Tűzoltóparancsnok: 45-50 diák tartózkodott az épületben, amikor elkezdett ropogni a fal

2023. december 19. – 17:16

Másolás

Vágólapra másolva

Összeállt a székelyudvarhelyi tragédia minden mozzanata percről percre. Ezt Ioniță Ionuț százados, a Székelyudvarhelyi Tűzoltóság parancsnoka ismertette, aki beszámolt a mentőakcióról, a 112-es hívás beérkezésétől az utolsó áldozat, a romok által halálra zúzott diák kiemeléséig.

A beszámoló szerint az épületben körülbelül 45-50 diák tartózkodott. Többségüknek sikerült kijutnia, mielőtt az épület összeomlott volna, de 4 diáknak nem sikerült időben kimenekülnie.

16:00 – „Az egységes segélyhívó rendszeren keresztül érkezett hívás alapján riasztottak bennünket, hogy azonnal induljunk a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásához, amelynek összedőlt az egyik fala” – kezdte beszámolóját a százados, aki szerint 16 óra 1 perckor már el is indultak két tűzoltóautóval, mentőmodulokkal, egy SMURD mentőautóval és egy parancsnoki, illetve gyors beavatkozásra alkalmas járművel, 2 tiszttel, 11 altiszttel és egy katonával a helyszínre.

16:04 körül értek oda, és azonnal észlelték a vészhelyzet mértékét, ezért a helyszínre hívták a székelyudvarhelyi tűzoltóság kutató-mentő járművét is, amely rövid időn belül megérkezett a helyszínre. Az önkéntes szolgálatok támogatását is azonnal igényelték, mert rájöttek, hogy sok emberre van szükség a törmelék eltakarításához, a beavatkozási kapacitás növeléséhez.

Ezt követően az épület gáz-, víz- és villanyáram-ellátását megszakították, valamint megtámasztottak néhány olyan falat, amelyek alig álltak, és nem voltak biztonságosak, bármikor betemethették volna a keresőcsapatokat. Miután megtették a biztonsági intézkedéseket a mentők számára, elkezdték eltakarítani a törmelékeket, és közben kapcsolatba léptek az iskola vezetőségével, hogy megtudják, hány ember lehet odabent.

16:20 körül azonosították az első áldozatot. Sikerült teljes csendet teremteni, hogy hallják, honnan jönnek a zajok, majd kihúzták a törmelék alól. A lány eszméleténél volt, átadták a székelyudvarhelyi kórház SMURD-csapatának, akik elsősegélyben részesítették, majd a sürgősségre szállították.

A parancsnok beszámolója szerint ezt követően további erők kezdtek érkezni, többek között az Önkéntes Sürgősségi Szolgálat, a helyi rendőrség, az országos rendőrség, valamint a csendőrség csapatai, akik szintén biztosították a területet. A hegyimentők egy csapata is megérkezett egy keresőkutyával.

„Abból, amit az első áldozat elmondott nekünk, már amennyire sikerült információkat szereznünk tőle, mert, képzelhetik, sokkos állapotban volt, kiderült, hogy vannak még emberek a környéken, így folytattuk a keresést” – mondta el Ioniță százados a sajtónak.

16:50 körül sikerült kihúzni a második áldozatot, félig eszméletlen állapotban. Őt is átadták az elsősegélynyújtó csapatoknak, akik a kórházba szállították.

„Folytattuk a keresést, és a törmelék eltakarítása után más helyeken is folytattuk a kutatást ott, ahol gyanítottuk, hogy lehetnek áldozatok, mert már nem lehetett semmilyen kapcsolatot fenntartani senkivel odalent.”

17:30-kor sikerült azonosítani és kiemelni egy harmadik áldozatot, aki eszméletlen volt, szív- és légzésleállást állapítottak meg nála a mentőszolgálat tagjai, és megkezdték az újraélesztési manővereket. Az áldozat magához tért, és ezt követően kórházba szállították.

„A negyedik áldozatot csak sejtettük, hogy hol lehet, az internátus személyzetével folytatott megbeszélések alapján. Csak azt tudtuk, hogy a negyedik áldozat az összeomlás idején a földszinten volt, nem úgy, mint a másik három diák, akik az emeleten voltak, így nehezebb volt eljutni a negyedik áldozathoz, de a rendelkezésünkre álló adatok alapján valamelyest be tudtuk azonosítani a területet, ahol lehetett. Eltakarítottuk a törmeléket, és este 7 óra körül elértük őt, de sajnos a szíve és légzése addigra leállt. Átadtuk őt az orvosi csapatnak, sajnos a helyszínen halottnak nyilvánították, már semmit sem lehetett tenni érte” – mondta.

A tűzoltószázados beszámolója szerint az áldozatra ráesett a mennyezet, esélye sem volt a menekülésre. Egy körülbelül 35 méter hosszú fal omlott össze, és mindent magával rántott a földszint és az első emelet között, ami körülbelül egy 200 négyzetméteres terület beomlását jelentette.

A parancsnok méltatta a más intézményektől, valamint a polgároktól kapott segítséget, és a fegyelmezettséget, amellyel a civilek részt vettek a mentőakcióban. Mindazok, akik reagáltak a felhívásra, betartották az utasításokat, hogy ne veszélyeztessék saját biztonságukat, és hogy a keresési művelet a lehető leghatékonyabb legyen, számolt be a sajtónak.

„Amikor csendet kértem – mert tudják, az ilyen missziók mindig fegyelmet igényelnek, és időnként teljes csendre van szükség, hogy a romok alatt rekedtek esetleges jelzéseire figyelni tudjunk –, valóban, mindenki teljesen csendben volt” – mondta el.

Voltak kockázatok, amelyeknek a mentőcsapatok ki voltak téve, de ezeket megpróbálták kiküszöbölni azzal, hogy mindig voltak olyan emberek a helyszínen, akik figyelték a gyengébb vagy instabil pontokat, és jelzésükre azonnali visszavonulást rendelt volna el a parancsnok.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!