Az izraeli parancsnokoknak helikopterről mutatták meg, merre kell majd vezényelniük a csapataikat Gázában

2023. október 15. – 07:50

frissítve

Az izraeli parancsnokoknak helikopterről mutatták meg, merre kell majd vezényelniük a csapataikat Gázában
A lerombolt otthona romjain ül egy fiatal palesztin férfi a Gázai övezet déli részén 2023. október 15-én – Fotó: Mohammed Abed / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az izraeli hadsereg műveleti területté nyilvánította és lezárta a libanoni határzónát, miután a Hezbollah átlőtt egy rakétát.
  • Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szombaton azt mondta, közeledik a Hamász egy héttel ezelőtti terrortámadásaira adott válaszlépéseik következő szakasza. Vasárnap először ül össze a vészhelyzeti egységkormány Tel-Avivban.
  • Az izraeli hadsereg arra vár, hogy az észak-gázai civilek elhagyják a területet. Vasárnap háromórás időablakot nyitott a civileknek a biztonságos elvonuláshoz.
  • A gázai kórházaknak két napon belül elfogyhat az összes üzemanyaga.
  • Egyiptom segélyszállítmányokat próbál juttatni az övezetbe. Szaúd-Arábia a stabilitás visszaállításáért tesz erőfeszítéseket, Irán szerint viszont „bármilyen lehetőség elképzelhető”, ha Izrael folytatja Gáza támadását. Oroszország azt szeretné, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa már hétfőn ítélje el határozatban az izraeli konfliktust.
  • Az USA újabb repülőgép-hordozót küld Izrael közelébe.

Az izraeli hatóságok korábban 100 és 150 közé tették a Hamász által fogva tartott túszok számát, most az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egy konkrétabb számot közölt: információik szerint 126 izraeli személyt ejtettek túszul Gázában a múlt szombati támadások során.

Izraeli katona a Gázai övezet közelében 2023. október 15-én – Fotó: Ronaldo Schemidt / AFP
Izraeli katona a Gázai övezet közelében 2023. október 15-én – Fotó: Ronaldo Schemidt / AFP

Az izraeli hadsereg közlése szerint legalább 279 izraeli katona halt meg a harcokban.

(BBC)

Egyszerűen lehetetlen feladat a kórházak kiürítése néhány órán belül – mondta Natalie Roberts, az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet brit szárnyának ügyvezető igazgatója a gázai egészségügyi krízishelyzetről.

Izrael korábban felszólította a gázai lakosságot, hogy hagyják el a terület északi részét a várható szárazföldi offenzíva előtt. Az egészre eredetileg 24 órát adtak, ennyi idő alatt kellett volna több mint egymillió embernek átmenni délre. Az egynapos határidő már szombat hajnalban lejárt, ám az izraeli sereg továbbra is kivár, vasárnap reggel pedig közölték: a még mindig északon tartózkodóknak helyi idő szerint 10:00 és 13:00 között el kell indulniuk dél felé.

Roberts az északi kórházak kiürítéséről azt mondta:

„úgysem tudnak hová menni, a déli kórházak teljesen túlterheltek, és a Gázai övezetben most nincs áram”.

Szerinte a most délre menekülők körében „nemcsak a kétségbeesés, de pánik érzése is tapasztalható”. „Senki sem tudja, hogy utána hazatérhetnek-e”.

(BBC)

Fokozódik a feszültség az izraeli-libanoni határon. Vasárnap reggel egy ember meghalt, két másik pedig megsebesült Észak-Izraelben, miután a Hezbollah Libanonból rakétákat lőtt át a Shtula nevű közösséget célozva – írja a BBC. A terrorszervezet közlése szerint a támadás válasz volt arra, hogy az izraeli hadsereg légicsapásában meghalt egy, a Reutersnek dolgozó libanoni újságíró. Az incidensért Izrael sajnálatát fejezte ki, de a felelősségét nem vállalta.

Merkava tankok a libanoni határhoz közel vasárnap – Fotó: Jalaa Marey / AFP
Merkava tankok a libanoni határhoz közel vasárnap – Fotó: Jalaa Marey / AFP

Az izraeli hadsereg vasárnap lezárta a libanoni határ 4 kilométeres körzetén belüli részt, és közölte, hogy a műveleti területté nyilvánított zónában, valamint a Gázával közös déli fronton mostantól szándékosan zavarni fogja a GPS-jeleket – számolt be a Reuters.

Összesítette a gázai határhoz közeli kibucokban végrehajtott Hamász-mészárlás áldozatainak számát Izrael. A Nir Oz nevű, korábban 400 fős közösségben legalább 25 tagot meggyilkoltak, míg 80-at közülük nem találnak. Kar Azában legalább 52 embert gyilkoltak meg, hét embert biztosan elraboltak, 13 másikat pedig még mindig eltűntként tartanak nyilván, sorsuk ismeretlen.

Izraeli katonák Kfar Aza kibucban – Fotó: Jack Guez / AFP
Izraeli katonák Kfar Aza kibucban – Fotó: Jack Guez / AFP

A hadsereg korábban közölte, hogy a Nir Oz-i támadás kitervelője egy izraeli légicsapás során meghalt.

(ynet)

Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter szombaton késő este Dohában találkozott Iszmáil Hanijével, a Hamász politikai vezetőjével.

„Ha a cionista rezsim háborús bűntettei folytatódnak Gázában, bármilyen lehetőség elképzelhető a térségben, és az Iráni Iszlám Köztársaság folytatni fogja erőfeszítéseit a cionisták háborús bűneinek megállítására” – mondta Amirabdollahian az iráni külügy közleménye szerint.

Teherán javasolta az összes iszlám ország külügyminiszterének rendkívüli találkozóját, hogy megvitassák, hogyan lehetne leállítani a Gáza elleni izraeli támadásokat. Amirabdollahian regionális körútra ment, melynek Doha volt a negyedik állomása, korábban már Irakban, Libanonban és Szíriában is járt.

Iszmáil Hainije a közlmemény szerint arról beszélt, hogy a Hamász a palesztinok határozott támogatását várja az Iszlám Együttműködési Szervezet vezető tisztségviselőitől.

(al-Dzsazíra)

Izrael kommunikációs minisztere vasárnap közölte, hogy az al-Dzsazíra helyi irodájának esetleges bezárását kezdeményezi. Shloma Karhi „Hamász-párti uszítással” vádolta meg a katari hírcsatornát, szerinte al-Dzsazíra izraeli katonákat tesz ki a Gázai övezetből érkező esetleges támadásoknak.

Az al-Dzsazíra bezárására vonatkozó javaslatot izraeli biztonsági tisztviselők és jogi szakértők is vizsgálják – mondta Karhi hozzátéve, hogy a nap folyamán a kabinet elé terjeszti azt.

„Lelkiismeretlen, hogy a Hamász szóvivőinek üzenete ezen az állomáson keresztül terjed. Remélem, hogy ma véget vetünk ennek” – közölte a miniszter, az ugyanakkor nem volt világos, hogy utóbbi kijelentés a kormányülésre, vagy a bezáratás tényleges végrehajtására vonatkozott-e.

(Reuters)

Joshua Zarka, az izraeli külügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős vezetője egy X-posztra reagálva megvádolta Iránt azzal, hogy új frontot tervez nyitni a háborúban. Zarka azt is leírta, hogy törekednek ennek megakadályozására.

Zarka posztja új megvilágításba helyezi azt, hogy a szíriai állami média arról számolt be csütörtökön, hogy izraeli légicsapások működésképtelenné tették az aleppói és a damaszkuszi nemzetközi repülőtereket. A szíriai repülőtereket Irán gyakran használja arra, hogy fegyvereket, felszereléseket és ügynököket szállítson a térségbeli szövetségeseinek, köztük a Hezbollahnak.

A csütörtöki csapásokkal Izrael megakadályozta, hogy az iráni Mahan Air egyik járata landoljon, a gép visszafordult Teheránba. A Mahan Air bizonyítottan szokott fegyvereket, ügynököket és pénzt szállítani az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) és a Hezbollah számára is.

(Jerusalem Post)

Nagyon alacsonyak a gázai vízkészletek a termelőkapacitás megsemmisülése miatt. A palesztin vízügyi hatóság szerint a konfliktus kezdete előtt naponta 262 ezer köbméter vizet tudtak kinyerni a kutakból, most csak 14 ezer köbmétert áll rendelkezésre. Sürgősen üzemanyagra van szükségük, hogy több vizet tudjanak felhozni a kutakból.

Az ENSZ humanitárius ügynöksége, az OCHA szombaton arról számolt be, hogy Gázában a legtöbb embernek jelenleg nincs hozzáférése ivóvízhez, és végső megoldásként sokan a mezőgazdasági kutakból származó sós vizet fogyasztják, ami azért problémás, mert így könnyebben terjedhetnek betegségek. (CNN)

Fotó: Mustafa Hassona / Anadolu / AFP
Fotó: Mustafa Hassona / Anadolu / AFP

A legfrissebb jelentések szerint eddig legalább 1300 izraeli halt meg, mióta a Hamász múlt szombaton támadást indított izraeli célpontok ellen. A sérültek száma 3400-ra tehető. Továbbra sem tudni biztosan, hány izraeli túszt tart fogva a Hamász, a hatóságok 100 és 150 közé teszik a számukat.

A Gázai övezetben legalább 2329 palesztin vesztette életét a harcok következtében, és mint 9714 sérültet jegyeztek fel. A nagyrészt palesztinok által lakott Ciszjordániában 53-nak vesztették életüket, és több mint 1100-an sérültek meg.

Az ENSZ becslései szerint az izraeli evakuciós felhívás hatására több tízezer ember hagyta el az otthonát a Gázai övezetben, de már azt megelőzően is több mint 400 ezer palesztin hagyta el a területet.

(Guardian)

Palesztinok ezrei továbbra is menekülnek Gáza északi részéről az izraeli szárazföldi támadás előtt.

Az Izraeli Védelmi Erő (IDF) szóvivője vasárnap reggel azt írta, hogy a még mindig Gáza északi részén tartózkodó civileknek helyi idő szerint 10:00 és 13:00 között el kell indulniuk dél felé. A Bét Hanúnból Hán Júnisz felé vezető egyetlen útvonalat kell használniuk, és az ígérete szerint az izraeli hadsereg ezekben az órákban nem támadja ezt az útvonalat.

Fotó: Mohammed Abed / AFP
Fotó: Mohammed Abed / AFP

Izrael eredetileg 24 órát adott a civileknek, hogy elhagyják a Gázai övezet északi részét. Akkor Izrael két útvonalat jelölt ki. A WHO elítélte az evakuálási parancsot, amely lényegében egy halálos ítélet az intenzíven fekvőknek vagy az inkubátorban fekvő újszülötteknek szerintük. (BBC)

Dél-Izraelbe utazott pénteken Quentin Tarantino filmrendező, hogy szolidaritását fejezze ki a lakosság mellett. A meglepetésszerű látogatásról szelfik és videók jelentek meg a közösségi médiában. Tarantino több katonai bázist is meglátogatott, izraeli katonákkal és helyi lakosokkal fotózkodott.

Az amerikai rendező felesége Daniella Pick izraeli színésznő. 2009-ben Izraelben találkoztak, majd kilenc évvel később zsidó esküvőt tartottak. A párnak két gyermeke van, és sok időt töltenek Izraelben.

Nem Tarantino az egyetlen híresség, aki az elmúlt napokban kiállt Izrael mellett. Adam Sandler, Jennifer Garner és Yara Shahidi is kifejezte már együttérzését, és több mint 700 szórakoztatóipari szereplő írt alá egy Izraelt támogató nyílt levelet. (The Times of Israel)

Izrael elsődleges célja a gázai túszok kiszabadítása – mondta az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője a CNN-nek. Jonathan Conricus szerint a túszokat valószínűleg a föld alatt tartják fogva a Hamász „bonyolult alagúthálózatában”.

„Egy modern hadseregnek rendkívül nehéz harcolni egy ilyen sűrűn lakott városi területen” – fogalmazott. Az izraeli hadsereg dolgát ráadásul alaposan megnehezíti a Hamász alagúthálózata is, amit védekezési és támadási célra is használnak.

„A harcok lassúak lesznek. Az előrehaladás lassú lesz, és óvatosak leszünk, de nagyon eltökéltek vagyunk, hogy elkapjuk a Hamász terroristáit” – fogalmazott Jonathan Conricus, és azt is elárulta, hogy az eddig végrehajtott műveletek és rajtaütések során „néhány hasznos információhoz” jutottak, de az elhurcolt izraeliek holttestét nem találták meg.

Az IDF nem fog civileket célozni, jelentette ki Conricus, de nem szabad elfelejteni szerinte, hogy az izraeli hadsereg „egy kegyetlen ellenséggel” harcol, amelynek nem okoz gondot, hogy bármit, akár a civil lakosságot is felhasználja élő pajzsként. Conricus szerint az izraeli hadsereg fő célja, hogy teljesen felszámolja a Hamász katonai képességeit. (CNN)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint szombat éjszaka „több mint száz katonai célpontot” támadtak a Gázai övezetben. A Hamász főhadiszállásait és katonai létesítményeit, valamint több tucat kilövőállást, páncéltörő állásokat és megfigyelőállásokat céloztak.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint megölték Bilál al-Kadrát, a Hamász szárazföldi katonai kommandójának, a Nohba-csapatoknak az egyik parancsnokát. Ő vezette a Nirim és Nir Óz kibuc elleni támadásokat. A Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet több más tagjával is végzett az izraeli hadsereg éjjeli légicsapásaiban.

A Hamász is arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg az éjszaka és vasárnap reggel több területet is támadott, köztük Gáza városát északon és Rafahot délen. Az izraeli tankok pedig Gáza keleti területeit lőtték. (CNN)

Oroszország arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy már hétfőn szavazzon arról a határozatról, amely tűzszünetre szólítja fel a feleket az „izraeli-gázai” háborúban.

A határozattervezet szerint elítélnék a civilek elleni erőszakot és a terrorcselekményeket, emellett a túszok szabadon bocsátására, a humanitárius segélyek bejutására és a rászoruló civilek biztonságos evakuálására szólítja fel a résztvevőket.

A határozatban egy szó sincs a Hamászról. Ezt azzal indokolta Vaszilij Nebenzia, Oroszország állandó ENSZ-képviselője, hogy a javaslat egy humanitárius állásfoglalás. A küldött azt is mondta, hogy országa elítél minden erőszakot Izrael és Gáza lakosai ellen. Nebenzia szerint Izraelnek joga van megvédeni a területét, de Gáza Izrael általi bombázása Leningrád második világháborús ostromára emlékeztet. Arról is beszélt, hogy Izrael terve, miszerint a Gázai övezet északi részén élő több mint egymillió embert délre költöztetné, egy gettó létrehozásához hasonlít.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában két feltétele van annak, hogy elfogadják a határozatot: legalább kilenc támogató szavazatra, és arra, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína vagy Oroszország ne vétózzon. Az Egyesült Államok ugyanakkor hagyományosan megvédi szövetségesét, Izraelt a Biztonsági Tanács bármilyen intézkedésétől. (Reuters)

  • Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő azt mondta, közeledik a Hamász egy héttel ezelőtti terrortámadásaira adott válaszlépéseik következő szakasza.
  • A sereg elhúzódó és átfogó offenzívára készül, a cél, hogy Izrael felszámolja a Hamászt és katonai képességeit.
  • Helyi idő szerint délután négy óráig adott haladékot Izrael a palesztinoknak, hogy elhagyják a Gázai övezet északi részét, az IDF szerint úttorlasszal akadályozza a menekülők útját a Hamász.
  • Izraeli légicsapás végzett a Hamász légierejének egyik parancsnokával és a terrorszervezet egyik elitalakulatának vezetőjével is. Mindkettőjüknek komoly szerepük volt a múlt szombati terrortámadásban.
  • A Washington Post és a BBC szerint is valós az a videó, amelyen az övezet déli része felé menekülőket ért csapás utáni helyzet látható. A BBC szerint legkevesebb 12 holttestet látni, a helyi egészségügyi minisztérium szerint 70-en haltak meg, köztük nők és gyerekek.
  • Az éjszaka során izraeli csapatok rajtaütést hajtottak végre a Gázai övezetben, mely során kiiktattak egy Hamász-sejtet, és elhurcolt izraeliek holttesteit találták meg.
  • Izrael szerint 120 túsz továbbra is a Hamász fogságában van, más források szerint ez a szám 150 is lehet.
  • A gázai egészségügyi minisztérium szerint 724 gyerek és 458 nő halt meg egy hét alatt az övezetben.

Hosszú sorokban várakoznak a kamionok és segélyszállító konvojok Egyiptomban, hogy a rafahi határátkelőn keresztül bejuthassanak a Gázai övezetbe.

Az elmúlt napokban lezárták az átkelőt a bombázásások miatt, a hírek szerint az ellenőrzőpont palesztin oldala is megsérült. A Hamász, Izrael és Egyiptom is ellenőrzi, hogy ki és mi mehet át a határon, és az ellenőrzőpont gyakran zárva van, az átengedés pedig lassan megy. A segélyszervezetek napok óta sürgetik a hatóságokat, hogy engedjék át a konvojaikat.

Fotó: Mahmoud Khaled / Getty Images
Fotó: Mahmoud Khaled / Getty Images

Több ország, köztük az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kormánya is arra ösztönözte a Gázai övezetben rekedt állampolgárait, hogy legyenek közel a rafahi átkelőhöz, hogy ki tudjanak jönni, ha újból megnyitják.

(BBC)

Izrael „jelentős katonai műveleteket” fog indítani a Gázai övezetben, amint úgy látják, hogy a civilek elhagyták a területet – mondta az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Jonathan Conricus a CNN-nek.

„Nagyon fontos, hogy a gázai emberek tudják, hogy nagyon-nagyon bőkezűek voltunk az idővel. Rengeteg figyelmeztetést adtunk, már több mint 25 órája várunk. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy most van itt az ideje, hogy a gázaiak elhagyják a területet” – fogalmazott a szóvivő.

„Fogjátok a holmitokat, és menjetek délre”

– szólította fel a civileket Jonathan Conricus, és azt kérte tőlük, hogy ne essenek a Hamász csapdájába, az életüket védjék.

A Gázai övezet 2 millió lakosának több mint fele él az északi részen, amit Izrael evakuáltatna. Palesztinok tízezrei menekültek dél felé a Gázai övezet utcáit, miután az izraeli hadsereg felszólította őket, hogy hagyják el a sűrűn lakott övezet északi területeit. A gázaiak szerint a déli részek túlzsúfolttá válnak.

Az Amerikai Egyesült Államok újabb repülőgép-hordozót küld a Földközi-tenger keleti részére. A USS Dwight D. Eisenhower az USA második legerősebb egysége, a legfejlettebb hadihajó, az USS Gerald R. Ford már hétfőn megérkezett a térségbe.

Az Eisenhower vett részt eddig a legtöbb amerikai katonai konfliktusban, bevetették az Öbölháborúban, de Irakban és Afganisztánban is járt már. A repülőgép-hordozóval egy rakétás cirkáló és két rakétás romboló is érkezik.

USS Dwight D. Eisenhower – Fotó: Ryan D. Mclearnon / US DEPARTMENT OF DEFENSE / AFP
USS Dwight D. Eisenhower – Fotó: Ryan D. Mclearnon / US DEPARTMENT OF DEFENSE / AFP

Az amerikai haditengerészet két legerősebb hajóját csak elrettentés céljából küldi az USA, a tervek szerint nem kívánják használni a fegyvereket. „Az amerikai erők állományának növelése jelzi az Egyesült Államok szigorú elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett, és azt az elhatározásunkat, hogy elrettentsünk minden olyan állami vagy nem állami szereplőt, amely a háború eszkalálására törekszik” – áll az amerikai védelmi minisztérium közleményében.

Mintegy 300 palesztin halt meg a Gázai övezetben szombaton a palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint. Az áldozatok többsége gyerekek és nők voltak. A minisztérium közlése szerint 800 ember sebesült meg.

A gázai hatóságok szerint eddig 2215 ember halt meg, és 8714-en sebesültek meg. Az áldozatok negyede gyerek volt. (Reuters)

Az előző nap eseményeit ide kattintva tudják visszaolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!