Orvosok Határok Nélkül: Lehetetlen kiüríteni az észak-gázai kórházakat pár órán belül

2023. október 15. – 12:49

Másolás

Vágólapra másolva

Egyszerűen lehetetlen feladat a kórházak kiürítése néhány órán belül – mondta Natalie Roberts, az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet brit szárnyának ügyvezető igazgatója a gázai egészségügyi krízishelyzetről.

Izrael korábban felszólította a gázai lakosságot, hogy hagyják el a terület északi részét a várható szárazföldi offenzíva előtt. Az egészre eredetileg 24 órát adtak, ennyi idő alatt kellett volna több mint egymillió embernek átmenni délre. Az egynapos határidő már szombat hajnalban lejárt, ám az izraeli sereg továbbra is kivár, vasárnap reggel pedig közölték: a még mindig északon tartózkodóknak helyi idő szerint 10:00 és 13:00 között el kell indulniuk dél felé.

Roberts az északi kórházak kiürítéséről azt mondta:

„úgysem tudnak hová menni, a déli kórházak teljesen túlterheltek, és a Gázai övezetben most nincs áram”.

Szerinte a most délre menekülők körében „nemcsak a kétségbeesés, de pánik érzése is tapasztalható”. „Senki sem tudja, hogy utána hazatérhetnek-e”.

(BBC)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!