Székelyudvarhely: több tíz diák futott ki, amikor elkezdett recsegni-ropogni az épület

2023. december 19. – 08:18

frissítve

Székelyudvarhely: több tíz diák futott ki, amikor elkezdett recsegni-ropogni az épület
Gyertyák égnek a tragédia helyszínén – Fotó: Csedő Attila / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy diák meghalt, egy másik gyerek gerinctörést szenvedett, egy harmadiknak pedig súlyos sérülései vannak, miután hétfő délután beomlott a Tamási Áron Gimnázium kollégiumának egy része, és a romok alól kellett kimenteni négy diákot. A romok alá szorult negyedik lány karcolásokkal megúszta a balesetet. A tragédia nem csak Székelyudvarhelyt rázta meg, hanem a teljes romániai közvéleményt. A tragédia másnapjának történéseit itt követjük nyomon.

Megdöbbenve és szomorúan értesült a székelyudvarhelyi tragédiáról, írta kedd esti közleményében a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye. A Facebookon közzétett nyilatkozatban az érsekség kiemeli, hogy a székelyudvarhelyi önkormányzat által fizetett bért majdnem teljes egészében az épületek legsürgősebb állagrendezésére fordította vissza. „Az átfogó felújítási munkálatok többmillió eurós fedezetének előteremtésén az Érsekség fáradozott. A két iskolaépület felújítása lezárult, a bentlakás felújítása jövő évben kezdődött volna” – áll a posztban.

A közlemény szerint az érsekségnek nem volt tudomása arról, hogy a bentlakásnak használt épületben szerkezeti problémák lennének, és ezt az épület használói sem jelezték. A kerítésjavítási és vízelvezetési munkálatokról tudomása volt a főegyházmegyének. „Az érsekség belső kivizsgálást indított és szeretné, hogy szakértők mielőbb tisztázzák az épület összeomlásának okát” – áll a közleményben.

Az 1910-ben épült, majd 1948-ban államosított épületegyüttes – két iskola és egy bentlakás – 2004-ben került vissza az érsekség tulajdonába, azóta az épületegyüttest Székelyudvarhely önkormányzata bérli.

Megkezdte a tanúk kihallgatását a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásépületénél történt falomlás ügyében vizsgálódó marosvásárhelyi ítélőtáblai ügyészség, írja az Agerpres.

Tartottak egy „előzetes helyszínelést”, kihallgattak több tanút és dokumentumokat foglaltak le, amelyek bizonyítékként szolgálnak majd az ügyben, mondta el Gianina Oreviceanu ügyészségi szóvivő.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy az orvosok szerint a tragédiában elhunyt 17 éves fiú halálát testének „összezúzása” okozta.

Az ügyben gondatlanságból elkövetett emberölés és gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával vizsgálódnak. A szóvivő szerint egyelőre csak egy „minimális helyszínelésre” kerülhetett sor, de amint biztonságossá teszik a bentlakás épületét, folytatják a vizsgálatot.

Miután Ligia Deca tanügyminiszter kedd délelőtt a Tamási Áron Gimnázium vezetőségével, a Hargita megyei tanfelügyelőség képviselőivel és a városi, illetve a megyei önkormányzat vezetőivel, valamint a római-katolikus érsekkel tanácskozott Székelyudvarhelyen, gyertyát gyújtott a bentlakás előtt, majd ellátogatott a kórházba is, ahol a tragédia két enyhébben megsérült áldozatát kezelik, számolt be az uh.ro.

A látogatás után a hírportálnak elmondta, a lányok jobban vannak, épp érkeznek az osztálytársaik hozzájuk, hogy meglátogassák őket. „Örülök, hogy volt erejük mosolyogni, még ilyen körülmények közt is. Meg kell adnunk nekik minden segítséget, hogy fel tudjanak épülni” – nyilatkozta.

Deca arról is beszélt, hogy a hatósági és a minisztériumi kivizsgálások mellett a minisztérium igény szerint segíthet azzal is, hogy több iskolai tanácsadót biztosít, illetve segít az építkezéshez szükséges források azonosításában. „Akár az építkezésben tudok segíteni azzal, hogy az e célra pénzügyi alappal rendelkező kollégáimmal egyeztetek” – idézte a miniszter az uh.ro.

Összeállt a székelyudvarhelyi tragédia minden mozzanata percről percre. Ezt Ioniță Ionuț százados, a Székelyudvarhelyi Tűzoltóság parancsnoka ismertette, aki beszámolt a mentőakcióról, a 112-es hívás beérkezésétől az utolsó áldozat, a romok által halálra zúzott diák kiemeléséig.

A beszámoló szerint az épületben körülbelül 45-50 diák tartózkodott. Többségüknek sikerült kijutnia, mielőtt az épület összeomlott volna, de 4 diáknak nem sikerült időben kimenekülnie.

16:00 – „Az egységes segélyhívó rendszeren keresztül érkezett hívás alapján riasztottak bennünket, hogy azonnal induljunk a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásához, amelynek összedőlt az egyik fala” – kezdte beszámolóját a százados, aki szerint 16 óra 1 perckor már el is indultak két tűzoltóautóval, mentőmodulokkal, egy SMURD mentőautóval és egy parancsnoki, illetve gyors beavatkozásra alkalmas járművel, 2 tiszttel, 11 altiszttel és egy katonával a helyszínre.

16:04 körül értek oda, és azonnal észlelték a vészhelyzet mértékét, ezért a helyszínre hívták a székelyudvarhelyi tűzoltóság kutató-mentő járművét is, amely rövid időn belül megérkezett a helyszínre. Az önkéntes szolgálatok támogatását is azonnal igényelték, mert rájöttek, hogy sok emberre van szükség a törmelék eltakarításához, a beavatkozási kapacitás növeléséhez.

Ezt követően az épület gáz-, víz- és villanyáram-ellátását megszakították, valamint megtámasztottak néhány olyan falat, amelyek alig álltak, és nem voltak biztonságosak, bármikor betemethették volna a keresőcsapatokat. Miután megtették a biztonsági intézkedéseket a mentők számára, elkezdték eltakarítani a törmelékeket, és közben kapcsolatba léptek az iskola vezetőségével, hogy megtudják, hány ember lehet odabent.

16:20 körül azonosították az első áldozatot. Sikerült teljes csendet teremteni, hogy hallják, honnan jönnek a zajok, majd kihúzták a törmelék alól. A lány eszméleténél volt, átadták a székelyudvarhelyi kórház SMURD-csapatának, akik elsősegélyben részesítették, majd a sürgősségre szállították.

A parancsnok beszámolója szerint ezt követően további erők kezdtek érkezni, többek között az Önkéntes Sürgősségi Szolgálat, a helyi rendőrség, az országos rendőrség, valamint a csendőrség csapatai, akik szintén biztosították a területet. A hegyimentők egy csapata is megérkezett egy keresőkutyával.

„Abból, amit az első áldozat elmondott nekünk, már amennyire sikerült információkat szereznünk tőle, mert, képzelhetik, sokkos állapotban volt, kiderült, hogy vannak még emberek a környéken, így folytattuk a keresést” – mondta el Ioniță százados a sajtónak.

16:50 körül sikerült kihúzni a második áldozatot, félig eszméletlen állapotban. Őt is átadták az elsősegélynyújtó csapatoknak, akik a kórházba szállították.

„Folytattuk a keresést, és a törmelék eltakarítása után más helyeken is folytattuk a kutatást ott, ahol gyanítottuk, hogy lehetnek áldozatok, mert már nem lehetett semmilyen kapcsolatot fenntartani senkivel odalent.”

17:30-kor sikerült azonosítani és kiemelni egy harmadik áldozatot, aki eszméletlen volt, szív- és légzésleállást állapítottak meg nála a mentőszolgálat tagjai, és megkezdték az újraélesztési manővereket. Az áldozat magához tért, és ezt követően kórházba szállították.

„A negyedik áldozatot csak sejtettük, hogy hol lehet, az internátus személyzetével folytatott megbeszélések alapján. Csak azt tudtuk, hogy a negyedik áldozat az összeomlás idején a földszinten volt, nem úgy, mint a másik három diák, akik az emeleten voltak, így nehezebb volt eljutni a negyedik áldozathoz, de a rendelkezésünkre álló adatok alapján valamelyest be tudtuk azonosítani a területet, ahol lehetett. Eltakarítottuk a törmeléket, és este 7 óra körül elértük őt, de sajnos a szíve és légzése addigra leállt. Átadtuk őt az orvosi csapatnak, sajnos a helyszínen halottnak nyilvánították, már semmit sem lehetett tenni érte” – mondta.

A tűzoltószázados beszámolója szerint az áldozatra ráesett a mennyezet, esélye sem volt a menekülésre. Egy körülbelül 35 méter hosszú fal omlott össze, és mindent magával rántott a földszint és az első emelet között, ami körülbelül egy 200 négyzetméteres terület beomlását jelentette.

A parancsnok méltatta a más intézményektől, valamint a polgároktól kapott segítséget, és a fegyelmezettséget, amellyel a civilek részt vettek a mentőakcióban. Mindazok, akik reagáltak a felhívásra, betartották az utasításokat, hogy ne veszélyeztessék saját biztonságukat, és hogy a keresési művelet a lehető leghatékonyabb legyen, számolt be a sajtónak.

„Amikor csendet kértem – mert tudják, az ilyen missziók mindig fegyelmet igényelnek, és időnként teljes csendre van szükség, hogy a romok alatt rekedtek esetleges jelzéseire figyelni tudjunk –, valóban, mindenki teljesen csendben volt” – mondta el.

Voltak kockázatok, amelyeknek a mentőcsapatok ki voltak téve, de ezeket megpróbálták kiküszöbölni azzal, hogy mindig voltak olyan emberek a helyszínen, akik figyelték a gyengébb vagy instabil pontokat, és jelzésükre azonnali visszavonulást rendelt volna el a parancsnok.

Hargita megye prefektusa operatív ülésen egyeztetett a helyzet kezeléséért felelős intézmények képviselőivel. A közlemény tájékoztatása szerint az ülésen a következő intézkedéseket hozták:

  • Egy vegyes ellenőrző-bizottság fogja kivizsgálni a Tamási Áron Gimnázium bentlakásánál bekövetkezett tragédia körülményeit.
  • Minden intézmény a saját hatáskörében végez ellenőrzéseket.
  • Ebben a bizottságban részt vesz: Hargita megye prefektusa, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Hargita Megyei Olt Katasztrófavédelmi Felügyelőség főfelügyelője, Hargita Megyei Építkezési Felügyelőség főfelügyelője, Hargita Megyei Területi Munkafelügyelőség főfelügyelője, Hargita Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelője.
Szobarészlet a beomlott épületben – Fotó: Csedő Attila / Transtelex
Szobarészlet a beomlott épületben – Fotó: Csedő Attila / Transtelex

Petres Sándor Hargita megyei prefektus elmondta, hogy az operatív ülésen az érintett tanulók helyzetéről is tárgyaltak az illetékes intézmények képviselőivel. Mint megírtuk, a bentlakás 97 gyermeket fogadott be a környező falvakból. A prefektus szerint ezek a gyerekek most ruhák és iskolai felszerelés nélkül maradtak, ezért támogatásra van szükségük. Annál is inkább – tette hozzá –, mert egy részük kiskeresetű családból származik. Így arról is határoztak, hogy a keddi nap folyamán összeül a Hargita megyei vészhelyzeti bizottság és határozatot hoz a következőkről:

  • megbízatást ad Hargita Megye Tanácsának, hogy a veszteséget szenvedett diákok sürgősségi anyagi támogatásban részesülhessenek,
  • megbízatást ad a Hargita Megyei Kifizetési és Szociális Ügynökség részére, hogy megtegye a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium sürgősségi anyagi segítséget tudjon nyújtani.

A prefektus átiratban kéri a Helyi Vészhelyzeti Bizottságokat, hogy azonosítsák be azokat az intézkedéseket, amelyeket az igazgatásuk alatt álló oktatási intézményekben tesznek a javítási, felújítási, építkezési stb. munkálatok során. Minden vészhelyzeti bizottság határozatba foglalja azokat a szükséges szervezési intézkedéseket, amelyek a biztonságos oktatási folyamatot garantálják.

A közleményben a Prefektusi Intézmény és a prefektus részvétét és együttérzését fejezte ki a gyászoló családdal, a sebesülteknek pedig mihamarabbi gyógyulást kívánt.

Elmaradnak a Palló Imre Művészeti Líceum karácsony előtti hétre tervezett koncertjei. December 19-én, kedden 18 órától lett volna egy kiállítása az iskolának a művelődési házban, ezen a helyszínen és ebben az időpontban emlékeznek meg Sipos Dávid-Gáborról, a 18-ai balesetben elhunyt fiúról, egy-egy szál virággal róva le kegyeletüket.

„Intézményünk gyászol. Ilyen tragédia nem szabadott volna megtörténjen. Egy fiatal élet, tele álmokkal, romba dőlt” – olvasható a Facebookon közzétett búcsúzóban. „Iskolánk diákja volt, így még fájdalmasabban érinti közösségünket, diákjainkat, de a várost is ez a felfoghatatlan hír”, írják.

„Még a tegnap zenekari és karácsonyi koncertekre, vásárra készültünk, ma meg sem tudunk szólalni. Koncertjeink a hétről elmaradnak, helyette a gyász és imádság lép fel” – teszik hozzá. „Egy osztálytárs szavait idézve: »Egy olyan embert veszítettünk el, aki egy felszólalásával képes volt egy egész osztály arcára mosolyt csalni.« Pihenésed legyen csendes, Dávid!”

A fiúról Veress Viktória, az iskola tanára is megemlékezett:

„Gyászolunk. Ilyen tragédia nem szabadott volna megtörténjen. Egy fiatal élet, tele álmokkal romba dőlt. Iskolánk diákja volt, így még fájdalmasabban érinti közösségünket, diákjainkat, de a várost is ez a felfoghatatlan hír. Ha még a tegnap a zenekari és karácsonyi koncertekre, vásárra készültünk, ma meg sem tudunk szólalni. Zenekari koncertjeink a hétről elmaradnak, helyette a gyász és imádság lép fel. Ilyenkor minden szó szinte fölösleges is… Pihenésed legyen csendes, Dávid!”

László Barna, Dávid szobatársa a kollégiumban itt idézte fel a tragédia pillanatát, és azt, hogy milyen emberként őrzi emlékeiben Dávidot.

Székelyudvarhelyre érkezése után, kedd délelőtt Ligia Deca tanügyminiszter zárt ajtók mögött tanácskozott az iskola vezetőségével, a Hargita megyei tanfelügyelőség képviselőivel és a városi, illetve megyei önkormányzat vezetőivel.

Ezt követően Deca a Tamási Áron Gimnázium épületében nyilatkozott a hétfői tragikus eseményekről. Tragédia ami történt, nem fordulhat elő többé, a történet ismert, a vizsgálat zajlik – foglalta össze röviden a miniszter a tényállást.

Ligia Deca Székelyudvarhelyen – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Ligia Deca Székelyudvarhelyen – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

A tárcavezető rámutatott, a székelyudvarhelyi Tamasi Áron Gimnázium épületei, egytől egyig a római katolikus érsekség tulajdonában vannak, oktatási tevékenységre és bentlakás céljára bérli őket a város, akárcsak az összedőlt épületet, ami azt jelenti, hogy a biztonságossá tétel felelőssége megoszlik a tulajdonos és a bérlő között.

Ligia Deca az iskola meglátogatása után arról is beszélt, hogy „az épület szakvéleményezése nem történt meg. Ez is megosztott felelősség volt, és egyformán terheli azokat, akiknek a tulajdonában, illetve kezelésében van. Ez a felmérés nem történt meg”.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy létezik egy jogszabály, amely lehetővé teszi a szeizmikus kockázat felmérését az iskolaépületek esetében, és felszólította az illetékes hatóságokat, hogy vegyék igénybe az erre a célra, illetve állagjavító munkálatokra elkülönített pénzalapokat.

Deca elmondta, jelenleg folyik a rendőrség, az ügyészség vizsgálata, „és az oktatási miniszter ellenőrző testülete is eljárást indít”. A miniszter szerint fontos, hogy az emberek lássák, aki bűnös, az viselni fogja a következményeket.

Amint korábban utaltunk rá, a Tamási Áron Gimnázium kollégiuma körül megkezdett munkálatok kivitelezője a Lareno-Fa Kft. volt. A cég tulajdonosa László Szilveszter Sándor, akit megpróbáltunk telefonon elérni, azonban nem sikerült beszélnünk vele.

Korábban azonban az Antena 3 hírtelevízió riportere a helyszínen lecsapott rá, és a kérdésekre adott válaszokból azt rakta össze, hogy László szerint az épület elé figyelmeztető felhívást tettek ki, hogy senki ne menjen be.

„Nem tudtam, hogy gyerekek vannak bent. Azért tettük ki, hogy senki ne tudjon bemenni. Nagyon sajnálom. Ez egy nagyon nagy probléma. Egy fiú meghalt” -

mondta állítólag a vállalkozó, legalábbis így vette át a teljes román sajtó az Antena 3 híre nyomán. A bejátszásból azonban számunkra az derült ki, hogy László Szilveszter Sándor felét sem értette a riporterek által megfogalmazott kérdéseknek, és nem is tudta megfogalmazni románul álláspontját.

László Szilveszter Sándor, a Lareno-Fa Kft. cégtulajodonosa nyilatkozik a sajtónak – Fotó: Alex Nicodim / Inquam Photos
László Szilveszter Sándor, a Lareno-Fa Kft. cégtulajodonosa nyilatkozik a sajtónak – Fotó: Alex Nicodim / Inquam Photos

A riporter szerint a cégvezető azt mondta, az ő utasítására kezdtek el ásni a munkások, anélkül, hogy előzetesen felmérték volna a terepet vagy tanulmányt készítettek volna.

Mindeközben az Agerpres arról tudósít, a nyomozáshoz közel álló forrásokra hivatkozva, hogy kihallgatják a cégtulajdonost.

László Szilveszter Sándor székelyszentkirályi vállalkozót 2011-ben Hargita Megye Tanácsa Márton Áron-díjjal jutalmazza kiemelkedő közösségépítő tevékenységéért, derül ki a megyei tanács honlapjáról.


Reggel óta hullámzik a néma és gyászoló tömeg a Tamási Áron Gimnázium előtt: egész osztályok jönnek, hogy virággal és gyertyákkal búcsút vegyenek a tegnap elhunyt 17 éves diáktársuktól. Az osztályok összehangoltan jönnek, majd néhány perc ottlét után váltják egymást egy másik, akkor érkező osztállyal.

Úgy tűnik, az iskolában a tanítást felfüggesztették, ennek ellenére a diákok, tanárok az épületben vannak, mindenki feketében van. A város iskolapszichológusai is a tanintézményben vannak.

Kallós Zoltán államtitkár is említette, hogy a diákok számára elérhetővé teszik a pszichológiai tanácsadást, a Tamási Áron Gimnázium aligazgatója, Bekő Melinda Erzsébet közleményben erősítette ezt meg: „Iskolapszichológusokból illetve más segítő szakemberekből egy krízisintervenciós csoport állt össze. Rövidesen közzétesszük a neveket és az elérhetőségeket is az osztályfőnökökön és osztálytanítókon keresztül.”

Sorban érkeznek a Tamási Áron diákjai gyertyát gyújtani a baleset helyszínére – Fotó: Alex Nicodim / Inquam Photos Sorban érkeznek a Tamási Áron diákjai gyertyát gyújtani a baleset helyszínére – Fotó: Alex Nicodim / Inquam Photos
Sorban érkeznek a Tamási Áron diákjai gyertyát gyújtani a baleset helyszínére – Fotó: Alex Nicodim / Inquam Photos

Az igazgatóhelyettes közleményében arról is ír, hogy nem tudják, hogyan következett be a tragédia, de együtt gyászolnak és együtt keresik a vigasztalást minden érintett diákkal, szülővel, a teljes iskolai közösséggel.

„Ezúton fejezzük ki őszinte együttérzésünket a gyászolókkal. Nincs szó, mely most gyógyíthatna! Kinek lenne annál nagyobb bánata, mint aki gyermekét siratja?

Ugyanakkor szívből kívánjuk kórházban fekvő diákjainknak a gyors gyógyulást, erősödést, mielőbbi hazatérést szerető családjuk karjába!

Az Alma Mater szeretetével gondolunk azokra a diákokra, akik a borzalom perceit átélték, akiknek anyagi javaik odavesztek, és életük egyik legnagyobb traumáját élték át. (…) A vigasztalódás, gyógyulás és megerősödés reményében adtuk ki e nyilatkozatot” – olvasható a közleményben.

Lemondta a karácsonyi vásár ma, kedd délutántól betervezett színpadi műsorait és koncertjeit a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal, illetve a szilveszter éjszakára tervezett tűzijáték és zenei program is elmarad.

A városháza Facebook-bejegyezésben közölte a döntést.

„Megrendítő és mérhetetlenül fájó városunk tragédiája. A lesújtó gyász kiszorítja szívünkből a zenés, illetve énekes ünneplést. A Karácsonyi Vásár ma délutántól betervezett színpadi műsorait és koncertjeit emiatt lemondtuk, ugyanígy a szilveszter éjszakára tervezett tűzijátékot és zenei programot is. Gyász van” – olvasható a polgármesteri hivatal bejegyzésében.

A marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság ügyészsége vette át a falomlás ügyének kivizsgálását. Az ügyészek gondatlanságból elkövetett emberölés és gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt nyomoznak, miután egy diák meghalt, egy másik gerinctörést szenvedett és kritikus állapotban van a marosvásárhelyi sürgősségi kórházban, további két diákot pedig a székelyudvarhelyi kórházban kezelnek.

Az ügyben eredetileg a székelyudvarhelyi ügyészség indított eljárást.

A diákokat, a tanári és a szülői közösséget megviselték a történtek, akinek gyereke van, aki szülőként szemléli a tragédiát, az pontosan tudja, hogy mit érezhetnek az érintettek, mondta Kallós Zoltán kisebbségi oktatásért felelős államtitkár, aki a Tamási Áron Gimnázium folyosóján nyilatkozott a Transtelexnek.

„Azért is jöttem, hogy együttérzésem, együttérzésünket fejezzem ki az iskolai közösségnek. Óriási tragédia történt, ami az egész iskolai közösséget megrázta. Osztozunk a gyászolók fájdalmában. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy lelki segítséget, lelki támaszt tudjunk nyújtani a gyerekeknek, az iskolaközösségnek, a szülőknek és tanároknak egyaránt” – mondta.

Mint Kallóstól megtudtuk, már kora reggel körvonalazódott az a 15-20 fős, Hargita megyei tanácsadókból, pszichológusokból álló csoport, amely majd a gyerekeknek segítséget nyújt. Mindenki segíteni szeretne, hogy a diákok minél könnyebben átvészeljék a helyzetet, mondta az államtitkár.

„A kivizsgálás során mindenképpen ki fog derülni, hogy ki vagy kik voltak a felelősek, és őket felelősségre fogják vonni, mert ami megtörtént, megengedhetetlen” – jelentette ki az államtitkár.

Kallós Zoltán és az oktatásügyi miniszter is jelenleg a szakértők véleményére vár. „Folyik egy rendőrségi kivizsgálás, egy adminisztratív ankét is. Most meg fogják vizsgálni, hogy ki kivel kötött szerződést, milyen alapon folytak a munkálatok” – részletezte Kallós. A sajtó azon felvetését, hogy a kivitelezés eltérhetett a jóváhagyott tervektől, Kallós nem szerette volna kommentálni.

Kritikus az állapota annak a Marosvásárhelyre szállított diáklánynak, akit hétfő délután temettek maguk alá a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának falai. A diáklányt gerinctöréssel diagnosztizálták, és már a helyszínen újra kellett éleszteni, ami sikerült a mentősöknek, azonban az állapota annyira súlyos volt, hogy a Marosvásárhelyre szállítás mellett döntöttek.

A lányt jelenleg a Marosvásárhelyi Klinikai Sürgősségi Kórház intenzív osztályán ápolják, mély kómában van, lélegeztetőgépen, hemodinamikailag instabil, és az orvosi prognózis nem kedvező. Nem tudják meghatározni a beteg állapotának kimenetelét vagy várható alakulását, mert egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő információ ehhez.

Mariana Moldovan-Negoiță, az intézmény sajtószóvivője szerint a kezelőorvosok egyelőre nem tudnak ennél bővebb információval szolgálni.

A Székelyudvarhelyi Városi Kórházba szállított lányok egészségi állapotáról is érdeklődtünk. Zörgő Noémi, a városháza szóvivője elmondta, egyikük vállát megműtötték, a másik sokkos állapotban van, de sérülések nélkül. „Mindketten kórházba kerültek, nincsenek életveszélyben, várjuk a teljes felépülésüket, hogy mihamarabb hazaengedjék őket. Egyiküket tegnap este a sebészeti osztályra vették fel, a másiknak nem voltak sérülései, csak sokkos állapotban volt. A sebészeten lévő lányt megműtötték, a vállát érte sérülés” – mondta el a szóvivő.

Ligia Deca oktatási miniszter a székelyudvarhelyi eset után azt nyilatkozta: mindent megtesznek a minisztériumban, hogy minden segítséget megadjanak, amire szükség lesz.

A miniszter hétfő este sürgősen összehívta az oktatási minisztérium vezetőségét, hogy megbeszéljék, hogyan tud az intézmény beavatkozni, hogy támogatást nyújtson Székelyudvarhelyen. Az oktatási minisztérium két képviselőjét azonnal a helyszínre küldték, és most azt hallottam, délre a miniszter is itt lesz Székelyudvarhelyen.

A sajtónak nyilatkozott László Barna, az elhunyt Dávid szobatársa, aki utoljára látta őt élve. Azt mondja, hogy pár perccel a tragédia előtt hagyta el a szobát, ekkor Dávidon fülhallgató volt, készült lefeküdni.

Pár perc múlva, alighogy elköszönt tőle, és kilépett az utcára, óriási robajt hallott, majd hatalmas porfelhő emelkedett fel, Barna azt hitte, rádőlt egy fa. Majd osztálytársai hívták telefonon, és elmondták, összedőlt a bentlakás. Visszasietett a helyszínre, amikor odaért és látta, hogy néz ki az épület, már sejtette, hogy baj van, mert Dávidot nem találták sehol.

Úgy írta le a szobatársát, mint nagyon életrevaló, vidám fiút, akivel sokat lehetett nevetni és szórakozni. Talpraesett, szemfüles, a nehézségeket vállaló és leküzdeni kész, az életben boldogulni kívánó, az érvényesülés útjait kereső barátként marad meg meg emlékeiben, mondta László Barna.

A romok mellett most 30 diák áll néma csendben, és nézik az összedőlt épületet.

Az érsek bejelentkezett a kórházba, meg fogja látogatni azt a két lányt, akit Székelyudvarhelyen ápolnak.

A szülők hazavittek minden diákot, akik a kollégiumban laktak.

A sérültek állapotáról hamarosan hivatalosan is tájékoztatni fogják a sajtót.

A Tamási Áron Gimnázium igazgatójával az iskola folyosóján beszélgetek pár percig, a gyűlés hosszas lesz nagyon, szőréről szőrére átveszik a dolgokat, jelzi nekem. Elmondása szerint a munkálatok műszaki dokumentációjának ellenőrzése sok mindent el fog árulni arról, hogy a terv szerint haladtak-e a munkálatokkal, és mindent az előírások szerint hajtottak-e végre a kivitelezők, illetve maguk a tervek szakszerűek voltak-e. Amíg ez az ellenőrzés nem történik meg, addig mindenki a sötétben tapogatózik, nyilatkozza Laczkó György.

A tanintézet igazgatója korábban a Székelyhonnak nyilatkozva közölte, jelentős magyar állami támogatásnak köszönhetően a Tamási Áron Gimnázium főépülete és a régi zárda épülete is teljesen megújult korábban, már csak a bentlakás felújítása volt hátra, de ehhez is anyagi segítséget ígért Soltész Miklós, Magyarország Miniszterelnökségének egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, amikor legutóbb a szomszédos Szent Miklós-templom búcsúünnepségén járt. Ez a cikk vasárnap jelent meg, és hétfőn bekövetkezett a tragédia.

Árkot ástak közvetlenül az épület mellett – Fotó: Alex Nicodim / Inquam Photos
Árkot ástak közvetlenül az épület mellett – Fotó: Alex Nicodim / Inquam Photos

Mindenki stresszes, az érseket hallottam megszólalni, amint Kallósnak mondta, hogy őt az egész ügyben legfőképpen az emberi élet elvesztése rázta meg, és emiatt nem tud megnyugodni.

Gálfi Árpád polgármester reméli, hogy az ő álláspontjuk összecseng majd a munkaügyesekkel, akik minden dokumentumot megkaptak. És várják, hogy a összevessék a helyszínen talált helyzettel, hogy a kivitelezés terv szerint zajlott-e. A hétfő délutáni omlást követően a helyszínen többen is azt hangoztatták, hogy nem lett volna szabad beásni az épület alapjai alá, illetve nem lett volna megengedett annyira közel kiásni az árkot az épület falához és alapzatához.

Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

A Lareno-Fa Kft a munkálatok kivitelezője, derült ki az imént. Az építési engedélyt október 26-án adták ki, ezt rendben találták. A csatornázás és szennyvízelvezetési munkálatok kivitelezésével az érsekség bízta meg a céget, és ő is kötött szerződést velük.

Az építésügyi felügyelet most megy ki a helyszínre, felmérni a terepet, úgy tudom, az felügyelőség országos vezetője is itt van.

Az utcán diákok, felnőttek a bentlakás beomlásáról beszélnek. Az egész várost megrázta a helyzet, már a tegnap óriási tömeg volt az utcákon, a rendőröknek közbe kellett lépniük, hogy az utak szabadon maradhassanak a rendőr- és mentőautók akadálymentes közlekedése érdekében.

A tegnapi szirénázások miatt nem volt olyan a városban, aki ne értesült volna, arról, hogy mi történt. A helyszínen azt látni, hogy a bentlakás körül, alól méterekre kiásták a földet. Egy udvarhelyi szerint az a nagy kérdés, hogy a kivitelező a terv szerint csinálta-e a munkát.

A Tamási tanárai fel vannak háborodva, mert ez a tragédia az egész várost sújtja, és az iskolára nézve is számos negatív következménnyel jár. A tanárok sírnak a folyosón, „ebből nem lesz tanítás ma” – mondja az egyik a másiknak.

És ez még a szerencsésebbnek mondható eset, hisz az épület akkor omlott be, amikor a diákok silentiumon voltak, és csak pár diák tartózkodott a bentlakásban.

„Egy szülő számára felfoghatatlan egy gyermek elvesztése. És pont karácsony előtt... Soha nem lesz olyan karácsonya az érintetteknek, hogy ne erre gondoljon, és a tragédia hónapokig rá fogja nyomni a pecsétjét az oktatás hangulatára” – mondta egy oktató.

Megérkezett a Tamási Áron Gimnáziumban tartandó gyűlésre Gálfi Árpád polgármester és Kallós Zoltán oktatásügyi államtitkár – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Megérkezett a Tamási Áron Gimnáziumban tartandó gyűlésre Gálfi Árpád polgármester és Kallós Zoltán oktatásügyi államtitkár – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Az iskola bentlakása előtt gyertyákat gyújtottak és sárga szalaggal zárták le a belépést, úgy tudom, egy speciális ügyészség fogja vinni az ügyet, gondatlanságból elkövetett testi sértés és emberölés bűncselekményének elkövetése miatt nyitottak vizsgálatot.

A tanárok, akikkel sikerült pár szót váltani, azért vannak felháborodva, mert nem értik, hogy ha bármi veszély volt a gyerekekre nézve, miért nem költöztették ki őket a bentlakásból. A bentlakást korábban kívül már felújították, átfestették, nem értik, hogy akkor miért nem a statikai munkálatokat, az épület stabilizálását helyezték előtérbe.

Az igazgatóságon most találkozik Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, Kallós Zoltán oktatásügyi államtitkár, Demeter Levente főtanfelügyelő, Kovács Gergely római katolikus érsek és más döntéshozók. Az építésügyi felügyelőség (ISC) képviselője is megérkezett.

Kallós Zoltánnal sikerült két szót váltani, mielőtt belépett volna, azonban azt mondta, hogy mivel már tegnap is nagyon sok félinformáció került a nyilvános térbe, megvárja a gyűlés végét, mielőtt a sajtónak nyilatkozna.

A szünetben a diákok is kijöttek a tantermekből, látszik, ki van sírva a szemük, nagyon megviselte őket a tegnapi nap. Egymás között arról beszélgetnek, ki hol volt akkor, amikor a tragédia történt. Zavarja őket a sajtó jelenléte, egyikük ránk is ordított, „kurva híresek” – kiáltotta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!