapotuk miatt többen meghalhatnak.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) figyelmeztetett, hogy kifogyóban vannak az ellátmányaik Gázában, és nem tudják garantálni a személyzet biztonságát sem.

A program keretében több mint félmillió, lakóhelyét elhagyni kényszerült embernek segítettek eddig. A gázai erőmű leállása óta nagyon megnövekedett az igény az ENSZ-en keresztül érkező ellátmányra, hiszen a pékségek és üzletek energia hiányába bezártak – közölte a WFP szombaton.

Egy palesztin fiú a Világélelmezési Program (WFP) élelmiszersegélyével a Gázai övezet déli részén lévő rafahi menekülttáborban 2012-ben – Fotó: Said Khatib
Egy palesztin fiú a Világélelmezési Program (WFP) élelmiszersegélyével a Gázai övezet déli részén lévő rafahi menekülttáborban 2012-ben – Fotó: Said Khatib



„Kifogytunk az ellátmányból, semmit sem tudunk be- vagy kijuttatni, és nem tudjuk garantálni a személyzetünk biztonságát” – nyilatkozta Cindy McCain, a WFP ügyvezető igazgatója. „Még háborúban is vannak szabályok, a humanitárius dolgozók és a civilek védelmét prioritásként kell kezelnünk. A civilek éhen fognak halni a segítségünk nélkül” – mondta.

A WFP közölte, hogy péntektől „fokozza” a kenyér és konzervek kiosztását, és további készpénzátutalásokat biztosít több mint 100 ezer kitelepített embernek.

Az izraeli blokád óta alig jutnak be létfontosságú cikkek Gázába. Izraeli tisztségviselők vasárnap közölték, hogy az övezet déli részén visszakapcsolták a vizet. Az egyiptomi elnöki hivatal pedig arról tájékoztatott, hogy fokozza erőfeszítéseit a segélyszállítmányok bejuttatására.

(CNN)

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója a CNN-nek adott vasárnapi interjújában azt mondta, hogy izraeli tisztviselők arról tájékoztatták:

a Gázai övezet déli részén újra bekapcsolták a vízellátást.

Az ENSZ humanitárius ügynöksége már szombaton arról számolt be, hogy az emberek többsége már nem jut ivóvízhez az övezetben.

Izrael a 2005-ös kivonulásról szóló döntése óta nem tartja megszállva Gázát, de továbbra is ellenőrzi a gázai légteret és a vizeket, illetve képes a közművek elvágására, valamint az élelmiszerek és üzemanyag bevitelének megakadályozására.

(Guardian via Reuters)

Az IDF arról számolt be, hogy a reggeli, egy fő halálát okozó eset után Libanonból ismét rakétákat lőnek Izraelbe. A közlés szerint eddig öt tüzérségi támadás történt vasárnap.

Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője a közösségi médiában közölte, hogy az izraeli erők viszonozták a tüzet Libanon irányába, azt a részt célozzák, ahonnan a páncéltörő rakétákat kilőtték. Emellett a Hezbollah terrorszervezet egy másik katonai infrastruktúráját is támadás érte a mai nap folyamán.

(The Guardian)

Izrael a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah egyetlen kórházának evakuálását kérte – számolt be a BBC az IDF közösségimédia-posztja alapján.

Mindeközben az övezet északi részéről folyamatosan áramlanak a menekültek délre, mivel az izraeli hadsereg korábban felszólította az élő civil lakosságot, hogy hagyják el otthonaikat a szárazföldi offenzíva megindítása előtt. Az IDF ugyanakkor légicsapásokat mér az övezet déli részén lévő célpontokra is.

A BBC beszélt a Rafah kórház egyik orvosával, aki elmondta, hogy neki és a többieknek két órát adtak arra, hogy elhagyják a területet. Ez nagyjából két órával ezelőtt volt – mondta az orvos. A Gáza északi részén fekvő kórházaknak adott ilyen határidőket korábban a lejártuk után meghosszabbította Izrael.

A rafah-i kórház igazgatója nem volt hajlandó elhagyni a létesítményt, ahol számos beteg és súlyosan sérült beteg van. A BBC megkereste az izraeli hadsereget, hogy kommentálják a hírt, egyelőre várják a választ.

A kórházhelyzet ad okot jelenleg a legtöbb aggodalomra Gázában:

Az UNRWA (az ENSZ Segély és Munkaügyi Hivatala) kommunikációs igazgatója, Juliette Touma azt mondta az AFP-nek, hogy a gázai konfliktus első hét napja alatt becslések szerint egymillió ember kényszerült lakóhelye elhagyására.

Az ENSZ ügynökség munkatársa szerint a bombázások folyamatosak. „Ezekben a napokban Gázában élni a túlélésről szól, nem pedig az életről” – mondta az Azzam nevű férfi a kollégáinak küldött hangfelvételében.

(AFP via al-Dzsazíra)

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn megint Izraelbe utazik, ahol találkozik Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és más izraeli tisztviselőkkel – közölte Matthew Miller külügyi szóvivő.

Blinken – aki Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása után közel-keleti körútra indult – jelenleg Kairóban van. Korábban járt Izraelben, Jordániában, Katarban, Bahreinben, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben, ezek után tér vissza holnap Izraelbe.

Az előző alkalommal Blinken közös sajtótájékoztatót tartott Netanjahuval a tárgyalásuk után, és többek között arról beszélt: amíg az Amerikai Egyesült Államok létezni fog, ott fog állni Izrael mellett, és üdvözölte az izraeli egységkormány megalakulását. Ugyanakkor hangsúlyozta a civil palesztin életek megóvásának fontosságát is, szerinte az izraelieknek más mércét kell alkalmazniuk, nem kezelhetik ugyanúgy a palesztinokat, mint ahogy a Hamász kezeli a zsidókat.

(CNN)


Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap első alkalommal hívta össze Izrael kibővített vészhelyzeti kabinetjét Tel-Avivban.

Netanjahu az ülés előtti nyilatkozatában arról beszélt, hogy minden miniszter „éjjel-nappal, egységesen dolgozik”. „A Hamász azt hitte, hogy eltörölhetnek minket. Mi vagyunk azok, akik el fogják törölni a Hamászt” – mondta, hozzátéve, hogy az egység megmutatása „világos üzenetet küld a nemzetnek, az ellenségnek és a világnak”.

A korábbi védelmi miniszter, Beni Ganz Nemzeti Tábor nevű centrista pártja a héten egyezett bele, hogy egységkormányt alakítson Netanjahuval és jobboldali koalíciós partnereivel, hogy szembenézzenek a Hamász támadása által okozott válsággal. Avigdor Liberman jobboldali ellenzéki azonban szombaton cáfolta, hogy csatlakoznának egy vészhelyzeti egységkormányhoz, maximum egy válságtanácsban szeretne részt venni.

(The Guardian)

Egyiptom nemzetközi és regionális partnereivel együtt fokozza erőfeszítéseit a Gázai övezetbe irányuló segélyek célba juttatására – írta az egyiptomi elnöki hivatal vasárnapi közleményében. Egyiptomba más országok Gázába szánt szállítmányai is érkeznek, vasárnap Dubajból fogadott az egyiptomi Vörös Félhold egy 11 tonnás, vizet, élelmiszert, valamint higiéniai és tisztálkodási cikkeket tartalmazó csomagot.

Egyiptom közölte, hogy „nemzetbiztonsága vörös vonalat jelent, és elutasít minden olyan tervet, amely a palesztinok kitelepítésére irányul”. Az ország vezetése egy csúcstalálkozó megrendezését javasolja, amely a gázai válsággal kapcsolatos legújabb fejleményekről és a palesztin kérdés jövőjéről szólna.

(Jerusalem Post)

Ferenc pápa vasárnap humanitárius folyosók nyitásáról beszélt a Gázai övezet ostromlottjainak megsegítésére, és újból felszólított a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátására.

Ferenc pápa a Szent Péter téren összegyűlt hívekhez intézett heti beszédében azt mondta, „nagy szomorúsággal követi az izraeli és palesztinai helyzetet”. „Kérem, hogy ne folyjon több vér – sem itt, sem máshol”. Szerinte „a háborúk mindig vereséget jelentenek”.

A katolikus egyházfő határozottan kérte, hogy „a gyerekek, a betegek, az idősek, a nők és általában a civilek ne váljanak a konfliktus áldozatává”.

(Haaretz via Reuters)

Helyi beszámolók szerint Tel-Avivban megszólaltak a légiriadót jelző szirénák, vagyis az izraeli hadsereg figyelmezteti a térségben élőket esetlegesen érkező rakétákra.

A mai a kilencedik nap egymás után, hogy megszólalnak a szirénák – jelentette az IDF.

(Sky News)

Ezrek halhatnak meg, ha a sebesültekkel teli gázai kórházakban elfogy az üzemanyag és az alapvető ellátmány – figyelmeztetnek gázai orvosok.

Az ENSZ szerint a kórházak várhatóan két napon belül kifogynak a generátorok működtetéséhez szükséges üzemanyagából. A dél-gázai Khan Younis városában található Nasszer kórház intenzív osztálya tele van sebesült betegekkel, többségük három év alatti gyerek. Mohammed Qandeel szakorvos szerint több százan kerültek súlyos, robbanások okozta sérülésekkel a kórházba, ahol hétfőre várhatóan elfogy az üzemanyag.

Ha az üzemanyag elfogy, „az azt jelenti, hogy az egész egészségügyi rendszer leáll. Egy újabb katasztrófáról, egy újabb háborús bűncselekményről, egy történelmi tragédiáról beszélünk” – mondta.

Fotó: Ali Jadallah / Anadolu via AFP
Fotó: Ali Jadallah / Anadolu via AFP

A helyzetet tetézi, hogy az övezet északi részének kórházainak kiürítésére is felszólított Izrael, bár az Orvosok Határok Nélkül szerint ez lehetetlen pár óra leforgása alatt, és amúgy sincs igazán hová menniük a betegeknek a déli kórházak túlterheltsége miatt. Hussam Abu Safiya, a Gázai övezet északi részén található Kamal Adwan kórház gyermekgyógyászatának vezetője elmondta, hogy az izraeli utasítás ellenére nem evakuálják az épületet. „Az intenzív osztályon hét újszülött van lélegeztetőgépre kötve, nem evakuálhatunk, az a halálukat jelentené” – indokolta a döntést.

Becslések szerint már 35 ezer ember zsúfolódott össze Gázaváros fő kórházában, az északi részen található Shifában.

(Sky News)

Az Izraeli Védelmi Erők szerint nem az ő csapásuk ért egy palesztin menekülőket szállító konvojt pénteken. Egy platós teherautó Gázavárosból dél felé tartott, amikor a támadás történt. A helyszínt mutató videóról a Washington Post és a BBC is megállapította, hogy valódi. A BBC mellett a Guardian is csapásról számolt be a felvételeket elemezve. A felkavaró videón véres holttestek láthatóak, ezért kizárólag erős idegzetű olvasóinknak javasoljuk megnézését ebben a posztban.

A Hamász terrorszervezet Izraelt tette felelőssé, szerintük 70-en meghaltak és 200-an megsérültek, míg a BBC a videók alapján 12 megerősített halálos áldozatról írt, akik között nők és gyerekek is voltak. A Sky Newsnak az IDF egyik tisztje szombaton azt mondta, hogy nem tudnak arról, hogy légicsapást indítottak volna akkor és ott, ahol a konvoj volt. Azonban azt mondta, kivizsgálják az esetet.

Az IDF egyik szóvivője, Peter Lerner a CNN-nek adott vasárnapi interjújában azt mondta, hogy megvizsgálták az esetet, és nem az izraeli hadsereg hajtott végre légitámadást a konvoj ellen. Szerinte az elérhető felvételek arra utalnak, hogy a robbanás alulról jött, ami inkább valamilyen robbanószerkezetre utal. A Hamász nem kommentálta még az IDF kijelentéseit.

Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és azt mondta, „a királyság keményen dolgozik azon, hogy megakadályozza a jelenlegi helyzet eszkalálódását és a gázai ostromot” – írja az al-Dzsazíra.

A szaúdi állami hírügynökség által közzétett nyilatkozatban az áll, „Szaúd-Arábia fokozza erőfeszítéseit, hogy megteremtse a stabilitás visszatérésének feltételeit”. A koronaherceg azt is mondta, a királyság elutasítja, hogy bármilyen módon célba vegyenek civileket, vagy hogy az infrastruktúrát és az emberek mindennapi életét befolyásoló, létfontosságú elemeket támadjanak.

A találkozó után Blinken azt nyilatkozta, „nagyon hatékony” megbeszélést folytattak Bin Szalmannal.

Szaúd-Arábia fontos tényező a mostani konfliktus hátterében, feltételezések szerint az izraeli–szaúdi diplomáciai közeledés lehetett az egyik oka annak, hogy a Hamász – amelynek nem érdeke egy ilyen megbékélés –, éppen most indított támadást Izrael ellen.

Nagy-Britannia továbbra is támogatja Izrael önvédelemhez való jogát, ugyanakkor arra buzdítja Izraelt, hogy a Hamász elleni katonai akciók során tanúsítson önmérsékletet – mondta James Cleverly brit külügyminiszter vasárnap sajtónyilatkozatban.

Cleverly arról beszélt, hogy az izraeli kormánnyal folytatott megbeszélések során felvetette a polgári áldozatok minimalizálásának szükségességét. „Visszafogottság, fegyelem – ezeket szeretnénk látni az izraeli védelmi erőktől” – mondta a Sky Newsnak.

James Cleverly brit külügyminiszter – Fotó: Jeff Overs / AFP
James Cleverly brit külügyminiszter – Fotó: Jeff Overs / AFP

„Természetesen tiszteletben tartjuk Izrael önvédelemhez való jogát. Azt mondtuk, tegyenek meg mindent, hogy a lehető legkisebb legyen a civil áldozatok száma. Tegyetek meg mindent, hogy megakadályozzátok, hogy a Hamász megkapja, amit akar, vagyis hogy egy szélesebb regionális konfliktusba torkolljon a helyzet” – magyarázta a külügyminiszter.

(Reuters)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!