Két napon belül áram nélkül maradhatnak a gázai kórházak, amelyekben több tízezer embert ápolnak

2023. október 15. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

Ezrek halhatnak meg, ha a sebesültekkel teli gázai kórházakban elfogy az üzemanyag és az alapvető ellátmány – figyelmeztetnek gázai orvosok.

Az ENSZ szerint a kórházak várhatóan két napon belül kifogynak a generátorok működtetéséhez szükséges üzemanyagából. A dél-gázai Khan Younis városában található Nasszer kórház intenzív osztálya tele van sebesült betegekkel, többségük három év alatti gyerek. Mohammed Qandeel szakorvos szerint több százan kerültek súlyos, robbanások okozta sérülésekkel a kórházba, ahol hétfőre várhatóan elfogy az üzemanyag.

Ha az üzemanyag elfogy, „az azt jelenti, hogy az egész egészségügyi rendszer leáll. Egy újabb katasztrófáról, egy újabb háborús bűncselekményről, egy történelmi tragédiáról beszélünk” – mondta.

Fotó: Ali Jadallah / Anadolu via AFP
Fotó: Ali Jadallah / Anadolu via AFP

A helyzetet tetézi, hogy az övezet északi részének kórházainak kiürítésére is felszólított Izrael, bár az Orvosok Határok Nélkül szerint ez lehetetlen pár óra leforgása alatt, és amúgy sincs igazán hová menniük a betegeknek a déli kórházak túlterheltsége miatt. Hussam Abu Safiya, a Gázai övezet északi részén található Kamal Adwan kórház gyermekgyógyászatának vezetője elmondta, hogy az izraeli utasítás ellenére nem evakuálják az épületet. „Az intenzív osztályon hét újszülött van lélegeztetőgépre kötve, nem evakuálhatunk, az a halálukat jelentené” – indokolta a döntést.

Becslések szerint már 35 ezer ember zsúfolódott össze Gázaváros fő kórházában, az északi részen található Shifában.

(Sky News)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!