Netanjahu: Közeledik a következő szakasz, Hamász: Nem hagyjuk el Gázát

2023. október 14. – 07:12

frissítve

Netanjahu: Közeledik a következő szakasz, Hamász: Nem hagyjuk el Gázát
Egy izraeli páncélozott személyszállító jármű elfoglalja pozícióját Izrael és a Gázai övezet határának közelében, Izrael déli részén, 2023. október 13-án – Fotó: Amir Cohen / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő azt mondta, közeledik a Hamász egy héttel ezelőtti terrortámadásaira adott válaszlépéseik következő szakasza.
  • A hadsereg szóvivője szerint Izrael felszámolja a Hamászt és katonai képességeit, hogy a terrorszervezet soha többé ne legyen képes kárt okozni izraeli civileknek vagy katonáknak.
  • Helyi idő szerint délután négy óráig adott haladékot Izrael a palesztinoknak, hogy elhagyják a Gázai övezet északi részét.
  • Izraeli légicsapás végzett a Hamász légierejének egyik parancsnokával és a terrorszervezet egyik elitalakulatának vezetőjével is. Mindkettőjüknek komoly szerepük volt a múlt szombati terrortámadásban.
  • A Washington Post és a BBC szerint is valós az a videó, amelyen az övezet déli része felé menekülőket ért csapás utáni helyzet látható. A BBC szerint legkevesebb 12 holttestet látni, a helyi egészségügyi közlés szerint 70-en haltak meg, köztük nők és gyerekek.
  • Az éjszaka során izraeli csapatok rajtaütést hajtottak végre a Gázai övezetben, mely során kiiktattak egy Hamász-sejtet, és elhurcolt izraeliek holttesteit találták meg.
  • Izrael szerint 120 túsz továbbra is a Hamász fogságában van.
  • A Hamász támadásaiban több mint 1300-an haltak meg Izraelben, a Gázai övezetben 2200 fölé nőtt a halálos áldozatok száma.

Az izraeli hadsereg „nagyon sajnálja”, hogy pénteken meghalt a Reuters egyik videós újságírója, közölte a hadsereg szóvivője. Az izraeli hadsereg azonban nem volt hajlandó felelősséget vállalni a történtekért. A szóvivő arról beszélt, hogy „kivizsgálják az esetet”. Issam Abdallah több újságírótársával együtt Libanonban dolgozott, az izraeli határhoz közel, amikor közéjük csapódott egy tüzérségi lövedék. Az Associated Press és az al-Dzsazíra szerint a lövedéket az izraeli hadsereg lőtte ki. Abdallahon kívül megsérült hat másik újságíró is, akik a Reutersnek, az AFP-nek és az al-Dzsazírának tudósítottak a helyszínről. Mindannyian jól látható „Press” feliratot viseltek.

Fotó: Issam Abdallah / Reuters
Fotó: Issam Abdallah / Reuters

(AFP)

Az izraeli hadsereg szóvivője arra szólította fel a Gázavárosban élőket, hogy ne halogassák az evakuálást, ha ki akarnak jutni a városból az izraeli invázió kezdete előtt. Richard Hecht az izraeli védelmi erők egy másik szóvivőjéhez hasonlóan arra biztatta a palesztinokat, hogy használják ki a helyi idő szerint délután négyig nyitva tartó „ablakot” a Gázai övezet északi részének elhagyására.

Fotó: Mahmud Hams / AFP
Fotó: Mahmud Hams / AFP

(AFP)

A gázai al-Aksza Mártírok Kórházban annyi a halott, hogy már nem férnek be a kórház hullaházába. Emiatt fagyisautókban kényszerülnek tárolni a halottakat. Erről Yasser Khatab, a kórház egyik boncnoka beszélt a CNN-nek.

Fagyisautóba tesznek egy holttestet Gázában – Fotó: Ashraf Amra / Anadolu via AFP
Fagyisautóba tesznek egy holttestet Gázában – Fotó: Ashraf Amra / Anadolu via AFP

(Kiegészítés: A kórház nevét adó Al-Aksza Mártírjainak Brigádja a Fatah radikális szárnyához köthető, az EU és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja nyilván.)

Likvidálták a Gázai övezet határához közeli zsidó közösségek elleni egyik támadást vezető Hamász-parancsnokot az izraeli védelmi erők tájékoztatása szerint. A Hamász egyik elitalakulatát vezető Ali Kadhival egy dróncsapás végzett.

A gázai határhoz közeli Kfar Aza kibuc a Hamász terrortámadásainak egyik legvéresebb helyszíne volt, akár 150 embert is megölhettek, az áldozatok között nők, idősek, kisgyerekek is voltak.

(BBC)

Az amerikai állampolgárok elhagyhatják a Gázai övezetet az egyiptomi határon lévő Rafah határátkelőn keresztül, miután megállapodott erről az izraeli és az egyiptomi kormány. Az övezetben tartózkodó amerikaiaknak helyi idő szerint délután ötig van lehetőségük távozni a területről. Az egyelőre nem világos, hogy a Hamász is engedni fogja-e a távozásukat.

(BBC)

Az AFP még részletesebb adatokat közölt a palesztin egészségügyre hivatkozva. Ezek szerint a 2215 halálos áldozatból 724 gyerek, 458 pedig nő.

Egy palesztin férfi egy sérült kislányt cipel – Fotó: Yasser Qudih / AFP
Egy palesztin férfi egy sérült kislányt cipel – Fotó: Yasser Qudih / AFP

2215-en haltak meg múlt szombat óta a Gázai övezetben a palesztin egészségügyi minisztérium friss tájékoztatása szerint. Rajtuk kívül 8714 sérültet tartanak számon. Ciszjordániában további 54 halottról és 11 sérültről tudni. A konfliktusban eddig 1300 izraeli vesztette életét, 120-an pedig továbbra is a Hamász fogságában vannak.

(Sky News)

Szaúd-Arábia úgy döntött, hogy szünetelteti a tárgyalásokat az Izraellel való kapcsolatának lehetséges normalizációjáról a gázai konfliktus miatt, értesült az AFP. A szaúdiak erről tájékoztatták az amerikai tisztségviselőket is. Szaúd-Arábia nem ismeri el Izraelt, azonban az USA az elmúlt hónapokban próbálta közelebb hozni két közel-keleti szövetségesét, és arra próbálta rávenni az arab királyságot, hogy legyen hajlandó diplomáciai kapcsolatokat létesíteni Izraellel.

Több mint 1300 házat pusztítottak el az izraeli hadsereg rakétái a Gázai övezteben múlt szombat óta az ENSZ szerint. Összesen 5540 lakás semmisült meg, 3750 pedig annyira súlyosan károsodott, hogy lakhatatlanná vált.

Fotó: Belal Khaled / ANADOLU / Anadolu via AFP
Fotó: Belal Khaled / ANADOLU / Anadolu via AFP

(BBC)

Leszállt egy repülőgép Egyiptomban, a gázai határ közelében, mely WHO-s egészségügyi felszereléseket szállított, jelentette be a Twitteren Tedrosz Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója. A főigazgató azt írta, készek a felszerelések eljuttatására Gázába, amint sikerül egy humanitárius folyosót létrehozni az egyiptomi-gázai határon.

„Továbbra is arra kérjük Izraelt, hogy gondolja át az 1,1 millió ember evakuálásáról szóló döntést. Ez egy emberi tragédia lesz” – tette hozzá.

18

A megtekinteni kívánt oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozni szeretné a korhatáros tartalmak elérését a számítógépén, akkor használjon megfelelő szűrőprogramot!

A megtekinteni kívánt oldal tartalma az Országos Audiovizuális Tanács 220/2011 sz. határozatának 21. cikkelye szerint rögzített besorolás alapján e) vagy f) kategóriába tartozik, kiskorúak nem tekinthetik meg.

Az AFP gyűjtése szerint a Hamász egy héttel ezelőtti támadásában több mint száz külföldi állampolgár vesztette életét (többen közülük izraeli állampolgársággal is rendelkeztek).

  • USA: 27 halott, az eltűntek, fogságban lévők pontos száma ismeretlen
  • Thaiföld: 24 halott, 16 túsz
  • Franciaország: 15 halott, számos eltűnt, köztük gyerekek
  • Nepál: 10 halott

A további halottak között van több argentin, ukrán, orosz, brit, chilei, osztrák, belarusz, kanadai, kínai, fülöp-szigeteki, brazil, perui és román állampolgár is. Ezenkívül egy-egy halottat jelentett Ausztrália, Azerbajdzsán, Kambodzsa, Írország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Törökország és Kolumbia.

Az IDF két útvonalat is kijelölt, melyen helyi idő szerint szombat délelőtt 10 és délután 4 óra között szabadon közlekedhetnek a Gázai övezet északi részéről menekülők az övezet déli része felé. Közlésük szerint nem lesznek légitámadások ezalatt a hat óra alatt. Az IDF arab szóvivője a Twitteren arra biztatta a palesztinokat, hogy ha törődnek saját és családtagjaik biztonságával, akkor „használják ki a rendelkezésre álló rövid időt”, és menjenek az övezet déli részébe.

(Haaretz)

A gázai egészségügyi minisztérium szombat reggeli tájékoztatása szerint 256 gázai lakos, köztük 20 gyerek vesztette életét az elmúlt 24 órában. Ezen felül 1788-an sérültek meg az övezetben pénteken.

(Haaretz)

Az izraeli védelmi erők megölték a Hamász egyik vezetőjét az éjszaka során. Állításuk szerint egy légicsapás végzett a Hamász légierejének egyik parancsnokával, Murad Abu Muraddal. Az IDF szerint Abu Muradnak komoly szerepe volt az október 7-i támadás koordinálásában.

(Times of Israel)

Videófelvételekre hivatkozva a Human Rights Watch csütörtökön azzal vádolta meg Izraelt, hogy fehér foszfort tartalmazó lövedékeket vetett be Gázában is Libanonban. Az izraeli védelmi erők szóvivője ezt most kategorikusan tagadta a CNN-nek. A fehér foszfor amennyiben oxigénnel érintkezik, 815 Celsius fokra hevül és gyakorlatilag meggyújtja a levegőt, amivel sűrű, fehér füstöt képez. Emiatt álcázáshoz, katonai manőverek eltakarásához szokták használni konfliktusokban. Civil lakosság ellen azonban nem megengedett a bevetése, ugyanis nagyon súlyos égési sérüléseket okoz.

Vélhetően foszfortartalmú lövedék füstfelhője Gáza felett – Fotó: Ali Jadallah / Anadolu via AFP
Vélhetően foszfortartalmú lövedék füstfelhője Gáza felett – Fotó: Ali Jadallah / Anadolu via AFP

Vaszilij Nebenzia, Oroszország állandó ENSZ-képviselője egy olyan határozattervezetet terjeszt elő az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amely tűzszünetre szólít fel az „izraeli-gázai” háborúban.

Nebenzia a konfliktus deeszkalációjára szólított fel, és elmondta, hogy a határozat vegyes reakciót kapott a többi 14 tagországtól. Arra a kérdésre, hogy a határozat miért nem említi a Hamászt, a Gázai övezetet irányító és az október 7-én kezdődő, Izrael elleni bestiális terrorakciókat végrehajtó militáns csoportot, a diplomata azt mondta, azért, mert javaslata humanitárius állásfoglalás.

A küldött elmondta, hogy országa elítél minden erőszakot Izrael és Gáza lakosai ellen. Nebenzia szerint Izraelnek joga van megvédeni a területét, de Gáza Izrael általi bombázása Leningrád második világháborús ostromára emlékeztet. Azt is mondta, hogy Izrael terve, miszerint a Gázai övezet északi részén élő több mint egymillió embert délre költöztetné, egy gettó létrehozásához hasonlít.

Nebenzia az Egyesült Államokat hibáztatta, amiért az évek során blokkolta az ENSZ-ből, az Európai Unióból, az Egyesült Államokból és Oroszországból álló közel-keleti kvartett fellépését. A csoportot 2002-ben hozták létre, hogy segítsen közvetíteni az izraeli-palesztin békefolyamatban.

Az orosz állami televízió propagandistái az elmúlt napokban gúnyolódtak az Egyesült Államokon és Izraelen a Hamász-támadás után, és Putyin a brutális támadást az Egyesült Államok közel-keleti politikájának kudarcaként állította be.

Moszkva részéről mindez akkor hangzott el, amikor Oroszország folytatja az általa kezdett, több százezer ember halálával járó kíméletlen háborút Ukrajna ellen, ahol súlyos, sok halálos áldozattal járó, civilek elleni ukrajnai katonai támadásokat is vizsgálnak nemzetközi szervezetek.

(CNN)

A Palesztin Egészségügyi Minisztérium azzal vádolja Izraelt, hogy humanitárius akcióban résztvevő, az evakuálást segítő egészségügyi dolgozókat és mentősöket céloztak és öltek meg. Legalább 15 egészségügyi intézményt és 23 mentőautót pusztítottak el az izraeli légitámadások pénteken a palesztinok szerint.

(CNN)

A Hamász szombat reggel közölte, üdvözli „Oroszország fáradhatatlan erőfeszítéseit”, amelyek célja a terület elleni izraeli agresszió megállítása.

„Nagyra értékeljük Vlagyimir Putyin orosz elnök álláspontját a népünk elleni folyamatos cionista agresszióval kapcsolatban, és azt, hogy elutasítja a gázai ostromot, a segélyszállítmányok elvágását és a civilek elleni támadásokat” – áll a közleményben.

Szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök az Izrael és a Hamász közötti harcokban mindkét felet arra szólította fel, hogy „minimalizálják vagy nullára csökkentsék” a polgári áldozatok számát.

Az orosz elnök részéről mindez akkor hangzott el, amikor Oroszország folytatja az általa kezdett kíméletlen háborút Ukrajna ellen. Putyin ellen jelenleg a Nemzetközi Büntetőbíróság folytat vizsgálatot, emberiesség elleni bűncselekmények vádja miatt. Ez az ügy egyebek mellett ukrajnai civilek elleni támadásokat is vizsgál.

(CNN)

Az izraeli védelmi erők szerint a Hamász több mint 120 civilt továbbra is túszként tart fogságban a Gázai övezetben. A terrorszervezet azzal fenyegetőzött korábban, hogy minden egyes figyelmeztetés nélküli izraeli légitámadás után, melyben ártatlanok halnak meg, ki fognak végezni egy-egy túszt.

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy csapást mértek egy a Hezbollahhoz tartozó célpontra Dél-Libanonban. Ez azután történt, hogy két drón átrepült Észak-Izraelbe, a pilóta nélküli légi járműveket az izraeli hadsereg elfogta a libanoni határhoz közeli Haifa városánál.

A Hezbollahot a Hamászhoz hasonlóan többek között az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősítette. Az Irán által támogatott szervezet erős katonai és politikai jelenléttel rendelkezik Libanonban, és jelentős hatalmat gyakorol a működő kormány és elnök nélküli országban. 2006-ban pusztító háborút vívott Izraellel, amelyben 1200 ember vesztette életét.

(BBC)

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint a legtöbb gázai lakos nem jut ivóvízhez. Végső megoldásként az emberek mezőgazdasági kutakból származó sós vizet fogyasztanak, ami komoly aggodalmakat vált ki a vízzel terjedő betegségek terjedésével kapcsolatban, áll a szervezet közleményében.

Az ENSZ Világétkeztetési Programja eközben 135 ezer menhelyeken lakó palesztinnak juttatott ételt pénteken, azonban a „humanitárius tartalékok a vészesen fogyóban vannak”.

(CNN)

Több tízezer palesztin hagyta el otthonát azóta, hogy Izrael péntek reggel arra figyelmeztetett közel egymillió embert, hogy hagyják el a Gázai övezet északi részét, írta az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) egy közleményben. Több mint 400 ezren már a figyelmeztetés előtt elhagyták otthonaikat az övezetben.

(CNN)

„A célunk nagyon világos. Ennek a háborúnak a vége az, hogy felszámoljuk a Hamászt és katonai képességeit, és alapvetően megváltoztatjuk a helyzetet, hogy a Hamász soha többé ne legyen képes kárt okozni az izraeli civileknek vagy katonáknak”

– mondta szombat hajnalban Jonathan Conricus, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője.

A további fontosabb állításai:

  • Az északi határon nagyon feszült a helyzet, a libanoni Hezbollah több támadást is indított az izraeli erők ellen, amelyek mindegyik kísérletet megakadályozták.
  • Az izraeli tartalékosok napok óta a Gázai övezet körül várakoznak: „Mindenhol ott vannak, délen, középen és északon, és felkészülnek bármilyen célpontra, bármilyen feladatra.”
  • A pénteki evakuálási felhívásukra jelentős számú palesztin civil indult el a Gázai övezet északi részéből dél felé: „Nem akarunk civileket megölni vagy megsebesíteni.”

(Guardian)

A Hamász támadása során elfogott néhány izraeli holttestét találta meg az izraeli hadsereg egy pénteki gázai szárazföldi rajtaütés során – jelentették izraeli lapok.

A Haaretz és a Jerusalem Post szerint az Izraeli Védelmi Erők meg nem határozott számú holttestet találtak, és visszahozták őket izraeli területre, valamint megtaláltak néhány tárgyat, amelyek az eltűnt személyekhez tartoztak.

Gyalogos és páncélos egységek vettek részt a rajtaütésben, amelynek során „kiiktattak” egy Hamász-sejtet, amely páncéltörő rakétákat lőtt ki izraeli területre – írja a Jerusalem Post.

(BBC)

  • 1,1 millió ember evakuálását követeli az izraeli hadsereg a Gázai övezetben
  • Az ENSZ szerint a kiürítés nem oldható meg ilyen gyorsan: ezt a reakciót az izraeli nagykövet szégyenteljesnek nevezte
  • A Hamász felszólította a palesztinokat, hogy maradjanak otthonukban, és ne engedelmeskedjenek az evakuálási parancsnak
  • Orbán Viktor bejelentette, hogy Magyarországon nem fognak „terrorista-párti” tüntetéseket engedélyezni
  • A Hamász közlése szerint az elmúlt egy napban 13 túsz halt meg a Gázai övezetet érő izraeli légicsapásokban
  • A WHO arra kérte Izraelt, hogy vonja vissza a kiürítési parancsot, mert az halálos ítélet lenne a kórházakban fekvő sérültekre nézve
  • A gázai egészségügyi minisztérium szerint 1800 ember halt meg az elmúlt napokban az övezetet érő izraeli légicsapásokban
  • A szír állami média szerint izraeli légicsapás érte Szíria két legfontosabb repterét
  • Élő adásban lőtte le az izraeli tüzérség a Reuters egyik videós munkatársát

A pénteki hírfolyamunkat ide kattintva olvashatja vissza.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!