Az amerikai külügyminiszter szerint a Hamász a palesztinok ellensége, és a civilek életét meg kell óvni

2023. október 12. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

Közös sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Blinken elmondta, hogy ő is zsidó, nagyapja az oroszországi pogromok elől menekült Amerikába, nevelőapja pedig megjárta az auschwitzi tábort, így pontosan érzi az izraeliek mai fájdalmait és félelmét.

Blinken szerint amíg az Amerikai Egyesült Államok létezni fog, ott fog állni Izrael mellett, és ha az meg is tudná védeni magát, erre nem lesz soha szükség. A külügyminiszter üdvözölte az izraeli egységkormány megalakulását. Elmondta, hogy már most rengeteg fegyvert szállítanak Izraelnek, és ezt folytatni is fogják azon kívül, hogy a világ legnagyobb repülőgép-hordozóját vitték Izrael partjaihoz.

Blinken szerint a Hamász cselekedeteire nincs bocsánat és magyarázat, viszont közölték, hogy a Hamász nem a palesztinokat képviseli, akik szabadságot és jólétet akarnak. Szerinte a terrorszervezet ugyanúgy ellensége a palesztinoknak, ahogy az izraelieknek.

Blinken azt mondta, a Hamász egyetlen célja Izrael elpusztítása, és ezt semmilyen körülmények között nem lehet megbocsátani. De az izraelieknek más mércével kell eljárniuk, nem lehet ugyanúgy kezelni a palesztinokat, mint ahogy a Hamász kezeli a zsidókat. Szerinte mindent meg kell tenni azért, hogy a palesztin civilek életét megvédjék.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!