Palesztinpárti aktivisták vörös festékkel öntötték le a BBC épületét

2023. október 14. – 19:43

Másolás

Vágólapra másolva

A Palestine Action nevű palesztinpárti csoport vörös festékkel öntötte le a BBC londoni székhelyét szombaton kora reggel. A csoport azzal vádolja a brit közszolgálati műsorszolgáltatót, hogy az Izrael és a Hamász közötti háborúról szóló tudósításaik miatt „vér tapad a kezükhöz”.

A Palestine Action egy aktivista csoport, amely polgári engedetlenségi taktikákat alkalmaz, és elsősorban az izraeli fegyvergyártó Elbit Systems brit gyárait veszi célba. Most azt írták a Twitteren, hogy az éjszaka folyamán üzenetet hagytak a BBC-nek: „A megszállás hazugságainak terjesztése és az izraeli háborús bűncselekményekhez való hozzájárulás gyártása azt jelenti, hogy palesztin vér tapad a kezetekhez #ShutBBCDown.” A londoni rendőrség azt közölte, hogy egyelőre senkit nem tartóztattak le az akció miatt.

Victoria Derbyshire, a BBC újságírója és műsorvezetője a Twitteren osztott meg egy videót arról, hogy milyen látvány fogadta szombat reggel, amikor beért a munkahelyére.

Szombaton ezrek tüntettek Londonban és több más brit nagyvárosban a palesztinok mellett. A Felvonulás Palesztináért (March for Palestine) címmel meghirdetett londoni demonstráció a Scotland Yard által szigorúan előírt útvonalon haladhatott csak. A menet résztvevői a Broadcasting House-nál, a BBC székhelyénél gyülekeztek, majd a Regent Street, a Piccadilly és a Trafalgar tér érintésével megérkeztek a londoni kormányzati főutcához, a Whitehallhoz.

A tüntetők a brit kormány Izraelt támogató politikája elleni jelszavakat skandáltak és tiltakozó transzparenseket tartottak a magasba, többezernyi palesztin zászlóval együtt. A tüntetésen az előzetes hatósági figyelmeztetések ellenére többször is hallható volt a „From the river to the sea, Palestine will be free” (A folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz) mondat, amely arra utal, hogy az ezt skandálók szerint a szabad palesztin államot a Jordán folyó és a Földközi-tenger között, vagyis jórészt Izrael területén kell létrehozni.

(Guardian, MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!