Netanjahu: Közeledik a következő szakasz, Hamász: Nem hagyjuk el Gázát

2023. október 14. – 07:12

frissítve

Netanjahu: Közeledik a következő szakasz, Hamász: Nem hagyjuk el Gázát
Egy izraeli páncélozott személyszállító jármű elfoglalja pozícióját Izrael és a Gázai övezet határának közelében, Izrael déli részén, 2023. október 13-án – Fotó: Amir Cohen / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő azt mondta, közeledik a Hamász egy héttel ezelőtti terrortámadásaira adott válaszlépéseik következő szakasza.
  • A hadsereg szóvivője szerint Izrael felszámolja a Hamászt és katonai képességeit, hogy a terrorszervezet soha többé ne legyen képes kárt okozni izraeli civileknek vagy katonáknak.
  • Helyi idő szerint délután négy óráig adott haladékot Izrael a palesztinoknak, hogy elhagyják a Gázai övezet északi részét.
  • Izraeli légicsapás végzett a Hamász légierejének egyik parancsnokával és a terrorszervezet egyik elitalakulatának vezetőjével is. Mindkettőjüknek komoly szerepük volt a múlt szombati terrortámadásban.
  • A Washington Post és a BBC szerint is valós az a videó, amelyen az övezet déli része felé menekülőket ért csapás utáni helyzet látható. A BBC szerint legkevesebb 12 holttestet látni, a helyi egészségügyi közlés szerint 70-en haltak meg, köztük nők és gyerekek.
  • Az éjszaka során izraeli csapatok rajtaütést hajtottak végre a Gázai övezetben, mely során kiiktattak egy Hamász-sejtet, és elhurcolt izraeliek holttesteit találták meg.
  • Izrael szerint 120 túsz továbbra is a Hamász fogságában van.
  • A Hamász támadásaiban több mint 1300-an haltak meg Izraelben, a Gázai övezetben 2200 fölé nőtt a halálos áldozatok száma.

Köszönjük, hogy velünk tartottak, vasárnap reggeltől ismét percről percre követjük az izraeli-palesztin konfliktust.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) állítása szerint kilőttek egy Hamász-sejtet, amikor a tagjai feltűntek egy föld alatti alagútból a Gázai övezetben. Emellett az elmúlt órákban a Hamász több létesítményét is légi támadás alá vették.

(Times of Israel)

Az Egészségügyi Világszervezet szombaton kemény kritikát fogalmazott meg Izraellel szemben, miután a hadsereg evakuálásra szólította fel a szárazföldi offenzíva előtt a Gázai övezet északi részén élőket, beleértve ebbe huszonkét kórházat is, ahol több mint kétezer embert kezelnek. A WHO szerint az evakuációs parancs lényegében halálos ítélet az intenzíven fekvőknek vagy az inkubátorban fekvő újszülötteknek, akiknek szintén a gépektől függ az élete.

A WHO szerint a legtöbb egészségügyi dolgozó éppen emiatt nem is menekült el, mert nem akarták vállalni az életveszélyes állapotban lévő betegeik elmozdítását, a szervezet szerint pedig ezzel lehetetlen döntés elé állították őket. A WHO arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan keresnek menedéket kórházak közelében, azaz ha ezeket bombázzák, akkor az ő életük is veszélyben forog. A szervezet arra kérte Izraelt, hogy vonja vissza a kórházak evakuálására vonatkozó parancsot, és hangsúlyozta a kórházak, egészségügyi dolgozók és civilek védelmének fontosságát.

(BBC)

Az izraeli védelmi erők szombaton arról számoltak be, hogy a Hamász több mint 120 civilt tarthat fogva túszként Gázában – köztük nyolc német állampolgárral –, miután pedig a terrorszervezet korábban azzal fenyegetőzött, hogy minden figyelmeztetés nélküli izraeli légitámadás után, melyben ártatlanok halnak meg, ki fognak végezni egy-egy túszt. Emellett egy offenzíva esetén élő pajzsként is használhatják őket, azaz ennek tényleg hatalmas jelentősége van.

A BBC, amely szerint akár 150 túsza is lehet a Hamásznak, külön cikkben gyűjti azokat, akiket a nyilvánosan elérhető adatok vagy az informátoraik alapján be tudtak azonosítani. A hivatalosan megerősített túszok között a BBC szerint tizenhárom gyerek és legalább nyolc, 60 év feletti ember van. A terroristák fesztiválon, lakásokba betörve és az utcán is ejtettek túszokat, többüket végül a Hamász által közreadott videókon látták viszont a családtagjaik. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk.

Több mint egymillió palesztint szólított fel Izrael pénteken, hogy a várható szárazföldi offenzíva előtt hagyják el a Gázai övezetet. Izrael szombaton még néhány órát adott a Gázai övezet északi részén élőknek a távozásra, és egy gázai kórháznak is adtak még haladékot szombaton. A kiürítendő terület magában foglalja teljes Gázavárost és két nagy menekülttábort, Dzsabáliát és a Beach Campet, azaz az övezet legsűrűbben lakott részeit.

Emberi jogi szervezetek szerint az emberek ilyen hirtelen és tömeges megindulása elkerülhetetlenül rendkívüli veszélyekkel jár, az ENSZ egyenesen lehetetlennek nevezte a kiürítés sikeres lebonyolítását. Egy volt diplomata azt is felvetette, hogy az emberek erőszakos evakuálása Gáza északi részéből háborús bűnnek minősül, az IDF szóvivője szerint azonban a nemzetközi jog szerint járnak el.

Palesztinok menekülnek Gázavárosból az azt ért izraeli légicsapások miatt 2023. október 13-án. Az izraeli hadsereg a napokban többször felszólította a városban élőket, hogy ne halogassák az evakuálást – Fotó: Majdi Fathi / AFP Palesztinok menekülnek Gázavárosból az azt ért izraeli légicsapások miatt 2023. október 13-án. Az izraeli hadsereg a napokban többször felszólította a városban élőket, hogy ne halogassák az evakuálást – Fotó: Majdi Fathi / AFP
Palesztinok menekülnek Gázavárosból az azt ért izraeli légicsapások miatt 2023. október 13-án. Az izraeli hadsereg a napokban többször felszólította a városban élőket, hogy ne halogassák az evakuálást – Fotó: Majdi Fathi / AFP Palesztinok menekülnek Gázavárosból az azt ért izraeli légicsapások miatt 2023. október 13-án. Az izraeli hadsereg a napokban többször felszólította a városban élőket, hogy ne halogassák az evakuálást – Fotó: Majdi Fathi / AFP
Palesztinok menekülnek Gázavárosból az azt ért izraeli légicsapások miatt 2023. október 13-án. Az izraeli hadsereg a napokban többször felszólította a városban élőket, hogy ne halogassák az evakuálást – Fotó: Majdi Fathi / AFP

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke virtuális csúcstalálkozót hívott össze jövő hét keddre, hogy az EU vezetői megvitassák az Izrael és Hamász között zajló háborút, írja a Guardian. „Teljes szolidaritásunkat fejezzük Izrael népével és a terrortámadások áldozataival” – mondta Michel. Majd azt is hozzátette, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, de az önvédelem során is szem előtt kell tartani a nemzetközi jogot, különösen a nemzetközi humanitárius alapelveket. Az elnök a Gázai övezetben zajló evakuálásokat „tragikus jeleneteknek” nevezte.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egy eddigieknél részletesebb közleményt adott ki az ellenoffenzíva előkészületeiről – írja a BBC. A közlemény szerint az IDF most fordulóponthoz érkezett, miután visszaszerezte az ellenőrzést minden izraeli terület felett, ahol korábban a Hamász támadásokat hajtott végre.

Még mindig az előkészületek zajlanak, de az IDF egy szárazföldön, tengeren és levegőben zajló, átfogó és potenciálisan elhúzódó offenzívára készül, amelyhez kiterjedt logisztikára van szükség. Ennek részeként előretolt logisztikai központokat hoznak létre az utánpótlási útvonalak áramvonalasítása érdekében, hogy a csapataik hatékonyan jussanak hozzá a szükséges felszerelésekhez.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Daniel Hagari az egész országban sugárzott beszédében ismét felszólította a Gázavárosban tartózkodó civileket, hogy a saját biztonságuk érdekében meneküljenek a Gázai övezet déli részére, mert Izrael hamarosan támadást indít a város ellen – írja a Sky News.

A szóvivő azt azonban nem mondta, hogy pontosan mikor várható a támadás. Hagari arról is beszélt, hogy a Hamász terrorszervezet élő pajzsként próbálja használni a civileket.

Avigdor Liberman, a jobboldali, ellenzéki Izrael a Hazánk párt elnöke belép az izraeli biztonságpolitikai kabinetbe, kiszélesítve ezzel a vészhelyzeti kormányt – jelentette be szombaton Benjámin Netanjahu kormányfő pártja, a Likud. Liberman azonban úgy tűnik, tagadja, hogy ez történt volna, ő egy szűkebb válságtanácsban szeretne részt venni.

A korábbi védelmi miniszter, Beni Ganz Nemzeti Tábor nevű centrista pártja a héten egyezett bele, hogy egységkormányt alakítson Netanjahuval és jobboldali koalíciós partnereivel, hogy szembenézzenek a Hamász támadása által okozott válsággal.

A Netanjahuval évek óta ellenséges viszonyban álló, nacionalista Liberman hétfőn azt mondta, hogy csak akkor lépnek be az egységkormányba, ha a miniszterelnök a kamerák elé állva egyértelműen kijelenti, hogy célja a Hamász felszámolása, vezetőinek kiiktatása, és véget vet a velük kötött megállapodások korszakának. „Enélkül nincs értelme csatlakozni, nem szolgálunk fügefalevélként” – tette hozzá akkor.

(MTI, Sky News)

Legutóbb pénteken késő este hagyta el sikeresen az izraeli légteret a Magyar Légierő egyik gépe 62 emberrel, köztük 46 magyar állampolgárral a fedélzetén, és az első két nap alatt is több mint háromszáz embert sikerült kimenteni az országból, a kettő között viszont napokig csak más repülővel, vagy éppen hajóval tudták elhagyni az országot azok, akik el akarták. Az RTL Híradónak az elmúlt napokban hazaérkezők nehézségekről beszéltek, és a zsidó közösségeknek köszönték meg a szervezést.

Hadházy Ákos az RTL-nek most arról beszélt, hogy a honvédségi gépek azért eshettek ki az egyenletből, mert ezekkel vitték Grúziába a miniszterelnököt és a kormányt az ott tartott, kihelyezett kormányülésre. Szerinte az is árulkodó, hogy a kormányülés végeztével folytatták is a magyarok légi kimenekítését, mint mondta, ez arra utal, hogy elsődleges szempont volt a kormány Grúziába szállítása.

A külügyminisztérium ugyanakkor az RTL-nek azt mondta, a háttérben az áll, hogy az első napokban sok magyar nem élt a felkínált lehetőséggel, és önként döntött a maradás mellett. Később viszont meggondolták magukat, az újabb akciót, biztonsági és logisztikai szempontok alapján időzítették, és arra is időt kellett hagyniuk, hogy mindenki kiérjen a reptérre. A Híradónak nyilatkozó utasok többsége ugyanakkor azt mondta, az utolsó napokat mind a reptér közelében töltötték, arra várva, hogy elindulhassanak.

Megszólaltak a rakétatámadásra figyelmeztető légvédelmi szirénák Tel-Avivban, írja a Guardian.

A terrorszervezet által az elmúlt két évben közzétett videók alapján a fegyveresek izraeli települések makettjei között tartottak lőgyakorlatokat, és kiképezték őket arra is, hogyan kell siklóernyőket és sárkányrepülőket használni gépkarabéllyal a kézben. Úgy tűnik, sikeresen hitették el az izraeliekkel, hogy nem a Gázai övezetnél, hanem Ciszjordániában kell készülni terrorakciókra – írtuk a Hamász készülődésének jeleit bemutató cikkünkben.

A palesztinpárti tüntetések betiltása felveti a kérdést, hogy hol húzódik a határ Izrael jogos kritikája és a terror támogatása között. A kettőt sokszor valóban nagyon nehéz szétválasztani, és a nyugati országok általában meg sem próbálják – írtuk ezt a rendkívül összetett kérdést körüljáró cikkünkben.

Még több katonát és járművet vezényel a gázai határhoz az izraeli hadsereg Izrael déli részén, írja a Sky News. Az izraeli haderő jelentős szárazföldi offenzívára készül, miután a Hamász váratlan támadása óta több száz izraeli meghalt, megsebesült, többeket pedig túszul ejtett az iszlamista terrorszervezet.

Az Izraeli Védelmi Erő (IDF) szerint a Hamász akadályozza azt, hogy civilek a Gázai övezet déli részére meneküljenek, írja a SkyNews.

Az IDF közölte, hogy az iszlamista szervezet egy úttorlasszal elzárta az egyik központi útvonalat, amiről egy fotót is megosztott az izraeli külügyminisztérium a Twitteren. A képhez azt írták, a „Hamász büszke arra, hogy civileket sodor veszélybe”.

Az izraeli Asdód városából jelentkezett be az ATV tudósítója, Novák András, aki arról számolt be, hogy egész nap lőttek a Gázai övezetből, de ugyanúgy lőtték Tel-Avivot is, a libanoni Hezbollah terrorszervezet pedig északot támadja.

Diplomáciai forrásból az újságíró arról értesült, hogy

vannak magyarok a Gázai övezetben, leginkább olyan nők, akik ott élő férfiak feleségei. Úgy tudja, hogy nem Gázavárosban, hanem az övezet déli részén vannak.

Majd azt is hozzátette, hogy a szakemberek most azon dolgoznak, hogy segítsenek nekik kimenekülni a háborús övezetből. Az üggyel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, amennyiben válaszokat kapunk, beszámolunk róla.

Az ATV tudósítója azt is említette, hogy több önkéntes is érkezett Magyarországról Izraelbe, akik közül többen csatlakoztak a hadsereg nem katonai alakulataihoz, illetve az izraeli mentőszolgálathoz. Majd arról is beszélt, hogy a Hamász ma azt ajánlotta fel Izraelnek, hogy elengedik a nőket, gyereket, időseket, abban az esetben, ha az izraeli hadsereg befejezi a teljes hadműveletet. Mindemellett az iszlamista szervezet egy kampányba is belekezdett, hogy minél többen csatlakozzanak hozzájuk, és menjenek harcolni Izrael ellen.

Novák András egy szakértőtől azt is megtudta, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) különleges, aknakereső alakulatokat fognak bevetni a szárazföldi műveletek előtt, mert az gyanítják, hogy a Hamász titkos bombákat rejtett el azért, hogy minél több izraeli katonával végezhessenek.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) nemrég közleményt adtak ki, amelyben közölték, hogy erőik a szárazföldi műveletek kiterjesztésére készülnek. „Az IDF átfogó offenzívára készül, több százezer tartalékos segítségével” – áll a közleményben. Azt is írták, hogy „légi, tengeri és szárazföldi” erők bevonásával terveznek offenzívát indítani, de pontos időpontokat nem adtak meg ezzel kapcsolatban.

„Az alapvető harci felszereléseket már elküldték az érintett helyszínekre, és az IDF zászlóaljai és katonái stratégiailag az egész országban el vannak helyezve” – tette hozzá a közlemény. Összegzésül azt írta, hogy a katonák „nagy hangsúlyt fektetnek egy jelentős szárazföldi hadműveletre”.

(BBC)

A Palestine Action nevű palesztinpárti csoport vörös festékkel öntötte le a BBC londoni székhelyét szombaton kora reggel. A csoport azzal vádolja a brit közszolgálati műsorszolgáltatót, hogy az Izrael és a Hamász közötti háborúról szóló tudósításaik miatt „vér tapad a kezükhöz”.

A Palestine Action egy aktivista csoport, amely polgári engedetlenségi taktikákat alkalmaz, és elsősorban az izraeli fegyvergyártó Elbit Systems brit gyárait veszi célba. Most azt írták a Twitteren, hogy az éjszaka folyamán üzenetet hagytak a BBC-nek: „A megszállás hazugságainak terjesztése és az izraeli háborús bűncselekményekhez való hozzájárulás gyártása azt jelenti, hogy palesztin vér tapad a kezetekhez #ShutBBCDown.” A londoni rendőrség azt közölte, hogy egyelőre senkit nem tartóztattak le az akció miatt.

Victoria Derbyshire, a BBC újságírója és műsorvezetője a Twitteren osztott meg egy videót arról, hogy milyen látvány fogadta szombat reggel, amikor beért a munkahelyére.

Szombaton ezrek tüntettek Londonban és több más brit nagyvárosban a palesztinok mellett. A Felvonulás Palesztináért (March for Palestine) címmel meghirdetett londoni demonstráció a Scotland Yard által szigorúan előírt útvonalon haladhatott csak. A menet résztvevői a Broadcasting House-nál, a BBC székhelyénél gyülekeztek, majd a Regent Street, a Piccadilly és a Trafalgar tér érintésével megérkeztek a londoni kormányzati főutcához, a Whitehallhoz.

A tüntetők a brit kormány Izraelt támogató politikája elleni jelszavakat skandáltak és tiltakozó transzparenseket tartottak a magasba, többezernyi palesztin zászlóval együtt. A tüntetésen az előzetes hatósági figyelmeztetések ellenére többször is hallható volt a „From the river to the sea, Palestine will be free” (A folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz) mondat, amely arra utal, hogy az ezt skandálók szerint a szabad palesztin államot a Jordán folyó és a Földközi-tenger között, vagyis jórészt Izrael területén kell létrehozni.

(Guardian, MTI)

Iszmail Haníje, a Hamász vezetője azt mondta, hogy a palesztinok nem fogják elhagyni Gázát vagy Ciszjordániát, és nem menekülnek Egyiptomba. „Az a döntésünk, hogy a földünkön maradunk” – mondta egy szombati televíziós beszédben.

(Sky News)

Az Európai Bizottság szombat délután bejelentette, hogy megháromszorozzák a Gázának szánt humanitárius segélyt. „A Bizottság azonnal 50 millió euróval megemeli a Gázának szánt humanitárius segélykeretet. Ezzel a teljes összeg több mint 75 millió euróra emelkedik” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A Bizottság vezetője hozzátette: „Folytatjuk az ENSZ-szel és annak szervezeteivel való szoros együttműködést annak érdekében, hogy ez a segély eljusson a Gázai övezetben élő rászorulókhoz. A Bizottság támogatja Izrael jogát, hogy a nemzetközi humanitárius jog teljes tiszteletben tartásával védekezzen a Hamász terroristái ellen. Keményen dolgozunk annak biztosításán, hogy a gázai ártatlan civilek ebben az összefüggésben támogatást kapjanak”.

(Guardian)

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint Izraelnek a Hamász terrortámadásaira adott válaszlépéseiben figyelembe kell vennie a gázai humanitárius helyzetet is. Baerbock szerint most „hatalmas dilemma” áll fenn, amelyet „nehéz megoldani”. A német külügyminiszter megjegyzései a török és egyiptomi kollégáival folytatott megbeszélések közepette hangzottak el.

Baerbock azt is bejelentette, hogy a Gázai övezetben nyolc német állampolgár van a Hamász fogságában. Hozzátette, hogy a német nagykövetség folyamatosan kapcsolatban áll a hozzátartozókkal, és felszólították a Hamászt, hogy azonnal engedjék szabadon a túszokat. „A szabadon bocsátásuk az emberiesség parancsa” – mondta a német külügyminiszter.

(Sky News, FAZ)

Joe Biden amerikai elnök szombaton azt közölte, hogy az Egyesült Államok az izraeli, az egyiptomi és a jordán kormánnyal, valamint az ENSZ-szel együttműködve dolgozik „a Hamász támadásának humanitárius következményeit enyhítő támogatás növelésén”.

További részletek közlése nélkül Biden azt írta az X-en, hogy az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy „megteremtse a segítségnyújtás újraindításához szükséges feltételeket, és kiálljon a háborús jog betartása mellett”.

(BBC)

„Közeledik a következő szakasz” – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Twitter-oldalán szombat délután megosztott videóban. A poszt mellé azt írta: „Harcosainkkal a Gázai övezetnél, a fronton. Mind készen állunk.”

(Guardian)

Az amerikai kormány engedélyt adott, hogy az izraeli diplomáciai képviseletein dolgozók egy része és családtagjaik elhagyják Izraelt – közölte az amerikai külügyminisztérium szombaton. A jeruzsálemi amerikai nagykövetség és tel-avivi diplomáciai képviselet azon dolgozóit és családtagjaikat hatalmazták fel a távozásra, akiknek jelenléte nem nélkülözhetetlen az amerikai külképviseletek működtetéséhez.

Ezzel egy időben az amerikai külügyminisztérium frissítette az Izraelre és palesztin területekre kiadott utazási figyelmeztetést. Eszerint „terrorcsoportok, egyedül cselekvő terroristák, valamint egyéb erőszakos szélsőségesek támadásokat terveznek Izraelben, Ciszjordániában és Gázában”. Azt írták, az erőszakos cselekmények figyelmeztetés nélkül, bárhol és bármikor bekövetkezhetnek a turisták által látogatott helyeken, közlekedési csomópontokban, illetve piacokon és bevásárlóközpontokban.

A hivatalos besorolás szerint Izrael és Ciszjordánia esetében az amerikai kormány arra kéri az amerikai állampolgárokat, hogy fontolják meg az utazást, és a Gázai-övezet határának átlépését semmilyen körülmények között sem javasolják.

(MTI)

A libanoni Hezbollah terrorszervezet állítása szerint rakétákkal támadtak öt izraeli előőrsöt az izraeli-libanoni határ közelében. A csoport közleményében azt állította, hogy „pontos és közvetlen találatokat” mértek az izraeli állásokra.

Az izraeli Kan rádió jelentése szerint öt észak-izraeli kibuc lakóit arra utasították, hogy vonuljanak óvóhelyre egy esetleges fegyveres behatolás miatt. Az izraeli hadsereg Dán, Dafna, Snir, HaGoshrim és She'ar Yashuv települések lakóit figyelmeztette.

(Sky News)

A Washington Post után a BBC is hitelesítette azt a videót, melyen egy légicsapás palesztin áldozatai láthatóak. A Hamász szerint az áldozatok éppen Gázavárosból menekültek dél felé, amikor egy izraeli légicsapás érte a konvojt. A Hamász szerint a támadásnak 70 halottja és 200 sérültje volt.

A BBC tényellenőrei szerint legkevesebb 12 ember halt meg, többnyire nők és gyerekek – néhányan közülük öt év alattiaknak tűnnek. vannak, akik a teherautó platóján fekszenek – mások körülöttük az úttesten. Az árnyékok helyzetéből a felvételen arra lehet következtetni, hogy a támadás helyi idő szerint 17:30 körül történhetett.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy kivizsgálja az ügyet. A Sky Newsnak az IDF egyik tisztje azt nyilatkozta, hogy nem tudnak arról, hogy légicsapást indítottak volna akkor és ott, ahol a konvoj volt. A felkavaró videón véres holttestek láthatóak, köztük gyerekek, is, ezért kizárólag erős idegzetű olvasóinknak javasoljuk megnézését ebben a posztban.

Több mint egymillió palesztint szólított fel Izrael pénteken, hogy a várható szárazföldi offenzíva előtt hagyják el a Gázai övezetet. Izrael szombaton még néhány órát adott a Gázai övezet északi részén élőknek a távozásra.

A kiürítendő terület magában foglalja teljes Gázavárost és két nagy menekülttábort, Dzsabáliát és a Beach Campet. Ez a rész együtt a Gázai övezet egyik legsűrűbben lakott része.

Emberi jogi szervezetek szerint az emberek ilyen hirtelen és tömeges megindulása elkerülhetetlenül rendkívüli veszélyekkel jár, az ENSZ egyenesen lehetetlennek nevezte a kiürítés sikeres lebonyolítását.

A Palesztin Vörös Félhold (ami a Vöröskereszt társszervezete) új határidőt kapott Izraeltől a betegek és a személyzet áthelyezésére a gázai Al-Kudsz kórházból. Eleinte helyi idő szerint reggel 6, aztán déli 12 volt a kiürítés határideje, most pedig már 16 óra.

Az intézmény azonban azt is közölte: nem tudják evakuálni a kórházat, kötelesek folytatni a betegek és sebesültek ellátását.

(BBC)

Richard Hecht alezredes, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője szerint Izrael a nemzetközi jog szerint jár el Gázában.

Ezt arra válaszul közölte, hogy Jan Egeland, a palesztinok és Izrael közötti tárgyalásokat segítő egykori diplomata szombaton arról beszélt, az emberek erőszakos evakuálása Gáza északi részéből háborús bűnnek minősül.

„Nem ültetünk embereket teherautókba” – nyilatkozta Hecht. „Azt mondjuk az embereknek, hogy költözzenek délre. A Hamász el tudná mozgatni őket, ha törődnének velük – ez az ő felelősségük.”

Azt is javasolja, hogy a menekülő gázaiak szálljanak meg rokonoknál, vagy vegyenek sátrat. Úgy véli: „találnak majd szállást”. Az IDF szóvivője szerint a múlt szombati támadás „olyasmi, amit nemzetként soha nem tapasztaltunk a holokauszt óta. Amit szombaton láttunk, az a háborús bűn. (…) Mi nem veszítjük el az emberségünket, mi nem ők vagyunk.”

(BBC)

Izrael néhány órával ezelőtt közölte, hogy megölték a kibucok elleni egyik Hamász-támadás vezérét, a terrorszervezet egyik elitalakulatát vezető Ali Kadhival egy dróncsapás végzett. A gázai határhoz közeli Kfar Aza kibuc a Hamász terrortámadásainak egyik legvéresebb helyszíne volt, akár 150 embert is megölhettek, az áldozatok között nők, idősek, kisgyerekek is voltak.

A 37 éves Ali Kadhi egyike volt annak a mintegy ezer palesztin fogolynak, akiket 2011-ben bocsátottak szabadon Gilad Shalit, a Hamasz által fogságba ejtett izraeli katonáért cserébe.

2005-ben Kadhit egy izraeli férfi elrablása és meggyilkolása miatt tartóztatták le, aki a jelentések szerint a Shin Betnél, tehát az izraeli belső elhárításnál dolgozott. A Hamász még nem erősítette meg Ali Kadhi halálát.

(BBC)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!